maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

9 מאכלים שמכילים כמות גבוהה של נתרן שחשוב שתכירו

מלח הבישול מורכב ממינרל הנתרן אותו אנו מוסיפים למזונות שונים, ובה בעת הוא מצוי בלא מעט מאכלים תעשייתיים שאיננו תמיד מודעים לנוכחותו בהם, מה שמסכן את בריאותנו על בסיס יומיומי. כמות צריכת הנתרן המומלצת ליום למבוגרים הינה 2-1.5 גרם, מה ששווה ערך ל-6-5 גרם מלח שמסתכם בכפית אחת בלבד ליום, והכמות המומלצת לילדים עד גיל 9 היא עד 1.2 נתרן ביום. כבר ידוע שקיים קשר ישיר בין לחץ דם גבוה, התקפי לב ואירועים מוחיים, לבין כמות צריכת המלח ביום, מה שהופך את הנושא לחשוב מאין כמותו. על כן יש להתוודע למאכלים השונים אליהם אנו פחות מודעים, שמכילים כמויות גבוהות של נתרן, כדוגמת 9 המאכלים הבאים, אותם אנו נוהגים לצרוך על בסיס קבוע. 

 
1. לחם 
 
סנדוויץ' מהווה פתרון מהיר ונהדר להפגת הרעב, בכל מקום ובכל שעה, ואנו נוהגים להזין את משפחתנו בלא מעט סוגי לחמים שונים. פרוסה אחת של לחם מכילה בדרך כלל 150 מ"ג של נתרן, ופיתות או חתיכה מכובדת של באגט יכולות בקלות להכיל כמות כפולה מזו. אם אתם נוהגים לאכול טוסט לארוחת הבוקר, כריך קטן בארוחת הצהריים, ופרוסת לחם עם המרק בערב, לצד מאכלים מומלחים נוספים, אתם ככל הנראה עוברים את כמות הצריכה היומית המומלצת. נסו לבשל מנות עם דגנים מלאים כמו קינואה, תבלו אותן בעשבי תיבול והימנעו מהוספת מלח, מה שיסייע לכם להפחית את צריכת המלח בכלל והלחם בפרט.
 
מאכלים רווים בנתרן
 
2. נקניקים
 
בימים בהם אנו מעוניינים להכין כריך טעים שגם ישביע אותנו, אנו נוהגים למלא אותו בנקניק אהוב, כדוגמת הסלמי או ההודו, בזמן שאלו נוטים להכיל כמויות גבוהות של נתרן. בשלושה גרם של נקניק הודו יש 780 מ"ג נתרן, בעוד שבגרם אחד בלבד של נקניק סלמי (3 פרוסות לערך), יש 450 מ"ג נתרן. זו הסיבה שעליכם להימנע ככל הניתן מצריכת נקניקים מעובדים, ובכך תוכלו לקצץ את כמויות המלח שאתם צורכים באופן משמעותי. 
 
מאכלים רווים בנתרן
 
3. מאפינס ומאפים מוכנים נוספים
 
כמה מפתה להיכנס למאפייה ולקנות מאפינס או כל מאפה מסחרי אחר, וליהנות מטעמו המשגע, כל זאת מבלי לייחס חשיבות לכמות הנתרן שעשויה להימצא בו. אותם המאפים המפתים מכילים קלוריות רבות, שומן רווי, סוכר, ולקינוח: 570 מ"ג של נתרן, כמות שמתקרבת לחצי מזו המומלצת ליום. לכן חשוב שתקפידו לרכוש מאפים טריים, כשמומלץ ביותר שתאפו אותם בעצמכם
 
מאכלים רווים בנתרן
 
4. דגני בוקר
 
דרך נעימה ושגרתית להתחיל את היום היא באמצעות אכילת דגני בוקר, שאהובים בעיקר בקרב ילדים קטנים ומתבגרים. דגני בוקר רבים מכילים פחות מ-200 מ"ג של נתרן למנה, אבל יש גם לא מעט כאלה שמכילים 300 מ"ג למנה. תוכלו בקלות להימנע מצריכת מלח בבוקר באמצעות הכנת מנות דגנים בריאות יותר, כמו שיבולת שועל למשל, שטומנת בחובה טעם נהדר ואיכות שאינה מתפשרת. 
 
מאכלים רווים בנתרן
 
5. רטבים 
 
רובנו נוהגים לתבל את המזון שאנו אוכלים ברטבים שונים, בין שמדובר בסלט, קציצות או סושי, בעוד שאיננו תמיד שמים לב לכמויות המלח הגבוהות שהם מכילים. רטבים אלו עומדים למעשה בראש המדרג של התבלינים שרוויים בנתרן. כף אחת של רוטב ברביקיו מכילה 175 מ"ג של נתרן, ואילו אותה הכמות של רוטב טריאקי מכילה 690 מ"ג נתרן. לכן, חשוב שתקפידו לבחור בחכמה את הרטבים שאתם צורכים, והעדיפו להכין רטבים תוצרת בית שמכילים בדרך כלל 0 מ"ג נתרן. 
 
מאכלים רווים בנתרן
 
6. אבקות להכנת מרק או תבשילים
 
אנשים רבים שלא הספיקו לבשל ארוחה חמה שתשביע אותם במהלך היום, מרוצים מהאפשרות הנוחה להכניס לתיקם אבקה להכנת מרק או תבשיל חם, אשר תדרוש מהם רק מספר דקות של המתנה ומים חמים להכנתה. אמנם הסידור בהחלט נשמע מספק, אך בה בעת אתם מוותרים על איכות המזון בעקבות חוסר זמן או רצון לבשל. הארוחות המהירות הללו מכילות כמויות גבוהות של נתרן, מה שמקושר למחלות לב ולחץ דם גבוה, וזו הסיבה שחשוב לבחון בביקורתיות את הרכיבים של אותם התבשילים והמרקים. ראוי לציין כי ב-100 גרם קוסקוס לדוגמה שתוכלו להכין בעצמכם, יש 7 מ"ג נתרן, בזמן שבתערובת המוכנה להכנת קוסקוס יש כ-1,385 מ"ג נתרן ב-100 גרם בלבד. אין ספק שלאור נתונים אלו חשוב שתשתדלו לצרוך כמה שפחות את אותן המנות המוכנות על בסיס קבוע, ובמידת הצורך תקפידו לבחור את אותן המנות שמכילות כמות סבירה של נתרן. 
 
מאכלים רווים בנתרן
 
7. פיצה
 
סביר להניח שכמעט כל אדם ישמח למלא את בטנו בפיצה טעימה, בין שמדובר בארוחת הצהריים או בסעודה בערב. חשוב שתדעו שפיצה מכילה מקורות מלח שונים, וביניהם רוטב העגבניות, קרום הלחם וכמובן הגבינה האהובה, כך שאין זה פלא שמדובר בפצצת נתרן שעלולה לאיים על בריאותנו, במידה שלא נדע לצרוך את הכמות הנכונה. למעשה, רק חתיכת פיצה אחת מכילה 650 מ"ג של נתרן, וזאת לפני שהוספתם זיתים או כל תוספת נוספת שטעונה בכמות גבוהה של מלח, שלא לדבר על כך שרובנו נוהגים לאכול יותר מפרוסה אחת. זאת אומרת שללא כל מאמץ תוכלו בקלות להגיע למחצית מכמות הנתרן המומלצת ביום, רק מארוחה אחת. לכן, בפעם הבאה כשאתם מזמינים מגש פיצה, היערכו בהתאם והקפידו לצרוך כמה שפחות מזונות אחרים שמכילים נתרן באותו היום.
 
מאכלים רווים בנתרן
 
8. קופסת שימורי שעועית
 
בזמן שמכינים מרק, אורז או תבשיל, דרך טובה להעשיר את המנה בחלבון ובסיבים היא באמצעות הוספת שעועית שמגיעה מקופסת שימורים, וזאת בעקבות הנוחות שהיא מציעה. הבעיה היא שאותה קופסת שימורים תמימה מכילה מנה גדושה של נתרן, כשביכולתכם למזער את הנזק שלה בקלות רבה. כל שעליכם לעשות זה לשטוף היטב את אותה השעועית, ובכך להפחית את כמות הנתרן שבה, או שתוכלו לרכוש קופסת שימורי שעועית דלת נתרן או ללא מלח כלל. עם זאת, תמיד עדיף לרכוש שעועית יבשה ללא מלח, ולהכינה באופן עצמאי. 
 
מאכלים רווים בנתרן
 
9. גבינת קוטג'
 
כשאנו חושבים על קוטג' עולה בראשנו תמונה של בית עם גינה, ומיד לאחר מכן מגיע לפינו טעם הילדות המוכר והאהוב. גבינת קוטג', בין שמדובר בדלת שומן או ברגילה, הינה מקור נהדר לחלבון, אך בתחום הנתרן מדובר במאכל שיש להיזהר ממנו. כוס אחת של גבינה זו מכילה 920 מ"ג של נתרן, שזה כמעט מחצית מכמות הצריכה המומלצת ליום. לכן, במסע הקניות הבא שתערכו בסופר, כדאי שתחפשו אחר גבינת קוטג' דלת נתרן או ללא מלח כלל, כשתוכלו להעשיר את טעמה באמצעות הוספת עשבי תיבול טריים או יבשים. 
 
מאכלים רווים בנתרן
myself

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: