maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

משמעות ערכי בדיקת הדם והמזונות המומלצים לאיזונם

 
אין דבר יותר מלחיץ מלראות ערכים גבוהים או נמוכים באופן קיצוני בבדיקת הדם שלנו, ולא לדעת לאילו חומרים הם מתייחסים ומה אנו מסוגלים לעשות בכדי לאזן אותם. בעזרת המדריך הבא תלמדו לזהות את הסעיפים המרכזיים בטופס בדיקת הדם, ותדעו בדיוק אילו מאכלים עליכם לאכול, או להפסיק לאכול, כדי להחזיר את האיזון לגופכם.
 
זכרו: בכל מקרה של ערכים קיצוניים בבדיקת הדם תמיד יש לבחון יחד עם רופא המשפחה את התוצאות, בכדי לשלול בעיות רפואיות שונות שאינן קשורות לתזונה שלכם.
 
בדיקות דם
 

כדוריות דם לבנות - White Blood Cells – WBC

כדוריות הדם הלבנות הם החומרים שבעזרתם הגוף שלנו נלחם בפולשים וחומרים זרים בגוף. הכדוריות נוצרות במח העצם שלנו ומחולקות למספר קבוצות על פי החומרים אותן הן נוגדות. 
 
מה צריך לאכול?
 
במידה והבדיקה שלכם הראתה שיש לכם מחסור בתאי דם לבנים, מומלץ בחום להתחיל לאכול יותר דגים ובמיוחד דגי סלמון. הסלמון עשיר באומגה 3, חומצת שומן שמסייעת למערכת החיסון של הגוף, מעלה את כמות הכדוריות הלבנות במחזור הדם ומשפרת במידה ניכרת את היעילות שלהן.
 
בדיקות דם
 

ספירת כדוריות דם אדומות -  Red Blood Cell- RBC

כדוריות הדם האדומות אחראיות על שינוע החמצן מהריאות לתאים בכל שאר חלקי הגוף, והעברת שאריות הפחמן הדו-חמצני מהתאים בחזרה אל הריאות. החומר הפעיל בכדוריות הדם האדומות שמאפשר להן להיקשר אל החמצן והפחמן הדו-חמצני נקרא המוגלובין, ובבדיקת הדם הוא מסומן כ- Hemoglobin או HGB.
 
 
מה צריך לאכול?
 
כדי לייצר את ההמוגלובין בכדוריות הדם האדומות, הגוף שלנו זקוק לברזל. כדי להגדיל את כמות המינרל החיוני הזה בגופנו, מומלץ לאכול מוצרי בשר כמו כבד, וגם קטניות שונות כמו עדשים ושעועית ירוקה.
 
מדדים נוספים בבדיקת הדם כמו בדיקת ההמטוקריט (Hematocrit) וערכי ה-MCV (נפח כדוריות הדם), קשורים גם הם לכדוריות הדם האדומות, וחריגה בהם עשויה להיות קשורה למגוון בעיות אנמיה שונות.
 
בדיקות דם
 

בדיקת טסיות - Platelets – PLT

טסיות הדם הן הכלים שבאמצעותם הגוף שלנו מבצע את הקרישה הראשונית שמפסיקה את הדימום במקרה של חתכים ופציעות שונות. זוהי אחת הבדיקות החשובות ביותר מכיוון שערכים קיצוניים, גבוהים או נמוכים, יכולים להוביל לסכנה ממשית ומיידית לגוף, בעקבות דימום יתר או קריש דם.

 
 
מה צריך לאכול?
 
כפי שיש מאכלים שיעודדו ייצור של טסיות דם בגוף, יש גם מאכלים שיפגמו ביצור ויפחיתו את מהירות הקרישה של הדם, ולכן חשוב מאוד להכיר את שני הסוגים. גרגרי יער, עגבניות וקיווי יכולים לעוזר מאוד לייצור טסיות דם נוספות, ואילו ממתקים, אלכוהול ומשקאות קלים (במיוחד דיאטטיים) עלולים להשפיע לרעה על מדד זה.
 
בדיקות דם

בדיקת סוכר – Glucose

הגלוקוז הוא מולקולת הסוכר החשובה ביותר בטבע, המשמשת להפקת האנרגיה בכל היצורים החיים. פירוק הגלוקוז בתאי הגוף הוא ה-"מנוע" שמאחורי כל פעילויות התא שלנו, ורמות גבוהות או נמוכות מידי שלו בזרם הדם שלנו עלול להיגרם בשל מגוון מחלות שונות והרגלי תזונה לקויים.
 
 
מה צריך לאכול?
 
המוצרים שמכילים את הכמויות הרבות ביותר של הגלוקוז הם כמובן ממתקים ומשקאות קלים, אבל גם במאכלים בריאים יותר כמו דבש ומיני פירות שונים יש כמויות גבוהות של גלוקוז. לפני שאתם משנים את התפריט היומי שלכם באופן קיצוני, זכרו להתייעץ עם הרופא שלכם כדי לשלול סכרת ובעיות שונות במערכת העיכול.
 
בדיקות דם
 
 

סידן – Calcium – CA

הסידן הוא חומר שמוכר לכולנו בתור המינרל החשוב ביותר בבניית העצמות, אבל יש לו גם תפקיד מהותי בתהליך התקשורת בין תאי הגוף השונים. למרות שעל פי ההיגיון אנחנו רוצים כמה שיותר סידן במחזור הדם שלנו, רמה גבוהה של סידן יכולה להוות סימן למחלה סרטנית.
 
 
מה צריך לאכול?
 
ברוקולי, גזר, טחינה, אגוזים, תפוזים וכמובן מוצרי חלב וגבינה, עשירים במיוחד בסידן. אלו הם גם המזונות שמומלץ לצמצם מהתפריט שלכם במידה ואתם סובלים מעודף סידן, שעלול לגרום לאבנים בכליות ולבעיות נוירולוגיות  שונות.
 
בדיקות דם
 

חנקן השתנן - BUN - Blood Urea Nitrogen

בדיקה זו מודדת את כמות חנקן השתנן בדם, שהוא תוצר פירוק החלבונים בגוף האדם. הרופא מבצע בדיקה זו כאשר הוא מעוניין לבדוק את תפקוד הכליות, האחראיות לפינוי החנקן מהגוף. ערכים נמוכים במדד זה עלולים להיגרם בשל בעיות כבד וכליות, אבל גם בשל תזונה דלה בחלבונים ושתיית נוזלים גבוהה בצורה חריגה.
 
 
מה צריך לאכול?
 
ניתן למצוא חלבונים במקורות מהחי והצומח, ושניהם טובים לגוף כמעט באותה המידה. מומלץ במיוחד לאכול גבינות קשות, בשר עוף ושקדים. היות ובדיאטה המערבית נדיר למדי לסבול ממחסור טבעי בחלבון, ולפיכך מרמה נמוכה של חנקן השתנן, יש להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי בדיקות נוספות. 
 
בדיקות דם
 

טריגליצרידים – Triglycerides

בדיקה זו בוחנת סוג שומן ספציפי מאוד במחזור הדם שלנו, שמשקף את חילוף החומרים של שומנים בגוף. רוב השומן בגוף מכיל טריגליצרידים וזהו מדד שמושפע במיוחד מהתזונה שלנו. 
 
 
מה צריך לאכול?
 
אין זה מפתיע, אבל הטריגליצרידים מושפעים בעיקר מהסוכרים שאנו אוכלים. כשרמת הטריגליצרידים גבוהה, מומלץ להפחית את כמות הסוכרים בתזונה ואת כמות הפחמימות בכלל. בנוסף, מומלץ לעבור לצריכת דגנים מלאים ולחמים עשירים בסיבים, להפחית בצריכת האלכוהול ולשלב יותר ירקות ופירות בתפריט היומי. במקרים הנדירים בהם יש צורך להעלות את רמות הטריגליצרידים בדם, מומלץ לאכול ביצים ופירות טרופיים כמו אננס ובננות.
 
בדיקות דם

כולסטרול - Cholesterol  - HDL / LDL

כפי שכולנו כבר יודעים, יש כולסטרול "טוב" ויש כולסטרול "רע". הסוג הטוב הוא ה-HDL והרע הוא ה-LDL, ושניהם נחוצים בגוף לצורך יצירת הורמונים שונים, מיצי מרה וסיוע לתאי הגוף להסתגל לתנאי קור וחום. רמות נמוכות של שני המדדים האלו עשויות לרמוז על תזונה לקויה או על בעיות שונות במערכת העיכול. רמות גבוהות של הכולסטרול הטוב לרוב אינן מזיקות, אבל רמות גבוהות של הכולסטרול הרע הן סימן לסיכון מוגבר למחלות והתקפי לב.
 
 
מה צריך לאכול?
 
כדי ללמוד עוד על המאכלים המומלצים לאיזון רמות ה-LDL  וה-HDL, לחצו כאן.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: