maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

אכילת אורז לבן שמה אתכם בסיכון!

 

אורז לבן הוא מרכיב מרכזי מאוד במטבח הישראלי ומשמש למגוון מאכלים ותוספות. הוא טעים, פשוט להכנה וגם לא יקר. עם זאת, עלינו להיות מודעים לסיכון שבצריכה מוגזמת של אורז לבן, שכן מחקר חדש קובע כי אכילת אורז לבן בקביעות, מעלה את הסיכוי ללקות בסוכרת.

החוקרים עברו על נתונים מ-4 מחקרים קודמים שבוצעו ביפן, סין, אוסטרליה וארה"ב. כל הנחקרים היו בריאים טרם החל המעקב.
במדינות האסייתיות כמו סין ויפן, נוהגים האנשים לאכול 4 מנות אורז בממוצע ביום. במדינות המערב, כמו ארה"ב ואוסטרליה, הממוצע הוא נמוך בהרבה, 5 מנות אורז בשבוע.

המחקר שהתפרסם בירחון BMJ, מצא כי ככל שנחקר מסויים צרך יותר מנות אורז ביום, כך עלה הסיכוי שלו לפתח סוכרת. יתרה מכך, המחקר אף גילה כי כל תוספת של מנת אורז ליום, מעלה ב-10% את הסיכוי ללקות במחלה.

מטרת המחקר המקורית לא הייתה למצוא את האופן בו משפיע האורז הלבן על התפתחות הסוכרת, אלא רק את עצם ההשפעה. עם זאת, לחוקר הראשי יש תיאורייה גם בעניין זה. ד"ר קי סאן הינו מדריך רפואי בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד. הוא קושר את הסיבה לעלייה בסיכון לסוכרת, לערך הגליקמי של האורז.

המדד הגליקמי הינו סולם לדירוג מזונות על פי השפעתם על רמת הגלוקוז בדם, מה שבסופו של דבר מתבטא בסוכרת. אורז לבן מדורג די גבוה ברשימה ויכול להביא לעלייה פתאומית וחדה ברמות הגלוקוז בדם ומכאן הקשר, אומר סאן.

וזה לא רק אורז לבן שלוקה בתופעה הזו. פחמימות עמילניות נוספות, כגון לחם לבן, פסטה מקמח לבן ותפוחי אדמה, כנראה יהיו בעלי אפקט דומה לזה של האורז על רמת הגלוקוז בדם, אם צורכים אותם בתדירות גבוהה מדי, אומר סאן.

החליפו אורז לבן בחום

סאן ממליץ לבחור מיני דגן מלאים או "חומים", במקום פחמימות לבנות. אין בכך כדי לומר שיש להימנע באופן מוחלט מאכילת אורז לבן לחלוטין, הכל עניין של מינון: "לאכול אורז לבן פעם או פעמיים בשבוע זה בסדר", אומר סאן. 

מסתבר שהוא אינו לבדו במערכה. ד"ר ספירוס מזיטיס, אנדוקרינולוג (חוקר הורמונים) בבית החולים לנוקס היל בניו יורק, מסכים שכל המזונות המכילים עמילן מעלים את הסיכון לסכרת אם נאכלים בהפרזה.
כך שמי שנמצא בסיכון לחלות בסוכרת, צריך להתרכז בהורדת כמות הקלוריות, בירידה במשקל ובהמרת פחמימות לבנות במזונות מלאים. "תמיד נסו לאכול פחות ולבחור בדגן מלא במקום עמילן לבן", הוא אומר.

ד"ר טרייסי ברין, מנהלת תחום הסוכרת במערכת הבריאות של נורת' שור בניו יורק, אומרת כי המזון שאנו אוכלים והכמות שאנו אוכלים ממנו, הם רק חלק מהתמונה, בכל מה שזה נוגע לסוכרת. גם לגנטיקה יש תפקיד חשוב בקביעת הסיכויים לחלות במחלה. "זה אף פעם לא רק דבר אחד", היא אומרת, "זה מה שאתה אוכל, מה שאתה עושה והגנים שלך. איננו יכולים לשנות את הגנים שלנו, אז זה חשוב לחשוב על התפקיד שאוכל משחק בתרבות שלנו".

עם זאת, חשוב לציין כי עדיין יש הסתייגויות מקביעה חד משמעית לגבי אורז לבן אצל חלק מהמומחים, ביניהם הדיאטנית קוני דיקמן המנהלת את בית הספר לתזונה באוניברסיטת וושינגטון, סיינט לואיס. הם אומרים כי התלות של סוכרת באורז לבן עדיין נתונה לבחינה. דיקמן אומרת כי "האופי התצפיתי של המחקר הזה, מגביל את היכולת שלו לציין את הסיבה והתוצאה. יש צורך במחקרים מבוקרים כדי לקבוע האם אורז לבן באמת מגביר את הסיכון לסוכרת סוג 2".

בין אם הקשר מבוסס לחלוטין או שהוא נסיבתי, די ברור שהוא קיים ומובהק. סוכרת היא מחלה קשה ומרגע שמפתחים אותה, היא הופכת למצב קבוע, כלומר אין לה תרופה. לכן, מדוע להסתכן ולהסתובב עם מזרק אינסולין צמוד? עברו לאוכל מלא כשיגרה. אם קשה לכם לסגת לחלוטין מאורז לבן, או כל מוצר לבן אחר, הורידו את המינון. זכרו תמיד כי טעם הוא עניין של הרגל; ברגע שתעברו את המשוכה הראשונה של הטעם, תתרגלו ולא תוכלו לחזור אחורה, מה שלשם שינוי יפעל לטובתכם.
 

 

עריכה: בועז מזרחי

תמונות: Naito8, John Kasawa

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: