maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

עובדות ומיתוסים בקמפיין מועצת החלב

 
מועצת החלב יצאה לאחרונה בקמפיין חדש בעלות של מיליוני שקלים בניסיון לעצור את הצניחה בצריכת מוצרי חלב בשנה האחרונה ואת הפגיעה ברווחי המחלבות. הקמפיין כולל פרסומות מושקעות בטלוויזיה, אתר מהמם וכתבות ממומנות בעיתונים, אך גם אלו לא מחפים על בעיה אחת "קטנה" - המסרים מטעים ותלושים מהמציאות. 
 
מועצת החלב
 
רבים היום כבר יודעים שמועצת החלב, שבמועצת המנהלים שלה יושבות תנובה, שטראוס, טרה, המחלבות הקטנות והרפתנים, מעולם לא ייחסה חשיבות גדולה מדי לעובדות, ומכרה לנו לאורך השנים מסרים שיווקיים שכל אחד מהם מופרך יותר ממשנהו – החל מ"חלב בונה עצמות חזקות", דרך "חלב מרזה", או "יוגורט תורם לתחושת שובע" (כשמשווים אותו לשוקולד) וכלה ב"שוקו – משקה הספורט החדש" - אבל הקמפיין החדש של מועצת החלב שובר שיאים חדשים של חוצפה. "מהיום, הורים יקרים – אין סיבה להתעקש שהילדים יאכלו ירקות, הידעתם שבמקום לתת לילד ברוקולי אפשר לתת לו כוס חלב שכן בכוס חלב יש סידן "כמו בברוקולי"?
 
אז זהו שלא. במועצת החלב שכחו כנראה שברוקולי לא רק עשיר בסידן, אלא גם בויטמין E, בברזל (שאין כלל בחלב), ויטמין C, ויטמין K ומגנזיום שהם קריטיים לבריאות העצם לא פחות מסידן, ויטמין B6, פולאט, מנגן, ורבים נוספים שחלב דל בהם. גם שכחו לספר לנו שבניגוד לחלב, ברוקולי עשיר בסיבים תזונתיים, אין בו שומן רווי ולא כולסטרול והוא דל מאוד בנתרן . במיוחד שכחו לספר לנו שדו"ח הקרן העולמית לחקר הסרטן קובע שברוקולי, יחד עם רבים מהירקות ממשפחת הכרוביים, מפחית את הסיכון לסוגי סרטן רבים, שהוא מכיל אוסף של פיטוכימיקלים (חומרים ייחודיים לצמחים) מופלאים שנלחמים ברדיקלים החופשיים בגוף, שבניגוד לחלב שהוא מזון פרו-דלקתי ולכן מעודד מחלות כרוניות כגון מחלות לב וסרטן, הברוקולי מצטיין בתכונות האנטי דלקתיות שלו. 
מוצרי חלב נמצאו מעלים את הסיכון לסרטן הערמונית, וגבינות, ככל הנראה בשל הרכב השומן שלהן, מעלות את הסיכון לסרטן המעי הגס. כמו כן, אוניברסיטת הרווארד מזהירה שיתכן וחלב ומוצריו מעלים גם את הסיכון לסרטן השחלות. 
 
רוצים דוגמא נוספת? לפי מועצת החלב בכוס חלב יש ויטמין A "כמו בבטטה"? אז בואו נדייק: בכוס חלב יש ויטמין A כמו שיש בכפית אחת של בטטה, ובכפית אחת של בטטה יש 8 קלוריות לעומת 120 קלוריות שבכוס חלב. יחי ההבדל הקטן... 
 
ומה לגבי מגנזיום ואבץ? מועצת החלב טוענת שחלב הוא מקור טוב למגנזיום "כמו בננה", אלא שמסתבר שלמרות שבננה היא פרי דל יחסית במגנזיום, ובטבלאות המזונות העשירים במגנזיום היא מדשדשת בתחתית קצת מעל תפוח האדמה עם 22 מ"ג מגנזיום ל – 100 גרם, היא עדיין מכילה כפליים מגנזיום מאשר חלב, שסוגר את הרשימה עם 11 מ"ג מגנזיום ל – 100 מ"ל בלבד. באופן דומה בחלב אין אבץ "כמו בעדשים", אלא כמו ב – 5 כפות עדשים המכילות חצי מהקלוריות שבכוס חלב, כך ש"כמו" זה לא, וזה אפילו לא "ליד". 
 
הבנתם את העיקרון, אפשר להמשיך כך עוד ועוד ולהיווכח שחלב הוא תחליף נחות מאוד לכל מזון שערכיו התזונתיים גבוהים. נכון, יש בו כמה רכיבים תזונתיים חשובים, אבל זה נכון גם לבמבה. האם זו סיבה להמליץ לצרוך ממנו לפחות פעם ביום? האם שאלנו את עצמנו האם יש בכלל מחסור ברכיבים המרכזיים שחלב מספק? או שאולי המרדף המתמיד אחרי חלבון וסידן השכיח מאיתנו את הבעיה האמיתית של הישראלי הממוצע והיא מחסור בצריכת ירקות, פירות וקטניות, ועודף משקל. עודף המשקל הזה מעיד על עודף בשומן, 
פחמימות וחלבון וחוסר בכל אותם דברים חיוניים שחלב לא ממש מספק. 
 
ההטעייה המקוממת ביותר בקמפיין מועצת החלב הוא שמועצת החלב ממליצה לנו כביכול בשם הדאגה לבריאות ילדינו לתת להם את מוצרי החלב שהם אוהבים בעוד שאת השוואות הערכים התזונתיים עושה מועצת החלב מול כוס חלב. אתם מכירים הרבה ילדים שאוהבים חלב? למה לא משווים בין ברוקולי למוצרי חלב שילדים באמת אוכלים - שוקו עתיר סוכר, מעדנים שבנוסף לסוכר גם מכילים חומרים משמרים ומייצבים והם, בניגוד 
למיתוס, גם דלים ביותר בסידן? למה לא להשוות לגבינה צהובה עתירת שומן רווי וכולסטרול או לקוטג', שהיא לא רק אחת הגבינות העתירות ביותר במלח (ב – 100 גרם קוטג' יש כשליש מכמות המלח המקסימלית המומלצת לילדים) אלא היא גם דלה במיוחד בסידן? 
 
ומה לגבי החסרונות הברורים של מוצרי חלב? עליהם לא תמצאו ולו מילה בקמפיין המושקע. לא על שומן רווי, ולא על קלוריות. לא על כולסטרול, ולא על לקטוז שרוב האוכלוסיה בישראל רגישה אליו. כמה אלפי ילדים בישראל סובלים משלשולים, עצירויות, כאבי בטן, נפיחות בטנית, ואפילו כאבי ראש ומיגרנות מבלי לדעת שהגורם לכל אלו הוא הלקטוז שבחלב? במועצת החלב גם לא יספרו לכם על הורמוני המין שחלב ישראלי עשיר 
בהם במיוחד.
 
עפ"י אוניברסיטת הרווארד מוצרי חלב אחראים לכ-70 אחוז מההורמונים שאנשים צורכים בתזונה. הורמונים אלו עשויים להעלות את הסיכון לסוגי סרטן תלויי הורמונים (ערמונית, שחלות ושד), להוביל להתפתחות מינית מוקדמת בקרב נערות ולפגוע באיכות הזרע של גברים. גם לא יספרו לכם שלא רק שבחלב אין ברזל, הוא גם פוגע בספיגת הברזל בגוף, ולכן ילדים שצורכים הרבה חלב נמצאים בסיכון לאנמיה. למעשה, איגוד רופאי הילדים האמריקאי הזהיר לפני כשנה מצריכת חלב גבוהה בילדים כסיכון לאנמיה והמליץ להגביל את הצריכה. במיוחד לא יספרו לכם במועצת החלב שאף אחד ממוצרי החלב שילדים אוהבים אינו מומלץ ע"י משרד הבריאות, אם בשל רמות גבוהות של שומן רווי וכולסטרול או בשל רמות גבוהות של סוכרים ומלח.
 
השנה הכריז ארגון רופאי הילדים בישראל על מלחמה במגפת ההשמנה בילדים, אם ההורים יכנעו והילדים שלנו יאכלו את מוצרי החלב שהם אוהבים על חשבון ירקות, פירות דגנים מלאים וקטניות, תשתולל פה מגפת השמנה בהיקף שלא נראה. מיותר להסביר בכלל שילדים שמנים עם הרגלי אכילה גרועים גדלים להיות מבוגרים שמנים וחולים 
במחלות כרוניות. זה באמת מה שאנחנו מאחלים לילדינו? 
 
 
באדיבות הבלוג חלב - עובדות או מיתוסים.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: