print header

8 טיפים חשובים להתמודדות קלה עם פטריית הקנדידה

"זיהום שמרים" הוא השם הניתן לפטריות הגורמות למגוון בעיות אצל לא מעט אנשים, שלפעמים אפילו לא מודעים לכך. מרבית הזיהומים הללו נגרמים על ידי פטריית הקנדידה, בייחוד קנדידה מסוג אלביקנס, שגורמת להופעה של נקודות או כתמים לבנים על חלקי הגוף הנגועים, אשר מלווים בתחושה של גרד או אדמומיות, כאבי ראש ומיגרנות, דלקות בדרכי השתן, אלרגיות ועוד. מדובר בתופעה נפוצה מאוד שההתמודדות איתה עשויה להיות קשה וארוכה, כך שבין אם סבלתם ממנה בעבר או שאתם סובלים ממנה כעת, תשמחו לדעת שקיימים לא מעט פתרונות שתוכלו לבצע בבית שיעזרו ליעילות הטיפול הרפואי שאתם מקבלים. 
 
טיפול בקנדידה
 
מהי קנדידה?
 
קנדידה היא פטריית שמר שחיה בגופנו בכמויות קטנות באזורים כמו העור, חלל הפה ואצל נשים גם בנרתיק, ולרוב אינה משפיעה על חיינו באף צורה. עם זאת, בחלק מהמקרים, כאשר החיידקים הטובים שבגופנו מתים עקב שינויים במערכת החיסונית או בעקבות נטילת תרופות אנטיביוטיות, עשויה הקנדידה להתרבות על חשבונם באופן לא מבוקר ולהתפרץ בצורה שהופכת לזיהום. קנדידה יכולה להופיע בדרך כלל בחלל הפה שלנו, במערכת העיכול או אצל נשים המשתמשות באנטיביוטיקה שפוגעת באיזון החיידקים בגוף. במקרים קשים עשויה הפטרייה לעבור דרך זרם הדם ולהגיע גם לאיברים נוספים.
 
כיצד מטפלים בקנדידה?
 
ככלל, הטיפול הרפואי בפטריית הקנדידה הוא על ידי תרופות אנטי פטרייתיות שונות, שחלקן ניתנות כתכשיר דמוי ג'ל, ואחרות כתרופה לנטילה דרך הפה. במקרים רבים עשויים המטופלים שלא להכיר את העובדה ששינוי תזונתי הינו גורם מפתח בכל הקשור להתמודדות עם הקנדידה, ולכן חשוב מאוד להקפיד על כללי תזונה מסוימים לאורך הטיפול, ובדרך כלל גם במשך כ-2-3 חודשים לאחר שהתסמינים נעלמים. 8 הטיפים הבאים עשויים לעזור לכם בהפחתת משך הטיפול התרופתי, כך שכדאי מאוד שתכירו אותם.
 
1. שמן קוקוס
 
לצמחים יש הגנות משלהם נגד שמרים ופטריות, וחלקם מייצרים תרכובות שרעילות עבור המזיקים הללו. דוגמה טובה לכך היא החומצה הלאורית, חומצת שומן רווי בעלת השפעות נרחבות נגד פטריות שניתן למצוא בצמחים שונים. שמן הקוקוס מכיל כמעט 50% חומצה לאורית, מה שהופך אותו לאחד מהמקורות התזונתיים העשירים ביותר בה, ונדיר מאוד למצוא כמויות כה גבוהות במזונות אחרים. ניסויי מעבדה הוכיחו כי החומצה הלאורית יעילה מאוד כנגד קנדידה, כך ששמן הקוקוס בהחלט עשוי להיות בעל השפעה דומה. מסיבה זו שימוש בשמן הקוקוס בתור מי פה, יעיל מאוד כנגד זיהומי קנדידה באזור זה.
 
טיפול בקנדידה
 
2. סלרי
 
ייתכן שכבר שמעתם על שפע יתרונותיו של הסלרי ביניהם מניעת סרטן הקיבה והמעי הגס, פירוק אבנים בכליות וסיוע נגד חיידקי דלקת ריאות, אך מתברר שהוא גם אחד הירקות המומלצים ביותר עבור אלה שסובלים מקנדידה. זאת, בשל העובדה שמדובר בירק שעשיר מאוד בסיבים תזונתיים ועל ידי כך עוזר לנקות את המעיים בהם הפטרייה עשויה להתפתח. כך שאם עד כה המעטתם באכילתו, זו בהחלט סיבה מצוינת להתחיל.
 
3. פרוביוטיקה
 
מספר גורמים עשויים לגרום לאנשים מסוימים לסבול יותר מזיהומי קנדידה, ביניהם סוכרת ומערכת חיסונית מוחלשת, כמו גם צריכת אנטיביוטיקה במינונים גבוהים. כיוון שכל התופעות הללו מחלישות ופוגעות בחיידקים המועילים שבגוף ועל ידי כך הופכות אותו לפגיע בפני פטריות, מומלץ מאוד לצרוך פרוביוטיקה כטיפול מונע או משלים שיכול לשקם את האוכלוסייה של החיידקים הטובים בגוף. במחקר שבחן 215 חולים בגילאים מבוגרים נמצא כי טבליות פרוביוטיות אותן נטלו המשתתפים במשך 12 שבועות הפחיתו משמעותית את זיהומי הקנדידה מהם סבלו.
 
פרוביוטיקה יכולה להפחית לא רק את הצמיחה של קנדידה במעיים, וקיימים מספר מחקרים לפיהם קפסולות הכוללות פרוביוטיקה עם החיידק לקטובצילוס, עשויות להיות יעילות גם נגד זיהומים פטרייתיים בנרתיק. חשוב לציין כי בנוסף לטבליות, קיימים גם לא מעט מאכלים שמכילים את החיידקים הידידותיים, ובאפשרותם לעזור לנו להגן על גופנו. לחצו כאן על מנת להכיר כמה מהמוצרים הפרוביוטיים היעילים ביותר.
 
טיפול בקנדידה
Ryan Snyder
 
4. דיאטה דלה בסוכר
 
שמרים "נהנים" מסוכר וגדלים מהר בסביבה שעשירה בו, וממצאי מחקרים מסוימים מצביעים על כך שגם רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות להגדיל את הסיכון לסבול מזיהום של קנדידה. במחקר שנערך על עכברים, הצליח הסוכר להגביר את צמיחת הקנדידה במערכת העיכול של אלה שהייתה  להם מערכת חיסונית חלשה, ואילו שטיפת הפה עם סוכרוז אצל בני אדם נקשרה במחקר אחר לכמות גבוהה יותר של פטריות שמר בחלל הפה. אף על פי שדיאטה דלה בסוכר אינה יעילה כנגד כל השמרים, היא יכולה לסייע למניעת זיהומי פטריות הקנדידה. תזונאים ורופאים רבים ימליצו לסובלים מקנדידה לעבור לדיאטה דלה בסוכר ולהפחית בכמויות העוגות, הגלידה, השוקולד והדבש שהם צורכים, כמו גם במשקאות מסוכרים.
 
5. שום
 
שום הוא דוגמה טובה נוספת למזון בריא בעל תכונות אנטי פטרייתיות בולטות, ובמקרה שלו זה נובע בעיקר מהאליצין, תרכובת אורגנית המקנה לו את ריחו וחריפותו. החומר נוצר בתהליך הכתישה של שום טרי, כך שאם אתם מעוניינים לשלב את השום בתפריט שלכם למטרות לחימה בקנדידה, רצוי לכתוש אותו ולהוסיף אותו למזון רגעים ספורים טרם האכילה. ניסויי מעבדה העלו כי תמצית השום יכולה לפגוע ביכולתם השמרים להיצמד אל דפנות חלל הפה, ומחקר שנערך בקרב נשים גילה כי נטילת תוספי שום בכמוסות השפיעה על רמות זיהומי הקנדידה בנרתיק מהם הן סבלו. עם זאת, יש לזכור כי כיוון שמדובר במוצר מזון חריף, יש להימנע מצריכה של כמויות גדולות שלו, בייחוד כאשר אתם סובלים מגירוי או פצע באזור חלל הפה הרגיש.
 
טיפול בקנדידה
6. שתייה בכמות מספקת
 
ייתכן ששמעתם כבר על המושג "הרעבת הקנדידה", ואחת הדרכים היעילות ביותר לעשות זאת היא על ידי שתייה מספקת. על מנת לאפשר לגוף להתנקות ביעילות מהרעלים המופרשים על ידי הקנדידה מומלץ מאוד להקפיד על שתיית כמות רבה של לפחות 2 ליטר מים ליום, ולהסתובב כל הזמן עם בקבוק מים בתיק. במקביל, חשוב לצמצם ואף לוותר לחלוטין על משקאות אלכוהוליים כמו בירה ויין, שכן אלה מכילים שמרים ועל ידי צריכתם לא רק שלא תרעיבו את הפטרייה, שהיא עצמה פטריית שמר, אלא תעזרו לה לצמוח ולשגשג.
 
7. כורכומין
 
כורכומין הוא אחד המרכיבים הפעילים העיקריים של התבלין המוכר והאהוב, הכורכום. ממצאי ניסויי מבחנה העלו כי כורכומין סייע בחיסול שמרי קנדידה או לפחות בהפחתת הצמיחה שלהם, כאשר נמצא שהכורכומין אף פגע ביכולתם של השמרים להתחבר אל תאים בחלל הפה אצל אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת מאוד שחלו באיידס. בניסוי אחר שפורסם בשנת 2008 נמצא כי הכורכומין היה יעיל אף יותר מאשר הפלוקונזול, תרופה אנטי פטרייתית מוכרת. כיוון שמדובר רק בניסוי אין זו המלצה להסתמך אך ורק על הכורכום, אלא לשלב אותו לצד הטיפול הרפואי המוענק לכם.
 
טיפול בקנדידה
Elke Wetzig
8. דיאטה דלה במוצרי חלב
 
כפי שכבר צוין בסעיפים הקודמים, אחד מהאיברים בהם הקנדידה משגשגת בהצלחה הוא המעיים, והסיבה לכך היא שמדובר באזור עשיר בקפלים ביניהם מצליחה הפטרייה להתחבא ללא קושי. מוצרי חלב רבים מכילים את חלבון הקזאין, וכיוון שמדובר בחומר דביק מאוד, צריכת מוצרי חלב מסייעת לפטרייה להמשיך ולהידבק אל המעיים ועל ידי כך עלולה להקשות מאוד על הטיפול ולהאריך אותו. בשל כך, מומלץ מאוד לעבור לדיאטה דלה במוצרי חלב ולהמעיט ככל הניתן בצריכתם בתקופת הטיפול בפטרייה. 

 

מקור תמונה ראשית: Mislav Marohnić

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.