maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

כל היתרונות הבריאותיים של הסלרי

 
שמו העברי של הסלרי הוא כרפס ריחני, ובצדק, כיוון שריחו העז של הצמח הירוק קנה לו מוניטין שאין שני לו. מלבד ריח יש בסלרי שלל חומרים מזינים, מינרלים וויטמינים שמעניקים לנו מגוון רחב של יתרונות בריאותיים ובלתי צפויים שיכולים לעזור לנו להתגבר על הרבה מאוד בעיות בריאותיות. המשיכו לקרוא וגלו עוד על דרכי השימוש בסלרי ועל יתרונותיו הבריאותיים הרבים.
 
 
 

שימוש בסלרי לאורך ההיסטוריה

הסלרי היה צמח בר שגדל לפני אלפי שנים באזור הים התיכון והים השחור. הסלרי בוית על ידי האדם, שקטף אותו, שתל אותו בשדותיו וטיפל בו. הסלרי היה אסיר תודה על הטיפול, והגיב בהתאם: מדור אחד למשנהו, השורש הפך גדול ובשרני יותר, והעלים הפכו עשירים בשמנים אתריים, עד שהתפתח הזן שאנו מכירים כיום, והתפשט ברחבי אירופה ולאחר מכן בכל העולם.
 
הסלרי היה כל כך פופולרי בתקופות יוון העתיקה, עד שזכה להירשם בכתביהם של גדולי הפילוסופים, במילותיהם של משוררים, ובשלל כתבים רפואיים דאז. הסלרי נחשב אז לתרופה יקרת ערך, המומלצת לחולי לב, דלקת פרקים ושיגדון. היפוקרטס, אבי הרפואה, קרא לו "סלינום" והחשיב אותו לתרופה יעילה מאוד להרגעת כאבים. 
 
בתקופת רומא העתיקה, הופק מזרעי הסלרי משקה אלכוהולי, אותו צרכו הרומאים כדי לשפר את הפוריות ואת היכולות הספורטיביות. רופאים נתנו לילדים שורש סלרי כדי שיגדלו מהר יותר וכדי למתן את התופעות הנלוות לגיל ההתבגרות. אנו מוצאים כי רבות מהתכונות שיוחסו לסלרי בעת העתיקה הינן נכונות גם היום. בשורש הסלרי מגוון שלם של חומרים עם השפעות חיוביות על הגוף, ביניהם אנטיאוקסידנטים, חומרים אנטי בקטריאליים, מינרליים וויטמינים.
 
 

איך נצרוך יותר סלרי בחיי היום יום?

האפקט הבריאותי הטוב ביותר מתקבל על ידי צריכת שורשי סלרי טריים, ולא מסלרי שעבר חימום או אפילו נשאר זמן רב במקרר ובכך איבד הרבה מאיכויותיו. אחרי שבועות של קירור, הסלרי יאבד כ-50% מהוויטמינים שבו, ואילו לאחר בישול, הסלרי יאבד 70% מהוויטמינים C, A, B1 ו-B6.
 
מיץ:
מיץ הוא השיטה הכי טובה לצרוך את מירב הוויטמינים והמינרליים שבסלרי. במסחטת מיצים או בבלנדר, ערבבו מיץ גזר וסלרי ביחס של 3:1. השתמשו בשורש הסלרי ולא בעלים. ניתן לשמור את המיץ עד 6 שעות במקרר  לפני שהוא מתחיל לאבד מאיכותו. מומלץ לאדם מבוגר לצרוך מדי יום 50-150 מ"ל של מיץ סלרי, כמות גדולה יותר עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול ולחוסר תיאבון. 
 
 
 
בסלט:
גרדו שורש סלרי שטוף היטב, והוסיפו לו עלי סלרי קצוצים. הוסיפו מעט שמן זית, מיץ לימון ומלח. אפשר גם להוסיף רסק תפוחים, גזר, כרוב, סלק ושמיר או פטרוזיליה קצוצה. אם מיץ הסלרי עשיר בוויטמינים ומינרלים שנספגים בקלות, הרי שבסלט הסלרי ישנו אחוז גבוה של סיבים תזונתיים המשפרים את פעילות המעיים, עוזרים לירידה במשקל, מורידים את רמת הסוכר בדם והכולסטרול, ומונעים סרטן במערכת העיכול. 
 
סלרי בתבשילים:
אפשר להוסיף עלי סלרי קצוצים טריים לתבשילים כמו פירה, מרקים, צלי ועוד. אם בחרתם לבשל זכרו שחלק גדול מהוויטמינים יאבדו. עם זאת, חשוב לדעת כי הוויטמינים והמינרלים שנותרו לאחר הבישול ייקלטו בגוף בקלות רבה יותר וכן שסלרי מבושל מתעכל טוב יותר ולכן מומלץ במיוחד לאלו הסובלים מבעיות במערכת העיכול.
 
יין סלרי:
לחובבי המשקאות, המשקה הבא מכיל את כל מה שבריא בסלרי, בתוספת נהדרת של יין לבן. קוצצים שני שורשי סלרי בינוניים ומוסיפים לקערה עם ליטר יין לבן. לאחר מכן מוסיפים 2 כפות דבש ו-100 גרם זרעי סלרי. השאירו את התערובת בקירור למשך חמישה ימים ולאחר מכן סננו את הנוזל והעבירו לקנקן או לבקבוק. המשקה הטעים מומלץ בעיקר לנשים, להסדרת המחזור החודשי, ריפוי דלקות בדרכי השתן והקלה על תופעות הלוואי של גלולות למניעת הריון. מומלץ לשתות 30 דקות לפני הארוחה. 
 
 

היתרונות הבריאותיים של הסלרי

 
מניעת סרטן: מחקרים מצאו כי יש לא פחות משמונה חומרים עם השפעות אנטי סרטניות בסלרי. 
 
  • למניעת סרטן קיבה: מומלץ לשתות תערובת של מיץ סלרי ומיץ תפוחי אדמה, מעורבב ביחס של 1:2. כ-300 מ"ל מיץ ליום, במשך חודש אחד ולאחר מכן לעצור ל-15 ימים. הסלרי מונע את התפתחות הגידולים ואילו מיץ תפוחי האדמה מכיל חומרים המונעים היווצרות גרורות.
  • למניעת סרטן המעי הגס: כדי למנוע היווצרות של גידולים במעי הגס מומלץ לאכול כל יום סלט שורש סלרי, בשילוב עם 100 מ"ל מיץ סלרי עם מיץ גזר. מחקרים שנעשו בניו ג'רזי, ארצות הברית הראו כי לסלרי יש תפקיד פעיל בעצירת היווצרות גידולים במעי הגס.
  • למניעת לוקמיה (סרטן הדם): כדאי לצרוך 100 מ"ל מיץ סלרי מעלים ושורשים טריים מאוד, בשילוב כמות שווה של מיץ גזר. ניסויים מצאו כי שני סוגי חומרים פעילים בסלרי גורמים למוטציה בתאים הסרטניים ופוגעים בהם.
 
כולסטרול וטריגליצרידים מוגברים: מחקר של המחלקה לחקלאות של ממשלת ארה"ב הראה כי 100 גרם סלט סלרי הנצרך מדי יום מסייע להורדת רמת הכולסטרול הרע ב-10% עד 20%. הסיבה לכך היא שהסלרי מגרה הפרשת מיצי מרה, והוא עשיר בסיבים תזונתיים. בנוסף, מחקרים אחרים מצאו ירידה של 17.3% - 33.5% ברמת הטריגליצרידים בדם, לאחר רק שלושים ימים של צריכת סלרי.
 
סוכרת:  צריכה יומית של לפחות 50 גרם שורש סלרי, לצד גזר, כרוב, פטרוזיליה וחסה, עוזרת לפירוק הסוכר ויצירת האינסולין בגוף. בשל הסיבים התזונתיים והיתרונות ההיפוגליקמים של ירקות אלו.
 
השמנת יתר: 50 מ"ל מיץ סלרי לפני כל ארוחה עוזר לצמצם את התיאבון, ולחסל עודפי מים ברקמות. זה עוזר לשלוט ב"התקפי הרעב" שלנו.
 
אבנים בכליות: האשלגן והמגנזיום שבשורש הסלרי יעילים לפירוק אבנים בכליות, וכן מסייעים למתן השתן. כמו כן, הסלרי מסייע למניעת היווצרותן של אבנים בכליות ובכיס המרה. 
 
מחלת ריאות: מברונכיטיס ועד שחפת ודלקת ריאות כרונית, הסלרי מסייע במלחמה נגד עוויתות הסימפונות וכן משמש כחומר מכייח. הסלרי נלחם בחיידקי דלקת הריאות ומפחית שיעול והזעות לילה.
 
שיפור חיי המין: שתיית 50-100 מ"ל של יין סלרי (כמו במתכון שלמעלה) לפני קיום יחסי מין תשפר את התאוששות הגבר לאחר היחסים. לטווח הארוך, מומלץ להוסיף עלי סלרי טריים לסלט. 
 
מחלות לב: הסלרי מומלץ לסובלים ממחלות לב. הוא מרחיב קלות את כלי הדם, מונע הצטברות משקעים ומסייע להורדת לחץ הדם.
 
שיגדון: תרופות טבעיות מעטות יכולות להתפאר בהסרת מלחי חומצת שתן עודפים באותה יעילות כמו הסלרי. הסלרי מטפל במפרקים הכואבים, ומסייע לשפר את חילוף החומרים של החלבונים. מומלץ לסובלים משיגדון לשלב סלרי בתפריט צמחוני, על מנת להעלים את הסימפטומים במהירות.
 
דלקת בדרכי השתן: מיץ סלרי וגזר הוא תרופה טבעית רבת עוצמה לטיפול בדלקת בדרכי השתן. הסלרי עשיר בחומרים אנטי בקטריאליים, ומסייע למתן השתן.
 
 
 

שימושים חיצוניים

כוויות קור: הרופא הצרפתי ד"ר ז'אן ואלה מצא כי בשלושה ימים בלבד הוא מצליח להעלים כוויות קור חמורות למדי ברגליו, עם מתכון פשוט מאוד: הוא בישל בליטר מים רבע קילו שורש סלרי על להבה נמוכה למשך כ-45 דקות. לאחר שהסלרי והמים התקררו לטמפרטורת החדר, הוא טבל את האזורים הפגועים במים במשך 20 דקות, כ-3 פעמים ביום.
 
דלקת עיניים: לסובלים מדלקת עיניים מומלץ להניח רטיות גזה טבולות במיץ שנחלט משורשי ועלי סלרי, במשך 30 דקות לפחות. התכונות האנטי דלקתיות של הסלרי יסייעו לדלקת לחלוף במהרה.
 
היגיינת הפה: עלי הסלרי מסייעים רבות במלחמה בפלאק, בעששת ובאבנית. לעיסת עלי סלרי תתרום למלחמה בחיידקים, וכן תותיר את חלל הפה עם הרגשה רעננה.
 
 

אמצעי זהירות בצריכת סלרי:

 
לנשים בהריון:
בהריון מומלץ שלא לצרוך סלרי גולמי, אלא מבושל, כמו כן מומלץ לצרוך אותו במתינות רבה. 
 
רגישות לאור השמש:
סלרי יכול להגביר רגישות לאור השמש, ולכן אינו מומלץ לסובלים ממנה. 
 
אלרגיות:
במקרים נדירים מאוד, סלרי יכול לגרום לאלרגיות, הפרעות עיכול או הפרעות נשימה. במקרה שכזה יש להפסיק את הצריכה באופן מידי.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: