maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

הסיכון הבריאותי לילדים מצריכת נקניקיות

עבור ילדים ומבוגרים רבים, נקניקיה בלחמניה היא אחד מהמאכלים האהובים ביותר בתפריט. מדובר במנה משביעה וטעימה שניתן לחמם אחרי בית הספר או בתום יום העבודה, והיא גם נוחה לאכילה בעת בילוי מחוץ לבית. למעשה, השילוב בין הנוחות לטעם והעלות הזולה, יצר מצב בו רבים מהזיכרונות שלנו מימי הולדת, מסיבות ואירועי ספורט, כוללים גם את המנה האהובה. עם זאת, רבים מאיתנו יודעים שמדובר במוצר טעים אך בהחלט לא בריא, ואם עד היום חשבתם שמדובר באזהרות שווא, כדאי מאוד שתכירו את הטענות הבאות, שמוכחות זאת מחקרית.

הסיכון הבריאותי מנקניקיות
 
ניטראט האשלגן: התוסף המסוכן בנקניקיות
 
הייצור ההמוני של הנקניקיות החל במאה ה-19, אולם במהרה הוא הוליד את הצורך בטכנולוגיה שתשמר את הבשר מבלי שיתקלקל. הצורך הזה הוביל לשילובו של ניטראט האשלגן, רכיב משמר שגם אחראי על מתן צבע ומראה טרי לנקניקיה. במקור, שימש הניטראט כאבקת שריפה, אולם בהמשך התברר שהוא מעניק לבשר גוון וטעם מעושנים ומיוחדים, וכך הוא הפך לחלק כמעט בלתי נפרד מהתעשייה הזו.
 
כיצד מסכן הניטראט את בריאות ילדינו
 
מספר מחקרים שונים מצאו קשר בין צריכת נקניקיות בקרב ילדים לבין התפתחות תהליכים סרטניים. במסגרת מחקר מקיף שנערך בקרב ילדים מצאו החוקרים כי ילדים שאוכלים למעלה מ-12 נקניקיות בחודש נמצאים בסיכון לחלות בלוקמיה גבוה פי תשע מילדים אחרים. במחקר נוסף, נמצא כי בני נוער שצורכים נקניקיה אחת בשבוע היו בסיכון גבוה יותר לפתח גידולים באזור המוח מבני נוער אחרים. במקביל, נמצא כי גם ילדים שנולדו לאימהות שצרכו נקניקיה אחת ומעלה בשבוע במהלך הריונן, הכפילו את סיכוייהם לפתח גידולים במוח.
 
למרות שלניטראט יש תכלית אסתטית, לאחר האכילה הוא מתערבב בקיבה יחד עם חומצות אמיניות ויוצר עמן תרכובות הידועות כניטרוזאמינים. מדובר בתרכובות המעודדות תהליכים סרטניים שמובילים לגידולים חלל הפה, שלפוחית השתן, הגרון, הקיבה והמוח.
 
 
הסיכון הבריאותי מנקניקיות
Dodo
 
מזונות נוספים המכילים ניטראט 
 
המקור של חלק גדול מהניטראטים שמגיעים לגופנו ולגוף ילדינו הוא דווקא בירקות, כיוון שניטראט נמצא בדרך כלל בירקות ירוקים רבים כמו תרד, סלרי וחסה ירוקה. עם זאת, ירקות מכילים גם חומרים נוספים כמו ויטמין C ו-D, המדכאים את התרכובות המסוכנות ולכן ניתן לצרוך כמות גדולה מהם מבלי לחשוש מתהליכים ממאירים או בעייתיים.
 
מה ניתן לעשות על מנת להגן על ילדינו
 
אף על פי שכאמור מדובר באחד המאכלים האהובים ביותר על ילדים, קיימים כמה דברים חשובים שניתן לעשות על מנת להגן על בריאותם:
  • מעבר לנקניקיות ללא ניטראט - לאור טכניקות הקירור החדישות הזמינות בכל חנות ומפעל, השימוש בניטראט בנקניקיות כיום נובע בעיקר מהמראה שהם נותנים לנקניקיות, ולא מרצון לשמור על טריותן. בחלק מהחנויות והסופרים ניתן לרכוש נקניקיות ללא ניטראט, שהן בעלות טעם זהה לזה של הנקניקיות הרגילות, אבל בעלות צבע שמזכיר גוון אדמה ולכן עשויות להרחיק חלק מהקונים. נקניקיה מבושלת ללא ניטראט היא טעימה באותה מידה, ויתרה מכך, גם בריאה הרבה יותר.
  • שילוב נקניקיות צמחוניות בתפריט – במקביל, נסו לשלב גם נקניקיות צמחוניות בתפריט הילדים לפחות בחלק מהזמן. כיום קיימות חלופות רבות כמו נקניקיות טופו או סייטן שילדיכם עשויים למצוא אותם טעימים לא פחות מהנקניקיות שאכלו עד היום.
  • גילוי מעורבות בבית הספר - אם בבית הספר של הילדים יש קיוסק או קפיטריה, צרו קשר עם הנהלת בית הספר על מנת לשאול לגבי סוג המזון המוגש או נמכר במקום, ובקשו לבחון אפשרות להחליף את סוג הנקניקיות במידה ומדובר בנקניקיות רגילות. ערבו גם הורים נוספים על מנת שיכירו את הסיכון, ויסייעו לכם בהבהרת החשיבות המיוחסת לנושא והביקוש לשינוי.
  • קריאת התוויות גם במוצרי מזון נוספים - במקביל, חשוב לציין שגם סוגים נוספים של בשר מעובד, כמו פסטרמה למשל, עשויים להכיל ניטראט על מנת להאריך את אורך החיים שלהם. לכן חשוב מאוד לקרוא היטב את התווית ולבחור במוצרי המזון שאינם מכילים אותו.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: