print header

תופעות מדהימות של המוח האנושי

העובדה הבסיסית שעליכם לדעת היא שהמוח האנושי אינו מראה, הוא אפילו לו צופה פאסיבי של המציאות. הדרך שבה אנו צופים על העולם מגיעה מהמוח שלנו והדרך שבה הוא פועל. הנה כמה תופעות שממחישות זאת במיוחד.

paramnesia - זיכרון מסולף
נקרא גם דה ז'ה וו, זו ההרגשה שמשהו שאנו חווים או עדים לו כבר התרחש בעבר. החוויה של פרמנזיה נפוצה הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים. התחושה הנלווית היא תחושה עזה של משהו מוכר בצירוף של פחד, תעלומה וחשש. חוקרים טוענים שהם מצאו דרך לשחזר את התחושה הזו באמצעות היפנוזה.
הדמיון שבין עוררות מכוונת של דה ז'ה וו, לבין, עקבות של זכרון קיים אבל שונה עלול להוביל לתחושת הפרמנזיה. לכן ההתקלות במשהו אשר מעורר אסוציאציה מרומזת לגבי חוויה או תחושה שקשה להזכר בה, יכולה להוביל לתחושת דה ז'ה וו.
 
אפקט הפיגמליון
אפקט הפגמליון מתייחס לתופעה שלפיה ככל שהציפיות מאנשים, ילדים או סטודנטים ועובדים גדולות יותר כך הביצועים שלהם גדלים. אפקט הפיגמליון הוא צורה של נבואה המגשימה את עצמה. הכוונה היא שאנשים שהציפיות מהם נמוכות, מפנימים את התווית שבה הם תויגו, ואנשים שהציפיות מהם גבוהות והתווית עליהם היא חיובית מצליחים יותר. לדוגמא, כשאני מאמין שלא ילך לי בלימודים, אני אוטמטית גורם לעצמי לוותר ופחות להתאמץ, ומה שקורה בסוף הוא שבאמת לא ילך לי בלימודים. דוגמא נוספת היא במערכות יחסים, אני מאמין שמערכת היחסים שלי עם מישהו, במצב לא טוב, ואז אני מתחיל להתנהג אחרת, תוך התעלמות מהרגשות. בעקבות אותם מעשים, אני גורם לכך שמערכת היחסים באמת תיכשל.
אפקט הפיגמליון יכול להגרם גם עקב ציפיות גזעניות, כמו בניסוי של ג'ין אליוט, בו לקחו ילדים מכיתה ג' וחילקו אותם על פי צבע העיינים. לקבוצה אחת התייחסו כ"עליונים" על השאר מבחינה אינטלגנטית ויכולת לימודית. ביום השני החליפו ביניהם. אילוט נתנה לשתי הקבוצות מבחן איות בכל יום. התלמידים שהיו בקבוצה "הנחותה" הוציאו תוצאה נמוכה לעומת אלו שהיו בקבוצת "העליונים" וכאשר החליפו בין הקבוצות התוצאות התהפכו גם הן.
 
תופעת האורות של פורקינג'
ג'אן פורקינג' מייסד החקר המודרני במדעי המוח, חווה הזיה בתור ילד. הוא עצם את עיניו, הרים את ראשו לעבר השמש והעביר את ידיו למעלה ולמטה מול עיניו העצומות. לאחר כמה דקות הוא שם לב לצורות יפהפיות שריצדו אל מול עיניו והפכו ליותר ויותר מורכבות.
נראה שהסימולציה הזו מייצרת קצר חשמלי בחלק הויזואלי בקליפת המוח, התאים שם מתחילים להשרף בהתפרצות לא צפויה, אשר מובילה לחזיון של תמונות דמיוניות. על פי אותו ההגיון, הזיות הן תמיד אפקט נלווה של הצורך שלנו למצוא את ההגיון במציאות אותה אנו חווים בזמן שהמוח שלנו נאבק לפענח את חוסר ההרמוניה שמופעלת על החושים.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.