print header

התבשיל הטעים שעוזר לד"ר ג'ונתן רסולי לשמור על הזיכרון

רובנו פוגשים את המילה "דמנציה" איפשהו בין גילאי ה-30 ל-40. בהתחלה אנחנו דואגים להורים ולקרובי משפחה מבוגרים, ורק אז לאט לאט מתחילים להבין באמת עד כמה זה חשוב להגן  על המוח. זה חיוני כדי שנשמר לאורך זמן את הזיכרונות, היכולת לחשוב בצלילות והקשר שלנו עם העולם. החדשות הטובות הן שמחקרים עדכניים מראים שמה שאנחנו אוכלים עשוי להשפיע באופן ישיר על הסיכון לירידה בתפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר, וגם לעכב התפתחות של מחלות כמו אלצהיימר ודמנציה באופן כללי. כאן נכנס לתמונה ד"ר ג'ונתן רסולי – נוירוכירורג שלא מפחד להיכנס למטבח ולבשל עם ספר רפואה ביד אחת וכף עץ ביד השנייה. לד"ר רסולי יש תבשיל שהוא מכין לעצמו מדי שבוע שאולי נראה כמו עוד קדרה ביתית עם ירקות ועדשים, אבל יש מצב טוב שזו המנה הכי חכמה שתכניסו לסיר ולבטן בקרוב.
 
תבשיל טעים לחיזוק הזיכרון: אדם מרכיב פאזל בצורת ראש

דמנציה ואצלהיימר - מה אנחנו יודעים ומה אפשר לעשות כדי להתגונן?

חשוב להגיד שלמרות שמדובר בשני מושגים שכולנו שומעים עליהם יותר ויותר ככל שעוברות השנים, הם לא מתארים בדיוק את אותו הדבר. "דמנציה" היא מונח כללי שמתאר ירידה בתפקוד הקוגניטיבי: בעיות בזיכרון, קושי בהתמצאות, שיפוט לקוי ושינויים בהתנהגות או בשפה. זוהי לא מחלה אחת, אלא מצב רפואי שיכול לנבוע ממספר גורמים. אלצהיימר לעומת זאת, היא הסיבה השכיחה ביותר לדמנציה משום שמדובר במחלה ניוונית שפוגעת במוח באופן הדרגתי ובלתי הפיך. כל אלצהיימר היא דמנציה, אבל לא כל דמנציה היא אלצהיימר.

בדמנציות אחרות, כמו דמנציה וסקולרית (שנגרמת בעקבות אירועים מוחיים או פגיעה באספקת הדם למוח), ניתן לפעמים למנוע את ההתדרדרות באמצעות ניהול קפדני של לחץ דם, סוכרת ורמות כולסטרול. חשוב גם לא להזניח את הצד הנפשי והחברתי – אנשים שממשיכים לאתגר את עצמם מבחינה מנטלית (למשל קריאה, לימוד, פתרון תשבצים ועוד), שומרים על קשרים חברתיים ומשתתפים בפעילויות, לרוב שומרים על תפקוד קוגניטיבי גבוה יותר לאורך זמן.

במקרה של אלצהיימר, הפגיעה מתחילה באזורי המוח שאחראים על זיכרון, וממשיכה בהדרגה לתפקודים נוספים. הסיבות המדויקות למחלה עדיין אינן ברורות לגמרי, אך ישנן ראיות לקשר בין אלצהיימר לבין גורמים גנטיים, דלקתיים וסביבתיים. כדי להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה, מומלץ להקפיד על תזונה בריאה (כמו דיאטה ים-תיכונית או דיאטת MIND), פעילות גופנית סדירה, שמירה על בריאות הלב וכלי הדם, הימנעות מעישון – וגם שינה מספקת. ככל שמתחילים מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים לעכב את התהליך, וכעת נראה לכם דרך טעימה ופשוטה לעשות זאת.

מחדר הניתוח למטבח: המתכון של ד"ר רסולי

ד"ר ג'ונתן רסולי (Jonathan Rasouli) הוא לא בדיוק מה שאנשים מדמיינים כשהם חושבים על מנתח. הוא אמנם נוירוכירורג עמוד שדרה בכיר ברשת בתי החולים Northwell Health בניו יורק, אך את החוכמה שהוא מיישם בחדרי ניתוח הוא לא שומר רק למאמרים מדעיים, הוא מבשל אותה. בשנים האחרונות ד"ר רסולי מסביר לאחרים כמה השפעה יש לתזונה על הזיכרון, וכמה זה טעים ובריא להשתמש בה כדי לשמור על המוח. רסולי מאמין שתזונה היא לא רק כלי טיפולי, אלא גם דרך מניעה – במיוחד כשמדובר בבריאות המוח. לדבריו, יש לא מעט דברים שאי אפשר לשלוט בהם כשזה מגיע לדמנציה או אלצהיימר, אבל יש גם דברים שכן, והאוכל שאנחנו אוכלים הוא אחד מהם. לאחר שנים של מחקר רפואי וגם לא מעט ניסיונות במטבח, הוא גיבש מתכון פשוט שהוא עצמו אוכל מדי שבוע. תבשיל עדשים חם עם תרד, שום וכורכום – קל להכנה, מזין, טעים, ובעיקר מחזק את המוח.
תבשיל טעים לחיזוק הזיכרון: ד"ר ג'ונתן רסולי

המתכון של ד"ר רסולי – תבשיל עדשים מחמם לב ומחזק מוח

ד"ר רסולי לא המציא את הגלגל. התבשיל שלו מבוסס על עקרונות הדיאטה הים-תיכונית ודיאטת MIND שכבר אוזכרו.  מחקרים הראו כי הקפדה על תפריט מותאם לשיטות האלו עשויה להפחית את הסיכון לאלצהיימר בשיעור של עד 53%. "זה לא קסם – זה פשוט להבין מה הגוף שלך צריך, ולתת לו את זה באופן קבוע" אומר הד"ר. "את המנה הבאה אני מכין בסוף השבוע והיא מחזיקה מעמד כמעט לכל השבוע", הוא מספר. "זה נוח, בריא, ונותן לי שקט – גם בגוף וגם בראש."
רכיבים:
  • 1 כוס עדשים כתומות יבשות (מקור לסיבים וחלבונים מהצומח)
  • 1 בצל קטן קצוץ (מקור לוויטמינים מקבוצת B, ויטמין C ומינרלים)
  • 2 שיני שום כתושות
  • 2 כוסות תרד קצוץ (מקור לחומצה פולית וויטמין K)
  • 1 כף שמן זית כתית מעולה (מקור לאומגה 9 ופוליפנולים)
  • 1 כפית כורכום (נוגד חמצון רב עוצמה)
  • 1 כפית כוסברה (לא חובה)
  • מלח, פלפל שחור וכמון לפי הטעם
הכנה:

1. מחממים שמן בסיר בינוני-גדול, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שקיפות.

2. מוסיפים את השום והתבלינים – מטגנים דקה עד שהסיר מפיץ ריח.

3. מוסיפים עדשים וציר או מים עם אבקת מרק ירקות, מביאים לרתיחה ומבשלים 20 דקות.

4. מוסיפים את התרד ומבשלים עוד 5–7 דקות.

5. מגישים חם – כמנה קלילה או כארוחה מלאה לצד קינואה/אורז מלא.

תבשיל טעים לחיזוק הזיכרון: תבשיל עדשים ותרד

לסיכום

אם יש דבר אחד שלמדנו מד"ר רסולי, זה שלא צריך תואר ברפואה כדי להתחיל לשמור על המוח שלנו – רק הכוונה טובה וסיר אחד פשוט. המנה הזו לא תגן על המוח מדמנציה ואלצהיימר לתמיד ובאופן מוחלט, אבל היא מזכירה לנו שהשינויים הגדולים מתחילים בצעדים קטנים: תיבול נכון, בחירות תזונה חכמות ודאגה לבריאות שלנו. אז לפני שאתם יוצאים לקניות בפעם הבאה – אולי שווה להכניס לעגלה קצת תרד, עדשים וכורכום, ולבשל לעצמכם וליקיריכם את מה שאולי יהפוך למסורת קטנה ומזינה של זיכרון טוב, בגוף ובנפש.

מקור התמונות: Northwell Healthdepositphotos.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.