print header

8 דברים שלמדנו בשנה האחרונה על לחץ

במציאות של היום, אף אחד לא חסין ללחץ. שורה של מחקרים שיצאו בשנה האחרונה מראים כיצד הלחץ משפיע על הבריאות שלנו. הנה 8 מהממצאים המעניינים ביותר...

מתח

לחץ בעבודה רע לגוף
סקירה של מחקרים שנעשתה בספטמבר האחרון, זיהתה קשר חזק בין לחץ בעבודה לבין סבירות מוגברת לחטוף התקף לב. הסקירה שנערכה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולג' בלונדון, מראה שיש קשר חזק בין עבודה מאומצת לבין סיכוי הגבוה ב-23% לסבול מהתקף לב.

במחקר אחר שפורסם בשנה האחרונה בכתב העת לרפואה תעסוקתית, נמצא שלחץ בעבודה יכול לפגוע גם בבריאות האישה על ידי העלאת הסיכון שלה לחלות בסוכרת.

כמו כן, במחקר שהתפרסם בכתב העת PLoS ONE נמצא שלחץ בעבודה יכול להאיץ הזדקנות. החוקרים מצאו קשר הדוק בין לחץ בעבודה לבין טלומרים קצרים (קצוות הכרומוזומים המכילים את החומר התורשתי ומקושרים בין היתר עם אריכות ימים).


חיוך הוא תרופה ללחץ
חיוך אמיתי וכנה, כזה שבו שרירי העיניים והפה מעורבים, יכול לעזור להפחית את קצב פעימות הלב לאחר אירוע מלחיץ. כך עולה ממחקר בכתב העת Psychological Science.
"בפעם הבאה שאתם תקועים בפקק או חווים סוג אחר של לחץ, אתם יכולים לנסות להעלות חיוך על הפנים", כך אומרת החוקרת הראשית מאוניברסיטת קנזס, שרה פרסמן. "לא רק שזה יעזור לכם לסבול את הלחץ מבחינה פסיכולוגית, אלא גם יעזור לבריאות הלב".


הקשר בין לחץ ומצבי קיצון
מסתבר שלא רק המתח עצמו יכול לגרום לבעיות בריאותיות, אלא אפילו המחשבה על המתח. כך עולה ממחקר קטן שנערך באוניברסיטת אוהיו. החוקרים מצאו כי כאשר אדם מתבקש לחשוב על אירוע מלחיץ, הרמות של חלבון C, זה שעולה בתגובה לדלקת, עולות ועלולות לגרום למצב דלקתי.

בדומה לכך, מחקר שהתפרסם בכתב העת האמריקאי לקרדיולוגיה הראה כי תפיסה של לחץ משפיעה על הבריאות באופן משמעותי. באופן ספציפי, חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה גילו כי אנשים שמאמינים שהם לחוצים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול ממחלות לב.

במחקר שהתפרסם בכתב העת Annals of Behavioral Medicine נמצא כי התגובות של אנשים ללחץ יכולות להיות בעלות השפעה משמעותית על בריאותם בעתיד. המחקר הראה שאנשים שהודו שהם חרדים ביום יום היו בסיכון גבוה לפתח בעיות לב, דלקת פרקים ומצבים כרוניים אחרים, עשור מאוחר יותר.

מתח כרוני עלול להעלות את הסיכון לסוכרת בקרב גברים
הימצאות במצב של מתח קבוע מקושרת לסיכון לסבול מסוכרת בקרב גברים. כך על פי מחקר שפורסם בכתב העת Diabetic Medicine. חוקרים מאוניברסיטת גטבורג בשוודיה, בחנו במשך 35 שנים את הקשר בין לחץ קבוע בבית או בעבודה, לעומת מתח תקופתי או חוסר לחץ בכלל. הם גילו כי בקרב אלה שדיווחו על לחץ קבוע, נרשם סיכוי הגבוה ב-45% לחלות בסוכרת מסוג 2, וזאת בהשוואה לאלה שדיווחו על מתח תקופתי או חוסר לחץ בכלל. המחקר כלל כ-7000 גברים ולקח בחשבון גורמי סיכון אחרים, כמו יתר לחץ דם, גיל ורמת פעילות גופנית.

דור המילניום הוא הלחוץ ביותר
דור המילניום מתמודד הכי גרוע עם לחץ. כך על פי סקר גורף שנערך בקרב איגוד הפסיכולוגים האמריקאי והתפרסם באוגוסט 2012. הסקר הראה כי אנשים בין הגילאים 18-33 חוו לחץ ממוצע של 5.4 בסולם של 1-10, כאשר הממוצע הארצי עמד על 4.8. על פי החוקרים, הגורמים הגדולים ביותר של מתח במילניום הוא אי יציבות וענייני עבודה. המחקר מצא כי 39% מדור המילניום הודו שרמות הלחץ שלהם עלו בשנה האחרונה. שיעור גבוה יותר מהדורות הקודמים. כמו כן, נראה שהם חוו הרבה יותר עצבנות, כעס, חרדה ודיכאון בהשוואה לדורות הקודמים.

מדיטציה להגברת המודעות היא המפתח
מחקר מאוניברסיטת קליפורניה מראה כי התנסות ממושכת במדיטציית מיינדפולנס (
Mindfulness Meditation), מדיטציה בה מתמקדים בהווה, יכולה להוריד באופן משמעותי את רמת הורמון הלחץ (קורטיזול). ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Health Psychology.

בדומה לכך, מחקר בכתב העת Stress and Health הראה כי תרפיה באמנות ומדיטציית מיינדפולנס יכולות לעזור להפחית מתח בקרב נשים חולות בסרטן השד.

מתח גורם לדלקת
חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון מצאו שבטווח הארוך, לחץ עלול לפגוע ביכולת של הגוף לווסת דלקות, מה שמגביר את הסיכון של האדם לסבול מדלקות שונות. כך על פי מחקר שהתפרסם ב-PNAS. לדעת החוקרים, כשאדם נמצא במתח, התאים של מערכת החיסון אינם מסוגלת לתת מענה לבקרת ההורמונים, וכתוצאה מכך נגרמת עלייה בסיכון לדלקת, מה שמקדם מחלות שונות, ביניהן מחלות לב וכלי דם, אסתמה ומחלות אוטואימוניות.

מתח יכול להשפיע על תוצאות הריון
לחץ חמור יכול להשפיע על תוצאות הריון. כך פורסם במחקר שהופיע בכתב העת האמריקאי לאפידימיולוגיה. חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב מצאו כי הסיכון ללדת עובר מת ׁ(לידה שקטה), גבוה פי 2.5 בקרב נשים החוות אירועי חיים מלחיצים, וזאת בהשוואה לנשים שחוות פחות לחץ בחייהן. עם זאת, החוקרים מדגישים כי הסיכון ללידת עובר מת, באופן כללי, נמוכה באופן יחסי עדיין.

 

מקור תמונה: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.