maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 ירקות שיכולים לגרום לתופעות לוואי מוזרות

מילדות, דוחקים בנו לאכול ירקות כי הם מאוד טובים לבריאות שלנו, אבל זה לא אומר שמזונות מסוימים במינונים מסויימים לא יכולים לגרום לכמה תופעות לוואי מוזרות...
 

גזר

גזר
יש מיתוס נפוץ לפיו - אם אוכלים יותר מדי גזר, העור הופך כתום. בדיקה קצרה מגלה שיש בזה מידה של אמת. גזר, כמו הרבה ירקות כתומים אחרים, ביניהם: בטטה, דלעת ופלפלים, מכיל בטא קרוטן. ירקות אלה, מהווים חלק חשוב בתזונה של כל אדם כיוון שהם עוזרים למנוע מהעור להיצרב בשמש ותורמים לגוון הטבעי שלו, אלא שאם צורכים כמויות גדולות של ויטמין A, העור יכול להפוך לכתמתם. זה יתחיל בכפות הידיים, יתפשט לפנים ואז יצבע את כל הגוף. בעבר, כינו את התופעה "הרעלת ויטמין A", היום, הפאניקה חלפה ומתייחסים למצב כקרטונמיה (carotenemia). קרטונמיה מתרחשת בתדירות די גבוהה בקרב תינוקות שאוכלים הרבה ירקות כתומים מרוסקים.

החדשות הטובות הן שמדובר במצב הפיך. צריכת מינונים נמוכים של מזונות עשירים בויטמין A וקרטנואידים, תאפשר לעור לחזור לגוון הרגיל שלו. יחד עם זאת, ישנו מצב נדיר בו לכבד אין את האנזים הנכון שהופך בטא קרוטן לויטמין A ובמקרים כאלה, העור יכול להישאר כך זמן רב והמערכת החיסונית עלולה להיחלש.

סלק
הסלק הוא אולי לא פופלארי במיוחד, אבל למרבה הפלא הוא מנכס לעצמו תופעה מרשימה. צריכה מרובה של סלק תגרום לשתן שלכם להפוך לאדום-סגול. מצב זה נקרא beeturia והוא נגרם על ידי הפיגמנט הסגול בשם betalain. נמצא שכאשר יש בגוף עודף בטאלנינים, הוא ממהר לסלק אותם דרך שלפוחית השתן -
לכן אין צורך להיכנס לפאניקה אם יש לכם פיפי אדום אחרי שאכלתם הרבה סלק. יחד עם זאת, מסתבר שזה לא קורה לכולם. רק 10% עד 14% מאיתנו חוטפים beeturia כשאנו אוכלים סלק.


עגבניה
גם עגבניות יכולות להפוך את העור לכתמתם, וזאת בשל הפיגמנט האדום - הליקופן. עם זאת, אדם צריך לאכול כמויות גדולות של עגבניות כדי שזה יקרה, משהו כמו שני ליטרים של מיץ עגבניות בכל יום, במשך תקופה ארוכה. כאשר צורכים כמויות גדולות מאוד של עגבניות, אפשר גם לסבול בסופו של דבר מעודף של ויטמין C (כן, יש דבר כזה יותר מדי ויטמינים). הגוף שלנו מסוגל לעבד, ללא תופעת לוואי, עד 2000 מ"ג ויטמין C ביום, כאשר הכמות האופטימלית המומלצת היא כ-80 מ"ג בממוצע, אז אם השתוללתם עם עגבניות, יחד עם שאר מאכלים שמכילים ויטמין C כמו תפוזים וגמבות, אתם עלולים בסופו של דבר להרגיש הפרעות במערכת העיכול, שלשולים, בחילה וכאבי ראש.


דלורית
אם יצא לכם לחתוך דלורית ומיד אחר כך כפות הידיים שלכם התחילו להתקלף, אין זה מקרי. מדובר בתופעה אלרגית בשם Cucubita moschata dermatitis. זו אומנם לא תופעה נפוצה, אך יש אנשים שבזמן חיתוך הדלורית יכולים לסבול מתופעת לוואי לא נוחה - עור הידיים מתייבש והופך למחוספס, ומאוחר יותר הוא נשבר ומתקלף.

 

אספרגוס
זה כנראה הירק המוזר ביותר ברשימה, שכן הוא משנה את הריח של השתן. 15 דקות בלבד לאחר אכילת אספרגוס והשתן יריח לכם חריף במיוחד. הסיבה לכך נעוצה בתרכובת הגז מתאנתיול (methanethiol) הנמצאת כחומר טבעי בגוף האדם. בעוד שהגוף מנסה לעכל את האספרגוס, הוא משחרר את חומצות האמינו המסריחות, ובזמן מתן השתן, הכימיקלים האלה גורמים לריח חריף במיוחד.

כמובן שכמה מכם עשויים לתהות איך עד היום הם לא שמו לב לתופעה המסריחה, וכאן נכנס הסבר מוזר עוד יותר. זה לא בגלל שהגוף שלכם לא מפרק מתאנתיול, אלא דווקא בשל העובדה שאין לכם את הגנים המתאימים לזהות את הריח. נמצא שרק ל-25% עד 50% מאוכלוסיית העולם יש את היכולת להריח את "ניחוחות" האספרגוס בזמן מתן השתן.

 

מקור תמונה: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: