print header

האם שימוש במכשירים אלקטרוניים הורס את שנת הלילה שלנו?

 

אלו מאיתנו המבלים יותר מדי מזמננו בזוהר האלקטרומגנטי לפני השינה משלמים את המחיר באיכות שנת הלילה שלהם.
 

כך קובע מחקר חדש שנערך בארצות הברית.

לפי המחקר, אנשים מאבדים מאיכות השינה שלהם לאחר שנחשפו לשדה האלקטרומגנטי הבא ממסך טלוויזיה, פלאפון או מחשב, במהלך השעה האחרונה לפני שהם הולכים לישון. גם חשיפה לאור נורות פוגעת בשינה, גם אם האור מכובה כשהולכים לישון.
מומחים ממליצים על לקיחת 'פסק זמן' משימוש במכשירים אלקטרוניים המתחיל לפחות שעה לפני השינה.
העצה היא להנמיך את האורות, לוותר על תוכניות לילה מאוחרות, להימנע מלשחק משחקי וידאו ואף לדחות את קריאת האימיילים לבוקר.

 

 

המחקר שנערך בארצות הברית כלל 1,508 אנשים בגילאי 13-64. התוצאות שהתקבלו הצביעו על כך שמרבית האנשים סובלים מחוסר שינה. 63% ממשתתפי המחקר דיווחו כי אינם מצליחים לענות על צרכי השינה שלהם. העובדה הזו אולי מתקשרת לכך ש- 95% ממשתתפי המחקר דיווחו כי הם משתמשים במכשירים אלקטרוניים כגון טלוויזיות, מחשבים, פלאפונים ומשחקי וידאו בשעת הערות האחרונה שלהם.

הממצאים מראים כי במהלך אותה שעת ערות אחרונה בערך שני שליש מגילאי 13-64 צופים בטלוויזיה ברוב לילות השבוע. נמצא גם כי הדור הצעיר יותר שולח ומקבל הודעות טקסט דרך הפלאפון דקות מעטות לפני השינה. בנוסף לכך, אחד מכל חמישה אנשים צעירים מתעורר באמצע הלילה עקב הודעת טקסט, שיחת טלפון, או הודעת אימייל. הרוב המכריע של המשתתפים גם דיווחו שהם גולשים באינטרנט במיטה עצמה, ומניחים את הלפטופ שלהם רק כשהם נרדמים. חלקם אף לא טורחים לכבות את הטלויזיה או מחשב, ונותנים להם להמשיך לנגן מוסיקה או סרטים במהלך הלילה.

אליסון הארווי, מומחה שינה ופרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת קליפורניה, טוען כי החשיפה לאור לפני השינה יכולה להפריע למחזור הערות הטבעי של הגוף. "כאשר הגוף מנסה להירדם", אומר פרופסור הארווי, "הוא מפריש הורמון ושמו מלטונין. הורמון זה מאותת למערכות הגוף כי הגיע הזמן לשינה. אך כשאנו נחשפים לאור וקרינה, אלה יכולים לגרום לשחרור של חומרים המונעים מן הגוף להפריש מלטונין". במילים אחרות, האור והקרינה 'מהתלים' בגוף וגורמים לו לטעות ולחשוב שעדין לא הגיע הזמן לישון, וכתוצאה מכך מערכות הגוף אינן מוכנות כשאנו רוצים להירדם. אנו נשארים תוהים – מדוע אנו כה עייפים אך לא מסוגלים להירדם?

"להירדם זה לא כמו לכבות מתג", מוסיף פרופסור הארווי. "איננו שמים את ראשנו על הכרית ונרדמים", הוא ממשיך ומסביר, "לוקח לנו זמן להירגע בלילה. אם אנו נחשפים לתנאי אור בהירים, אנו לא נותנים לעצמנו את הסיכוי להירדם בצורה טבעית ולהישאר ישנים כל הלילה."

בנוסף ללקיחת פסק זמן מכל האלקטרוניקה שמסביבנו, פרופסור הארווי גם ממליץ כי נאמץ את ההרגלים הבאים:

- שעות ערות אחידות.

- חשיפה לאור חזק בבוקר ולאור קלוש בלבד בלילה לפני השינה.

- להקדיש מעט זמן להתעמלות כל יום.

- להיצמד לנוהל קבוע בן 30-60 דקות לפני שאנו הולכים לישון.
   הנוהל יכול לכלול פעולות היגיינה, תחביב מרגיע כגון קריאה וגם מנוחה פיזית
של הגוף לפני השינה.

ממצאים מראים כי ישנוניות גורמת למאות אלפי תאונות דרכים כל שנה ברחבי העולם ולאלפי מקרי מוות. חוסר בשינה יכול גם לגרום להתקפי דיכאון, בריאות ירודה של הלב ולעליה ברמות הכולסטרול. בנוסף, החוסר משפיע גם על רמות ההורמונים שלנו, על מראה העור והשיער שלנו, ואף על המשקל.

לסיכום, בעידן מודרני זה, גם כאשר אנו מוקפים במכשירי בידור ותקשורת מפתים, ואוהבים לישון עם אור דולק, אנחנו עדיין צריכים את 'שנת היופי' שלנו. גם כדי לקדם מראה בריא מבחוץ וגם כדי להרגיש בריאים מבפנים. אז בפעם הבאה, אולי תכבו את המחשב והטלוויזיה, תניחו את השלט והפלאפון ועמעמו את האורות לפני שתלכו למיטה. אם יש לכם ילדים, עשו את אותו הדבר למענם.

שינה ערבה...


 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
תכנים קשורים: שינה, אור, הפרעות שינה, קרינה
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.