print header

המדע חושף את הקשר המפתיע בין כדורי שינה לדמנציה

רובנו זקוקים לקצת עזרה להירגע ולהירדם מפעם לפעם, וחלקנו צריכים את העזרה הזו באופן קבוע, כשהפתרון הזמין והמהיר ביותר הוא כדורי שינה. בעוד שהם יכולים להיות יעילים מאוד למי שמאובחן עם בעיות שינה, גם להן, כמו לרוב הטיפולים התרופתיים האחרים, יש תופעות לוואי וסכנות. כעת יש מחקר עדכני שבו נמצא קשר בין נטילת כדורי שינה לבין הידרדרות קוגניטיבית ודמנציה, וחשוב להכיר את ממצאיו כדי שתבצעו את השינויים הנדרשים בחייכם ועל מנת שתוכלו להגן על המוח שלכם מפני הסכנה הזו.

הקשר שבין כדורי שינה לבריאות המוח

מחקר שנערך בשיתוף פעולה של מספר אוניברסיטאות, ביניהן הרווארד, ניתח נתונים שהגיעו מיותר מ-6,000 נחקרים בני 65 ומעלה לאורך 8 שנים. החוקרים חיפשו הבדלים בבריאותם בטווח הארוך של אלו שנטלו כדורי שינה מסוגים שונים לעומת אלו שלא. התוצאות הראו ש-15% ממשתתפי המחקר נטלו כדורי שינה באופן קבוע, בין אם במרשם (דוגמת אטיבן ואמביאן/זולפידם) ובין אם ללא מרשם (דוגמת דקסמול קולד לילה), ואלו שנטלו אותם ברוב הלילות או מדי לילה היו בעלי סיכוי גבוה ב-30% לפתח דמנציה לאורך תקופת המחקר. התוצאות האלה מדאיגות מאוד, מכיוון שאנשים רבים לא מודעים לתופעה זו, אך יתכן שכדורי השינה עצמם הם לא שורש הבעיה.
הקשר בין כדורי שינה וסיכון מוגבר לדמנציה: כדורי שינה לצד מיטה
עורכי המחקר העלו מספר השערות בנוגע לסיבתיות שמאחורי הקשר שנמצא בין נטילת כדורי שינה לבין הידרדרות קוגניטיבית. העיקרית שביניהן היא שבמהלך השינה הגוף שלנו נפטר מכמויות גדולות יותר של רעלים בתאים מאשר בזמן הערות, והפרעות לתהליך השינה או מחסור בשינה עלולים לגרום להצטברות של רעלנים עצביים. בעוד שכדורי השינה מסייעים לאנשים להירדם מהר יותר, הם לאו דווקא מוודאים שאיכות השינה תהיה גבוהה, וחלק מכדורי השינה אף משבשים את ארכיטקטורת השינה – הסדר שבו שלבי ותהליכי השינה מתרחשים.
 
עורכי המחקר מציינים שגם אפשרי כי נדודי שינה הם תסמין מוקדם שמעיד על דמנציה שכבר מתרחשת ושאנשים חווים עוד לפני שהרופאים בודקים ומאבחנים אצלם את המחלה. על כן, אם אתם נמצאים בגיל שבו הסכנה כבר מרחפת מעל ראשכם, אל תתעלמו מתופעה של נדודי שינה שלפתע צצה. יתכן שכדורי השינה יעזרו לכם, אך יכול מאוד להיות שזוהי תחילתה של דמנציה שצריך להיות ערים לה ולהתחיל להתגונן מפניה.

מה אפשר לעשות במקום ליטול כדורי שינה?

אם אכן הבעיה נעוצה בשיבוש ארכיטקטורת השינה, יתכן שתרצו לשקול אפשרויות חלופיות לטיפול בבעיית השינה שלכם. עורכי המחקר ממליצים על טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)שהוא סוג של טיפול פסיכותרפי ממוקד מטרה ומוגבל בזמן, וכן על ביצוע אימוני כושר באופן קבוע.
 
באופן כללי, מומלץ מאוד לשמור על היגיינת שינה טובה, שכוללת כניסה למיטה והתעוררות בשעות קבועות, זאת לצורך ויסות השעון הביולוגי. יש לציין גם שלא כל עזרי השינה הם בעלי השפעות שליליות על המוח. תרופות שאינן הורמונליות או אפשרויות טבעיות שונות יכולות לשפר את איכות השינה ללא שום תופעות לוואי שליליות, כמו לדוגמה מגנזיום גליצינאט, שמשלב מגנזיום עם חומצת האמינו גליצין ומסוגל לשפר את איכות השינה. תוכלו ללחוץ כאן כדי לגלות שיטות טבעיות לחלוטין שיסייעו לכם להירדם ולישון טוב יותר.
הקשר בין כדורי שינה וסיכון מוגבר לדמנציה: אישה ישנה

כמה מילים לסיכום

שמענו את זה אלפי פעמים בעבר: שינה היא המפתח לבריאות איתנה, אז ודאו שאתם מעניקים לעצמכם 7-8 שעות שינה מדי לילה ואל תזלזלו בכוחה של השינה. עם זאת, לרבים מאיתנו קשה להירדם ולישון כמו שצריך מדי לילה, ואם אתם נאבקים בשינה או בליהשאר רדומים, מומלץ מאוד שתנסו פתרונות נוספים וטבעיים ואל תיכנעו מיד לשימוש בכדורי שינה. הם אולי יעזרו לכם להעביר לילה של שינה, אך לאו דווקא ישפרו באמת את תהליכי השינה שלכם, ויתכן שאף ישבשו אותם ויפגעו במוח שלכם. כך או כך, המוח זקוק לשינה טובה, אז עשו כל שביכולתכם כדי לספק לו אותה כמו שצריך, ובאופן כללי התייעצו עם הרופא אם אתם חוששים שהפרעות שינה שהחלו לפתע עלולות להעיד על תחילתה של דמנציה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.