print header

המדריך השלם להפרעת חרדת פרידה בקרב ילדים

ילדכם עושה בעיות ולא מפסיק לבכות בכל פעם כשאתם רוצים לצאת מהבית? מדובר בבעיה מוכרת אך פתירה, שהורים רבים מכירים ומתמודדים עימה בגבורה. רבים מכנים מצב שכזה, לעיתים בטעות, כ"חרדת נטישה", מבלי להכיר תופעה קשה יותר שילדיהם אולי סובלים ממנה ונקראת "הפרעת חרדת פרידה". מהן כל אחת מהתופעות, איך מזהים אותן, ממה הן נגרמות ואיך לטפל בהן? כל זאת תגלו במדריך הבא, שיעשה לכם סדר בדברים.
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: אב אוחז בילד בוכה

מהי חרדת נטישה?

חרדת נטישה בדרך כלל מאפיינת ילדים בגילאים 18 חודשים עד 3 שנים, והיא נובעת מכך שהם גדלים ומתחילים להבין שהם תלויים באנשים שסביבם. למעשה, זהו שלב התפתחותי טבעי לחלוטין, ולכן אין לכם כל סיבה לחשוש או להילחץ ממנו. הוא מתבטא בתלות גבוהה בכם, פחד מזרים, סירוב להיכנס למיטה בגלל סיוטים ובכי והתפרצויות זעם בכל פעם כשאתם עוזבים את החדר – אפילו אם רק לרגע קט. עוצמת החרדה משתנה מילד לילד, בהתאם למשך השהייה שלהם בלעדיכם, ההורים. 

כיצד לטפל בחרדת נטישה?

תוכלו להתמודד עם הבעיה בעזרת 3 השיטות הבאות:

  • דעו כיצד להיפרד מהילד – אל תתחמקו ממנו, אלא ערכו טקס זהה כל פעם כשאתם עוזבים אותו, שיכלול, למשל, נשיקה. בכל פרידה חשוב מאוד להדגיש בפניו מתי אתם חוזרים, ורצוי להשתמש במונחים שהוא מכיר, למשל, "אחזור הביתה כשתקום משנת הצהריים שלך". כדי לרכך את הפרידה, תנו לו לעשות במהלכה משהו שהוא אוהב, לדוגמה, לשחק בבובה המועדפת עליו.
  • השאירו אותו בסביבה מוכרת ככל האפשר – למשל, השאירו אותו עם קרוב משפחה או עם בייביסיטר קבועה. כשאתם משאירים אותו להשגחה מחוץ לבית, עודדו אותו לקחת פריט שהוא אוהב, כמו בובה או ספר.
  • ספרו לו סיפורים לגבי ילדים עם חרדת נטישה – שלבו את חרדת הנטישה שלו בסיפורים שאתם מקריאים או מספרים לו במהלך היום או לפני השינה. למשל, תוכלו לספר על נסיכה או ארנב שלא רצו לעזוב את אימא שלהם בהתחלה, אך בסוף הם עשו זאת ולא קרה שום דבר רע. כך, ילדכם יראה שהוא לא לבד בתחושותיו, ושאין לו סיבה ממשית לפחד.
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: אבא מקריא לילדו ספר בפארק

מהי הפרעת חרדת פרידה?

אם ילדכם עבר את גיל 3 והוא סובל מחרדת נטישה למשך 4 שבועות רצופים לפחות, יתכן שהוא בעצם חווה תופעה חמורה יותר, בשם "הפרעת חרדת פרידה". מפני שהשתיים חולקות תסמינים דומים, קשה לעיתים להבחין ביניהן, אך ההבדלים המהותיים שכדאי שתכירו הם עוצמת החששות של הילדים ומידת הפגיעה בתפקוד התקין.

איך מזהים הפרעת חרדת פרידה?

אתם ודאי מכירים סממנים מסוימים שמעידים על תלותיות חריגה, כמו היצמדות של ילדכם לרגליים שלכם, וכעת כדאי שתלמדו אודות תסמינים נוספים:
  • פחד של ילדכם מכך שמשהו נוראי עלול לקרות לכם בזמן היעדרותכם – למשל, תאונת דרכים. לעיתים ילדים גם חושבים שאירוע שכזה יוביל לנטישה תמידית.
  • סירוב ללכת לבית הספר – חשש בלתי מוסבר ללכת לבית הספר, שיגרום לילדכם לעשות הכול כדי להישאר בבית.
  • רתיעה משינה – ילדכם עלול לחוות נדודי שינה שנובעים מהפחד להיות לבד או מסיוטים אודות נטישה.
  • סבל מכאבי ראש או כאבי בטן – רגע לפני פרידה, ילדים רבים טוענים שהם לא מרגישים טוב.

כמובן שאם אתם מזהים את כל אחד מהתסמינים האלו, כדאי לכם ללכת למומחה כדי לאבחן את ילדכם באופן רשמי ומקצועי.

חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: ילד שוכב במיטה ועושה פרצוף עצוב

מהן הסיבות להפרעת חרדת פרידה?

כעת, אחרי שזיהיתם שילדכם סובל מהפרעת חרדת פרידה, הגיע הזמן שתדעו כי היא יכולה לנבוע מאחת מ-5 הסיבות הבאות:

1. שינוי מסוים בסביבה – כל מצב חדש שעלול לגרום לחוסר איזון בחייו של ילדכם, כמו מעבר דירה או בית ספר, גירושין או אובדן של אדם קרוב או חיית מחמד.

2. התנהגות ההורה – אב או אם שמגוננים יתר על המידה, או לחלופין בקושי מעניקים יחס.

3. היסטוריה משפחתית של לחץ או דיכאון.

4. אישיות הילד – למשל, ביישנים נוטים לסבול יותר מהפרעות חרדת פרידה.

5. בעיות עם ילדים אחרים בגילו.

חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: ילד עם פרצוף רציני, מחזיק נייר של לב על מקל

כיצד לטפל בהפרעת חרדת פרידה?

חוץ מהדרכים הידועות שאתם ודאי מכירים, שמציעות לכם ללמוד בעצמכם על הנושא ולהעניק לילדכם סביבה חמה ותומכת, כדאי לכם לבדוק גם כמה מ-8 השיטות הכלליות הבאות שמתאימות לכל מסגרת שהיא, וגם את ה-3 שיעזרו לילדכם להסתדר בבית הספר:

שיטות כלליות:

1. שוחחו עם ילדכם על הנושא וכבדו את רגשותיו

הורים רבים נוטים לחשוב שכדאי לילדיהם להדחיק את תחושותיהם, זאת בניגוד לעמדתם של מומחים, שדווקא קוראים לשוחח על הנושא כמה שיותר. מפני שהפרעה זו עלולה לגרום לילדכם לחוש בודד, חשוב מאוד להקשיב לו ולהעניק לו את ההרגשה שהוא רצוי ושדבריו חשובים לכם. אפילו שיחה קצרה, שבמהלכה תזכירו לו בעדינות שהוא שרד פרידות אחרות ולכן יעבור בקלות כאלה נוספות, יכולה לעזור לו רבות בדרך אל ההחלמה. 

2. צפו לקשיים בעת עזיבה

אתם הרי מודעים לקשיים שילדכם חש בעת עזיבה, לכן הדבר החכם ביותר לעשות הוא לצפות אותם מראש ולהתכונן בהתאם. למשל, אתם יודעים שקשה לו לעזוב אתכם כשאתם מגיעים לבית הספר, לחוג או לבית של חבר? היערכו בהתאם, ואם אם אתם יודעים, לדוגמה, שיותר קל לו להיפרד מבן או מבת זוגכם, שלחו אותו עימם. 
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: כפות ידיים של אב ובנו שאוחזות זו בזו

3. הישארו רגועים

חששות או לחצים שמלווים אתכם עלולים להגביר את חרדתו של ילדכם, לכן חשוב מאוד שתראו לו ככל הניתן שאתם רגועים, ודאי כשעליכם להיפרד ממנו. ישנן דרכים רבות להפיג מתחים, כמו אלו שמופיעות במדריך המועיל הבא. שיטה זו אמנם לא תעלים את ההפרעה שממנה ילדכם סובל, אך היא כנראה תקטין אותה באופן משמעותי. 

4. עודדו את ילדכם להשתתף בפעילויות שונות

תנו לילדכם סיבות טובות לצאת מהבית ולהתרחק מכם למעט זמן, כמו רישום לחוגים או בילוי בבית של חבר. כל מפגש חברתי עם בני גילם או חוג הכולל פעילות גופנית כמו כדורגל או ריקוד, יכול לעזור לו להפחית את הלחץ שהוא חווה ולפתח את כישוריו החברתיים. יתכן כי ככל שיהיו לו יותר חברים, כך הוא יחוש פחות תלותי בכם.

5. נהלו נכון את לוח הזמנים שלו

בהמשך לסעיף הקודם, מומחים רבים מייעצים לכם לא להעמיס עליו יותר מדי. לצורך העניין, אל תמלאו את כל זמנו הפנוי בחוגים או בביקורים אצל חברים. הקפידו על כך שיישאר לו מספיק זמן לעצמו, ועל הרגלי שינה בריאים שבעזרתם יוכל לאגור כוחות. בנוסף, עדכנו אותו מספיק זמן מראש לגבי כל שינוי שאתם עורכים בשגרת יומו, זאת כדי שיתכונן לכך כראוי ולא יחווה חרדות מיותרות ברגע האמת.
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: שעון חול

6. שבחו את ילדכם על מאמציו

ילדכם הסכים להיכנס למיטה בלי לעשות מהומה? הוא הולך לבית הספר בלי בעיות ואפילו מקבל ציונים גבוהים במבחנים? שבחו אותו על כך ועל כל הישג נוסף שהוא אינו ברור מאליו. כל חיזוק חיובי שכזה ייתן לו את הביטחון שהוא זקוק לו, ויעניק לו סיבה להמשיך לנסות להתגבר על הבעיה שממנה הוא סובל. לפעמים צמד מילים קצרצר כמו "כל הכבוד!" וחיוך יכולים לעשות המון.

7. הכירו לילדכם את המקומות שאליהם הוא עתיד ללכת

באופן די טבעי, רבים מאיתנו חששנו בטרם העלייה לכיתה א', ותחושות שכאלו מתעצמות אצל ילדים שסובלים מהפרעות חרדת פרידה. על מנת להפיג חששות שכאלו שמטרידות את ילדכם, מומחים ממליצים לכם לקחת אותו ערב לפני לכל אותם מקומות חדשים שנתפסים בעיניו כמאיימים, כמו בית ספר חדש או מרכז קהילתי שבו מתקיים חוג מסוים. מפו יחד עימו את האזור וחפשו אזורים שחשוב שיכיר, כמו שירותים ומגרש משחקים. בעקבות כך, מקום זה כבר לא יראה כה זר ומאיים ברגע האמת, ולכן ילדכם יחשוש פחות.

8. הנחילו תפיסה חיובית

עזרו לילדכם לראות את העולם דרך משקפיים ורודים יותר, למשל, דברו עימו במונחים המביעים אופטימיות ולמדו אותו כיצד לנתח אירועים מסוימים באור חיובי. למשל, אם הוא חושש ללכת לחוג מסוים, הזכירו לו שהוא יפגוש שם את החבר הכי טוב שלו. למדו אותו כיצד לראות את הדברים הטובים שבכל דבר, וכך חששותיו יקטנו.
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: משקפיים ורודים על מזח

שיטות לבית הספר:

1. עזרו לילדכם לחזור כמה שיותר מהר לכיתה לאחר היעדרות

ילדכם נעדר מהשיעורים לתקופה ממושכת בעקבות מחלה או חופשה משפחתית בחו"ל? החזירו אותו בהקדם לבית הספר. אתם לא חייבים להשיב אותו ליום מלא, ובעת הצורך מספיק גם רק לחצי יום, זאת כדי שהוא יראה שהוא מסוגל לשבת בכיתה ולשרוד הרחק מכם. בנוסף, הכינו את מוריו לשובו, ובקשו מהם להתחשב במצבו ולתת לו את הזמן הנחוץ לו להתאקלם בקצב שלו.

2. מצאו אזור שבו הוא חש מוגן

פנו לעצמכם מעט זמן כדי ללכת עם ילדכם לבית הספר ולחפש יחד עימו אזור שאליו הוא יוכל לברוח כדי להירגע בעת לחץ שמתעורר במהלך יום הלימודים. זה יכול להיות תא מסוים בשירותים או פינה בחצר המשחקים, אך חשוב מאוד שזה יהיה אזור בטיחותי שהילד בוחר ושמקובל עליכם. לאחר מכן, קבעו ביחד חוקים מסוימים אודות מה מותר לו לעשות באזור זה ובעיקר מה אסור, וכדי שלא ינצל את המקום כדי להתחמק משיעורים, הגדירו מהו הזמן המרבי שמותר לו לשהות שם.

3. שמרו על קשר עם ילדכם

מחווה חמודה במיוחד שאתם יכולים לעשות כדי לגרום לילדכם לחוש אהוב, היא לשים פתק שבו כתוב משהו כמו "שיהיה לך יום נפלא!" בשקית של הסנדוויץ' שלו, או באחת המחברות שלו. מחווה קטנה שכזו תעלה חיוך על פניו, תשפר את ביטחונו העצמי ותזכיר לו שאתם חושבים עליו ודואגים לו כל הזמן. בנוסף, בקשו ממוריו לאשר לו להתקשר אליכם לדקה או שתיים בכל פעם כשהוא חרד. ברגע שהוא ירגיש שהתקשורת ביניכם נמשכת גם כשאתם לא ביחד – הוא יבין שאתם לא נוטשים אותו, ולכן ההפרעה שלו תקטן.
חרדת נטישה והפרעות חרדה פרידה אצל ילדים: כיתה ריקה

ומה אפשר לעשות אם השיטות האלו לא עוזרות?

אם השיטות השונות שהצגנו לא עזרו וילדכם עדיין סובל מהפרעת חרדת פרידה או שמצבו מחמיר, עליכם לפנות לעזרה מקצועית. כיום ניתן למצוא כמה סוגי טיפולים בתחום, כמו שיחות, מפגשים הכוללים משחקים, ייעוץ משפחתי או בית ספרי וכמובן תרופות. עשו הכול כדי לעזור לילדכם להתגבר על החרדה שלו, כדי שהבעיה לא תחמיר בעתיד.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.