print header

מזונות מומלצים למערכת העיכול

 

Previous
  • גזים, כאבי בטן, עצירות ושילשולים הם סימנים נפוצים לכך שמשהו במערכת העיכול שלנו לא מתפקד כשורה. האם ידעתם ששיער שברירי ואנרגיה נמוכה יכולים להצביע גם הם על בעיות במערכת העיכול?

    מערכת עיכול בריאה מתחילה בתזונה טובה. אם תאכלו את הדברים הנכונים, תוכלו לשפר את מערכת העיכול שלכם. מצד שני, אם תאכלו דברים לא טובים, תרגישו מייד בהבדל. המזון שאנו צורכים משפיע רבות על ההרגשה הכללית שלנו.

    אם אנחנו לא מעכלים את המזון כראוי, התאים לא מקבלים את מה שהם צריכים על מנת לתפקד בצורה אופטימלית. מערכת העיכול שלנו היא גם ביתו של המשאב היקר ביותר בגופנו הנלחם במחלות ופרזיטים: מערכת החיסון. כשני שלישים ממערכת החיסון, מקורם במערכת העיכול. יש יותר נוירוטרנסמיטורים במערכת העיכול מאשר במוח, ויותר קצות עצבים מאשר בעמוד השידרה.

    מערכת העיכול היא חיונית לבריאותנו והרגשתנו, אז איך אנחנו יכולים לשמור עליה ולגרום לה לתפקד בצורה המיטבית?

    לפניכם רשימה של מזונות מומלצים ומזונות שמומלץ להימנע מהם.

  • 5 מזונות גרועים למערכת העיכול.

     

    1. בשר אדום.
    ככל שאוכלים יותר בשר אדום, כך גובר הסיכון ללקות בסרטן המעי. דבר זה נגרם מהעובדה שבבשר אדום יש כמות גבוהה של שומן רווי, אשר מקושר לסרטן המעי.

     

    כיצד להימנע ממנו: בחרו חתכים רזים של עוף או בשר כבש. אכלו קטניות עשירות בחלבונים וברזל. במקום המבורגר, הכינו פטריות פורטובלו, הטעם הבשרי שלהם ישביע אתכם.

  •  

     

    2. בשר מעובד.
    נקניקיות, נקניקים ובשר מעובד על סוגיו וצורותיו עמוסים בשומן רווי, נתרן וחנקן. נמצא קשר ישיר בין בשר מעובד לסרטן המעי. יתכן וזאת בשל העובדה שהם מבושלים בטמפרטורות גבוהות, אשר יכולות להגביר חומרים מסרטנים.

     

    כיצד להימנע ממנו: הצמדו לבשר טרי ורזה והעדיפו לצרוך צורות אחרות של חלבון (קטניות ודגנים) ככל האפשר.

  • דלג
  • 3. שמנים מוקשים.
    שומן טראנס נוצר כאשר שמנים נוזליים עוברים תהליך הידרוגנציה, ההופך אותם למוצקים בטמפרטורת החדר. זו דרך טובה וקלה להפוך שמנים נוזליים למוצקים, אבל הגוף שלנו משלם מחיר כבד על כך: הם קשים לעיכול ונמצאו קשורים לבעיות בריאותיות רבות, כולל עלייה בכולסטרול הרע (LDL), ירידה בכולסטרול הטוב (HDL) וסרטן המעי.

    כיצד להימנע מהם: ראשית, שימו לב לכמות שומן הטראנס הנמצאת במוצרים שאתם קונים על ידי בדיקת תווית הסימון התזונתי שעל המוצר. במידה ולא מסומן, חשבו את כמות השומן הרווי, רב בלתי רווי וחד בלתי רווי והפחיתו את הסכום מכמות השומן הכללית - התוצאה שתקבלו זו כמות שומן הטראנס. השתדלו להשתמש בשומנים נוזליים ככל האפשר והמנעו משומנים שעברו תהליך הקשייה.

  • 4. גלוטן.
    גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון, כוסמין, ועוד אינספור מזונות אחרים. רגישות לגלוקוז קיימת בקרב 10%-20% מהאוכלוסייה, והוא יכול לגרום להרבה בעיות בעיכול כגון כאבי בטן, גזים, התכווצויות, נפיחויות וצרבות. אמנם לא כולנו סובלים מרגישות לגלוטן, אך אנשים רבים שהפסיקו לצרוך אותו העידו על שיפור משמעותי בעיכול.

     

    כיצד להימנע ממנו: דיאטה ללא גלוטן היא הפתרון היחיד. זה אתגר, אבל זה בהחלט אפשרי, במיוחד בימינו כשהמודעות לנושא עלתה וקיימים מזונות רבים ומגוונים ללא גלוטן.

  •  

     

    5. לקטוז.
    סיבה נוספת לכאבי בטן תהיה הלקטוז, הסוכר העיקרי המצוי בחלב. הימנעות מחלב תעזור, אך לא צריך לוותר על מוצרי חלב לחלוטין, אלא להקטין בצריכתם.

     

    כיצד להימנע ממנו: שתו חלב נטול לקטוז וצרכו מוצרי חלב כדוגמת יוגורט. בגבינות ישנות יש פחות לקטוז והן קלות יותר לעיכול.

  • 5 מזונות טובים למערכת העיכול.

    1. סיבים תזונתיים.
    סיבים תזונתיים שומרים על כך שדברים יצאו החוצה ממערכת העיכול. אחרת, המעי הגס שלנו היה תקוע עם רעלנים שיכולים להצטבר ולגרום לבעיות בריאותיות קשות. כשאין לנו יציאות סדירות, הגוף שלנו שומר פסולת שהוא סיים לעכל, זה ממש כמו לא להוציא את שקית האשפה המסריחה מהמטבח. תזונה עשירה בסיבים מגנה מפני סרטן המעי.

    פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות מלאים בסיבים תזונתיים. במקרים של עצירות,

    שזיפים יעשו עבודה טובה בזכות החומר המשלשל שקיים בהם.

  •  

     

    2. פרוביוטיקה.
    פרוביוטיקה הם כל אותם חיידקים ידידותיים שאתם שומעים עליהם בפרסומות. אבל למה שמישהו ירצה לאכול חיידקים מבחירה? בגלל שמערכת העיכול שלנו עמוסה בחיידקים ידידותיים המסייעים בעיכול ומגבירים את מערכת החיסון ובריאותנו. למעשה, כ-2 קילוגרמים ממשקל גופנו הם אותם חיידקים ידידותיים.

    יוגורט לא ממותק הוא מוצר מעולה לשם כך.

  • דלג
  •  

     

    3. פרה-ביוטיקה.
    פרה-ביוטיקה הם חומרים העוזרים לחיידקים הידידותיים (פרוביוטיקה) לשגשג ולהתרבות, בעוד הם מחלישים את החיידקים מחוללי המחלות. הם גם הופכים את סביבת המעי לחומצית יותר, דבר המסייע לגוף לספוג חומרים מזינים מהמזון כגון המינרלים אבץ, סידן, ברזל ומגנזיום.

    למרבה המזל, פרה-ביוטיקה נמצא במאכלים רבים שאנו צורכים. עדשים, קטניות, בצל, שום, בננות, אספרגוס וארטישוק הם רק חלק קטן מהמזונות המכילים פרה-ביוטיקה.

  •  

     

    4. דגנים ללא גלוטן.
    אף על פי שלא כולנו רגישים לגלוטן, אנשים רבים מרגישים טוב יותר ברגע שהם מפסיקים לצרוך אותו. אכילת דגנים ללא גלוטן יש בה יתרון עצום כיוון שהדגנים עשירים בסיבים תזונתיים המעולים למערכת העיכול. דגנים ללא גלוטן הם חלבון מלא, כלומר הם מספקים לגוף את כל 8 חומצות האמינו החיוניות שהוא אינו יכול ליצור בעצמו.

    קינואה ואורז הם דוגמה מצויינת לדגנים מסוג זה.

  •  

     

    5. מזונות מותססים.
    לפעמים מערכת העיכול שלנו פשוט צריכה הפסקה. מזונות מותססים הם הפתרון. מזונות מותססים קלים יותר לעיכול כיוון שהם כביכול כבר עוכלו בשבילנו. תסיסה מגבירה גם את יכולת הספיגה של גופנו מאותם המזונות.

     

    מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש וכדומה הם מזונות מצויינים לתת קצת מנוחה למערכת העיכול.

  • משהו לשטוף איתו את הכל...

    למקרה ששכחתם, הדבר החיוני ביותר לגופנו ולמערכת העיכול שלנו הם המים. עיכול לא יכול להתרחש ללא מים. שתו לפחות 8 כוסות מים ביום.

     

     

  • דלג
Next
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.