print header

סחבת נפוצה - עושים לזה סוף

 

ישנן דרכים רבות להמנע מהצלחה בחיים, אבל הדרך הבטוחה ביותר היא הסחבת הנפוצה. זו שגורמת לנו להתמהמה לחינם ושמה מכשולים בדרך, מכשולים שלמעשה אנחנו שמים לעצמנו.
למה אנשים עושים זאת? סיכמנו את דבריהם של שני המומחים המובילים בעולם לעניין הדחיה והעיכובים שבני האדם גורמים לעצמם: ג'וסף פררי, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו, וטימות'י פיקל, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת קרלטון שבאוטווה, קנדה.

הרשמים שלהם בתחום הם להלן:
1. לא פחות מ-20% מבני האדם מזהים עצמם כמתמהמהים כרוניים. עבורם סחבת היא דרך חיים והיא פוגעת בהם בכל התחומים: הם לא משלמים חשבונות בזמן, מפספסים הזדמנות לקנות כרטיסים להצגות, כשהם נזכרים לנצל קופון הם מגלים שהתוקף פג והם משאירים את הקניות לחג לרגע האחרון.

2. זה לא מובן מאליו ואנחנו סולדים מהתופעה, אבל אנחנו לא לוקחים זאת מספיק ברצינות כבעיה של ממש. זה מייצג בעיה עמוקה של רגולציה עצמית וזה קיים אצלנו יותר מאשר ברוב המדינות כי אנחנו "נחמדים" יותר, ממש כך. אנחנו לא מעמידים אנשים במקומם על התירוצים שלהם ("סבתא שלי מתה בשבוע שעבר"), גם אם אנחנו לא מאמינים להם.

 


האויב הגדול מכולם


3. דחיינות היא לא בעיה של ניהול זמן או תכנון. המתמהמהים אינם שונים ביכולתם להעריך זמן, אם כי הם אופטימיים יותר מאחרים. "להגיד למאחר כרוני לכתוב לו"ז שבועי ולעמוד בו, זה כמו להגיד לאדם עם דיכאון כרוני להתעודד", מתעקש פרופסור פררי.


4. זוהי לא תופעה גנטית או כזו שנולדנו איתה. היא קשורה אמנם לסביבה משפחתית אך לא ישירות. כך אותם אנשים למדו לווסת את עצמם, לעיתים בעקבות הדרך בה חונכו וגדלו אך לעיתים בשל הסובלנו שהחברה גילתה לכך ואי הצורך להשתנות באף שלב, כי איש לא הבהיר בצורה ברורה שמדובר בבעיה ושזה ממש לא בסדר מצידם.

5. תופעת הסחבת גורמת לאנשים הצורכים אלכוהול, לצרוך יותר. הם שותים יותר ממה שחשבו לשתות, כחלק מאותו תכנון לקוי שיושב אצלם בראש. הדבר משפיע גם על זה, כמו על מרבית תחומי החיים. אנשים חושבים שזה בסה"כ גורם להם לאחר לפגישה ב-10 דק', הם לא מבינים עד כמה זה עמוק ומשמעותי.

 

 

 

6. המתמהמהים משקרים לעצמם, כמו: "עדיף שאעשה את זה מחר", "אני עובד הכי טוב תחת לחץ" ושאר תירוצים שגורמים להם להגן על התחושה שהם פשוט מבזבזים את הזמן.
השקר הגדול ביותר הוא לומר שלחץ הזמן הופך אותם ליצירתיים יותר. למרבה הצער אין שום קשר בין הדברים, הם פשוט שכנעו את עצמם שזה נכון וסובלים מבעיות לחץ של הרגע האחרון.

7. המתמהמהים מחפשים הסחות דעת, במיוחד אלה שלא לוקחים על עצמם הרבה מחוייבות. הם לפתע יחפשו משהו לשחק בו, או לבדוק מיילים בסלולרי, העיקר להרגיש שהם עושים משהו אחר "חשוב לא פחות", כשבעצם זה ביזבוז זמן משווע. למעשה, הם משכנעים את עצמם כיוון שהחשש שלהם מכישלון הוא גדול והם חייבים לתרץ לעצמם את הפעולות האלה.

8. יש יותר מדרך אחת של סחבת, אנשים דוחים דברים חשובים מסיבות שונות. פרופסור פררי מזהה שלושה סוגים בסיסיים של מתמהמהים:
א. מחפשי הריגושים, אלה שמחכים עד לרגע האחרון כדי להנות מהאופוריה של "ההצלחה" בזמן בלתי אפשרי.
ב. הנמנעים, אלה שמפחדים להכשל או אפילו חוששים מההצלחה, אך בכל מקרה מודאגים מאוד לגבי מה אחרים חושבים עליהם ומעדיפים שאחרים יחשבו שהם לא מנסים מאשר לא מסוגלים.
ג. מתמהמהי ההחלטות, אלה שלא מסוגלים לקבל החלטה.

 


אני מתפקד טוב תחת לחץ. האמנם?


9. המחיר שאדם משלם על סחבת הוא גדול מאוד, בריאות היא אחד הדברים העיקריים עליהם הוא נותן את הדין. במחקרים שנעשו התברר כי הדבר גורם לפגיעה במערכת החיסונים, כמו הצטננות ושפעת יתר, או בעיות במערכת העיכול ונדודי שינה.
בנוסף, לסחבת יש עלות גבוהה גם כלפי החברה הקרובה אליך, כיוון שהרבה פעמים היא מעבירה את הנטל ממך הלאה, מה שיוצר רגשות רעים בסביבה שלך. הדחיינות הורסת עבודת צוות ויחסים אישיים.

10. המתמהמהים יכולים לשנות את ההתנהגות שלהם, אבל זה דורש הרבה אנרגיה נפשית וזה לא דבר שקורה ברגע, אבל זה יכול להעשות וכדאי שיעשה.

ברגע שקראתם את זה והרגשתם הזדהות, אנו מקווים שגם תפנימו שהדבר צריך להשתנות לטובתכם, לטובת הבריאות שלכם ולטובת הקרובים אליכם.

יש לכם שאלות בנושא רפואה ובריאות? הכנסו לפורום המומחים החדש שלנו - לחצו כאן!

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.