print header

למה אסור לתת תרופות ללא מרשם נגד שיעול לילדים קטנים ומה לעשות במקום

האם תרופות ללא מרשם נגד צינון ושיעול עובדות על ילדים קטנים? הראיות מראות שלא ומעידות על כך שהתרופות האלה כמעט ולא יעילות במלחמה בנגיפים או בהפחתת התסמינים שהם גורמים להם, כמו גודש באף, נזלת ושיעול. זה הוכח במחקרים רבים, שהראו שתינוקות ופעוטות שקיבלו תרופות שכאלה היו בעלי סיכון לסבול מתופעות לוואי ולא זכו להקלה מהירה יותר במחלה מאשר ילדים שלא קיבלו אותן. "רוב התינוקות והפעוטות שחטפו הצטננות יתחילו להרגיש טוב אחרי 5 ימים, בין אם קיבלו טיפול תרופתי ובין אם לא", כך אומר ד"ר דניס קו, רופא ילדים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. אך הסיבה האמיתית למנוע מהם טיפול לא יעיל שכזה היא תופעות הלוואי שעלולות להתרחש אצל ילדים מתחת לגיל 4. 

מה הן תרופות ללא מרשם נגד שיעול וצינון?

התרופות האלה נחלקות ל-4 קטגוריות:

תרופות לטיפול בגודש באף: מטרתן של התרופות האלה היא להפחית תחושת אף סתום ודולף, והן עלולות לגרום לתופעות לוואי כמו קצב לב מואץ, חוסר מנוחה, הקאות ורעידות.

אנטי-היסטמינים: התרופות האלה אמורות לנגוד תופעות אלרגיות ולא לטפל בווירוסים, ומשתמשים בהן בדרך כלל בהקשר של צינון. "למרות שהם מרגיעים ומרדימים, מחקרים מראים שתינוקות ופעוטות שסובלים מצינון לא ישנים טוב יותר אחרי נטילת אנטי-היסטמינים", כך אומרת ד"ר ארי בראון, רופאת ילדים ומחברת ספרים הנוגעים לטיפול בתינוקות ובילדים. בין תופעות הלוואי של התרופות האלה ניתן למצוא גם היפראקטיביות, יובש בפה ובמקרים נדירים גם הזיות.

מדכאי שיעול: מטרתן של התרופות האלה היא להפחית את הצורך של הגוף להשתעל, ותופעות הלוואי שלהן הן עודף שינה, אי נוחות, סחרחורות והקאות.

תרופות מכייחות: התרופות האלה משחררות את הליחה כך שקל יותר להוציא אותה בשיעול. תופעות הלוואי שלהן נדירות, אך כוללות בחילות, הקאות, שלשולים וכאבי ראש.

תרופות ללא מרשם לילדים מתחת לגיל 4: אימא מגישה סירופ בכפית לילדה במיטה

למה לא מומלץ לתת תרופות נגד שיעול וצינון לילדים קטנים?

על אף שישנן תרופות שכאלה שמיועדות על פי היצרנים לילדים מגיל שנתיים ומעלה, עדיין מומלץ שלא לתת אותן לילדים מתחת לגיל 4. לא רק שהמחקרים מראים שהן לא באמת עובדות, אלא שתופעות הלוואי שלהן עלולות להיות חמורות מאוד אם צורכים אותן בצורה לא נכונה. "גופו של כל ילד מעבד תרופות בצורה שונה, כך שאפילו אם תתנו לילדכם את הכמות הנכונה לפי משקלו, עדיין עלולות לצוץ תופעות לוואי מסוכנות", כך אומר ד"ר קו.
 
יתרה מכך, מאחר שהתרופות האלה עלולות להכיל מרכיבים דומים, הילד שלכם יוכל לסבול ממנת יתר אם תתנו לו יותר מאחת מהן ביחד, למשל סירופ נגד שיעול וטיפות אף – אפילו אם אתם נותנים מנה מדודה ובטוחה מכל תרופה. מנהל המזון והתרופות האמריקאי עדיין מתדיין בנוגע להשפעתן של תרופות שכאלה בקרב ילדים עד גיל 11, ויש מומחים שסוברים כי אפילו הם צריכים להימנע מהן, מאחר שאין ראיות לכך שהן עוזרות לשפר את התסמינים.
 
מה כדאי לעשות אם כן? תוכלו לנסות תרופות טבעיות וביתיות ולספק לילדיכם כמה שיותר נוזלים במזון, למשל על ידי הכנת מרק עוף חם, וכן להפעיל מפזר אדים בחדר השינה שלהם בלילה. אם אתם מעוניינים לנסות להשתמש בתרופה ללא מרשם רופא, קראו היטב את ההוראות והיו מודעים לסכנות, כמו תופעות הלוואי או הענקת מנת יתר בשגגה.
תרופות ללא מרשם לילדים מתחת לגיל 4: ילד קטן מחזיק כמוסות

תרופות ביתיות נגד צינון ושיעול לילדים

"מובן שכל הורה רוצה לעזור לילדיו להרגיש טוב יותר ולישון טוב יותר בלילה", כך אומרת ד"ר בראון, "גם אני העברתי לילות עם ילד חולה על הכתף שלי". אך מאחר שאין ראיות שתומכות ביעילותן של תרופות ללא מרשם בהפחתת התסמינים בקרב ילדים קטנים, מומלץ שתנסו את תרופות הסבתא הבאות לפני שתפנו לאלו שבבית המרקחת:

טיפות מי מלח לגודש באף

למה זה עובד: הטיפות האלה עוזרות להניע את הנזלת החוצה. אם הילד שלכם לא יכול לקנח את האף בעצמו (ילדים מתחילים לעשות זאת בין הגילים 2-6), תצטרכו להשתמש בשואב נזלת כדי לסייע לו להוציא אותה.

מה לעשות: הרתיחו כוס מים והוסיפו לה חצי כפית מלח וחצי כפית אבקת סודה לשתייה (ניתן להשתמש בתמיסה הזו עד 3 ימים). הניחו את ראשו של ילדכם על הרגליים שלכם כשהוא מוטה מעט אחורה, והשתמשו בטפטפת כדי לטפטף טיפה או שתיים של תמיסת מי המלח לכל נחיר. לאחר מכן הוציאו את הנזלת בעזרת משאבה אם צריך. עשו זאת עד 4 פעמים ביום, כשאחת מהן תהיה לפני השינה, וילדיכם ישנו הרבה יותר טוב מאחר שיוכלו לנשום טוב יותר מהאף. אם מדובר בתינוק שיונק או שאוכל מבקבוק, עשו זאת מיד לפני האכלה, מאחר שהתינוקות נושמים דרך האף כשהם אוכלים וזה יוכל להקל עליו.

מתן כמה שיותר נוזלים

למה זה עובד: אם הילד שלכם שותה מספיק, הליחה שבגרון ובאף שלו תהיה פחות צמיגית, מה שיאפשר לו לנשום בקלות רבה יותר. בנוסף, ילדים שסובלים מחום גבוה מאבדים נוזלים ועלולים להתייבש בקלות, כך שחשוב לוודא שהם שותים הרבה מים.

מה לעשות: "הציעו לילדכם לשתות (או לינוק) כמה שרק אפשר – כל שעה-שעתיים לילדים עד גיל שנתיים", כך מציע ד"ר קו. "לילדים גדולים יותר הציעו כוס עם מי פירות מדולל במים, מאחר שכך הנוזלים ייספגו טוב יותר בגוף". האם אפשר לתת יותר מדי נוזלים? כנראה שלא. "רוב הילדים מסרבים לשתות באופן רפלקסיבי אם הם שתו יותר מדי", כך אומר ד"ר קו.

תרופות ללא מרשם לילדים מתחת לגיל 4: פעוטה שותה מכוס

הצבת מפזר אדים בחדר השינה של הילד

למה זה עובד: מפזר אדים הופך את חדר השינה ללח יותר, מה שעוזר להפוך את דרכי הנשימה של הילד ללחים יותר ועקב כך קל יותר לשחרר מהם ליחה. זה גם מרגיע כאבי גרון ומפחית את הצורך בשיעול.

מה לעשות: זכרו להחליף מים במפזר האדים מדי יום כדי למנוע מחיידקים להצטבר בו, והימנעו ממפזרי אדים שמשתמשים במים חמים, אשר עלולים לגרום לילדכם לסבול מכוויה אם בטעות ייפול לידו.

טיפול בחום גבוה

למה זה עובד: כנראה שמעתם בעבר שחום גבוה במידת מה אצל ילדים לאו דווקא מזיק להם בזמן מחלה, והוא סימן לכך שהגוף מצליח להילחם בנגיף. עם זאת, אם החום גבוה מאוד, הדבר גורם לילד שלכם להיות עצבני וחסר מנוחה או פשוט לסבל בכל דרך שהיא, אפשר ואף מומלץ לתת לו תרופות שיסייעו להוריד אותו תוך שעה.

מה לעשות: לילדים מתחת לגיל 3 חודשים לא נותנים תרופות אלא אם כן מקבלים הוראה מפורשת לכך מרופא, כשבדרך כלל צריך להביא אותם לבדיקה. אפשר לתת פרצטמול לילדים בין הגילים 3-6 חודשים, ומעל גיל 6 חודשים אפשר לתת גם איבופרופן.

מתי לפנות לרופא?

באופן כללי אין צורך לפנות לרופא מיד אלא אם כן אתם מבחינים בכך שלילד שלכם יש חום גבוה ביחס לגילו:

  • אם הילד בן פחות מ-3 חודשים: חום רקטלי גבוה הוא 38 מעלות.
  • אם הילד בן 3-6 חודשים: חום רקטלי גבוה הוא 38.3 מעלות.
  • אם הילד בן 6 חודשים ומעלה: חום רקטלי גבוה הוא 39.4 מעלות.

בנוסף, עליכם לפנות לרופא גם במקרים הבאים:

  • התינוק מיובש ולא היה לו חיתול רטוב במשך 6 שעות, הפה שלו יבש או שהוא בוכה עם מעט מאוד דמעות.
  • התסמינים לא משתפרים אחרי 5 ימים (יתכן שהילד סובל מדלת סימפונות, זיהום בסינוסים או דלקת ריאות)
  • הילד חסר מנוחה ועייף בו זמנית, אפילו ללא חום גבוה.
  • הילד מתקשה לנשום או נושם במהירות.
  • הילד מסרב לשתות (זה יכול להיות סימן לכך שקשה לו לנשום). 

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.