maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

כיצד ניתן להגביר את ייצור תאי הדם הלבנים בעזרת תזונה

לעתים איננו מייחסים מספיק חשיבות לבחירת המזון אותו אנו צורכים, אך ברגע שתתחילו להזין את גופכם עם האוכל הנכון, היכולת של המערכת החיסונית שלכם להילחם במחלות תשתפר באופן משמעותי. מערכת החיסון ותאי הדם הלבנים עובדים בשיתוף פעולה על מנת להתמודד עם זיהומים שונים, כמו חיידקים, נגיפים, פטריות וטפילים, ואף מטפלים יחדיו בתאים סרטניים.

הטווח התקין של תאי הדם הלבנים בגוף הינו 10,800-4,300 תאים למיקרוליטר דם, וברגע שיש פחות מ-3,500 תאים מדובר בהפרעה המכונה "נויטרופניה", מה שמעיד על בעיה במערכת החיסונית. החדשות הטובות הן שיש דרך יעילה ופשוטה להגביר את ייצור כדוריות הדם הלבנות, והיא כאמור באמצעות המזון שאנו אוכלים. הכירו את המרכיבים והמזונות המומלצים לשיפור ייצור תאי הדם הלבנים, יחד עם שלושה מתכונים מומלצים ובריאים במיוחד!

מזון לייצור תאי דם לבנים
 
ויטמין C
 
ישנה חשיבות גבוהה לצריכת ויטמינים שונים בתזונה היומית, אך ויטמין C הוא החשוב ביותר להגברת ייצור תאי דם לבנים. מזונות שכוללים צ'ילי, ברוקולי ופלפלים ירוקים ואדומים הינם עשירים בוויטמין C, מה שהופך אותם לחיוניים והכרחיים בתפריט שלכם. כמו כן, יש לציין כי ברוקולי לא רק מסייע להגביר את תאי הדם הלבנים, אלא הוא גם מכיל נוגדי חמצון רבים הודות להימצאות כמות גבוהה של ויטמינים מסוג A ו-E בו. 
 
אבץ
 
צריכת אבץ מספקת מאיצה את תפקוד המערכת החיסונית, עובדה שמקושרת להגברת ייצור תאי הדם הלבנים. מחקרים הראו כי מחסור באבץ עלול להגביר את הסיכון לסבול מזיהומים, ומחקרים אחרים מצאו ראיות לכך שנטילת אבץ בכמות של 75 מ"ג או יותר ביום, עשויה להפחית את זמן ההצטננות, וייתכן שאף מפחיתה מחומרת התסמינים שמתלווים אליה. הדרך הטובה ביותר לצרוך אבץ היא באמצעות מקורות מזון טבעיים, כגון; שעועית, גרעיני חמנייה, בשר עוף, אגוזים, דגנים מלאים, גרעיני דלעת, בשר עוף, עשב חיטה ותרד.
 
מזון לייצור תאי דם לבנים
 
חומצה פולית
 
חומצה פולית הינה ויטמין מסיס שהכרחי ליצור תאים חדשים ולשימורם, וצריכת חומר זה חשובה במיוחד בתקופות שבהן ישנה חלוקת תאים מהירה, כמו למשל בזמן הריון או במהלך התפתחות וגדילת התינוקות. ירקות עלים כדוגמת תרד, לפת, אפונה, קטניות, דגנים וסוגים נוספים של פירות וירקות הינם עשירים בחומצה פולית, ועל כן רצוי ומומלץ להוסיף אותם אל התפריט השבועי הקבוע שלכם. 
 
סלניום 
 
כמות הסלניום היומית המומלצת לאדם בוגר הינה 55 מיקרוגרם, ומחסור במינרל זה עלול להגביר את הסיכויים ללקות בתעוקת לב, מחלה של שריר הלב וסוג של מחלת לב איסכמית. כמו כן, ביכולתו של הסלניום לגרום לעלייה בייצור תאי הדם הלבנים, וניתן למצוא אותו בבשר בקר, טונה, סלמון, עוף, שעועית מנומרת, אגוז ברזילאי וכדומה.
 
מזון לייצור תאי דם לבנים
 
בטא-קרוטן
 
חומר זה מסייע להגן על בלוטת התימוס, שמשמשת ליצירת תאים של המערכת החיסונית. מזונות המכילים בטא-קרוטן מגבירים את ייצור תאי הדם הלבנים, ויש להם את היכולת להילחם בזיהומים, זאת במידה שתקפידו לצרוך אותם מדי יום. צריכה יומית למבוגר של תרכובת זו צריכה לנוע בין 7-2 מ"ג ליום, וניתן למצוא אותה בפירות ובירקות שונים, כגון; גזר, עגבנייה, תפוז, שסק, דלעת, מנגו וירקות בעלי עלים ירוקים כהים.
 
כורכום
 
הכורכום ידוע כבר זמן רב בתור חומר אנטי דלקתי נהדר שמקל על שני סוגים של דלקת מפרקים; דלקת מפרצים ניוונית ודלקת מפרקים שיגרונית. כמו כן, החומר הפעיל העיקרי בכורכום, הכורכומין, הוכיח את יכולתו בהפחתת דלקות וחום, הודות להשפעתו החיובית על פעילותם התקינה של תאי הדם הלבנים שמגנים על הגוף מפני פתוגנים.
 
מזון לייצור תאי דם לבנים
 
כרוב על (קייל)
 
כוס אחת בלבד של כרוב על תעניק לכם את כל כמות הוויטמין A שאתם צריכים ביום, מה שעשוי לסייע לגוף להילחם בתאים סרטניים. כמו כן, כרוב העל מגביר את ייצור תאי הדם הלבנים ומסייע לנוגדנים להגיב לזיהומים פולשניים ואף לנטרל אותם.
 
שום 
 
השום מתגאה במאפיינים שממריצים את המערכת החיסונית וביכולת מרשימה להילחם בזיהומים, הודות לריכוז הרב שבו של תרכובות המכילות גופרית, כמו למשל אליצין שנוצרת בעקבות כתישת שיני שום טרי.
 
מזון לייצור תאי דם לבנים
 

לאחר שהתוודעתם למזונות שמגבירים את ייצור תאי הדם הלבנים, אתם מוזמנים ליהנות מ-3 מתכונים פשוטים וטעימים שיעזרו לכם לשמור על הבריאות:

1. תבשיל שעועית אדומה וצ'ילי 

מזון לייצור תאי דם לבנים
 
רכיבים (6 מנות):
  • פלפל צ'ילי (מומלץ להשתמש בפובלנו)
  • 2 כפיות אבקת צ'ילי 
  • כפית כמון
  • 2 כפיות אורגנו מיובש
  • ½ כפית מלח
  • 3 שיני שום טחונות
  • 400 גרם עגבניות חתוכות לקוביות מקופסת שימורים
  • כוס ציר ירקות
  • 440 גרם שעועית אדומה שטופה ומסוננת (מקופסת שימורים)
  • פלפל צהוב קצוץ
  • בצל סגול גדול חתוך במאונך
  • ⅓ כוס כוסברה קצוצה דק
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • ¾ כוס בצל ירוק קצוץ דק
  • 6 כפות שמנת חמוצה (מופחתת שומן)
  • 90 גרם גבינת צ'דר מגוררת (כ-¾ כוס לערך)
הוראות הכנה:

1. הפעילו את התנור מראש על מצב צלייה.

2. רדדו את פלפל הצ'ילי באמצעות הידיים, והניחו אותו על תבנית אפייה שמרופדת בנייר אפייה. הכניסו את תבנית האפייה לתנור, והניחו לפלפל להיצלות במשך 4 דקות, או עד שייחרך וישחים. לאחר מכן, הכניסו בזהירות את הפלפל אל תוך שקית ניילון שניתן לאטום לחלוטין, והניחו אותה בצד למשך 15 דקות. לבסוף, קלפו את קליפתו של הפלפל, שכעת תתנתק בקלות, וקצצו גס את הפלפל שנותר.

3. הניחו סיר גדול על להבה נמוכה, והכניסו אליו פלפל צ'ילי, אבקת צ'ילי, כמון, אורגנו, מלח, שום, עגבניות חתוכות, ציר ירקות, שעועית אדומה, פלפל צהוב ובצל סגול, ערבבו מעט וכסו עם מכסה. עליכם להניח לרכיבים להתבשל במשך 6 שעות, או עד שהירקות יתרככו לחלוטין. 

4. כשהירקות יתרככו הסירו את המכסה, הוסיפו כוסברה, רסק עגבניות ומחצית מהכמות של הבצל הירוק, וערבבו היטב. לאחר 10 דקות יש לכבות את הלהבה, ולהסיר את הסיר מהאש.

5. צקו את תבשיל הצ'ילי אל תוך קערות הגשה, חלקו את הפלפל באופן שווה ביניהן, קשטו עם כף שמנת חמוצה, בצל ירוק וגבינת צ'דר לפי רצונם של הסועדים, והגישו.

 

2. פיצה כרוב על ופסטו 

מזון לייצור תאי דם לבנים
 
רכיבים (4 מנות):
  • בצק פיצה מוכן
  • ספריי שמן לבישול
  • 90 גרם כרוב על קצוץ 
  • 2 כפות מים
  • כפית סוכר
  • ¼ כוס שקדים קלויים פרוסים
  • 2 שיני שום טחונות
  • ¼ כוס שמן זית
  • 30 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת (כ-¼ כוס לערך)
  • 60 גרם גבינת מוצרלה מגוררת (כ-½ כוס לערך)
 
הוראות הכנה:

1. הניחו את הבצק על השיש בטמפרטורת החדר, וכסו אותו עם מגבת למניעת התייבשות.

2. הפעילו מראש את התנור על מצב צלייה.

3. הניחו מחבת גדולה (לא פחות מקוטר של 25 ס"מ) על להבה בינונית-גבוהה, ושמנו אותה. הכניסו אליה את כרוב העל, 2 כפות מים וכפית סוכר, כסו עם מכסה ובשלו במשך 2 דקות. לאחר מכן הניחו את הכרוב על נייר סופג, וספחו היטב את הנוזלים. בנוסף, נגבו את המחבת באמצעות נייר סופג. 

4. הכניסו אל תוך מעבד מזון שקדים ושום, וערבלו עד שיהיו קצוצים דק. לאחר מכן, הוסיפו את כרוב העל וערבלו עד שיהיה גם הוא קצוץ דק. הוסיפו 2 כפות שמן, והמשיכו לערבל עד לקבלת תערובת אחידה. במידת הצורך יש להוסיף בין כף לכף וחצי מים. הוסיפו גבינת פרמז'ן וערבלו היטב עד לקבלת תערובת אחידה.

5. הניחו את אותה המחבת שבה השתמשתם על להבה בינונית-גבוהה ושמנו אותה עם כף שמן. צרו מבצק הפיצה המוכן כדור, ורדדו אותו לעיגול בקוטר של 25 ס"מ. הניחו את הבצק על המחבת והדקו היטב את הקצוות. כעת, צקו את תערובת כרוב העל באופן שווה על בצק הפיצה, פזרו גבינת מוצרלה, ובשלו במשך 2 דקות, או עד שהחלק התחתון של הבצק ישחים. 

6. העבירו בזהירות את הפיצה אל תבנית אפייה שמרופדת בנייר כסף, וצלו במשך 2 דקות או עד שהגבינה תימס. 

7. לבסוף, חתכו את הפיצה למספר החתיכות הרצויות והגישו. תוכלו כמובן להוסיף עגבניות, פטריות או כל תוספת רצויה אחרת.

3. עוף צלוי עם לימון, שום ושעועית ירוקה

מזון לייצור תאי דם לבנים
 
רכיבים (4 מנות):
  • 6 כפות שמן זית
  • 2 לימונים – 1 חתוך דק והשני סחוט.
  • 4 שיני שום טחונות
  • כפית מלח גס
  • ½ כפית פלפל שחור
  • 350 גרם שעועית ירוקה 
  • 8 תפוחי אדמה חתוכים גס
  • 4 חתיכות חזה עוף
 
הוראות הכנה:

1. חממו את התנור מראש ל-220 מעלות.

2. שמנו תבנית אפייה גדולה עם כף שמן זית. לאחר מכן, סדרו את חתיכות הלימון בשכבה אחת על התבנית. 

3. קחו קערה גדולה ושימו בתוכה את השמן הנותר, מיץ לימון, שום, מלח ופלפל, וערבבו היטב. לאחר מכן הוסיפו את השעועית הירוקה וערבבו אותה היטב כך שתהיה מצופה מכל עבר בתערובת. כעת קחו מלקחיים או כף וסדרו את השעועית הירוקה מעל לפרוסות הלימון שעל התבנית. 

4. הכניסו את תפוחי האדמה אל תוך הקערה הגדולה בה ערבבתם קודם לכם את השעועית הירוקה, צפו אותם היטב בתערובת והניחו אותם על השעועית הירוקה, בצמוד לדפנות התבנית. חזרו על אותה הפעולה עם חתיכות העוף, והניחו אותן במרכז התבנית, לאורכה. לבסוף, צקו את תערובת שמן הזית הנותר על העוף.

5. צלו את העוף במשך 50 דקות. לאחר מכן הוציאו את העוף מהתבנית, הניחו אותו בצד והמשיכו לצלות את השעועית ותפוחי האדמה במשך 10 דקות, או עד שתפוחי האדמה יתרככו. 

6. סדרו את העוף, תפוחי האדמה והשעועית על גבי צלחות, והגישו בעודם חמים. 

 
 
בתיאבון!
 

 

מקור: אביה.פ
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: