print header

הרגלים רעים, נזקיהם הבריאותיים והדרך להפסקתם

הרגלים רעים, כשמם כן הם – רעים, ואם היינו יכולים להפסיק אותם סתם כך כנראה שהיינו עושים זאת, אך לעיתים איננו מודעים אליהם או להשפעותיהם על בריאותנו בטווח הקצר או הארוך. לכן אנחנו כאן כדי לעזור לכם לעזור לעצמכם בכך נציג בפניכם את ההרגלים המזיקים הבאים ואת השפעותיהם השונות על גופכם, ובכך תדעו כיצד להימנע מהם. הדבר החשוב ביותר שיש לזכור הוא שהכול תלוי בכוח הרצון שלכם, ועליכם באמת לרצות לעזור לעצמכם על מנת להפסיק עם המנהגים המזיקים האלה. היו אחראיים ושמרו על בריאותכם.

1. כוססים ציפורניים

מנהגים רעים
Freddie Peña

כסיסת ציפורניים היא לא סוף העולם מבחינה בריאותית, אך היא בהחלט גורמת לנזקים. בנוסף למתן מראה ציפורניים שאינו מלבב, כסיסת ציפורניים יכולה לפגוע בהתפתחות וגדילת הציפורניים שלכם בעתיד. "כסיסת ציפורניים כרונית יכולה לשנות את צורת הציפורן באופן תמידי, כך שתגדל קצרה ורחבה יותר", אומרת ד"ר דנה שטרן, פרופסור לדרמטולוגיה במרכז הרפואי הר סיני שבניו יורק. זה נובע מכך שכוססי ציפורניים גורמים נזק לשורש הציפורן, הרקמה העדינה שממנה נוצרת הציפורן הקשה. כסיסת הציפורניים יכולה גם להוביל לשינוי צבע הציפורניים ולזיהומים בציפורניים ובפה.

מאחר שכסיסת ציפורניים מקושרת לרוב לחרדות, נסו למצוא את הסיבה לכך שאתם כוססים ציפורניים (עבודה עם פסיכולוג יכולה לעזור). בנוסף, שטרן מציעה להשקיע קצת כסף בטיפול מניקור. "אם תשמרו על הציפורניים מבריקות, אתם תשקיעו בהן וזה יגרום לכם לחשוב שנית כשתרצו לכסוס אותן". תוכלו לקנות גם לק מר למריחה על הציפורניים בבית המרקחת, אשר ישמור על כך שהפה שלכם לא ירצה אפילו להתקרב לציפורניים שלכם.

 

2. פוקקים מרפקים

מנהגים רעים
Jaysin Trevino

זה לא סיפור גדול, אלא אם כן אתם עושים את זה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. הצליל שגורם לכם לסיפוק, בעוד שלאחרים הוא נשמע מגעיל ומציק, הוא בעצם שחרור גז שהיה מומס בתוך נוזל המפרק, כלומר לא נעשה פה נזק לעצמות או לגוף בכלל, אלא אם כן אתם עושים זאת באופן קבוע. "אם אתם עושים זאת באופן קבוע וכרוני, אתם תשחקו את רצועות המפרקים שלכם", כך אומר ד"ר לאון בנסון, אורתופד והדובר של האקדמיה האמריקאית למנתחים אורתופדים. אם תמתחו את הרצועות האלה יותר מדי, תוכלו לפגוע באופן רציני בתפקודם ולגרום לעצמם לדלקת פרקים.

פקיקת מפרקים כרונית מקושרת גם היא במקרים רבים לחרדה, כך שטיפול פסיכולוגי עשוי לעזור, כך מציע בנסון. לאלה מכם שפוקקים מפרקים רק מדי פעם, פשוט היו קשובים יותר לגופכם, שימו לב מתי בדיוק מגיע הדחף לעשות זאת ועצרו את עצמכם בזמן. תוכלו גם להעסיק את ידיכם עם עיפרון או מטבע רק כדי שלא לגשת למנהג הזה מתוך רצון להעסיק את הידיים.

 

3. משכלים את רגליכם

מנהגים רעים
Xin THR

אל תלחצו יותר מדי בקשר למנהג הזה ושכחו את כל מה ששמעתם על רגליים משוכלות שגורמות לוורידים בולטים – גם אם יש לכם אותם, הדבר לא נובע משיכול הרגליים. למרות ששיכול הרגליים מגביר את לחץ הדם באופן זמני, לא קיימות השפעות ארוכות טווח לישיבה בתנוחה הזו שקשורות למערכות חשובות אחרות בגוף כמו הלב. במקום לדאוג לתנוחת הישיבה שלכם, עליכם לדאוג בקשר לכמות הישיבה שלכם, כך אומר ד"ר דיירדרה מאטינה, חבר במכללה האמריקאית לקרדיולוגיה. מחקרים רבים הראו שישיבה ממושכת מקושרת יותר להגברת הסכנה להתפתחות סרטן וסוכרת לצד מחלות רבות אחרות. "בעקרון, ככל שתשבו יותר שעות, תמותו מהר יותר", כך הוא אומר.

היות ובחיים המודרניים בלתי אפשרי להימנע לחלוטין מישיבה, ד"ר מאטינה מציע לקחת הפסקות הליכה לעיתים קרובות. אם אתם במשרד, לכו לנהל שיחה קצרה עם עובד אחר על יד שולחנו במקום לשלוח לו דואר אלקטרוני, או עשו לעצמכם תזכורת לקום כל 30 דקות ולהתמתח.

 

4. מדלגים על ארוחת הבוקר

מנהגים רעים
 

בבקרים שבהם אתם ממהרים, ארוחת בוקר מרגישה כמו פינוק שאינכם יכולים להרשות לעצמכם, אך אם לא תשברו את צום הלילה, תמנעו מגופכם את הדלק שהוא זקוק לו כדי להתחיל את תהליך חילוף החומרים וכדי לתת לכם מספיק אנרגיה על מנת להתחיל את היום, כך אומרת הדיאטנית אליסה רומסי, דוברת האקדמיה לתזונה ודיאטה בארה"ב. דחיית ארוחת הבוקר עלולה לגרום לכם לאכול יותר מדי במהלך היום, ואפילו יכולה להשפיע על הריכוז והזיכרון שלכם. אם אתם מדלגים על ארוחת הבוקר באופן קבוע, אתם עלולים להאט באופן קבוע את חילוף החומרים שבגופכם, ובכך לשים את עצמכם בסכנת השמנה וסוכרת.

מומלץ שתנצלו את סוף השבוע כדי להכין אוכל לשאר הבקרים של השבוע, במידה והבעיה שלכם היא הזמן הקצוב בבוקר. "בשלו כמה ביצים קשות, אותן קל מאוד לאכול בבקרים, או קנו יוגורט אותו תוכלו לאכול עם אגוזים, פירות או גרנולה", אומרת רומסי. שייקים הם גם פתרון קל ונוח, פשוט זרקו את המרכיבים לבלנד לפני שאתם הולכים לישון, ובבוקר הכינו לעצמכם את המשקה בשניות ספורות. עדיין מרגישים שאתם קצרים בזמן? קחו אתכם את ארוחת הבוקר לעבודה, כל עוד תגיעו לעבודה ותאכלו בשעה הראשונה אחרי שקמתם מהמיטה.

5. משתמשים בסלולרי בזמן שאתם שוכבים במיטה

מנהגים רעים
m01229

סמארטפון הפך ל"שמיכי" של המבוגרים, אך לקחת אותו למיטה ביחד אתכם זה לא רעיון טוב עבור מחזור השינה שלכם. "טלפונים סלולריים משחררים גל אור כחול-ירוק, שזהו צבע אשר מעורר אותנו", כך אומרת ד"ר דיאן אוגלי, עוזרת פרופסור במרכז לרפואת שינה בווייל קורנל שבארה"ב. הגירוי הנוסף הזה מדכא את ייצור המלטונין (ההורמון בגוף שמעודד שינה), וגורם לפעולת ההירדמות להפוך לקשה. יתרה מכך, דיכוי מלטונין כרוני מעלה את הסיכון ללקות בסרטן השד, המעי הגס והערמונית.

"מומלץ לכוון שעון מעורר ולא לגעת בטלפון הנייד עד הבוקר מהרגע שנכנסים למיטה", כך אומרת אוגלי. מומחים רבים אפילו מציעים לכבות את כל המכשירים האלקטרוניים בחדר לפני שהולכים לישון. כך או כך, זה מסתכם בכוח הרצון שלכם: "אם אתם מודאגים בקשר לשינה שלכם, והמכשיר הסלולרי שלכם מונע אותה מכם, עליכם פשוט לעשות את הבחירה להרחיק אותו מכם בשעות הלילה", אומרת אוגלי.

 

6. מכחכחים בגרון

מנהגים רעים
Thom Chandler

בדרך כלל אנו מכחכחים בגרוננו כשאנו מרגישים שנתקע בו דבר מה – תופעה נורמאלית לחלוטין כשמדובר בעונת השפעת, כשנאגרת בגרונכם ליחה ואתם מתעטשים ומשתעלים. אך הבעיה בכחכוח הגרון היא המנהג שהוא יוצר: "כחכוח הגרון עלול לגרום למעגל אכזרי שלא נגמר: ככל שתכחכחו יותר, תרצו לעשות זאת יותר", כך אומר ד"ר דייל טיילור, רופא אף-אוזן-גרון באגודת הרפואה וושינגטון שבפרימונט, קליפורניה. בכל פעם שאתם מכחכחים בגרונכם, אתם דוחסים את מיתרי הקול שלכם יחדיו ויוצרים עליהם לחץ גדול מבדרך כלל. "אם תעשו זאת מספיק, תוכלו לגרום לעצמכם ליבלות וגושים במיתרי הקול, שיכולים להרוס את קולכם ולעשות אתכם צרודים מאוד", אומר טיילור. מכחכחי גרון כרוניים יכולים אפילו לפתח דימום מתחת למיתרי הקול, דבר שעלול להצריך טיפול בדיבור וניתוח כדי להחלים ממנו.

בכל פעם שאתם מרגישים את הדחף לכחכח בגרונכם, קחו לגימת סודה, כך מציע טיילור. בשנת 2007, מחקר מצא ש-63% ממכחכחי הגרון הבחינו בהפחתת הדחף לעשות זאת אחרי ששתו סודה קרה.

7. חורקים שיניים

מנהגים רעים
B Zedan

זה אולי לא מציק לכם, אך את בני זוגכם שישנים אתכם בלילה, זה יכול לשגע. מעבר לצליל המציק שחריקת השיניים יוצרת, היא גם גורמת לכמה בעיות לפי רופא השיניים וויליאם ליטקר מאיגוד רופאי השיניים האמריקאי: "ראשית, החריקה גורמת לנזק לשיניים על ידי שחיקת האמייל בשן ובקו החניכיים, אשר גורמת לרגישות יתר. שנית, הכוח מהחריקה עלול לגרום להיווצרות סדקים שיכולים לגרום לשיניים להישבר בקלות. דבר שלישי, החריקה יכולה לפגוע אפילו במפרק הלסת ולגרום לכאבים נוראיים". בנוסף לכל אלה, הנזקים האסתטיים שתגרמו לעצמכם הם יקרים מאוד לתיקון, וניתן להימנע מהם בקלות אם רק תהיו מודעים לבעיה.

אם אתם חורקים שיניים באופן קבוע, מומלץ לראות רופא שיניים. הוא יוכל לספק לכם טיפול מונע וכן לבדוק את מצב השיניים שלכם כדי להודיע לכם אם קיים נזק שעליכם לטפל בו בעקבות חריקת השיניים. כדי לעזור לעצמכם להפסיק, הימנעו מקפה וממשקאות אנרגיה ממריצים ומאלכוהול, והוסיפו סידן ומגנזיום לתזונה שלכם, אשר הכרחיים לפעילות שרירית ועצבית תקינה.

 

8. אוכלים מהר מדי

מנהגים רעים
 

אם אתם מאלה שנראים כאילו מישהו רודף אחריהם בזמן שהם אוכלים, כדאי שתדעו שאכילה מהירה מדי מעלה את הסיכויים לפיתוח בעיות השמנה וסוכרת. "אכילה מהירה גורמת לסוכרת בשל הפעלת גנים פגיעים – אפילו אם אתם רזים" אומר ד"ר מייקל רוזן העוסק ברפואה פנימית במרכז האקדמי-רפואי בקליבלנד. "כשאוכלים מהר, בגוף מתחולל קרב בין ההורמון שאומר 'אתה רעב' להורמון שאומר 'אתה לא רעב'". 2 כימיקלים עובדים בגוף ובמוח בשם לפטין וגהרלין. רמת הגהרלין עולה לפני הארוחה ומסמלת שזה זמן לאכול. רמת הלפטין עולה בזמן הארוחה עד שאתם מרגישים שבעים. כשאוכלים מהר מדי, גורמים לקצר בין 2 ההורמונים האלה, אוכלים יותר, רמות הסוכר עולות ואתם משנים את תפקוד הגנים שלכם. "זה מתכון לסוכרת" אומר רוזן.

כדי להימנע מכך, כל שעליכם לעשות הוא להיות מודעים לקצב האכילה שלכם ולשלוט עליו. היו קשובים לגופכם ודעו לזהות מתי אתם שבעים. תוכלו לנסות לספור 20 לעיסות בכל ביס, כך גם תעזרו לקיבה שלכם לעכל את כל המזון שאתם מכניסים אליה בצורה טובה יותר.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.