maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

יתרונותיהם הבריאותיים של הפלפלים המתוקים

  פלפל מתוק (המכונה "גמבה") הוא אחד המצרכים הנפוצים ביותר בכל מטבח ומשמש להכנת סלטי ירקות, תבשילים מהבילים, מאכלים ממולאים ועוד מטעמים רבים אחרים. מעבר להיותו מצרך טעים ורב גוני במאכלים שונים, לפלפל המתוק על סוגיו השונים יש גם יתרונות בריאותיים בלתי מבוטלים שתורמים רבות לבריאות הגוף הכללית, ולכן מומלץ לאכול ולצרוך ממנו כמה שיותר. כדי שתוכלו לדעת קצת יותר על הירק המתקתק הזה, המדריך הקצר הבא יעזור לכם להבדיל בין הפלפלים המתוקים השונים, ואחריו תוכלו לקרוא על 10 יתרונות בריאותיים נפלאים של המצרך האהוב הזה. 
 
פלפלים
 

ההבדלים בין הפלפלים השונים

האם אי פעם תהיתם מה הוא בעצם ההבדל בין פלפל אדום, ירוק וצהוב, מעבר לצבעיהם השונים? אז ראשית, חשוב שתדעו כי כל סוגי הפלפלים מגיעים מאותו המקור, המחולק למספר זנים שונים, וההבדל בצבעם, טעמם ובערכיהם התזונתיים נובע גם מזנם וגם ממועד קצירתם והבשלתם. הפלפל הירוק נקצר זמן קצר לאחר הנבטתו, בשלבי ההבשלה הראשוניים, ולכן טעמו חמוץ יותר מזה של סוגי הפלפלים האחרים, שהם מתקתקים. הפלפל האדום לעומתו, נקטף בשלב האחרון להבשלתו, ולכן הוא בעל מתיקות ועסיסיות גבוהים יותר. הפלפלים הצהובים נקטפים בשלב הביניים להבשלתם, ולכן הם מתוקים יותר מהפלפלים הירוקים, אך לא מאלו האדומים. גם בהרכבם התזונתי של הפלפלים ישנם הבדלים בין הסוגים השונים, ולמרות שכולם בריאים, מזינים, ומלאי ויטמינים, הפלפל הירוק ידוע כעשיר יותר בוויטמין C ו-A, בעוד שהפלפל האדום עשיר עוד יותר בפיגמנט נוגד החמצון ליקופן.  

יתרונות בריאותיים של פלפל

1. תורמים להורדה במשקל ולשמירה על משקל תקין 

אחוזי השומן והקלוריות בפלפל הם נמוכים מאוד; בכוס אחת של פלפל קצוץ מספר הקלוריות לא יעלה על 30-40, והשומן יעמוד על לא יותר מגרם אחד. בנוסף, במחקר שבוצע לאחרונה נמצא כי אחד החומרים המצויים בפלפל (CH-19 Sweet) עוזר לגוף למנוע את התפתחותם של תאי שומן קטנים לכדי תאים מפותחים, מה שעוזר במניעת השמנה. התכונות הללו הופכות את הפלפלים לרכיבים מזינים וחיוניים בכל סוג דיאטה שעושים או שוקלים לעשות, או כחלק מתפריט יומי בריא ומאוזן. 

2. משפרים את בריאות העיניים

הפלפל מכיל מעל 30 סוגים שונים של קרטונואידים, קבוצה של פיגמנטים אורגניים המצויים בעיקר בצמחים, ותורמים רבות לבריאות הגוף הכללית ולבריאות העיניים בפרט. לוטאין וזאקסנטין הם שני קרטונואידים הנמצאים בכמויות גבוהות למדי בפלפלים מתוקים, והם מסייעים לגוף להגן על הרשתית ועל החלק הפנימי של העין מפני נזקי חמצון. במחקר שפורסם בשנת 2013, חוקרים מצאו כי צריכה של ירקות המכילים את החומרים הללו מורידה משמעותית את הסיכוי לחלות בקטרקט ובניוון מקולרי, כך שהוספת פלפל באופן קבוע לארוחה שלכם תפחית באופן משמעותי את הסיכוי ללקות בבעיות הראייה האלו וגם אחרות.
עין של אישה מביטה למצלמה

3. מונעים את מחלת הסרטן

החומרים הפעילים בפלפל, כדוגמת הקרטונואידים, יכולים להוות גורם משמעותי במניעת סוגים שונים של מחלת הסרטן. הסיכון לחלות בסרטן עולה בעקבות זיהומים כרוניים וגורמי חמצון שונים שנודדים בגוף, כגון רדיקלים חופשיים, אך חומרים שונים המתפתחים בתוך הפלפל בעת הבשלתו, תורמים להפחתת הסיכון לחלות בסרטן כיוון שהם מסוגלים לנטרל ולרסן את השפעתם של הרדיקליים החופשיים האלו על גופנו. כך למשל במחקר שפורסם בשנת 2006 נמצא כי הקפסאיצין, תרכובת אורגנית המצויה באופן טבעי בתוך הפלפל, בולמת ומונעת את התפתחותם של תאים סרטניים הגורמים לסרטן הערמונית.

 

4. מחזקים את המערכת החיסונית ומסייעים לתפקודה

בכוס אחת של פלפל אדום קצוץ יש 157% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C. הכמות הגדולה של ויטמין C בכל סוגי הפלפלים השונים גורמת להם להיות יעילים במיוחד במניעת זיהומים ומחלות שונות, ומסייעת באופן ניכר לתחזוקה תקינה של מערכת חיסונית בריאה ולהספקתו של קולגן המסייע לכלל מערכות הגוף השונות.
 
יד מונעת מזיהומים לעבור

 

5. חיוניים לבריאות הלב 

מעבר לכל היתרונות שצוינו מעלה, הפלפלים הם גם מקור נפלא לוויטמין B6, הידוע כמסייע לפעילות לבבית תקינה ובמניעת מחלות לב שונות. בנוסף, העובדה שהפלפלים הודפים זיהומים מביאה לכך שהם מפחיתים את הסיכויים לדלקות ולהסתיידות העורקים, ולפיכך צריכת כוס אחת של פלפלים קצוצים בסלט או בתבשיל היומי תפחית משמעותית את הסיכוי ללקות בהתקף לב.  

6. מעודדים צמיחת שיער מהירה

מכיוון שהפלפלים כה עשירים בוויטמין C, הם גם ידועים כמסייעים לחיזוק סיבי השיער ועידוד צמיחה מהירה שלו. ויטמין C מסייע לגוף לספוג את הברזל שנכנס לתוכו בצורה יעילה יותר, ובזכות העובדה הזו וצריכת הפלפלים, יש לגופנו די ברזל כדי להעביר את כדוריות הדם האדומות, הכוללות חמצן החיוני לצמיחה ,אל השיער. ויטמין C עוזר גם בהיווצרות חלבון הקולגן, רכיב נוסף הדרוש לצמיחה תקינה ובריאה של זקיקי השערה העדינים. 

אשה עם שיער ארוך על רקע שדה שמשי

7. מסייעים לבריאות ולהתחדשות העור

עקב יכולתו להילחם ברדיקלים חופשיים שמזיקים לגופנו וגורמים לנזקי עור שונים דוגמת קמטים, ירידה בגוון ובגמישות העור ועוד, צריכת פלפל יכולה לשפר משמעותית את בריאות העור ולמנוע את הנזקים השונים הללו. כמו כן הקולגן, שהוזכר גם בהקשר לבריאות השיער, תורם אף הוא לבריאות העור וליצירת מראה צעיר, עוזר לגוף בהסרתם של תאי עור מתים ומסייע לצמיחתם של תאים חדשים.  

8.  מסדירים את פעילות מערכת העיכול

כוס אחת של פלפל קצוץ מכילה כ-2.5 גרם של סיבים תזונתיים, כלומר כ-10% מסך צריכת הסיבים היומית המומלצת, ולכן הוא מהווה מקור מצוין לסיבים תזונתיים המייעלים ומשפרים את עבודת מערכת העיכול ומונעים עצירויות ושלשולים. מלבד זאת, הסיבים עוזרים גם במניעה של מחלות לב וסוכרת ותורמים לתחושת שובע, ובכך מסייעים לרדת במשקל ולשמור עליו בגבולות התקינים. 
פלפל אדום קצוץ

9.  עוזרים בהפחתת ומניעת כאבים כרוניים

כאבים כרוניים בשרירים וכאבי פרקים למיניהם, עלולים לגרום לסבל רב ולאי נוחות מתמשכת, וצריכת פלפלים באופן יומיומי התגלתה כיעילה ומסייעת בהפחתת הכאבים הכרוניים האלו. הפלפלים עשירים כאמור גם בוויטמין C וגם בוויטמין K, ששניהם נמצאים בכמויות נכבדות בכל סוגי הפלפלים השונים, והם בעלי תכונות המסייעות לגוף לא רק בהפחתת הכאבים הללו אלא גם במניעתם. 

 10. מונעים דכאון

לאנשים הסובלים מדיכאון ומצב רוח ירוד, מומלץ להגביר את הצריכה של ויטמין B6, שנמצא בכמויות גדולות בפלפלים. הוויטמין החיוני הזה מגביר את ייצור הסרטונין ונוראפינפרין - שני מוליכים עצביים שמשפיעים על מצב הרוח, ויכולים לסייע בשיפור מצבים של דיכאון בשילוב עם טיפולים אחרים.
 
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: