maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

7 מזונות שיוצרים דלקות ו-7 מזונות שמונעים אותן

 
  כאשר הגוף שלנו מותקף על ידי וירוסים או חיידקים, המערכת החיסונית נכנסת לפעולה ומשקיעה את כל האנרגיה שלה כדי למגר את אותו נגע זר, וכתוצאה מהתגובה הזאת נוצרת דלקת. אולם, במקרים מסוימים הגוף גורם למערכת החיסונית לתקוף את איבריו, החיצוניים או הפנימיים, שלא לצורך – כשאין שום פגע בסביבה. תופעה מסוג זה נוצרת כתוצאה מצריכה מופרזת של מזונות מסוימים אשר מעודדים את תגובת הנגד של הגוף – התגובה הדלקתית. כדי שתוכלו להימנע ממצבים אלו ואף להגן ולשמור על גופכם מפני דלקות, לפניכם 7 המזונות אשר גורמים לדלקות בגוף ומעודדים פעילות נוגדנית הרסנית בתוכו, מהם מומלץ להימנע, ו-7 מזונות שעושים בדיוק את הפעולה ההפוכה – מסייעים לגוף להילחם בדלקות, מחזקים את המערכת החיסונית שלו ובכך מונעים ממנו ללקות בהן. 
 
ירקות על שולחן וגבינות מסוגים שונים
 

7 מזונות שגורמים לדלקות:

1. סוכר לבן מעובד

קשה מאוד להימנע מסוכר בשגרת יומנו, שכן הוא נמצא במאכלים רבים: מאפים, ממתקים, דגני בוקר ומשקאות מוגזים. למרות הקושי להימנע ממנו לחלוטין, חשוב מאוד להפחית את צריכת הסוכר המעובד, ואם אפשר, מומלץ אפילו להפסיק אותה כליל. על פי כתב העת האמריקאי לתזונה רפואית, הסוכר שאנו צורכים מעודד היווצרות יתר של חלבונים הנקראים ציטוקינים, אשר כמות גבוהה שלהם עלולה לגרום לדלקת פנימית בגוף. תוכלו לזהות את סוגי הסוכר במזון אם תחפשו את השמות הבאים ברשימת המרכיבים של המוצר: גלוקוז, פרוקטוז, דקסטרוז או Hfcs (סירופ שנעשה מעמילן תירס).

2. שמנים צמחיים לבישול

בשמנים שונים כמו שמן חמניות, סויה או תירס, או במזונות עתירים שומן כמו מרגרינה, מיונז ובוטנים נמצאת חומצת אומגה 6 שחיונית לבריאותנו בזכות השפעתה נוגדת החמצון שמגנה על הגוף. אולם, צריכה רבה של שמנים אלו עלולה לגרום לפעולה הפוכה שפוגעת בו; רמה גבוהה של חומצת אומגה 6 מעוררת את יצירתם של חומרים פעילים דלקתיים שתוקפים חלקים פנימיים בגוף. לכן, חשוב מאוד לא להפריז באכילת מזונות עתירים בשומן צמחי מסוג זה.

3. בשר אדום טרי או מעובד 

בבשר אדום קיימת מולקולת סוכר שבני האדם לא מייצרים באופן טבעי בשם Neu5GC. כאשר קיימות רמות גבוהות של מולקולה זו בגוף עקב אכילה מופרזת של בשר, הוא מתחיל לתקוף אותן כיוון שהוא מבחין בהן כגוף זר שצריך להשמידו. בעקבות התהליך הזה מתעוררת תגובה דלקתית שפוגעת בגוף, ובטווח הארוך עלולה לגרום אף לסרטן. על כן, יש להפחית את צריכת הבשר לפעם אחת בשבוע, ובמקומו לאכול חלופות בריאות יותר כמקור לשומנים, כמו דגים.
 
נתח בשר ליד עלי רוזמרין
 

4. אלכוהול 

צריכה מופרזת של אלכוהול פוגעת בתפקודי הכבד ומחלישה אותו. כאשר הכבד מפרק את האלכוהול משתחררים חומרים רעילים שמובילים להיווצרותם של נוגדנים שתוקפים אותו ויוצרים דלקות פנימיות בגוף. זוהי סיבה נוספת להפחית את כמות שתיית האלכוהול ולצרוך אותו בצורה מבוקרת.  

5. תוספי מזון מלאכותיים

אספרטיים ומונוסודיום גלוטמט (MSG) הם שניים מתוספי המזון המלאכותיים הנפוצים ביותר במוצרי המזון התעשייתיים, ויש להם השפעה שלילית על גופנו. האספרטיים הוא ממתיק מלאכותי שמצוי במשקאות דיאטטיים, חטיפים, דגני בוקר ומוצרים דלי/נטולי סוכר. כמות גבוהה של אספרטיים יוצרת תהליכים שגורמים לתגובות דלקתיות בגוף. המונוסודיום גלוטמט, תוסף מזון שנועד לשפר את טעמם של מזונות מסוימים ונפוץ בעיקר ברוטב סויה, אוכל מהיר, רטבים לסלט ומרקים מוכנים, יוצר גם הוא תגובות שמעוררות דלקות כרוניות כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות.   

6. קמח לבן

לחם לבן, פסטה, עוגות, עוגיות ושאר מאפים – בכולם נמצא הקמח הלבן המעובד, שבתהליך ייצורו כל החומרים המזינים והסיביים שנמצאים במעטפת של גרגירי החיטה מוסרים ממנו. בכך, הקמח הלבן הופך לפחמימה ריקה שמתפרקת מהר מאוד לסוכר מיותר, דבר שמחליש את המערכת החיסונית ומגביר את הופעתן של דלקות בגוף. חומר נוסף שנמצא בקמח לבן ובדגנים אחרים, אשר נמצא שיש לו השפעה מזיקה על חלק מהאוכלוסייה, הוא הגלוטן. החומר הזה יכול להפוך לאלרגן עבור אנשים מסוימים, ברמות שונות של רגישות, ועלול לגרום לדלקות שונות.
קמח לבן בשק פתוח לצד שיבולי חיטה

7. חומצות שומן טראנס (בלתי רוויות)

את הנזקים הרבים של שומן הטראנס סביר להניח שרובכם מכירים, עם היקשרותו למחלות רבות בלב וכלי הדם, סוכרת והשמנת יתר. בנוסף לכך, שומן הטראנס יכול לגרום גם למחלות דלקתיות שונות כיוון שהוא מאיץ את תהליכי החמצון בתאי הגוף ובכך פוגע במערכת החיסונית. שומן הטראנס הוא לרוב שומן מוקשה ונמצא באינספור מוצרים כמו: חטיפים מלוחים ומתוקים כמו כעכים, עוגיות, ביסקוויטים, פיצה, צ'יפס, המבורגר, עוף מטוגן, מוצרי מזון קפואים, רטבים לסלט, מרגרינה ועוד. למרות הפיתוי הרב למאכלים אלו, עתירי שומן הטראנס, ככל שתמעיטו בצריכתם כך תשמרו על בריאותכם. 

7 מזונות שמסייעים במניעת דלקות ובטיפול בהן:

1. דגים

דגים, ובעיקר סלמון וסרדינים, עתירים בחומצת שומן מסוג אומגה 3, שהיא בעלת סגולות רפואיות רבות, ולכן מומלץ לצרוך אותם לעיתים קרובות. כיוון שחומצה זו היא אנטי דלקתית, היא מקטינה את הסיכויים להיווצרותן של מחלות דלקתיות, ובכך מחזקת את המערכת החיסונית. כיוון שהגוף אינו מסוגל לייצר אומגה 3, חשוב להקפיד על צריכה של דגים כדי לקבל אותה ממקורות חיצוניים.

2. שמן זית כתית 

מאז ומעולם, שמן הזית נחשב למפתח לחיים ארוכים. בשמן הנפלא הזה מצויים שומנים אנטי דלקתיים רבים שנספגים במערכות השונות של הגוף ומסייעים לטפל בין היתר בדלקות שונות כמו דלקות אוזניים, דלקות פרקים וזיהומים אחרים. אם אתם רגילים לצרוך שמן צמחי אחר, כמו שמן קנולה או שמן סויה, החליפו אותו בשמן זית כתית בכבישה קרה, רצוי בדרגת חמיצות של 0.8 ומטה.  

3. שום

ייתכן כי שמעתם את האמרה: "השום הוא האנטיביוטיקה של הטבע", ולא לשווא. השום מכיל חומר כימי פעיל בשם אליצין, שמחזק את המערכת החיסונית של הגוף, ובכך עוזר להפחית תופעות דלקתיות. בנוסף לכך, החומר הפעיל הזה ככל הנראה אחראי ליתרונות הבריאותיים האחרים של השום, שכוללים הקלה על חום, כאבי ראש, שיעול והצטננות, זיהומים פטרייתיים, ואף מניעת מחלת הסרטן. אז לפני שאתם נרתעים מהריח החריף של השום, זכרו שיש לכם תרופה יעילה וטבעית לחלוטין מתחת לאף.
ראשי שום רבים

4. בטטה 

הצבע הכתום של הבטטות מצביע על כך שהן עשירות בפיגמנטים בשם קרוטנואידים, כמו ויטמין A ובטא קרוטן, חומרים שהם למעשה נוגדי חמצון רבי עוצמה. הקרטנואידים הללו מסייעים למערכת החיסונית של הגוף למנוע התפתחות של דלקות, ואף מפחיתים את הסיכויים ללקות בסוגי סרטן שונים כמו סרטן השד והריאות.

5. כורכום 

הכורכום בעל הריח והצבע העזים, שמככב כמעט בכל ארוחה הודית, נחשב לאחד התבלינים הבריאים ביותר שנתגלו אי פעם. בכורכום יש מרכיב פעיל בשם כורכומין שנלחם במחלות שונות של הגוף, כמו אלצהיימר, מחלות לבביות ודלקות פנימיות שונות, כאשר הוא ידוע בעיקר כטיפול יעיל בדלקת פרקים.  
אבקת כורכום בקערה

6. תה ירוק 

בנוסף ליכולות של התה הירוק להשרות רוגע נפשי, יש לו תכונות נוספות כמו טיפול בדלקות וסיוע במניעתן. בתה הירוק יש תרכובות בשם פלבנואידים, המצויות גם בירקות ובפירות, שהן למעשה חומרים אנטי דלקתיים. כאשר הפלבנואידים נספגים בגוף, הם נלחמים בדלקות קיימות יחד ומתגברים את המערכת החיסונית. כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של התה הירוק, עשו לכם הרגל לשתות אותו פעם אחת ביום, מה שיחזק את גופכם ובריאותכם.    

7. ירקות ממשפחת המצליבים 

לירקות הנכללים במשפחת המצליבים, כמו ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית, צנון ולפת, יש כמויות גבוהות מאוד של נוגדי חמצון שמחזקים את המערכת החיסונית ושומרים על הגוף, ובכך מסייעים להילחם בדלקות. בנוסף לכך, לירקות אלו יש יכולות לנקות את הרעלים והפסולת שמצטברים בגוף באופן טבעי, ובכך הם מונעים מרעלנים להצטבר ולגרום לנזקים בטווח הקצר והארוך.      

מקור התמונות: Carlos Lorenzo

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: