maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

החומר החשוב ביותר לבריאות העצמות שלנו

מאז ומתמיד אמרו לנו שהדבר החשוב ביותר לשמירה על העצמות זה דיאטה עשירה בסידן, בין שאלו היו דיאטנים, רופאים, או פרסומות למוצרי חלב. עם זאת, מחקרים חדשים מראים כי למרות שהסידן אכן חשוב לבניית העצמות, ישנו חומר אשר רובנו מתעלמים ממנו, למרות שהוא חשוב אף יותר לבריאות וחוזק העצמות שלנו וכדאי לכם להכיר אותו: ויטמין K2.

 

מהו ויטמין K2?

ויטמין K2 שייך לוויטמינים מקבוצת K, הכוללת את התרכובות האורגניות K1 ו-K2, כמו גם את התרכובות הסינטטיות K4, K3 ו-K5. ויטמין K2 בעצמו הוא בעצם קבוצה של תרכובות אורגניות המכונות מנאקווינון (Menaquinone), אשר נמצאו כתורמים לשמירה על צפיפות העצמות ומניעת בריחת סידן במקרים כגון:

  • נטילת סטרואידים
  • אנורקסיה
  • שחמת הכבד
  • אוסטאופורוזיס
  • אלצהיימר
  • פרקינסון
  • שחמת ראשונית של כיס המרה

במחקר שפורסם בשנת 2014 נמצא כי ויטמין K2 הינו המרכיב החשוב ביותר בשמירה על בריאות העצמות, ושהוא תורם במיוחד לנשים הסובלות מאוסטאופורוזיס. מחסור בוויטמין זה יכול להוביל לעצמות חלשות ולשבירתן, משום שבמצב שכזה יכולת ספיגת הסידן של הגוף נחלשת, וכן הוא מוביל למשקעים של סידן בעורקים ובשריר הלב. בנוסף, מחקר בן 10 שנים מצא כי נטילת תוספי ויטמין K2 יכולה לפרק משקעי סידן שנוצרים בגוף ולמנוע את הבעיות הבריאותיות המקושרות למצב זה. אין מחסור במקורות טבעיים שיאפשרו לכם לשפר את צריכתו של הוויטמין החשוב הזה ובהמשך הכתבה תוכלו להכיר 9 מזונות שכאלה.

ויטמין K2
Enareksi

9 המקורות המומלצים ביותר לצריכת ויטמין K2 ו-K1:

מרבית המקורות לוויטמין K2 באים מן החי, בין שמדובר בבשר, ביצים, או מוצרי חלב. כדי לשפר את בריאות העצמות ניתן גם לצרוך ויטמין K1, שאותו גופנו מסוגל להפוך לכמות קטנה של ויטמין K2, אולם יעיל יותר לצרוך את הוויטמין בצורת K2 בכדי ליהנות מיתרונותיו באיכות המרבית. במידה ובחרתם לאכול מוצרי בשר, מומלץ שתקפידו על בשר טרי ולא מעובד.

1. כבד אווז – 369 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם

ויטמין K2

כבד אווז (נקרא גם פואה גרא) נחשב למעדן המוגש לרוב במסעדות יוקרה. בנוסף לכמות הגבוהה של ויטמין K2, כבד אווז גם מכיל כמות נדיבה של ויטמין A, ויטמין B12, ברזל, אשלגן, נתרן וחלבון. מרכיבים אלו הופכים את המעדן היוקרתי הזה למזון חשוב מאוד עבור הגוף שלכם, והעצמות בפרט, אך בכל זאת מומלץ שלא להפריז בצריכתו.

 

2. גבינות קשות (כגון גאודה) – 76.3 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם וגבינות רכות (כגון ברי) – 56.5 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם

ויטמין K2

הן גבינות קשות והן רכות נחשבות למקור מצוין לוויטמין K2, כאשר הגבינות הקשות מכילות ריכוז מעט יותר גבוה שלו. בין אם תוסיפו אותן לפרוסת לחם או כחלק ממאכל אחר, כל גבינה תספק לכם גם כמות נכבדה של ויטמין D3, ויטמין A, זרחן, ברזל, סידן וריבופלבין, אשר כולם חשובים מאוד לפעילות התקינה של הגוף.

 

3. ברוקולי – 88.1 מק"ג K1 ל-100 גרם

הברוקולי אמנם אינו מכיל ויטמין K2, אולם יש בו ויטמין K1, אותו גופנו יכול להפוך ל-K2 במידה והוא זקוק לו. בנוסף לוויטמין זה, הברוקולי הוא מקור מצוין לחלבונים, תיאמין, ריבופלבין, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן, וכן הוא מקור מעולה לסיבים, וויטמינים A ו-C. בניגוד לחומרי הזנה אחרים, הוויטמין K1 לא נהרס בזמן הבישול, וזה זה משנה באיזו דרך בחרתם לבשל אותו.

4. חלמון ביצה אורגני – 32.1 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם

ויטמין K2

אנשים ששומרים על דיאטה נוטים לזנוח את חלמון הביצה לטובת חביתות מחלבון בלבד, אבל כשהם עושים זאת הם מפסידים מקור מצוין לוויטמין K2. מלבד ויטמין זה, החלמון גם מכיל אבץ, ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, ואף ויטמינים D ו-E. לחצו כאן כדי ללמוד עוד על היתרונות הבריאותיים של ביצים.

 

 

5. חמאה – 15 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם

ויטמין K2

בין אם השתמשתם בחמאה כבסיס לכריך או לטיגון, זכיתם ליהנות גם מכמות נדיבה של ויטמין K2, וכן של ויטמינים A ו-D. כמובן שאין צורך לאכול 100 גרם חמאה ביום או להפריז בצריכתה באופן כללי, אך חשוב לדעת שהיא יכולה לשחק תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות העצמות שלכם. בנוסף, החמאה מכילה נתרן ואשלגן, אשר לוקחים חלק חשוב בפעילות התקינה של הגוף.

 

6. גבינת צ'דר – 10.2 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם

ויטמין K2
Guillaume Paumier

גבינת צ'דר היא גבינה פופולארית במיוחד, בעיקר בזכות טעמה הנהדר והייחודי. שני סוגי הגבינה מכילים רכיבים תזונתיים רבים, אך הצ'דר הכתומה הינה בריאה יותר מהלבנה. ב-100 גרם של צ'דר תוכלו למצוא את רוב התצרוכת היומית לסידן וזרחן, וכן כמויות גבוהות של ויטמינים מקבוצות A ו-B, וכן K1 ו-K2. בנוסף תמצאו בה גם טיאמין, ניאצין, פולטים, וכשליש מהתצרוכת היומית של ריבופלבין. אם זה לא מספיק, גבינת הצ'דר גם מכילה מגנזיום, אבץ, סלניום ואשלגן.

 

7. אספרגוס – 50 מק"ג ויטמין K1 ל-100 גרם

כמו במקרה של הברוקולי, גם את האספרגוס תוכלו לבשל בכל דרך שתרצו ועדיין ליהנות מתכולת הוויטמין K1 שבו, אותה הגוף יכול להפוך ל-K2. בנוסף לוויטמין זה, האספרגוס הוא גם מקור מומלץ לוויטמינים B6, A ו-C, סידן, מגנזיום, ניאצין, ברזל ואשלגן.

 
8. חזה עוף – 8.9 מק"ג ויטמין K2 ל-100 גרם
ויטמין K2

חזה עוף הינה אחת המנות הפופולאריות ביותר בישראל, וניתקל בה כמעט בכל מסעדה או שנגיש אותה לילדינו מדי שבוע. למרות שהחזה איננו עשיר בחומרים תזונתיים כמו הכבד, הוא עדיין משמש כמקור מצוין לוויטמין K2, סידן, אשלגן, וכמובן לחלבונים. חזה העוף גם מומלץ למי שמנסה להימנע מעודף שומנים בדיאטה, ומומלץ להקפיד על צריכת בשר טרי ולא מעובד.

 

9. כרוב – 76 מק"ג ויטמין K1 ל-100 גרם

את הכרוב ניתן לצרוך בצורתו המקורית ללא צורך בבישול, או לבשל אותו בכל צורה שתרצו, שכן ויטמין K1 לא נפגע באופן משמעותי מאף דרך בישול. תוכלו לשלב כרוב בסלטים וליהנות בנוסף לוויטמין K1 גם מסידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן, סיבים וויטמינים B6 ו-C.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: