print header

8 סגולות מדהימות של זרעי הדוחן וכיצד לצרוך אותם

רגישים לגלוטן או נמנעים ממנו מטעמי דיאטה? נמאס לכם מהלחם הרגיל, ומעוניינים לגוון מעט? אנו שמחים להציג בפניכם את הדוחן, קבוצת דגנים בעלי זרע קטן וצהוב בטעם המזכיר תירס, שמשמשים אלפי אנשים ברחבי אסיה, אפריקה ואירופה. אתם כנראה מכירים סוג מסוים שלו מהלחם האתיופי אינג'רה, ובמקומות מרוחקים הוא ידוע גם כמרכיב מפתח בדייסות, נזידים, לחמים ואפילו בירות. אחד היתרונות הבולטים של הדוחן הוא שניתן לגדל אותו באזורים צחיחים יחסית ובקרקעות לא פוריות. מעבר לכך, הדוחן הוא דגן אשר מומלץ לאנשים שרגישים לגלוטן, וכעת תכירו 8 תועלות בריאותיות נוספות שבהן זוכים אלו הצורכים אותו, בין אם הם חולי צליאק ובין אם לאו. בסוף הכתבה מחכה לכם בונוס נפלא, שיסביר לכם כיצד להשתמש בזרעיו על מנת ליהנות מיתרונותיו ומטעמו המשגע.
יתרונות בריאותיים של דוחן: זרעי דוחן בקערה

1. סיוע לעיכול תקין והורדת הסיכון לסרטן המעי הגס

אם אתם סובלים מבעיות עיכול שונות, כדאי לכם להכניס את הדוחן לתפריט היומי שלכם בשל המרכיבים הנפלאים שיש בו. אחד מהם הוא סיבים תזונתיים (כ-9 גרם מתוך 100 גרם), שבין השאר משפרים את תהליך העיכול ואת תפקוד מערכת העיכול. בנוסף, הם מסייעים במצבים של שלשולים ובשמירה על בריאות הקיבה, ובכך מעכבים היווצרות של מחלות דלקתיות באיבר זה. יתרה מכך, הם מסייעים בהורדת הסיכון לסרטן המעי הגס, ולפי מחקר מ-2014הם עושים זאת לצד חלבון נפלא שנמצא בזרעי הדוחן ונלחם במחלה זו.

2. הגנה על בריאות הלב

בנוסף ליכולות המדהימות של הסיבים התזונתיים שהצגנו בסעיף הקודם, הם גם יכולים לסייע לכם לשמור על הלב מפני מחלות ומצבים כמו התקפי לב ושבץ. מרכיב זה עושה זאת על ידי הורדת לחץ דם, כמות טריגליצרידים ורמות הכולסטרול הרע, במקביל להעלאת רמות הכולסטרול הטוב. מרכיב נוסף שתורם להורדת לחץ דם ונמצא בשפע בדוחן הוא מגנזיום (114 מ"ג ל-100 גרם), זאת לפי מחקר משנת 2018. למינרל זה תועלות נוספות שכדאי שתכירו ואינן קשורות לבריאות הלב, כמו הקלה בהתקפי אסתמה ומיגרנות. 
יתרונות בריאותיים של דוחן: לב אדום על מקל

3. הגנה מפני רדיקלים חופשיים

זרעי הדוחן עשירים במינרלים שונים כמו סידן, נחושת וברזל, לצד ויטמינים כמו B6 ,C ו-E. כל אלו משמשים כנוגדי חמצון נפלאים שמגנים על גופנו מפני רדיקלים חופשיים, מרכיבים אשר עלולים להתקיף חלבונים, לפגוע בשלל איברים ותאים ולשנות את מבנה ה-DNA שלנו. כתוצאה מכך, אנו עלולים לסבול ממחלות כרוניות שונות, שיכולות להימנע על ידי צריכת נוגדי חמצון נפלאים ונחוצים כמו אלו שנמצאים בשפע בזרעי דוחן. אולי בשל כך כדאי לכם לאמץ את המלצתו של מנהל המזון והתרופות האמריקאי, לפיה כדאי לצרוך מאכלים אשר כוללים לפחות 51% דגנים מלאים.

4. תמיכה בחולי סוכרת

דוחן מומלץ לא רק לחולי צליאק, אלא גם לאלו הסובלים מסוכרת, ויש לכך כמה סיבות, שהראשונה היא ערכו הגליקמי הנמוך אשר מאט את תהליך העיכול ומייצב את רמות הסוכר בדם. כפי שציינו כבר, זרעים אלו עשירים במגנזיום, שלפי מחקר מ-2016 מסייע בהפחתת תופעות כמו רגישות לאינסולין, וכתוצאה מכך תורם למניעת סוכרת מסוג 2. בנוסף, מינרל זה עוזר לפעילותם של אנזימים רבים, כמו אלו שמעורבים בתהליכי צריכת גלוקוז והיווצרות אינסולין בגוף. 
יתרונות בריאותיים של דוחן: קאפקייקים

5. שיפור תפקוד הכבד והכליות

בזרעי דוחן יש מרכיב נפלא בשם קוורצטין, שסיועו לפעילותם התקינה של הכבד והכליות הוכחה מחקרית, ולכן הוא עשוי לעזור לכם אם אתם סובלים מבעיות באיברים אלו; השפעתו של מרכיב זה על מחלות בכבד נבדקה על עכברים במחקר שנערך בשנת 2018 באוניברסיטה בשנגחאי שבסין; מדי יום במשך 8 שבועות, הם טופלו בעזרת 50 מ"ג קוורצטין, והתוצאות הראו כי חומר זה שיפר באופן משמעותי את מצבם. גם ממחקר אחר שנערך בסין באותה שנה על עכברים הסובלים מאי ספיקת כליות, נמצא כי טיפול בעזרת קוורצטין הוא יעיל במיוחד. שני מחקרים אלו מוכיחים כי קוורצטין בפרט, וזרעי דוחן שמכילים אותו בכלל, יכולים לסייע בשמירה על בריאות הכבד והכליות.

6. תמיכה בבניית הגוף ובמערכת העצבים

אלו מכם שרוצים לשמור על גוף יציב ושרירי, ודאי ישמחו לשמוע שגם כאן זרעי הדוחן נכנסים לתמונה, זאת בזכות מספר מרכיבים חיוניים. אחד מהם הוא זרחן (285 מ"ג ל-100 גרם), מינרל שתומך ביצירת תאים, רקמות ועצמות, ואף מסייע לגוף להחלים מפגיעות שונות. בנוסף, יש לזרחן תפקיד מפתח בתוך מבנים של מערכת העצבים ושל DNA, ובעיכול של שומנים. לצדו נמצא בדוחן ליזין, חומצת אמינו חיונית שמסייעת בבניית שרירים ובהאטת הידרדרותם, כמו גם בהגברת ייצור התאים בתהליך החלמת פצעים. הליזין גם נדרש ליצירת קולגן, שמהווה מרכיב מהותי ברקמות חיבור כמו גידים, רצועות, עור ועצמות. לכן אם אתם רוצים לשמור על גופכם שלם ובנוי לתלפיות – הכניסו דוחן לתפריט היומי שלכם.
יתרונות בריאותיים של דוחן: זרוע שרירית של בחור

7. מניעת היווצרות אבני כיס מרה

אבני כיס מרה הם גושים מוצקים שנוצרים בכיס המרה וגורמים לתחושות כמו כאבי בטן קבועים וקשים והקאות ובחילות שעלולות להימשך בין חצי שעה למספר שעות. תופעה זו עלולה להופיע לאחר ארוחה שומנית או אכילה מרובה לאחר צום ממושך, ואף להתעורר במהלך הלילה. אם אתם סובלים מבעיה זו, אתם ודאי מכירים את הדרכים המקובלות לטפל בה, שכוללות ניתוחים ותרופות, וכיום נחשוף בפניכם שגם זרעי הדוחן יכולים לסייע לכם להיפטר ממנה, זאת בזכות הסיבים התזונתיים הלא מסיסים שיש בהם. חלק מתועלותיו של מרכיב זה שמסייעים להחלים מתופעה זו, הן זירוז משך זמן העברת האוכל במערכת העיכול והפחתת הפרשת מיצי המרה שתורמים להיווצרות האבנים. בשל כך, אם אתם סובלים מבעיה זו ומחפשים פתרון יותר טבעי, כדאי שתשקלו לנסות את זרעי הדוחן הנפלאים.

8. העלאת רמות אנרגיה לסובלים מאנמיה

רבים שלוקים באנמיה בדרך כלל סובלים מחוסר של המוגלובין שנמצא בכדוריות הדם האדומות. בשל כך, הם מחפשים דרכים להעלות את רמות הברזל והחומצה הפולית שלהם, שידועים ביכולותיהם לשפר את יצירת כדוריות דם אדומות ולשמור על רמות המוגלובין יציבות. אם גם אתם חשים את העייפות שנובעת מאנמיה ובאופן כללי סובלים ממנה, ודאי תשמחו לגלות שגם בזרעי הדוחן יש את שני המרכיבים החשובים האלו, אך לא רק! לצדם תוכלו למצוא גם סוג של תרכובת אורגנית של זרחן, אשר מאפשרת נשיאת אנרגיה בגוף ולכן קריטית עבורכם. בשל השילוב המושלם בין המרכיבים האלו, כדאי לכם לצרוך זרעי דוחן – בעיקר אם אתם סובלים מאנמיה.
יתרונות בריאותיים של דוחן: בחורה עייפה שוכבת עם פלג הגוף העליון על שולחן

איך צורכים דוחן?

אחרי שהכרתם את כל התועלות המופלאות של זרעי הדוחן, אתם ודאי מעוניינים לדעת כיצד תוכלו לצרוך אותם. ראשית, חשוב לדעת שאפשר לאכול את הדוחן גם כתוספת לצד מנה עיקרית, או לשלבו במתכונים שונים, כמו זה של קובה סלק שבכתבה הבאה. ניתן ליהנות ממנו כדייסה עם אגוזים ופירות בארוחת הבוקר, ולהוסיפו למתכוני לחמים ומאפים, כמו גם לצד ירקות, עוף וטופו.
 
כדי להכין כוס דוחן, שטפו תחילה את זרעיו ביסודיות מתחת לזרם מים, ואז הסירו מהם כל לכלוך אפשרי. כשהם נקיים, הכניסו אותם לסיר ללא מכסה עם ½2 כוסות מים והביאו לכדי רתיחה. לאחר שהמים מתאדים, הנמיכו את עוצמת האש, כסו את הסיר ותנו לזרעי הדוחן להתבשל למשך כ-25 דקות, או עד שיקבלו מרקם כמו של אורז. אם אתם רוצים לקבל תערובת מעט יותר קרמית, הוסיפו מים וערבבו מדי פעם. כדאי לדעת שהוא עלול להישרף מהר בגלל גודלו הקטן יחסית, ולכן מומלץ להימנע מבישול יתר. אם תכינו את הדוחן נכון ותוסיפו אותו לתפריט היומי שלכם, תוכלו ליהנות מטעמו הנפלא וכמובן – משלל סגולות רפואיות נהדרות כמו אלו שהצגנו בפניכם היום.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.