print header

טרום סוכרת: הסימנים, דרכי האבחון ודרכי הטיפול המומלצות

סביר להניח ששמעתם בעבר לפחות את אחת המונחים הבאים: "סוכרת גבולית", "טרום סוכרת", "הפרעה ברמת הגלוקוז בצום" או "תנגודת לאינסולין". כולם מתייחסים למצב שבו האדם נמצא שלב אחד לפני שמתפתחת אצלו סוכרת מסוג 2, כשרמות הסוכר בדם כבר גבוהות מהנורמה, אך עדיין לא מספיק כדי שהמדד הזה יהווה סימן לסוכרת. במהלך שלב טרום הסוכרת, הלבלב עדיין מייצר מספיק אינסולין בתגובה לעיכול פחמימות, אך אותו אינסולין פחות יעיל בהוצאת הסוכר ממחזור הדם, מה שגורם לרמות הסוכר בדם להישאר גבוהות. החדשות הטובות הן שטרום סוכרת לאו דווקא חייבת להוביל לסוכרת, ובעזרת שינויים באורח החיים תוכלו למנוע את התפתחות התהליך ולהציל את עצמכם מפני המחלה הזו. 

סימני אזהרה של טרום סוכרת

ישנה בעיה בזיהוי הידרדרות זו של המצב הבריאותי, מאחר שרק אצל כ-20% מהאנשים אכן מופיעים תסמינים עליהם תוכלו לקרוא בהרחבה כאןעם זאת, ישנם כמה סימנים שעליכם לשים לב אליהם, מאחר שעל פי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות בדרכי העיכול ובכליות של ארה"ב (NIDDK), כל אחד מהם עלול להגביר את הסיכון שלכם להגיע למצב הקשה של מחלת סוכרת בהיקף מלא:
 
  • משקל עודף, השמנת יתר ושומן בטני רב
  • חוסר פעילות גופנית
  • גיל 45 ומעלה
  • לחץ דם או כולסטרול גבוהים
  • קרבה משפחתית לאדם שסבל או סובל מסוכרת מסוג 2
  • היסטוריה רפואית של התקף לב, שבץ, סוכרת הריונית או תסמונת השחלות הפוליציסטיות
מידע על טרום סוכרת: רופא עובר עם מטופל על מסמכים

איך יודעים שסובלים מטרום סוכרת

כפי שכבר ציינו, סוכרת מקדימה היא מחלה שקטה, לכן אם אתם עומדים באחד התנאים שעלולים להגביר את הסיכויים לסבול ממנה, עליכם להיבדק באופן קבוע אצל רופא על מנת לזהות אותה כמה שיותר מוקדם. אם הרופא יחשוד שאכן זה המצב, הוא ישלח אתכם לבצע בדיקות מעבדה לרמות המוגלובין מסוכרר (HbA1c) או בדיקה אוראלית לסבילות לגלוקוז (OGTT). 
 
בדיקת המוגלובין מסוכרר מעידה על השליטה של הגוף שלכם ברמות הסוכר שבו ב-3 החודשים האחרונים, לכן היא מספקת תמונת מצב כללית טובה יותר מאשר הבדיקה האוראלית. רמות תקינות של בדיקת HbA1c הן בין 4-5.7%, ואילו רמות שבין 5.7-6.4% מעידות על טרום סוכרת.

איך להפחית את הסיכון לסבול מסוכרת ומטרום סוכרת

עכשיו הגענו לחלק החשוב באמת – דרכי המניעה, אשר מומלצות לכל מי שנמצא ברמת סיכון כזו או אחרת, אפילו ואף יותר אם עוד לא פיתח תנגודת לאינסולין. למרבה המזל, במחקר שנערך בקנה מידה גדול תחת דגל "התוכנית למניעת סוכרת" של NIDDK, התגלה כי ישנה תקווה גדולה לכל אלו שנמצאים בסיכון. המחקר הראה שבעזרת מספר שינויים והרגלים באורח החיים ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת ב-58% תוך 3 שנים, שזה למעשה טווח הזמן שבו עלולים כבר לפתח את הסוכרת עצמה (3-5 שנים מרגע גילוי טרום הסוכרת). 

1. דיאטה מאוזנת

  • נסו לצרוך כמה שיותר מזונות שעשירים בחומרים מזינים, כמו פירות, ירקות, חלבונים רזים ושומנים שבריאים ללב. סיבים תזונתיים חשובים במיוחד בתזונה שכזו וגם בכלל כמובן. לחצו כאן להמלצות נוספות.
  • בכל הנוגע למוצרי דגנים, נוסל להקפיד כמה שיותר על בחירה בפחמימות מורכבות (דגנים מלאים).
  • הגבילו את צריכת הסוכר שלכם. זה כולל מאפים משקאות מתוקים, אשר לא רק מכילים כמויות גבוהות של סוכר, אלא גם אינם מספקים לגופכם חומרים מזינים חשובים.
  • יתכן שיהיה לכם כדאי לקבוע פגישה עם תזונאי, שיסייע לכם להרכיב תפריט ליום או לשבוע ויסייע לכם ללמוד אילו מאכלים ידידותיים לטרום סוכרתיים אתם יכולים להכין לעצמכם.
מידע על טרום סוכרת: מזונות שמומלצים לחולי סוכרת

2. פעילות גופנית

  • נסו לעסוק בפעילות גופנית במשך 150 דקות במצטבר בכל שבוע, או במשך 30 דקות ביום, 5 ימים בשבוע.
  • לא חובה להירשם למכון כושר. תוכלו לעסוק בכל פעילות שתפעיל את הגוף שלכם, כולל הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, טיול בטבע בסוף השבוע וכדומה...

3. שמירה על משקל תקין

  • על אף שאפשר לפתח טרום סוכרת בכל מידה של הבגדים, משקל עודף ושומן בטני מגבירים את הסיכון שלכם. ההמלצה היא להוריד לפחות 5-7% ממשקל הגוף ו-30% מכמות השומן הבטני אם אתם מעבר לטווח הרצוי של הגיל, המגדר והגובה שלכם.
  • דברו עם רופא או תזונאי על שינויים שנדרשים לכם בתזונה, ואם צריך פנו גם למאמן כושר, שיוכל להתאים לכם תרגילים שיסייעו לגופכם להגיע למשקל שפחות מסוכן עבורו.

4. טיפול תרופתי

  • יתכן שהרופא ירשום לכם טיפול תרופתי, למשל עם מטפורמין, שנמצא כיעיל מאוד בהגנה מפני סוכרת. 
  • לא כולם מקבלים את התרופה מיד עם גילוי המחלה, וקודם כל יש לנסות שינויים באורח החיים למשך מספר חודשים.
  • פרק הזמן שצריך לעבור עד לקבלת הטיפול התרופתי משתנה בין מטופל למטופל ובהתאם למצבו הבריאותי הכללי, גילו וגורמי הסיכון שמהם הוא סובל.
מידע על טרום סוכרת: רופא מדבר עם מטופלת
התחילו כבר היום
פרט לטיפול התרופתי, שכאמור לרוב ניתן רק לאחר שנעשה ניסיון לשנות את אורח החיים, אלו אולי נראות לכם כמו המלצות שכבר שמעתם אינספור פעמים בעבר כדי לשמור על גוף בריא באופן כללי, אך זוהי גם תזכורת לכך שהבריאות שלכם נמצאת כרגע רק בידיים שלכם. במצב של טרום סוכרת, אף אחד לא יכול לעזור לכם פרט לעצמכם במניעת המחלה. אז תעשו לעתיד שלכם טובה גדולה, תשקיעו עכשיו בבריאות שלכם, ותסייעו לעצמכם לחסוך הרבה כסף על תרופות וסבל רב לשווא בשנים הבאות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.