print header

מה הקשר בין תחליפי סוכר למחלות לב?

תחליפי סוכר אולי נראים כמו פתרון נהדר שעוזר לנו להגביל את צריכת הסוכר הלבן ואולי לוותר על כמה קלוריות עודפות - אבל מתברר שצריכה עקבית שלהם עלולה להיות הרבה יותר מסוכנת ממה שנדמה לנו. במחקר צרפתי חדש ורחב היקף, שבו נטלו חלק למעלה מ-100 אלף משתתפים, נמצא קשר ישיר בין צריכת תחליפי סוכר מלאכותיים לבין הסיכוי לסבול ממחלות לב ושבץ מוחי. המחקר הזה, שפורסם בספטמבר 2022, אינו הראשון שמצביע על ההשפעות השליליות של תחליפי סוכר על בריאות הלב, אך הוא המקיף ביותר שנעשה עד כה - ואף חושף את 3 תחליפי הסוכר המסוכנים ביותר וגם את אלה שפחות. רוצים לדעת עוד? כל הפרטים על המחקר מחכים לכם ממש כאן.

מערך המחקר: מעל 100 אלף משתתפים, 79.8% נשים

המחקר המדובר, שפורסם בכתב העת הרפואי The BMG, החל בשנת 2009 והסתיים בשנת 2021. במהלכו נטלו חלק 103,388 משתתפים בטווח גילים שונה, כאשר הצעירים ביותר היו בני ובנות 18 שנים, וממוצע הגילים היה 42. במהלך כל שנות המחקר התבקשו המשתתפים לדווח לחוקרים באופן עקבי ובמשך 24 שעות ביממה על צריכת המזון והמשקאות שלהם. כדי להבטיח שהדיווחים יהיו מדויקים ככל הניתן, הונחו המשתתפים לצלם כל ארוחה שהם אוכלים.
 
בנוסף, החוקרים ביקשו לדעת על כל ממתיק מלאכותי שהמשתתפים צרכו, לרבות הכמות, התדירות ושם החברה שמייצרת אותו. בשלב איסוף הנתונים התגלה כי 37% מהמשתתפים דיווחו על שימוש בממתיקים מלאכותיים, שאותם חילקו החוקרים ל-3 קבוצות: כאלה שלא צרכו כלל, כאלה שצרכו במידה מועטה (מתחת לחציון) וכאלה שצרכו במידה רבה (מעל החציון). ממוצע צריכת הממתיקים המלאכותיים בקרב כלל המשתתפים היה 42.46 מ"ג ביום.
 
מחקר ממתיקים מלאכותיים ומחלות לב: חוקרים
 

אילו ממתיקים מלאכותיים נצרכו על ידי המשתתפים?

  • אספרטם (E 951)
  • אצסולפאם-K (E 950)
  • סוכרלוז (E 955)
  • ציקלמאט (E 952)
  • סכרין (E 954, מוכר כ"סוכרזית")
  • טאומטין (E 957)
  • neohesperidine dihydrochalcone
  • גליקוזידים של סטיביול
כדי לעקוב אחר מצבם הבריאותי של המשתתפים, החוקרים הורו להם לדווח על כל מידע רפואי ובריאותי במשך כל תקופת המחקר, לרבות שינוי במצב הבריאותי, טיפולים רפואיים, מחלות, בדיקות וכן כל רמז אפשרי למחלת לב.

הממצאים: צריכה גדולה יותר = סיכון גדול יותר

בשלב ניתוח התוצאות, החוקרים ערכו השוואה בין מספר המקרים שבהם הופיעו מחלות לב - בקרב המשתתפים שצרכו ממתיקים מלאכותיים, ובקרב אלה שלא צרכו. הממצאים הראו שאלה שצרכו את תחליפי הסוכר חוו יותר מחלות לב ומקרים של שבץ מוחי בהשוואה לאלה שלא צרכו אותם. מבחינת המספרים: במהלך תקופת המחקר דווחו 1,502 מקרים של מחלות לב וכלי דם, מתוכם 730 מקרים של מחלת לב איסכמית ו-777 של שבץ מוחי. המשתתפים שצרכו ממתיקים מלאכותיים חוו 346 מקרים על 100 אלף שנות אדם, בעוד שאלה שלא צרכו כלל חוו 314 מקרים על 100 אלף שנות אדם. "שנות אדם" (Person years) הן למעשה כלי סטטיסטי שבמסגרתו מכפילים את מספר האנשים שבמעקב במספר השנים שכל אחד מהם תרם למחקר - וזו הדרך לקחת בחשבון את העובדה שפרטים שונים תורמים למעקב במשך פרקי זמן שונים.
 
מחקר ממתיקים מלאכותיים ומחלות לב: אדם משתמש בממתיק מלאכותי

 

מהם 3 תחליפי הסוכר המסוכנים ביותר - ואילו פחות?

המסקנה אליה הגיעו החוקרים ברורה - צריכת תחליפי סוכר מלאכותיים מזיקה לבריאות, וככל שנצרוך מהם יותר כך נגביר את הסיכוי שלנו לחוות מחלות לב או שבץ מוחי בטווח הרחוק. אולם מעל כולם, הם הצביעו על שלושה ממתיקים נפוצים שצריכתם עלולה להוות את הסיכון הבריאותי הגבוה ביותר והם: אספרטם (שקושר בעיקר לשבץ מוחי), וכן אצסולפאם-K וסוכרלוז (שקושרו למחלת לב איסכמית). "בהתחשב בכך שהממתיקים המלאכותיים הללו לרוב נמצאים במזון מעובד, מומלץ להפחית את הצריכה של שניהם יחד" טען צוות המחקר, וציין חלופות בטוחות יותר: "ישנם כמה תחליפי סוכר בטוחים וטבעיים יותר, כמו אלולוז (Psicose), פרי הנזירים (Monkfruit) וסטיביה".
 
מקור תמונות: Canva.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.