טיפים לעידוד העצמאות
למרות העובדה שילדים קטנים צריכים את עזרתנו כהורים, הגננות שמטפלות בהם בגן מסכימות שהילדים של כולנו מסוגלים להרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. לפניכם כמה דרכים בהם תוכלו לעזור להם להיות עצמאיים יותר:
1. צפו ליותר
רוב האנשים יודעים מה עליהם לעשות כדי לענות על הציפיות של אחרים, וזה כולל גם את הילדים. "בגן אנחנו מצפים מהילדים שימזגו לעצמם את המים, יזרקו בעצמם את הפסולת שלהם, יתלו את המעילים באופן עצמאי וכדומה, וזה בדיוק מה שהם עושים", אומרת ג'ניפר זבוקר, גננת מניו יורק, "אך ברגע שהם יוצאים מהגן הם מכניסים את האגודל לפה וקופצים לידיים של הוריהם שסוחבים אותם בשמחה." העלו את הרף עבור ילדיכם והימנעו מביצוע פעולות שהם יכולים לעשות בעצמם. רוב הסיכויים שהם ישמחו לבצע דברים בכוחות עצמם ברגע שתראו להם שלכך אתם מצפים.
2. הימנעו מלעשות עבורם את מה שהם יכולים לעשות בעצמם
בהמשך לסעיף הקודם, יתכן שאם תעשו הכל בעצמכם תזכו לסיים מטלות מהר יותר, אך זה לא יעזור לילד שלכם להיות עצמאי. אם אתם באמת רוצים לעזור לילדיכם לפתח עצמאות, נסו לנטוע בהם את רגש הגאווה, כך מציעה דונה ג'ונס, גננת במרכז הילדים שניידר שבאוניברסיטת אורגון. "כשאני מנסה לגרום לילדים ללבוש את המעיל שלהם בעצמם, לשבת על הכיסא בזמן הארוחה וכדומה, אני שואלת אותם אם הם רוצים את עזרתי או האם הם יכולים לעשות זאת לבד. המילים האלה הן כמו קסם", מבטיחה ג'ונס, "הילדים כמעט תמיד מעדיפים לעשות דברים בעצמם".
3. אל תעשו מחדש דברים שהם יכולים לעשות בעצמם
אם הילד שלכם מסדר את מיטתו, הימנעו מליישר את הקפלים שעדיין מעטרים את השמיכה. אם הילד שלכם בוחר ללבוש בגדים שצבעיהם לא תואמים, שבחו אותו על הבחירה היצירתית שלו. בכל מקרה שאינו קריטי, אל תנסו לתקן את ההישגים של ילדיכם, כך מציעה קייתי בוס, מנהלת גן בפנסילבניה. הסיבה לכך היא שהילדים שלכם מבחינים בתיקונים שאתם עושים וזה מוריד להם את הביטחון העצמי.

4. תנו להם לפתור בעצמם בעיות פשוטות
אם ילדכם מנסה להרכיב צעצוע או להוציא ספר מאחד המדפים שאליהם הוא יכול להגיע, עצרו לפני שאתם ניגשים לעזור. "כל עוד הפעולה בטוחה עבורם, הרגעים שבהם אתם ממהרים לעזור להם לא יספקו לילדיכם את היכולות שלהם הם זקוקים כדי לפתור את הבעיות שלהם בעצמם. אותם הרגעים בונים את האופי שלהם בהמשך החיים", אומרת זבוקר. "זה טבעי לרצות שהכל יהיה מושלם, אך ככל שנעשה זאת יותר, נמנע מילדינו את ההזדמנות להתקדם לעבר ההצלחה בחיים".
5. תנו להם מטלות ברחבי הבית
אם תתנו לילד שלכם להיות אחראי על מטלה פשוטה, זה יעזור לו לבנות ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות. ילד שאחראי על השקיית עציצים או הוצאת הבגדים ממייבש הכביסה ככל הנראה יוכל גם להלביש את עצמו או לשים לעצמו דגנים בקערה. המטרה היא לגרום לילד להרגיש שהוא מסוגל לתרום למשפחה שלו, וכך גם לעצמו.
טיפים לעידוד שיתוף הפעולה
בכניסתכם לגן הילדים כנראה שתראו לעתים את כל הילדים יושבים בשקט במעגל, מרימים ידיים כשהם רוצים לדבר או חולקים חטיפים אחד עם השני. השאלה היא איך הגננות גורמות לעשרות ילדים קטנים לשתף פעולה ולהישאר מרוצים? אמנם אין נוסחה קבועה ומנצחת שעוזרת להגיע למצב הזה, אבל יש לנשות המקצוע הללו יש כמה טיפים שבהחלט כדאי לשמוע:
6. שבחו את הילדים
הילדים של כולם מגיבים ביעילות לחיזוקים חיוביים, וזה חשוב במיוחד בשלבים שבהם הם נמנעים משיתוף פעולה עם אחרים. נסו להבחין בהתנהגות הטובה של ילדיכם ושבחו אותם על כך. הילדים נוטים לחזור על דברים שעשו אשר גרמו להם לקבל תשומת לב.
7. פתחו שגרה שניתן לצפות אותה
הילדים משתפים פעולה בגן משום שהם יודעים שלכך מצפים מהם, כך אומרת בת' כהן-דורפמן, גננת משיקגו. "הילדים עוברים את אותה השגרה בכל יום, כך שהם לומדים במהרה מה עליהם לעשות, ואחרי זמן מה כבר לא צריך אפילו להזכיר להם". בעוד שבבית לא תוכלו לפתח את אותה רמת השגרה שקיימת בגן, ככל שתהיו יותר עקביים, כך תזכו ליותר שיתוף פעולה מילדיכם. בחרו כמה פעילויות שיחזרו על עצמן מדי יום, לדוגמה; ללבוש בגדים לפני ארוחת הבוקר, לשטוף ידיים כשחוזרים מטיול בחוץ, לשמוע סיפור לפני השינה רק אחרי שלובשים פיג'מה וכדומה. "החוקים" האלה יהפכו להיות טבעיים עבור ילדיכם וזה יעזור להם לשתף אתכם פעולה.

8. היו קלילים יותר
אם ילדכם מסרב לעשות דבר מה, נסו להפוך את המקרה למשחק. "הומור ומשחקים הם שני כלים שהורים שוכחים לפעמים להשתמש בהם דווקא ברגעים שבהם הם נחוצים", אומרת זבוקר. כשבנה היה בגן, היא נהגה לשכנע אותו לנעול נעליים בעצמו בבוקר על ידי משחק שהמציאה, בו הם כאילו הולכים לחנות נעליים. "הייתי אומרת לו 'ברוך הבא לחנות הנעליים של גברת אמא, יש לי זוג מושלם עבורך היום!' הייתי עושה זאת עם מבטא מצחיק וזה תמיד העלה חיוך על פניו".
9. הזהירו לפני שינויים
אם הילד שלכם מתלונן בכל פעם שאתם עושים שינוי, בין שמדובר בכיבוי הטלוויזיה כדי ללכת לישון ובין שמדובר בעצירת המשחק על מנת לאכול, יתכן שאינכם מספקים התרעה לשינוי מספיק זמן מראש. "בגן אנחנו יודעת מתי להודיע על שינוי שמגיע לפני שהפעילות עצמה מסתיימת", אומרת כהן-דורפמן. "אם אתם צריכים לצאת מהבית בשעה 8:00, אמרו לילד כבר בשעה 7:45 שיש לו עוד 5 דקות לפני שעליו לשים מעיל ונעליים. תוכלו אפילו להציב לו שעון עצר עם צלצול כדי שידע מתי נגמר הזמן".
10. השתמשו בשיקול דעת לפני מתן פרס
"אם הילד שלכם פועל תמיד בכדי לזכות בפרס, הוא לא ילמד מה הסיבה האמיתית שלשמה הוא עושה את הדברים. עליו ללמוד שהוא מסדר את הצעצועים שלו משום שזה עוזר למשפחה ולא משום שיקבל פרס על כך", אומרת בוס. הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות זה לשמור את הפרסים להישגים משמעותיים שלא חוזרים על עצמם, כמו למשל לרגע שהילד למד להשתמש בסיר או באסלה לראשונה, ולהימנע מלספק אותם כשהוא מתלבש או מצחצח שיניים בעצמו מדי יום.
11. תנו להם לבחור מתוך ההצעות שלכם
אם ילד בן 3 מסרב לשבת מול שולחן ארוחת הערב, במקום לצעוק עליו או להתעצבן עדיף שתתנו לו לבחור לשבת ולקבל קינוח בהמשך או לא לשבת ולפספס את דבר המתיקה. "בתחילה, יתכן שילדכם לא יעשה את הבחירה הנכונה, אך בסופו של דבר הוא יבין שביצע את ההחלטה השגויה", אומרת בוס. אם ברצונכם שילדכם יבחר באפשרות אחת על פני השנייה, ודאו שהשנייה אינה אטרקטיבית כמו הראשונה.
12. הימנעו משימוש במילה "אם"
במקרה שאתם מבקשים משהו מילדכם, ודאו שאתם משתמשים במילים שמעודדות שיתוף פעולה. משפט כמו "אם תסיים לסדר את הטושים במקומם תוכל ללכת לשחק בחצר", רומז על אפשרות שבה הילד לא יסדר את הטושים שלו. במקום, השתמשו במשפט בסגנון "כשתסיים לסדר את הטושים במקומם תוכל ללכת לשחק בחצר".

13. תנו לילדים לפתור סכסוכים ביניהם
במקום לרוץ לעבר ילדיכם ולעזור להם לפתור את הסכסוך שנוצר ביניהם, לפעמים עדיף לתת להם לפתור אותו בעצמם. כמובן שזה לא תקף במצבים שבהם קיימת אלימות, אך גישה זו עדיפה ברוב המקרים משום שלא תמיד תהיו שם בהמשך החיים של ילדיכם כדי לעזור להם לפתור את הבעיות שצצות בינם לבין אחרים, והם צריכים לזכור זאת.
14. בצעו פעילויות לצלילי מוזיקה
"כל פעילות שנרצה לעשות עם ילדים הופכת למהנה יותר עבורם, וגם עבורנו, ברגע שמוסיפים לה מוזיקה", כך אומרת סנדי היינס, גננת מקונטיקט. אם צריך לסדר את הצעצועים בבית, מומלץ שתתנו לילדיכם לעשות זאת בצורה מהנה ועם מוזיקה ברקע. תוכלו אפילו להציע להם "להתחרות" נגד השיר, למשל להספיק להתלבש לפני שהמנגינה המושמעת תגמר.
15. עודדו שיתוף
אם הילד שלכם נוטה לריב עם ילדים אחרים בגלל צעצועים שבהם הוא רוצה לשחק, הציבו מסגרת זמן של 5 דקות ואמרו לו שהוא יכול לשחק בצעצוע עד ששעון העצר יצלצל, ולאחר מכן יגיע תורו של הילד השני. במידה ששניהם מתקשים לחלוק צעצועים, תוכלו להשתמש בשיטה זו עבור שניהם לסירוגין.
16. אל תחששו לתת להם להשתעמם
גננות רבות טוענות שכיום לילדים יש פחות יכולת לשחק בעזרת הדמיון מאשר שהייתה להם לפני עשור. "זמן רב מדי מהיום שלהם כולל פעילויות שמפוקחות על ידי מבוגרים", אומרת היינס. הפתרון לבעיה הוא להרגיש בסדר להגיד לילדים פשוט "לכו לשחק". אינכם צריכים לדאוג לבדר ולהעסיק את הילדים שלכם במשך כל דקה ושעה ביום. תנו להם להשתעמם קצת מדי פעם, אך ודאו שכל הפעילויות שבהם ירצו להעסיק את עצמם נגישות להם ובטוחות.

כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: