print header

מחקר על הקשר בין תרופות נגד צרבת לסיכון ללקות בשבץ

אנשים רבים בגילאים שונים סובלים לעתים מצרבת הנוצרת בוושט ומקורה בחומצות קיבה העולות מעלה וגורמות לתחושה של בעירה בחזה ובגרון. התופעה הזו מתרחשת בגלל גורמים גופניים כמו הריון, פגמים בסוגר הוושט שלא מונעים את עליית החומצה, או בגלל אכילה של מאכלים שומניים ושתיית משקאות מוגזים. תחושת הבעירה היא בלתי נסבלת לרוב, מה שגורם לאנשים רבים לקחת תרופות נגד צרבת, עם מרשם או בלעדיו, ולהניח שכך הם טיפלו בבעיה. עם זאת, במחקר שנערך לאחרונה ותוצאותיו הראשוניות פורסמו במגזין של הארגון האמריקאי לקרדיולוגיה, נמצא כי התרופות הללו מעלות בצורה ניכרת את הסיכוי ללקות בשבץ איסכמי, עובדה שמציגה באור חדש לחלוטין את הסכנות של השימוש בהן. בכתבה הבאה תוכלו ללמוד עוד על ממצאי המחקר הזה, וגם להכיר דרכים טבעיות ויעילות להתמודדות עם צרבת שימנעו מכם את הצורך לשלוח את היד אל מדף התרופות.
 
מחקר על תרופות נגד צרבת: ערימת תרופות נוגדות צרבת
 

כיצד פועלים נוגדי החומצה?

כאמור, צרבת נגרמת כתוצאה מעלייה של חומצת קיבה לוושט הגורמת לתחושת בעירה באזור החזה. תרופות נוגדות חומצה לטיפול בצרבות אשר נכללות בקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים Proton pump inhibitors) PPI's), מטפלות בבעיה על ידי הפחתת הפרשת החומצה בקיבה, כך שלא תעלה לוושט. ישנם הבדלים מזעריים בין התרופות השונות למניעת הצרבת, אך מרביתן פועלות בשיטה הזו ומכילות את משאבות מעכבי הפרוטונים.

מהו הסיכון האפשרי בנטילת תרופות נוגדות חומצה? 

במחקר שתוצאותיו פורסמו בעיתון המקוון של הארגון האמריקאי לקרדיולוגיה, נמצא כי התרופות הנפוצות הללו אינן בטוחות לשימוש כפי שחשבו עד היום. במהלך המחקר רופאים ניתחו תיקים רפואיים של קרוב ל-245,000 אנשים בדנמרק בני 57 בממוצע, שעברו הליך של אנדוסקופיה, כדי למצוא את הגורמים לקשיי העיכול והכאבים בקיבתם. כאשר הנבדקים חזרו לבדיקות מעקב לאחר ביצוע ההליך, נמצא ש-9,500 מהם חוו שבץ איסכמי שנוצר בגלל הפרעה בזרימת הדם למוח.
מחקר על תרופות נגד צרבת: תרופות שונות לטיפול בצרבת
ד"ר תומס שסטד, חוקר בעמותת הלב בקופנהגן, ועמיתיו בדקו האם החולים שלקו בשבץ נטלו את אחת מארבע תרופות ה-PPI הנפוצות: אומפרזול (פרילוסק), פנטופרזול (פרוטוניקס), לנסופרזול (פרווסיד) ואסומפראזול (נקסיום). 

תוצאות המחקר המקיף

המחקר הענף של ד"ר שסטד ועמיתיו העלה שאכן קיים קשר בין נטילת אחת מהתרופות הללו לבין עלייה בסיכוי ללקות בשבץ. זאת, מאחר שנמצא כי אנשים הנוטלים את התרופות הללו באופן קבוע הם בעלי סיכוי גבוה ב-21% ללקות בשבץ איסכמי לעומת אנשים שאינם משתמשים בהן. יתרה מזאת, הנבדקים שנטלו תרופות מקבוצת PPI במינונים גבוהים היו בעלי סיכוי גבוה בשיעורים של בין 30% ל-94% ללקות בשבץ מהסוג המתואר.
 
התוצאות הללו הן ראשוניות ואבחנתיות בלבד, אך למרות זאת נראה שקיים מתאם גבוה בין נטילת תרופות נגד צרבת לבין הסכנה ללקות בשבץ איסכמי. לפיכך, אם אתם נוטלים תרופות PPI באופן קבוע או שוקלים לעשות זאת, מומלץ כי תתייעצו עם הרופא על מנת להימנע מצריכת כמויות מוגזמות או כדי לבחון אפשרויות טיפול חלופיות בבעיה.
מחקר על תרופות נגד צרבת: רופא במעבדה
 

טיפול טבעי בצרבת

הפיתוי להושיט יד לתרופה כאשר מרגישים כי מתחיל התקף צרבת הוא גדול, אך כאמור עלולות להתלוות לכך מספר סכנות לבריאות. כדי להימנע מכך אך עדיין לטפל בבעיה תוכלו להיעזר בדרכים שונות ומגוונות, ובמקביל גם לשנות את התזונה ולבחור בדרכים הטבעיות הבאות שמרגיעות צרבת ומנטרלות את הצורך בנטילת התרופה:
 
אכילת בננות- הפרי הצהוב והטעים הזה מכיל נוגדי חומצה טבעיים שסותרים את זו שנוצרת בקיבה ועלולה לעלות לוושט. מומלץ לאכול בננה בשלה אחת ביום כדי ליהנות מהתועלות שלה לטווח ארוך ולחוות הקלה בצרבות.
מחקר על תרופות נגד צרבת: בננות
שתו מי סודה - לסודה יש יתרונות נפלאים ורבים שאחד מהם הוא הרגעה של צרבת. זה קורה הודות לעובדה שלסודה יש רמת חומציות בסיסית (pH=7), כך שהיא סותרת את החומצה בקיבה ומנטרלת אותה. כדי ליהנות מהפתרון הטבעי הזה, הוסיפו בין חצי כפית לכפית של אבקת סודה ל-200 מ"ל מים, ערבבו עד להמסה ושתו. אין לשתות יותר מ-½3 כפיות במהלך 24 שעות.
הגנו על הגוף עם מיץ אלוורה - צמח האלוורה הנפלא עוזר לא רק בהרגעה של צריבות שנוצרו משהייה בשמש, אלא גם כאלו שנגרמות מעליית חומצה לוושט. זה קורה הודות לתכונות נוגדות הדלקת של המיץ המופק מהצמח, אשר מרגיע את הגירוי בקיבה בעת צרבת. אם אתם מרגישים צרבת מתקרבת, נסו לשתות כוס של מיץ אלוורה כדי למנוע התדרדרות של המצב.
 
התפנקו עם תה קמומיל - התה הריחני הזה מסייע רבות במקרים של קשיים בעיכול וצרבות. שתייה של כוס תה קמומיל בין חצי שעה לשעה לפני השינה תסייע לכם בהקלה על דלקות וגירויים בקיבה שמובילים לצרבת, ויתרה מכך, הקמומיל מרגיע את הגוף והנפש ולכן תורם לירידה במתח שגם היא כאמור גורמת לצרבת.
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.