print header

8 כללי עשה ואל תעשה לנוטלי נוגדי קרישה

כשנוצר נזק לרקמה בגוף, הדם שלנו מפעיל מנגנון קרישה שמונע איבוד דם ומסייע בהחלמה. אך יש אנשים שאצלם עלולים להיווצר קרישי דם באופן שאינו תקין ושעלול לסכן את חייהם, ועבורם בדיוק המציאו את נוגדי הקרישה. המטרה שלהם היא להאט את היווצרות קרישי הדם, וכן למנוע מהם לגדול ולעבור לאזורים אחרים בגוף, מה שמסייע למנוע שבץ, התקף לב ובעיות בריאותיות רבות אחרות. עם זאת, נטילת נוגדי קרישה מתלווה לתופעות לוואי כמו דימום רב יותר והופעת חבורות על העור, כמו גם בעיות במערכת העיכול כמו בחילות ושלשולים. יש מספר סוגים של נוגדי קרישה, ולכל אחד תופעות לוואי שונות, אך לא משנה איזה סוג אתם נוטלים, יש כמה דברים שמומלץ שתעשו וגם כמה שמהם מומלץ שתימנעו, ואת זה בדיוק תלמדו היום.
 

1. שימו לב לדימומים חדשים או כאלה שמחמירים

"תופעת הלוואי העיקרית של נוגדי הקרישה היא דימום", כך אומר ד"ר כריסטופר ב. גריינג'ר, קרדיולוג מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת דיוק שבצפון קרוליינה. זה לא מפתיע, כי הרי זו המטרה שלהם – לדכא את יכולת הדם להיקרש – אך זה מקשה על פצעים להחלים. לכן אם תיחתכו או תישרטו, יזרום יותר דם מהפצע, וגם דימומים מהאף עלולים להחמיר.
טיפים למי שנוטל נוגדי קרישה: אצבע מדממת וחבושה
ד"ר מרי קושמן מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ורמונט שבברלינגטון אומרת שגם במצבים שכאלה לא צריך להפסיק ליטול נוגדי קרישה. מה שכן אפשר לעשות זה לברר עם הרופא או רוקח האם יש מוצרי חבישה מיוחדים או תכשירים שיכולים לסייע. עם זאת, אם אתם מבחינים בדם בשתן, בשיעול או בקיא, או בצואה שחורה, זה עלול להעיד על דימום באיברים פנימיים, ועליכם מיד לגשת לרופא ולהיבדק.

2. התייעצו עם הרופא בנוגע לתדירות ביצוע בדיקות דם

"תרופות כמו וארפין (קומדין) דורשות מכם לבצע בדיקות דם לעיתים קרובות כדי לוודא שאתם נוטלים את המנה הנכונה עבורכם ושהדם שלכם לא נהיה דליל מדי", כך אומרת ד"ר קושמן. "בהתחלה זה יכול להיות 2-3 פעמים בשבוע, וכשהמצב מתייצב, זה הופך להיות פעם ב-4 שבועות". ד"ר גריינג'ר מסביר שישנן תרופות חדשות יותר שלא דורשות כל כך הרבה בדיקות דם, כמו למשל קסרלטו (ריברוקסבאן) ואליקויס (אפיקסבן), שפחות גורמות לדימומים, ובמיוחד במוח – סוג הדימום המסוכן ביותר שעלול להיגרם עקב נטילת נוגדי קרישה.

3. ספרו לרופא על כל תרופה אחרת שאתם נוטלים

אם אתם נוטלים תרופות אחרות או אפילו תוספי תזונה, ד"ר גריינג'ר מזהיר שזה עלול להיות מסוכן בשילוב עם נוגדי קרישה. אפילו תרופות ללא מרשם כמו איבופרופן עלולות להגביר את הסיכון שלכם לסבול מדימומים, במיוחד אם אתם נוטלים תרופות נוגדות קרישה מהסוג הישן. הנה רשימה מלאה של התרופות ותוספי התזונה שעלולים להיות מסוכנים בשילוב עם נוגדי קרישה ותיקים (הפרין, קלקסן וקומדין):
  • אספירין
  • משככי כאבים מסוג פרצטמול (אקמול, דקסמול וכדומה)
  • תרופות נגד צרבות, כמו טאמס
  • תרופות משלשלות, כמו לקסדין
  • תרופות לטיפול בקורונה, כמו פקסלוביד
  • אנטיביוטיקות מסוגים שונים
  • תרופות אנטי-פטרייתיות (כמו פלוקונאזול ודיפלוקן)
  • נוגדי דלקות לא סטרואידיים, כמו איבופרופן (אדוויל, איבופן, אדקס, נורופן) ונפרוקסן (נקסין)
  • תרופות לטיפול באריתמיות לבביות, כמו אמיודארון (פרוקור, אמיאוקרד, אמיודקור)
  • תרופות נגד אפלפיסיה, כמו פניטואין (אפנוטין), פנוברביטל (לומינל) וקארבאמזפין (טגרטול)
  • תוספי תזונה שמכילים טאנג קוואי (דונג קאי), שום, גינקו בילובה, ג'ינסנג, תה ירוק, פרע מנוקב (פרע מחורר) וויטמין E.
בנוסף, אפילו אם סיפרתם לרופא שאתם נוטלים תרופות ותוספים שכאלה והוא אישר לכם את השימוש בנוגדי קרישה יחד איתם, עליכם להתייעץ איתו לפני שתפסיקו ליטול את התרופות והתוספים. כל שינוי הוא משמעותי.
טיפים למי שנוטל נוגדי קרישה: מטופל מדבר עם רופאה

4. אל תשבו למשך זמן רב מדי

בין אם זה בבית, ברכב או אפילו במטוס, ישיבה למשך שעות ארוכות עלולה להעלות את הסיכון שלכם לסבול מקרישי דם. אמנם נוגדי הקרישה מסייעים במניעת הבעיה, אך עדיין עליכם לקום ולהזיז את הגוף אחרי כל שעתיים של ישיבה. מה אם אי אפשר לקום מהכיסא? אם ניתן, דחפו את הרגליים מעלה ולמטה בתנועות פוינט ופלקס עם כפות הרגליים שיפעילו את השוקיים שלכם – עשו כל דבר שאתם יכולים כדי להזרים את הדם.

5. היו עקביים עם צריכת הוויטמין K שלכם

תרופות כמו וארפין מפחיתות את השפעות הקרישה של ויטמין K, שנמצא בהרבה ירקות ירוקים, כמו קייל, ברוקולי, כרוב ניצנים ועוד. עם זאת, אם תאכלו יותר מדי מהם ותצטרכו הרבה ויטמין K, זה עלול להפחית את יעילות התרופה. לכאן ודאו שאתם אוכלים ירקות ירוקים במתינות ובאותו מינון מדי יום. אתם לא צריכים להימנע מהם, אלא רק להיות עקביים בכמות שאתם צורכים. 

6. שתו הרבה מים והימנעו מכמות מופרזת של אלכוהול

התייבשות גורמת לכלי הדם להתכווץ ולדם להתעבות, מה שמגביר את הסיכון שלכם לסבול מהסכנות שקשורות לקרישי הדם. לכן חשוב שתשתו מספיק מים מדי יום, ובמיוחד בקיץ. יתרה מכך, שלפוחית מלאה תגרום לכם לקום לשירותים לעיתים קרובות יותר, מה שיעזור לכם להימנע מישיבה ממושכת, כפי שכבר המלצנו. באותה נשימה מומלץ שלא תפריזו עם אלכוהול, מאחר שהוא עלול להשפיע על האופן שבו תרופות כמו וארפין נספגות בגוף. 
טיפים למי שנוטל נוגדי קרישה: איור דיגיטלי של קריש דם

7. פנו מיד לטיפול רפואי אם אתם נופלים או מקבלים מכה בראש

גם אם אתם לא רואים דימום חיצוני, זה לא אומר שלא נגרם לכם דימום פנימי, ובמקרה של חבלה בראש זה עלול להיות מסוכן מאוד. זוהי סיבה נוספת להימנע מצריכה מוגזמת של אלכוהול, גם אם אתם נוטלים נוגדי קרישה חדישים יותר, מכיוון שצריכה מוגזמת מגבירה את הסיכון שלכם ליפול ולהיפגע.

8. אל תשלימו מנה שפספסתם

עליכם ליטול את נוגדי הקרישה שלכם מדי יום בהתאם להוראות הרופא. אם שכחתם מנה אחת, אל תכפילו את המנה בפעם הבאה כדי לפצות על כך.
  • אם אתם נוטלים נוגדי קרישה מהדור הישן – אפשר ליטול את המנה שפספסתם עד 8 שעות מהשעה שבה הייתם צריכים ליטול אותה, אך אם עברו יותר מ-8 שעות, מומלץ לחכות ליום הבא ולמנה הבאה.
  • אם אתם נוטלים נוגדי קרישה מהדור החדש – כל עוד עוד לא עברה מחצית מהזמן בין השעה שבה הייתם אמורים ליטול את המנה לבין הפעם הבאה, אתם יכולים ליטול אותה. אם עברה יותר ממחצית מהזמן, חכו למנה הבאה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.