print header

13 דרכים למנוע הצטננות ושפעת לפני שזה מתחיל

מאז הקורונה הפכנו למודעים הרבה יותר לנגיפים שמשפיעים לרעה על מערכת הנשימה, אך למעשה הם תמיד היו סביבנו, והם יכולים לגרום להצטננות קלה או לשפעת חמורה. התסמינים הנפוצים כוללים אף מנוזל, גרון כואב, שיעול, גודש באף, כאבים ברחבי הגוף, כאבי ראש וחום גבוה. כל התסמינים האלה מתישים מאוד את הגוף, ואמנם הצטננות היא לא מחלה שנחשבת למסוכנת, אך שפעת כן יכולה להוביל לסיבוכים כמו דלקת ריאות למשל, ובאופן כללי כל בעיה בריאותית שכזו פוגעת בשגרה שלנו, ואף אחד לא מאחל את זה לעצמו. אז האם אפשר לעבור את החורף בלי להידבק ומבלי לאפשר לנגיפים להשתלט לנו על הגוף? האמת היא שכן, והמדע ממליץ על 13 דרכים שכדאי לכם מאוד להכיר ולפעול על פיהם.
 

1. הגבירו את רמת הלחות בבית

רמת לחות נמוכה בבית מייבשת את דרכי הנשימה, מה שמקשה על הגוף ללכוד את הנגיפים ולסלק אותם לפני שהם "מתיישבים" בסינוסים. כדי להגביר את רמת הלחות בבית מומלץ לרכוש מכשיר אדים ולהפעיל אותו מדי יום או כשמזג האוויר יבש – בהתאם למקום שבו אתם חיים בארץ. "מכשיר אדים מסייע לשמור על הקרומים הריריים לחים, מה שמשפר את יכולתו של הגוף ללכוד חיידקים ונגיפים שנכנסים למערכת", כך אומרת ד"ר אמבר טאלי, רופאת משפחה מקליבלנד, אוהיו שבארה"ב. רק ודאו שאתם שומרים על מכשיר האדים שלכם נקי ושלא מצטבר בתוכו עובש, שעלול בעצמו לגרום לתסמיני אלרגיה.
איך לעבור את החורף בלי לחלות בהצטננות ושפעת: אישה ישנה לצד מכשיר אדים

2. צרכו יותר ויטמין D

מחקרים מראים שאנשים שאין בגופם מספיק ויטמין D הרבה יותר פגיעים לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, שגורמים לשיעול, גרון כואב ואף סתום. לעומתם, אלו שנחשפים יחסית יותר לשמש ומקבלים את מנת הוויטמין D שנדרשת לגופם הם בעלי מערכת חיסונית פעילה יותר. "יש מחקרים שמראים כי צריכת תוספי תזונה עם 400 יחב"ל ויטמין D מדי יום מסייעת למנוע זיהומים בדרכי הנשימה", כך אומרת ד"ר אדיבה קהאן, רופאת משפחה מבית החולים נורת'ווסטרן לייק פורסט שבאילינוי, ארה"ב. על אף המחקרים הללו, המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב ממליצים לצרוך אף יותר – לפחות 600 יחב"ל ויטמין D ביום. תוכלו ללחוץ כאן כדי לגלות מה הדרך הטובה ביותר לצריכת ויטמין D.

3. הרחיקו את הידיים מהפנים

אתם בטח לא שמים לב לזה, אבל אתם נוגעים בפנים שלכם די הרבה לאורך היום. מחקר קטן שפורסם בשנת 2008 הראה שאנשים נוגעים בפנים שלהם 16 פעמים בממוצע מדי שעה, ובעונת החורף כדאי מאוד לשים לב לזה ולהימנע מכך. יתכן שהידיים שלכם נוגעות במשטחים שאדם אחר וחולה בא איתם במגע, ואם לא תנקו היטב את הידיים, אתם תעבירו את הנגיפים האלה לגופכם דרך הפתחים שבפנים – העיניים, האף והפה. לא נחמיר כמו בתקופת הקורונה ונגיד לכם שלא ללחוץ ידיים לאנשים אחרים לאורך החורף, אך מומלץ מאוד שפשוט תשימו לב למה שאתם עושים עם הידיים שלכם לאחר מכן, ושתנקו אותן היטב בהזדמנויות שונות לאורך היום.

4. רחצו ידיים ביעילות

בהמשך ישיר לסעיף הקודם – האם אתם ממשיכים לרחוץ  ידיים כמו שצריך, או שהתחלתם לחפף מאז שנעלם הלחץ מהקורונה? מומלץ מאוד לקרצף את הידיים עם סבון למשך 20 שניות לפחות, ואם זה לא מתאפשר, לפחות קחו איתכם לכל מקום בקבוקון קטן של אלכוג'ל שתוכלו לחטא איתו את הידיים כשצריך. כשאתם רוחצים ידיים, אל תשכחו לקרצף היטב בין האצבעות וגם מתחת לציפורניים. לחצו כאן כדי להיזכר במדריך שיצרנו לכם לרחיצת ידיים יעילה ונכונה.
איך לעבור את החורף בלי לחלות בהצטננות ושפעת: ידיים עם סבון

5. חטאו את הטלפון הנייד

חשבו על כל המקומות שבהם אתם מניחים את הטלפון הנייד שלכם לאורך היום – השיש במטבח, השולחן במסעדה ואולי אפילו על הכיור בשירותים הציבוריים. ברור שהוא מוצף בחיידקים ונגיפים, ולמעשה אף הוכח במחקר שפורסם בשנת 2017 שבטלפון הנייד יש פי 10 יותר חיידקים מאשר על מושב האסלה. חברת אפל מציעה לחטא את הטלפון הנייד עם מגבונים שמיועדים לחיטוי ולא סתם במגבונים לחים, רק מומלץ שתעשו זאת כאשר הטלפון כבוי ושתוודאו שאתם לא מחדירים לתוכו נוזלים.

6. פנו קצת זמן לרגיעה

הידעתם שלחץ עלול להאיץ בעיות בריאותיות, ביניהן פריחה, בעיות בעיכול ואפיל צינון? הלחץ גורם לגוף להפריש יותר קורטיזול, וזה הורמון שמחליש את מערכת החיסון ועקב כך מפחית את היכולת של הגוף להתמודד עם זיהומים. לכן חשוב מאוד שבחורף תפנו לעצמכם קצת זמן לרגיעה בכל דרך שתבחרו, בין אם זה יוגה, מדיטציה או הליכות בסביבה טבעית. גם אם אין לכם זמן לפעילויות שכאלה, פנו לעצמכם מדי יום קצת יותר זמן למשפחה ולארוחות ערב משפחתיות שיעזרו לכם לנטרל את הלחץ שהופעל עליכם במהלך יום העבודה.

7. דאגו לישון מספיק

במחקר קטן שפורסם בשנת 2009 נתנו ל-153 גברים ונשים בריאים טיפות לאף שמכילות ריינוווירוס – נגיף שגורם לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות – ועקבו אחרי הרגלי השינה שלהם. התגלה כי האנשים שישנו באופן קבוע פחות מ-7 שעות שינה בלילה היו בעלי סיכוי גבוה פי 3 לסבול מצינון מאשר אלו שישנו 8 שעות או יותר מדי לילה. אז אם חיפשתם סיבה טובה להתחיל לישון יותר, הנה אחת בשבילכם, במיוחד בחורף.
איך לעבור את החורף בלי לחלות בהצטננות ושפעת: גבר ישן

8. צרכו יותר אבץ

חוקרים בדקו וגילו שאבץ יכול להפחית את קצב התפתחות הנגיפים בגוף. "למרות שעדיין לא ברור לנו המינון המדויק, מחקרים מראים שיש יתרונות לצריכת יותר מ-75 מ"ג אבץ מדי יום", כך אומרת ד"ר דבורה קלמנט, רופאת משפחה מבית החולים נורת'ווסטרן לייק פורסט שבאילינוי. המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב ממליצים על כמות פחותה מזו, ולא אמורה להיות לכם בעיה לקבל מספיק אבץ דרך המזון שאתם צורכים – לחצו כאן כדי לגלות איך לצרוך יותר אבץ דרך התזונה.

9. שימו לב למי שחולה בבית

אם מישהו מבני הבית חולה בשפעת או אפילו רק נראה מצונן, מומלץ שתימנעו משתייה מאותה הכוס שלו, כי זו דרך פשוטה ונפוצה שבה יכולים לעבור נגיפים מאדם לאדם במשפחה. למעשה, כל פריט שאותו בן משפחה משתמש בו עלול להכיל את הנגיפים שמשפיעים לרעה על גופו, לכן מומלץ להימנע גם משימוש באותן מגבות וגם משימוש בטלפון הנייד שלו. אתם לא חייבים להתרחק ממנו לחלוטין, רק היו מודעים לכך שהנגיפים עלולים לעבור גם אליכם והם יעשו זאת בדרכים האלה בדיוק, אז צמצמו כמה שיותר את האפשרות שתידבקו.

10. צרכו יותר פרוביוטיקה

חיידקים ידידותיים יכולים לחזק את המערכת החיסונית שלכם ולתמוך בה, זאת על אף שהם חיים רק בתוך הבטן שלכם. מחקר שפורסם בשנת 2014 הראה ששחקני רוגבי שצרכו תוספי פרוביוטיקה חוו הרבה פחות זיהומים בדרכי הנשימה מאשר אלו שקיבלו פלצבו, ועל אף שיש לערוך מחקרים נוספים בנושא כדי לראות איך בדיוק הפרוביוטיקה עוזרת לגוף למנוע הידבקות בנגיפים, יש כבר מחקרים רבים שמראים שאכן ישנה השפעה שכזו. דוגמה נוספת היא למשל מחקר שפורסם בשנת 2012, שהראה כי אמנם סטודנטים שצרכו פרוביוטיקה או פלצבו סבלו מצינון באותה התדירות, אולם אלו שצרכו פרוביוטיקה הראו תסמינים קלים יותר וסבלו מצינון למשך פחות זמן מאשר חבריהם שצרכו פלצבו.
איך לעבור את החורף בלי לחלות בהצטננות ושפעת: חיידקים

11. עטו מסיכה

זה אמנם עלול להחזיר אתכם בתחושה לתקופה פחות נעימה ויותר מלחיצה, אך מסיכה פשוט עוזרת למנוע התפשטות נגיפים וחשיפה שתעמיד את בריאותכם בסכנה. כבר ידוע שהיא בעיקר מסייעת למנוע מכם להדביק אחרים, אך זה לא אומר שהיא לא יעילה כלל בהגנה עליכם. מחקר שפורסם בשנת 2020 הראה שמסיכת בד כותנה ביתית אכן מציעה הגנה משופרת ב-17-27% למי שעוטה אותה, ואילו מסכות רפואיות (הכחולות שכולם מכירים) מגנות ב-47-50% יותר על מי שעוטה אותן. המסכות היעילות ביותר הן כמובן מסכות N95, שמספקות הגנה של 79-90% אם עוטים אותן בצורה הדוקה, ואפילו הגנה של 57-86% אם עוטים אותן בצורה רפויה יותר.

12. התחסנו כנגד שפעת

חיסון השפעת מומלץ לכל האוכלוסייה, במיוחד לבני 50 ומעלה, אך חשוב להבין מה בדיוק הוא עושה, כי הוא לא הופך אתכם למוגנים באופן מוחלט. הבעיה עם נגיף השפעת היא שהוא משתנה מדי שנה, ולכן החיסון משתנה גם כן, והוא מיועד להגן על הגוף מפני הזנים הנפוצים ביותר של השפעת בכל עונה. הוא אמנם לא מספק הגנה מוחלטת במאה אחוז מפני המחלה, ועדיין יש סיכוי קטן להידבק גם אחרי שמתחסנים, אך הוא כן מסייע למנוע סיבוכים של המחלה, וזו סיבה נוספת שבגללה הוא מומלץ מאוד לאנשים מבוגרים, אשר נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מבעיות חמורות עקב סיבוכים שמקושרים לשפעת.

13. הימנעו ממי שברור שחולה

אם אתם רואים מישהו במקום העבודה למשל שמתעטש ללא הרף, מומלץ שתתפסו ממנו מרחק. כל עוד לא תתקרבו למי שחולה, לא תהיה כל כך סיבה שתידבקו, לכן הדרך הטובה ביותר להימנע ממחלות בדרכי הנשימה היא להימנע ממי שסוחב בגופו את הנגיפים שגורמים להן. חשוב גם לדעת שהצטננות ושפעת עלולות להיות מדבקות אפילו כמה ימים לאחר ההחלמה והיעלמות התסמינים, אז שימו לב למי שחולה במקום העבודה שלכם ונסו להימנע מלהתקרב אליו אם הוא נראה חולה או כמה ימים אחרי שהבריא. אתם לא צריכים להיות גסי רוח בנוגע לכך, אלא פשוט תוכלו לציין שאינכם מעוניינים להידבק, ואם בריאותכם ורווחתכם חשובה לו, הוא יבין אתכם לחלוטין. 
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.