print header

למה איבדת את הקול ואיך אפשר להחזיר אותו?

לאורך החיים הקול שלנו יכול להשתנות בלי שנבין את הסיבה לכך. זה קורה לכולם בגיל ההתבגרות, כשבית הקול שבגרון שלנו גדל ומתעבה, ואצל בנים זה מורגש יותר מאשר אצל בנות. למעשה, כל שינוי שמתרחש בגרון יכול להשפיע על הקול שלנו, ויתכן אפילו שבגיל מבוגר אתם תרגישו שאיבדתם את הקול שלכם ושהוא השתנה או "נעלם". זה יכול להיות צרידות עקב הצטננות או דיבור חזק וממושך, ושינוי שכזה נמשך רק מספר ימים, אך אם הקול לא חוזר אליכם – מדובר כבר בבעיה שצריך לטפל בה. אם אתם מרגישים שאיבדתם את הקול למשך יותר משבועיים ומבלי שיש לכך סיבה ברורה, זה הזמן לגשת לרופא מומחה שיבדוק את הסיבה לכך, ואלו הן 4 הסיבות הנפוצות ביותר שבגללן אתם כבר לא נשמעים כמו עצמכם.

1. פגיעה במיתרי הקול

כשאתם מדברים, מיתרי הקול שלכם מתנגשים אחד בשני ורוטטים בקצב של 100 פעמים או יותר בשנייה, וכשאתם מדברים יותר מדי (או צועקים), ההתנגשויות והרעידות האלה נעשות חזקות יותר ועלולות לגרום לנזק לרקמות. הפגיעה הזו יכולה לגרום לנפיחות ולכאב, וזוהי למעשה דלקת במיתרי הקול שנגרמת עקב טראומה – בעיה שנפוצה בקרב אנשים שמשתמשים הרבה בקול שלהם בעבודתם.
למה איבדת את הקול ואיך להחזיר אותו: אישה אוחזת בגרון

איך מטפלים בבעיה?

עליכם לפנות ללרינגולוג שיבצע צילום למיתרי הקול. הטיפול יהיה תלוי במה שהוא ימצא, אך הצעד הראשון הוא לתת מנוחה לקול שלכם. השתמשו בהודעות טקסט כשאפשר במקום להתקשר למשל. יש גם תרגילים שיכולים להפחית את הלחץ שאתם מפעילים על מיתרי הקול כשאתם מדברים ואשר הופכים את הקול שלכם לרך יותר – מה שנקרא "היגיינה קולית".
 
בבית מומלץ לגשת לחדר שבו נמצא האדם שאיתו אתם רוצים לדבר במקום לצעוק אליו מחדר אחר, וכדאי באופן כללי גם לשתות הרבה מים, מאחר שמיתרי הקול יכולים להתייבש וזה משפיע לרעה על מצבם. אם אתם חולים והקול שלכם נפגע בגלל זה, גם כן מומלץ שלא לאמץ אותו יותר מדי.

2. שרירים תפוסים

לפעמים הבעיה היא לא במיתרי הקול, אלא בשרירים שסביבם, ומומחים טוענים כי 35-40% מהמטופלים שלהם לא באמת סובלים מבעיה שקשורה ישירות לקול, אלא לתפקוד השרירים שסובבים אותם. מיתרי הקול שלכם לא עובדים לבד – הם חלק מרשת של שרירים שמניעים את בית הקול שלכם כדי לייצר צלילים.
 
אם למשל שרירי הגרון שלכם תפוסים ולחוצים, זה עלול לגרום לכם לסבול מקול צרוד. זה קורה לרוב למי שעובד בתנוחה לא נכונה לאורך שעות רבות ומעקם את הצוואר והגרון. למעשה, מאז שהתחלנו לעשות יותר הרצאות ופגישות בזום, מומחים מעידים כי הם רואים יותר בעיות שקשורות לשרירי הצוואר הכוללים שמשפיעים על הקול, כנראה מכיוון שהמרצה יושב בתנוחה לא אידיאלית ולא עומד.

איך מטפלים בבעיה?

פתולוג דיבור הוא הכתובת שלכם, והוא יוכל ללמד אתכם תרגילים שיעזרו לאזן את הלחץ שמופעל על שרירי הגרון. יתכן שתצטרכו להרגיע אותם בצורה מודעת כשאתם מדברים. יש גם טכניקות עיסוי לצוואר ולגרון שיכולות לעזור להשיג את אותה הרגיעה, וככל שנעזרים בהן יותר, כך ההשפעה שלהן גדולה יותר. רק קחו בחשבון שזה יכול לקחת זמן רב ומספר טיפולים.
למה איבדת את הקול ואיך להחזיר אותו: רופא מחזיק דגם של קנה הנשימה

3. ריפלוקס

ריפלוקס זו בעיה שבה נוזל חומצי מהקיבה עולה במעלה הוושט וגורם לתחושת צרבת, והוא יכול להוביל גם לגירוי במיתרי הקול אם החומצה מגיעה אליהם. התוצאה היא קול צרוד וקושי בבליעה, כמו גם הצטברות ליחה בגרון. זו בעיה שרבים מתעלמים ממנה כי הם פשוט חושבים שהם סובלים מצרבת, ולא מבינים שהבעיה השורשית היא למעשה ריפלוקס, בו ניתן לטפל.

איך מטפלים בבעיה?

אחד הדברים הטובים ביותר שאתם יכולים לעשות זה לשנות את הרגלי התזונה שלכם ולהימנע ממאכלים ומשקאות שמחמירים את הריפלוקס, לדוגמה אלכוהול, שוקולד ומאכלים שומניים וחריפים או שמבוססים על עגבניות. יש גם תוספי תזונה שיכולים לסייע.

4. בעיה נוירולוגית

יש מספר דרכים שבהן בעיות נוירולוגיות יכולות להתבטא בהשפעתן על הקול, כשאחת הבעיות הנפוצות ביותר נקראת דיספוניה ספסמודית. יתכן למשל כיווץ לא תקין ואף לא רצוני של מיתרי הקול, מה שגורם לקול לחוץ וקטוע או צרוד וחלש. לעומת זאת יש גם בעיות נוירולוגיות אחרות שלא קשורות באופן ישיר למיתרי הקול, אך יוצרות תופעות לוואי שמשפיעות עליהם.
 
לדוגמה, רעד ראשוני, שגורם בעיקר לרעידות בידייםעלול לגרום גם לרעידות בקול. אנשים רבים שסובלים מפרקינסון גם כן מתקשים לבטא מילים או מתחילים לגמגם, ולעיתים קולם המשתנה הוא אחד הסימנים הראשונים למחלה. גם שבץ גורם לפגיעה בדיבור, כשהנזק שנגרם למוח, לעצבים ולשרירים מקשה על כך.
למה איבדת את הקול ואיך להחזיר אותו: אישה אוחזת בגרון

איך מטפלים בבעיה?

אפשר לטפל בבעיות שקשורות לדיספוניה ספסמודית בעזרת הזרקות בוטוקס לשרירי מיתרי הקול מדי 3-4 חודשים, וזה מנטרל את ההשפעות העצביות על השרירים. זה יכול לעזור גם למי שסובל מרעד ראשוני, כמו גם ריפוי בדיבור. מי שסובל מפרקינסון או עבר שבץ יכול גם כן להיעזר בריפוי בדיבור, שמטרתו היא לסייע לאדם לדבר בצורה ברורה וחזקה יותר. טיפול שכזה יכול להיעשות באופן שבועי ולאורך שנה עד שיגיע לסיומו.

לסיכום

קול צרוד יכול להיגרם מצעקות או מהצטננות, אך אם הוא נמשך זמן רב מדי, כדאי מאוד לברר את הסיבה לכך, כי יתכן שזה מסמל על בעיה חמורה וכרונית יותר שאפשר לטפל בה. כדי להבין מה המקרה שלכם ועל מנת לטפל בכך, אתם צריכים לפנות לרופא אף-אוזן-גרון, לרינגולוג מומחה לטיפול במיתרי הקול או פתולוג דיבור, וכפי שהבנתם עד כה, יש פתרון לכל בעיה, אז חבל שלא לנצל אותו ולהחזיר לעצמכם את הקול.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.