print header

7 מאכלים ו-4 צמחי מרפא שיעזרו לכם להילחם בנזלת האלרגית

אם אתם רגישים לאלרגיה, אולי אתם גם מכירים את הסיפור הזה שתוקף אותנו בערך כל עונת מעבר, שקצת מתקרר בחוץ בסתיו או מתחמם באביב והרוחות נושבות בעוצמתן. ברגעים האלו תוקפת אותנו אותה נזלת שפשוט אי אפשר לעצור, הפנים מתחילות לגרד, תוך זמן קצר האף גדוש, לא מריחים כלום והליחה ממלאת את דרכי הנשימה. זה יכול לקרות גם משאיפת אבק תוך כדי ניקוי או ממפגש עם שערה מפרוות חיה – כך או כך זה מטריד ולא נעים במיוחד. לתגובה הזו קוראים נזלת אלרגית, בעיה מוכרת ונפוצה שזכתה גם לכינוי "קדחת השחת" או בלועזית "רניטיס". יש כל מיני תרופות ושיטות שעוזרות לטפל בתופעה הזו ובתסמיניה, כמו תרסיס מי מלח, סטרואידים ותרופות אנטי-היסטמניות, אבל האמת שהמניעה והטיפול בה יכולים לבוא גם מהתזונה שלנו. נשמח להכיר לכם עכשיו 7 מאכלים שמסוגלים לעזור לכם מאוד במניעת התסמונת הזו, ואחריהם נספר לכם בקצרה על כמה צמחי תבלין שעשויים גם כן לתרום לכם בבלימתה.

7 מאכלים למניעת נזלת אלרגית

1. פלפל צ'ילי

מה שקורה בעת נזלת אלרגית זה שהקרום הרירי שמצפה את תעלות האף מפיק ליחה שלוכדת בתוכה גם חלקיקים זרים שהסתננו לאף, דוגמת אבק וחיידקים. במהלך התהליך הזה הקרומים הריריים יכולים להיות מגורים ומודלקים על ידי אלרגנים, הגורמים לעלייה ביצור הליחה – כתוצאה מכך לעוד חליקים גורמי אלרגיה שנלכדים באף, וכך המעגל נמשך. הליחה המצטברת עלולה להתיישב בסינוסים, לגרום לדלקות אוזניים ולגודש באף. כמו כן, כשכמויות גדולות של התרכובת האורגנית היסטמין נוצרות על ידי מערכת החיסון כתגובה לאלרגניים השונים – דרכי הנשימה מתנפחות, מה שהופך את הנשימה לקשה יותר.

אם כן, גודש יכול להיות בעיה גדולה לאנשים שסובלים מנזלת אלרגית, אך למרבה המזל – אוכל חריף יכול לעזור. האם יצא לכם אי פעם להיות קצת נדיבים מדי עם אבקת הצ'ילי שהוספתם לתבשיל כזה או אחר ולהרגיש איך האף שלכם נפתח ונוזל חופשי רגע אחרי שטעמתם מהמאכל? ובכן, ההשפעה הזו נגרמת בגלל הקפסיאצין, תרכובת המצויה בתוך פלפל צ'ילי ויכולה להיות יעילה מאוד כשאנו מרגישים גודש, מכיוון שהיא שוברת את הליחה וגורמת לה לזרום מטה. אז מתברר שאתם גם יכולים ליהנות מארוחה לוהטת וטעימה וגם לטפל בתסמיני האלרגיה שלכם באותו הזמן – רק זכרו להשאיר כמה ממחטות נייר בקרבתכם!

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: ערמת פלפל צ'ילי

2. אננס

מה לפרי האקזוטי הקיצי והצהבהב ולנזלת המעצבנת שבדרך כלל נרגיש בעונות המעבר ובחורף הקר? מתברר שיש קשר. האננס הוא הפרי היחיד שמכיל ברומלין, תרכובת שיכולה להיות יעילה מאוד בטיפול בנזלת האלרגית. תוצאות מחקרים שונים – כמו למשל זה, שהתפרסם בשנת 2016 - מצביעים על כך שהברומלין מצמצם נפיחות, מה שיכול אם כך לסייע לכם להתמודד עם הגודש. הדלקות שבדרכי הנשימה ועל העור שמסביב לאף יכולות בדרך כלל להתפתח בעקבות עודף היסטמין, ולכן בשורה התחתונה – הברומלין שבאננס תורם לדילול הליחה, דבר שעוזר מאוד להילחם תסמיני הגודש והשיעול שבאים עם הנזלת האלרגית.

באופן כללי, עם כל החיוביות שאופפת את האננס והיתרונות הבריאותיים שיש לו – אתם יכולים בהחלט לשקול להכניס אותו יותר לתזונה שלכם. יש לא מעט מטעמים שניתן להכין עם הפרי הזה במטבח שבביתכם, אז הנה כלל המתכונים שפרסמנו ושכוללים את האננס כרכיב בהם.

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: אננס שלם לצד פרוסות אננס וכוסות מיץ אננס

3. תפוז

אחרי האזכור כאן של האננס הטרופי, הגיע תורו של פרי קצת יותר מזוהה מקומית, שמתקשר לנו ישר עם עונת החורף – התפוז הכתמתם והריחני. יותר מדי היסטמין המשתחרר ממערכת החיסון כתגובה לאלרגיה יכול לגרום לגרד בעור ולדלקות, אבל ויטמין C הוא נוגד היסטמין טבעי – מה שאומר שהוא יכול לשכך את ההשפעה הזו ולהקל עליכם. כולם יודעים שתפוז שופע בוויטמין הנהדר הזה, שגם מחזק את מערכת החיסון – מה שכמובן חשוב כדי לעזור לה להתגבר על תסמיני האלרגיה.

מלבד התפוז, פירות וירקות נוספים שכוללים מינונים נכבדים של ויטמין C הם: תותים, ברוקולי, כרוב ניצינים, קיווי ותפוחי אדמה. אם יש בכם איזשהו חשש שאתם אולי סובלים ממחסור בוויטמין הזה, אנחנו ממליצים שתעיינו בכתבה הבאה – שבה מפורטים הסימנים הבולטים ביותר לכך שאכן יש לכם מחסור ברכיב הזה בגוף.

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: תפוזים שלמים לצד פלחי תפוז ופרח כתום

4. תה מחליטת צמחים

נעבור רגע לעולם המשקאות, ובטח תשמחו שנספר לכם ששתיית תה נינוחה יכולה למעשה לעזור להקל על תסמיני הנזלת האלרגית שלכם! אך לפני שאתם רצים להכין לכם ספל שכזה לצד ארוחת בוקר אנגלית למהדרין, קחו בחשבון שתה רגיל, הגדוש בקפאין, יכול דווקא לעורר את שחרור ההיסטמין, מה שמוביל להחרפת תסמיני הנזלת.

תה מחליטת צמחים, מן הצד השני יכול באמת להוביל להקלה גדולה. אם גודש הוא הבעיה שלכם – דעו שתה נענע עוזר בדילול הליחה כך שהיא תזרום בקלות החוצה מן האף. אתם אפילו לא חייבים ללגום ממש מן התה – גם שאיפת אדיו החמים יכולה להוביל לכך. תה ירוק הוא כמובן אפשרות טובה גם כן, מאחר ותוצאות מחקרים רבים הצביעו על כך שהוא מחזק את מערכת החיסון. לתה קמומיל יש השפעה נוגדת דלקות טובה שהיא בעלת תועלת למלחמה בנזלת אלרגית.

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: תה צמחים לצד כפית גדושה בחליטה

5. שום

האם שום הוא פתרון רפואי להכל, כפי שסבתות רבות טוענות? לא לגמרי בטוח, אך מה שכן יש סבירות גבוהה שבין השאר השום עשוי לעזור לכם לטפל בנזלת אלרגית – מכיוון שהוא מכיל קוורצטין, שהוא סוג של פוליפנול שעוזר לשלוט במינוני ההיסטמינים שמופקים על ידי הגוף. מלבד זאת יש לו גם תכונות נוגדות דלקות, מה שאומר שביכולתו לשמור על תסמינים אלרגיים נוספים דוגמת גודש ועור מגורה בשליטה ולווסת את השפעתם השלילית על הגוף.

אם אתם לא חובבי שום גדולים, אז החדשות הטובות הן שיש עוד כמה מאכלים שהם מקור טוב לקוורצטין, דוגמת: בצלים, פלפלים, ברוקולי, תפוחי עץ, פירות יער, שעועית ועוד. אז בפעם הבאה שהנזלת האלרגית שלכם פורצת החוצה – אנחנו ממליצים לכם למצוא דרכים לשלב את השום ואת דומיו בתפריט שלכם על בסיס יומיומי. הנה למשל אוסף של 4 מתכונים שמכילים את ה"אנטיביוטיקה של הטבע" – השילוב של שום ובצל.

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: שומים

6. סלמון

כן, גם הדג הנורווגי שהפך לכל כך נפוץ כאן בארצנו נכנס לרשימה הזו, בעיקר כי הוא מקור מעולה לחומצות שומן אומגה 3 – רכיבים בעלי תכונות נוגדות דלקות שיכולים לסייע מאוד בשיכוך תסמיני הנזלת האלרגית, כולל נפיחויות בגרון ובעיניים. עוד דגים שעשירים באומגה 3 וצריכתם יכולה לסייע לכם במקרה הזה הם: מקרל, הרינג, אנשובי וטונה, וכדאי גם לציין את זרעי הצ'יה והפשתן כמקור לתרכובת הזו.

איך בדיוק לאכול את הסלמון שלכם? לא חסרות דרכים להכין ולהגיש את הדג הז. הנה למשל כלל המתכונים שלנו המכילים אותו כרכיב מרכזי – שכל אחד מכם יבחר את הצורה המועדפת עליו, כשכמובן אידוי או צלייה בתנור עדיפות מבחינה בריאותית על פני טיגון בשמן.  

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: מנת סלמון

7. יוגורט פרוביוטי

ליוגורט הפרוביוטי על נגזרותיו השונות והמותגים השונים שמתהדרים בו יש מספר יתרונות, ובמחקרים שונים כבר נמצא שהוא בעל השפעה חיובית על תסמיני נזלת אלרגית – בייחוד כשהאדם רגיש להאבק והיא זו שיוצרת אצלו את התגובה הזו. במחקר עדכני של המחלקה למדעי המזון והתזונה האנושית באוניברסיטת פלורידה נמצא כי צריכת פרוביוטיקה מצמצת תסמיני אלרגיה בפרט ומשפרת את איכות החיים בכלל.

למה זה קורה? לפי אחת מהתיאוריות עם הזמן וההתבגרות אנחנו נהיים יותר ויותר ממוקדים בהיגיינה, מה שאומר שגופנו לא נחשף להרבה חיידקים. יש בזה אומנם יתרון, אך גם חיסרון כשזה מגיע למעיים שלנו – בהם חיה אוכלוסיית החיידקים הידידותיים, שמצטמצמת לה עקב ההימנעות הזו. ההתדלדלות הזו משפיעה על מערכת החיסון שלנו, כך שהיא הופכת ליותר פגיעה לאלרגיה מחומרים כמו אבק שנישא באוויר או קשקשים של חיות מחמד.

גם הישענות יתר על מאכלים מעובדים בתזונה שלכם יכולה לפגום ביחס שבין החיידקים הרעים לטובים במעיים – דבר נוסף שיש לו השלכות על מערכת החיסון שלכם ועל תגובתה לנזלת האלרגית ולגורמים לה. שוב, גם כאן פרוביוטיקה בהחלט יכולה לעזור.  

מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: יוגורט

4 צמחי מרפא שיכולים לסייע במניעת נזלת אלרגית

מלבד מאכלים שבאפשרותם לעזור לכם למנוע ולטפל בתופעת הנזלת האלרגית, עוד תשובה טבעית לבעיה המטרידה יכולה להיות טמונה בכמה צמחי תבלין ומרפא, כמו 4 המומלצים הבאים:

  • סרפד – אתם אולי מכירים אותו כצמח קוצני ורעיל, אך לסרפד יש למעשה תכונות נוגדות דלקות ואנטי מיקרוביאליות ויכולות שיכוך כאבים שיפתיעו אתכם ושמסוגלות לעזור לעצור את הנזלת האלרגית מבלי לייצר תופעות לוואי. תוכלו להשיג עלי סרפד בחנויות הטבע השונות ולתבל בהם מאכלים כמו סלטים, מרקים ותבשילים, או לעשות מהם תה.
  • היפופיאה (אובליפיחה) – יותר מ-190 תרכובות מזינות ופיטונוטריאנטים מכיל צמח ההיפופיאה, ביניהם אפשר למצוא את הוויטמינים A, B, C ו-E, טאנינים, קוורצטין ועוד. בהקשר שלנו חשוב במיוחד אנזים שנקרא סופראוקסיד דיסמוטאז – שמשחק תקפיד חשוב בשמירה על בריאות מערכת הנשימה וצריכתו עוזרת לבלימת הנזלת האלרגית.
מאכלים וצמחי מרפא נגד נזלת אלרגית: ספרד, ג'ינג'ר, היפופאיה ואכילאה
  • אכילאה – אכילאה הוא צמח מרפא שטיפוסי לאיים הבריטיים אך גם נפוץ ברחבי אירופה ואסיה. תכונותיו האנטי מיקרוביאליות הופכות אותו לאידאילי לטיפול בדרכי הנשימה, לשיכוך נזלת אלרגית ולמרפא טבעי גם עבור סינוסיטיס ואלרגיה לאבק. ניתן לצרוך את האכילאה כתה או כשמן אתרי, אך שימו לב שזהו צמח מרפא חזק וצריכתו על בסיס יומיומי לא מומלמת מעבר לשבועיים רציפים. כמו כן, אם אתם אלרגיים לצמח האמברוסיה, לא כדאי לצרוך אותו, כי שני הצמחים האלו הם קרובי משפחה.
  • ג'ינג'ר – את הג'ינג'ר כבר כולנו מכירים, אם כרכיב במנות שונות ואפילו כתבלין להוספה לתה – כך שוודאי תשמחו לשמוע שגם יש בצריכתו תועלת כנגד נזלת אלרגית. הג'ינג'ר פועל כנוגד היסטמינים טבעי, כרכיב אנטי ויראלי וכתוספת חיזוק למערכת החיסון. אז שתו תה ג'ינג'ר כדי לשחרר גודש באף ולהקל על כאבי ראש, ונסו לשאוף את האדים שעולים מכוס התה שלכם – זה יכול לסייע גם כן.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.