print header

המדע חושף 4 דרכים חדשות להפחית את הסיכון לדמנציה

בשנים האחרונות חלו פריצות דרך משמעותיות שמשנות את כל מה שחשבנו שאנחנו מבינים על דמנציה, ובמיוחד על מחלת האלצהיימר. זו כבר לא "מחלה שבאה עם הגיל", וידועים לנו גורמי סיכון רבים שמובילים אליה ושמצטברים לאורך עשרות שנים עד שמתחילים להופיע התסמינים. העובדה הזו בעצמה היא תגלית עצומה, וכפי שהחוקרים רואים, יש דפוס שחוזר על עצמו – מה שבריא לגוף הצעיר, בריא עם הזמן גם למוח המזדקן. אתם בטח כבר מכירים לא מעט דרכים להפחית את הסיכון לדמנציה ואף שומרים על כמה הרגלים בריאים בזכותן. כעת תוכלו לגלות 4 מחקרים חדשים שמראים איך לעשות את זה בדרכים שלא שמעתם עליהן, ומומלץ מאוד שתיקחו את ההמלצות שבהם לתשומת לבכם.

1. תדאגו לישון את סוג השינה הנכון

כבר מזמן ידוע ששינה איכותית וטובה יכולה להפחית את הסיכון לדמנציה, שלא להזכיר את השיפור במצב הרוח, חיזוק מערכת החיסון והסיוע לירידה במשקל. אך מחקר שפורסם במרץ 2025 הראה שיש סוג מסוים של שינה שיכול להפחית את הסיכון לאלצהיימר בצורה המיטבית והרבה יותר מאחרים. המחקר הראה שבמהלך שלב שנת גלים איטיים (השינה העמוקה ביותר) ושלב שנת REM, המוח מתנקה מרעלים מחזק ומשמר את קשרי הזיכרון שלו.
דרכים חדשות להפחית את הסיכון לדמנציה: אישה מבוגרת ישנה
במחקר נמצא כי אזור מסוים במוח שקשור לאלצהיימר נוטה להתכווץ אצל אנשים שלא חווים את שני מצבי השינה האלה מספיק בתקופת אמצע החיים. השלבים האלה הם אלו שאחראיים לשינה טובה ואיכותית, וכדי ליהנות מהם, לא צריך לישון יותר, אלא לישון טוב יותר.
 
יש דרכים רבות לשפר את איכות השינה ולהגן בכך על המוח מפני אלצהיימר, למשל לבדוק אם אתם סובלים מדום נשימה בשינה שפוגע באיכות השינה ועלול להוביל להידרדרות קוגניטיבית או האם תרופות שינה שאתם נוטלים, כמו אמביאן, גורמות לירידה באיכות השינה. מעבר לכך, עליכם להימנע מקפה ואלכוהול בשעות הערב על מנת שבלילה תוכלו לישון טוב ולהגיע לשלבי השינה שבהם המוח מתנקה מרעלים.

2. הפעילו את הגוף  לא משנה באיזו רמה

מאמץ קשה יעיל יותר לגוף מאשר מאמץ קל – האמנם? הממצאים שעלו ממחקר שפורסם באפריל 2025 מראים דווקא שיש הבדל קטן מאוד בין רמת המאמץ שתשקיעו לבין היתרונות שתזכו בהם, לפחות בכל הנוגע לדמנציה. במחקר השוו את ההידרדרות הקוגניטיבית של אנשים שעשו פעילות בעצימות בינונית עד גבוהה כמו אירובי, לבין אלו שעשו פעילות קלה כמו מתיחות, תרגילי שיווי משקל וכדומה. כולם עסקו בפעילות שלהם 3-4 פעמים בשבוע.
דרכים חדשות להפחית את הסיכון לדמנציה: קבוצת מבוגרים עם ציוד כושר
לכל הנחקרים הייתה בעיית זיכרון קלה, במיוחד קושי בזכירת עובדות ואירועים חדשים. הם היו בסיכון לדמנציה, אבל לא הראו סימנים להידרדרות קוגניטיבית מעבר לבעיות הזיכרון. למעשה, הפעילות הגופנית סייעה לנחקרים ב-2 הקבוצות לעצור את ההידרדרות, ואופי הפעילות לא שיחק בכך תפקיד. 
 
המחקר הזה מציע שאנשים מבוגרים שסובלים מבעיות קוגניטיביות קלות יכולים לשמור על התפקוד הקוגניטיבי שלהם פשוט על ידי הפעלת הגוף בכל דרך שהיא באופן קבוע. זו לא חייבת להיות פעילות גופנית מאמצת וקשה, ואפילו תרגילים קלים ופשוטים יכולים לעזור. מה שחשוב זה להתמיד, ותוכלו להתחיל כאן עם תרגילים התנגדות לגיל השלישי או תרגילי שיווי משקל.

3. שמרו על רמת הכולסטרול שלכם

שמירה על רמת כולסטרול נמוכה יכולה להפחית את הסיכון לדמנציה, ומחקר שפורסם באפריל 2025 הראה גם את המספרים; אנשים עם רמות LDL (הכולסטרול הרע) נמוכות מ-70 מ"ג/ד"ל היו בעלי סיכון מופחת ב-26% לסבול מדמנציה וב-28% לסבול מאלצהיימר, זאת בהשוואה לנחקרים שרמות ה-LDL שלהם היו גבוהות מ-130 מ"ג/ד"ל. ההבדל הזה הוא שווה ערך להבדל שנוצר כשמשנים את סגנון החיים בדרכים מועילות אחרות שהיו ידועות לנו עד כה, ומפתיע שרק עכשיו החוקרים הצליחו להראות עד כמה זה חשוב.
דרכים חדשות להפחית את הסיכון לדמנציה: איש מבוגר עם תפוח ביד
לצורך השוואה, פעילות גופנית הראתה הפחתה של 30% בסיכון לדמנציה, ושמירה על לחץ דם תקין הראתה השפעה קצת נמוכה מזו. על כן, שמירה על רמות LDL נמוכות נמצאת בעדיפות עליונה, מכיוון שיש לה השפעה עצומה על הסיכון לדמנציה. דבר חשוב נוסף הוא שמבין האנשים שהיו עם רמות LDL נמוכות מ-70 מ"ג/ד"ל, אלו שנטלו סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול) היו בעלי הפחתה של 13% נוספים בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים.
 
למה זה כך? ובכן, המחקר הראה שהכולסטרול משחק תפקיד מפתח בהידרדרות מערכת העצבים. המוח שלנו מלא בליפידים, ומאחר שכולסטרול עשוי מסוגי ליפידים, הוא משפיע על דלקות וזרימת הדם במוח. מאחר שהצטברות הפלאק בעורקים היא בחלקה בגלל דלקות, הגיוני שנטילת סטטינים – להם יש השפעה אנטי-דלקתית – תפחית את הצטברות הפלאק במוח, ועל ידי כך תפחית את הסיכון לדמנציה.

4. לחלקכם – יעזור להגן על המוח עם תרופות נגד סוכרת

אם אתם סובלים מסוכרת ועברתם את גיל 50, הממצאים של המחקר הזה שנערך באפריל 2025 הם בשבילכם: נטילת GLP-1 (ויקטוזה, סקסנדה, אקסנטייד, ליקסינטייד ועוד) או מעכבי SGLT2 (פורקסיגה, ג'רדיאנס) מפחיתה את הסיכון לאלצהיימר ודמנציה ב-33-43%! אמנם כמות הנחקרים שהשתתפה במחקר אינה גדולה, אך גילם הממוצע היה 65, וישנו מחקר נוסף שנערך בימים אלה בנושא, ותוצאותיו יתגלו באוקטובר 2026.
דרכים חדשות להפחית את הסיכון לדמנציה: אישה מבוגרת בודקת סוכר
כמובן שלא תוכלו פשוט ליטול את התרופות האלה על דעת עצמכם, וכמובן שלא אם אינכם חולים בסוכרת, אך מומלץ להתייעץ עם הרופא בנושא ולראות האם אכן יהיה כדאי לכם לעבור לטיפול בעזרתן , זאת במקרה שאינכם מטופלים בהן כעת. נכון להיום עדיין חוקרים את השפעתן של תרופות GLP-1 על מחלות לב וכלי דם, כך שיתכן כי תהיו בקבוצת סיכון שהתרופה אינה מתאימה לה. מעכבי SGLT2 לעומת זאת הוכחו כיעילים גם בטיפול בקרב חולים שעברו אירועי לב, לכן היא נחשבת לתרופת קו טיפול שני למי שעבר אירוע לב.

סיכום

שנת 2025 מביאה בשורות טובות רבות לכל מי שחושש מפני אלצהיימר, מכיוון שהתגלו דרכים חדשות ויעילות מאוד להפחית את הסיכון לבעיות שכאלה ולדמנציה באופן כללי. כל מה שצריך זה ללמוד מהן ולפעול על פי ההמלצות של המומחים, ואם תעשו את זה, תוכלו להפחית את הסיכון שלכם לסבול מסוכרת בכ-30-40%, שזה המון! תוסיפו את זה לדרכים הנוספות שאתם כבר מכירים, ותקבלו שילוב שיסייע לכם לחיות חיים ארוכים וטובים עם מוח צלול ובריא.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.