print header

7 סוגי כאבי בטן נפוצים ודרכי הטיפול בהם

כולנו סבלנו לא פעם מכאבים באזור הבטן, ואין ספק שמדובר בכאבים מעיקים במיוחד שמצליחים לשבש לנו את שגרת היום ולהוביל לאי נוחות ממושכת. עם זאת, קיימים סוגים רבים של כאב, שכל אחד מהם יכול להציע הסבר אחר למתרחש במערכת העיכול שלנו. היכולת לזהות את התסמינים ולאבחן בצורה הנכונה את מקורם יכולה לחסוך לכם זמן ולגרום לכם להרגיש טוב יותר בקלות, כמו גם לדעת מתי מדובר בכאב שיחלוף מעצמו והאם יש צורך לפנות לרופא. המדריך הבא יעזור לכם להכיר את 7 סוגי הכאב הנפוצים ביותר וילמד אתכם כיצד לאבחן את הבעיה ולטפל בה ביעילות. 
 
 

1. שריפה באזור הבטן העליונה

מקור אפשרי לבעיה: כיב פפטי (אולקוס)
 
"אם אתם סובלים מכאב כרוני ותחושה של שריפה בחלל הבטן אשר מחמירה לאחר האכילה, מדובר בתסמין קלאסי לכיב פפטי", מציינת ד"ר ניקט סונפל מבית הספר לרפואה טורו שבניו יורק. מחלה זו, הפוגעת בכ-10% מהאוכלוסייה וידועה גם בשמה הלועזי אולקוס, היא תוצר של פגיעת חומצה בשכבה המצפה את הקיבה, מצב הגורם לדלקת. בחלק מהמקרים מדובר בתוצאה של פעילות חיידקית או בתוצר של שימוש בתרופות נוגדות דלקת, ובאחרים היא קשורה לעישון או לתוצר לוואי של מחלות אחרות. 
 
דרכי טיפול: ראשית, הפסיקו להשתמש בתרופות נוגדות דלקת מסוג וולטרן, נורופן או אדוויל, שיכולות להחמיר את המצב. בקרו אצל הרופא לייעוץ, שלאחריו תופנו כנראה לבדיקה לגילוי החיידק הליקובקטר פיילורי ותקבלו טיפול תרופתי נוגד חומצה. במקרים קשים יותר תעברו בדיקות הדמיה נוספות והטיפול ייעשה בהתאם לתוצאות. 
 

2. אי נוחות ונפיחות בבטן, לצד דחף עז להתפנות

מקור אפשרי לבעיה: אי סבילות ללקטוז
 
רגישות או אי סבילות ללקטוז נגרמת כתוצאה ממצב בו קיימות במעיים רמות נמוכות של האנזים לקטאז עקב פגיעה ברירית, מחוסר לקטאז מולד או מתת ספיגה גנטית שלו. כאשר אדם לא יכול לצרוך לקטאז, התחושות שילוו אותו לאחר אכילת מוצרי חלב הן אי נוחות כללית ונפיחות באזור הבטן, ולעתים גם דחף עז לבקר בשירותים.
 
דרכי טיפול: ראשית, חשוב שתבינו מהי רמת אי הסבילות שלכם ללקטוז. נסו לנהל יומן כדי לבחון האם התחושות הללו מחמירות לאחר צריכת מוצרי חלב, ולאחר מכן תוכלו לפנות לייעוץ רפואי ולקבלת הפנייה לבדיקת נשיפה שתסייע לאבחן את מצבכם. חלק מהאנשים יוכלו להפחית את כמות מוצרי החלב שהם צורכים, ואילו אחרים ייאלצו לוותר עליהם לחלוטין או לצרוך אותם לצד טבליה המכילה את האנזים.  

3. כאבי בטן לצד הופעת שינויים במערכת העור ובלחץ הדם, או דלקות בשתן

מקור אפשרי לבעיה: הצטברות רעלים במעיים
 
למעיים יש תפקיד חשוב ביותר מאחר שהם שומרים על הרכיבים שנחוצים לפעילות גופנו לצד סילוק חומרי פסולת רעילים. עם זאת, במצבים מסוימים מנגנון הסילוק נפגם או פועל באיטיות, והתוצאה של התהליך היא הצטברות רעלים. מצב כזה יכול להוביל למגוון תסמינים של כאב, תהליכים דלקתיים ובמקרים קשים אף לחסימת מעי. הצטברות הרעלים פוגעת לא רק במערכת העיכול אלא גם במערכות נוספות, כך שחלק מהאיתותים של הגוף בנוגע למצב הלא רצוי שמתרחש בו יכולים להיות קשורים להופעת פריחה או אלרגיות על העור, הפרעות בלחץ הדם, כאבי ראש ואף דלקות במערכת השתן. 
 
דרכי טיפול: החדשות הטובות הן שקיימות מגוון דרכים לניקוי המעיים באמצעות תזונה, מיצים ואימוני כושר. לחצו כאן למעבר למדריך לטיפול בהצטברות רעלים במעיים, ותוכלו להכיר מתכונים ותרגילים שישפרו את מצבכם. 
 

4. כאבים חדים באזור שמתחת לצלעות

מקור אפשרי לבעיה: אבני מרה
 
אבני מרה הן גושים קטנים שמורכבים בעיקר מכולסטרול, אשר מצטברים בכיס המרה וגודלם יכול לנוע בין גודל אפונה לבין גודלו של כדור גולף. חסימה בכיס המרה גורמת לכאבים חדים, שעלולים להחמיר לאחר האכילה ולהימשך מספר שעות. כאשר לאבנים נלווית דלקת, יכולות להתווסף אל הכאב גם בחילות והקאות.  
 
דרכי טיפול: אבחנת אבני המרה נעשית היום בצורה קלה ונוחה באמצעות אולטרסאונד או צילום בטן, כאשר בחלק מהמקרים יומלץ על טיפול תרופתי שמפרק אבנים קטנות או ניתוח עבור אבנים גדולות יותר. ד"ר סונפל מציינת כי שינויים ברמות ההורמון אסטרוגן ושימוש באמצעי מניעה הורמונאליים כמו גלולות יכולים להחמיר את הבעיה, כך שלאישה הסובלת מאבני מרה יומלץ לשוחח עם רופא הנשים שלה על מנת שתוכל לעבור לאמצעי מניעה אחר. 
 

5. כאב סביב הטבור 

מקור אפשרי לבעיה: דלקת בתוספתן
 
דלקות בתוספתן יחלו עם כאב עמום מסביב לטבור, וככל שיחמירו תגבר אי הנוחות והכאב ינדוד לעבר עצם הירך הימנית. תסמינים נלווים יכולים להיות עלייה מתונה בחום, בחילה וחיוורון. 
 
דרכי טיפול: הטיפול בדלקת בתוספתן נעשה באמצעות ניתוח מידי, שכן דחיית התהליך עלולה להוביל לניקוב בדופן התוספתן ולמצב מסכן חיים. לפיכך, אם אתם חוששים שמדובר בבעיה מסוג זה, יש לפנות לרופא בהקדם האפשרי. 
 

6. התכווצויות מעיים ושלשולים כרוניים

מקור אפשרי לבעיה: רגישות לגלוטן
 
אנשים שרגישים לגלוטן או חולי צליאק יבחינו בתום אכילת מזונות המכילים גלוטן בנפיחות, גזים והתכווצויות לא נעימות באזור הבטן. תסמינים נלווים נוספים שיכולים לרמז על אלרגיה לגלוטן הם קשקשים, פריחה בעור, תחושות נמלול באזור הידיים והרגליים ואף בעיות בפוריות. 
 
דרכי טיפול: בדומה להתמודדות עם רגישות ללקטוז, גם כאן חשוב לבודד את הגורמים ולהבין האם הכאב מופיע רק לאחר אכילת מזונות המכילים גלוטן כמו לחם, פסטה ופיצה. בהמשך תוכלו לפנות לרופא על מנת לקבל הפנייה לבדיקת דם שמאתרת נוגדנים האופייניים לחלבון. אם התוצאה שתתקבל תהייה חיובית, מומלץ שתכירו את המזונות שכדאי להימנע מהם ואלה שמותר לצרוך, על מנת לוודא שאינכם מזיקים לבריאותכם או סובלים מחוסרים תזונתיים. 

7. כאב בטן המלווה בשלשול דמי ועלייה בחום

מקור אפשרי לבעיה: מחלת קוליטיס או קרוהן
 
קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות הגורמות למערכת החיסון לתקוף חיידקים טובים הנמצאים במעי. בשעה שמחלת הקרוהן מערבת את כל שכבות המעי, בקוליטיס הדלקת מופיעה רק באזור המעי הגס. לצד התכווצויות בטן ונפיחות, חולים רבים באחת משתי המחלות סובלים גם משלשול דמי וחום גבוה. 
 
דרכי טיפול: מחלות אלו הן חשוכות מרפא, אך עדיין חשוב מאוד לפנות ליעוץ רפואי כדי לדעת כיצד להתמודד עם ההתפרצויות שלהן ולהפחית את עוצמתן. הרופא עשוי לרשום לכם תרופות אנטי דלקתיות או להמליץ על טיפול נרחב יותר שיאזן את מצבכם. חולי קרוהן וקוליטיס שלא טופלו היטב יכולים להזדקק לאשפוז, כך שאסור לכם להזניח את מצבכם. חלק חשוב ומרכזי מהטיפול במחלה קשור לשינויים בתזונה, ותוכלו ללחוץ כאן כדי להכיר את המזונות שמומלצים לחולי מחלות מעי דלקתיות ומזונות שחשוב להימנע מהם
 
מקור תמונות:  Lee Memorial Health SystemGrace Boyle
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.