print header

השפעת מזון חריף על בריאות הגוף

לא כולנו מתחברים למזון חריף... חלקנו סולדים ממנו ומשתדלים לשמור ממנו מרחק, אך יש כאלה שלא מסוגלים לדמיין את הארוחות שלהם ללא תחושת הצריבה בלשון שהופכת עבורם כל חוויה גסטרונומית למעניינת ו"מפולפלת" יותר. אולי תופתעו לקרוא, אבל החריף לא רק מספק טעם הוא גם בעל השפעות בריאותית על גופנו - חיוביות ושליליות - שראוי להתחשב בהן ושכולנו צריכים להכיר. הכתבה הבאה תפרוש בפניכם את המידע בנוגע להשפעות של מזון חריף על בריאותנו ובדרך תנפץ כמה מיתוסים לגביו שרבים מאיתנו נחשפו אליהם לאורך השנים.

מה הופך מזון לחריף?

הרכיב שאחראי לרמת החריפות במזון שלנו הוא תרכובת אורגנית בשם קפסאיצין המצויה במגוון מאכלים חריפים ומעניקה לנו את תחושת הצריבה בלשון - דוגמה מצויינת למאכל כזה היא פלפל קאיין. בעולם הרפואה, הקפסאיצין משמש כמרכיב שמסייע להקל על כאבים על ידי אלחוש האזור הפגוע. בנוסף, ניתן לעשות בו שימוש כדי לטפל בבעיות כמו דלקת מפרקים שגרונית, שעלולה להסתיים בפגיעה ועיוות חמור במיוחד במפרקי הגוף. כמו כן, תרכובת זאת מצויה גם בג'לים ומשחות שמעניקות לעור הגוף טיפול יעיל נגד פסוריאזיס. מעוניינים לשמוע עוד על קפסאיצין? לחצו כאן וגלו 6 יתרונות נוספים

השפעת מזון חריף על הבריאות: סלסלת פיקניק מלאה בפלפל חריף

מהן השפעותיו הבריאותיות של מזון חריף?

עלול להחמיר צרבת אך אינו גורם לכיב בקיבה

צריכה של מזון חריף עלולה להחמיר תופעות בריאותיות, כגון רפלוקס קיבתי-ושטי, שהיא הפרעה הקשורה למערכת העיכול ומאופיינת בנוזל חומצי שעולה מהקיבה במעלה הוושט וגורם לתחושה של צרבת בחזה ובגרון. על אף שמזון חריף אינו הגורם העיקרי לתופעה הזו, ישנן הוכחות שהוא מחמיר אותה אם היא כבר קיימת, כיוון שהוא עלול להחמיר את הגירוי המשפיע על הוושט הפגועה ולגרום לצרבת חמורה יותר. כמו כן, מחקר שפורסם בשנת 2017 הוכיח שצריכה של פלפל אדום חריף, המאופיין בכמויות גבוהות של קפסאיצין, עלולה לעכב את פינוי הפסולת ממערכת העיכול, דבר המלווה לעתים בהגברת הסיכוי לסבול מרפלוקס.
 

ישנה תפיסה מוטעית בנוגע למזון חריף שגורסת שהוא עלול להגביר את הסיכון לפתח כיבים בקיבה - אך בפועל האמת היא הפוכה לחלוטין! תרכובת הקפסאיצין תורמת להפחתה בייצור החומצה בקיבה, שרמות גבוהות שלה במערכת העיכול פוגעות בשכבה הפנימית של הקיבה, ועל כן היא מורידה את הסיכוי לסבול מכיב פפטי.

השפעת מזון חריף על הבריאות: אדם מחזיק את החזה

2. עשוי לתרום לירידה במשקל - אך באיזו מידה?

ישנן כמה תיאוריות שרווחות בנוגע ליכולתו של אוכל חריף לתרום לירידה במשקל. חוקרים שונים סבורים כי הרכיבים החריפים המצויים במזונות מסוימים, מסוגלים להגביר את שריפת הקלוריות והשומן ולדכא את תחושת התאבון - כפי שפורסם בסקירה שפורסמה בכתב העת Appetite. במסגרת סקירה זו התבצעו מספר ניסויים שבהם סופקו לאנשים מנות של קפסאיצין - בתצורה של מזון או תוסף - וחלקם הצליחו להוכיח שישנה עלייה קטנה (כ-10%) בשריפת האנרגיה בגופם של מושאי המחקר.
 

בשורה התחתונה - בעוד שההוכחות המדעיות אכן מראות כי לקפסאיצין יש תרומה להפחתה במשקל, יש לקחת בחשבון כי מדובר בתרומה זניחה למדי שלא תציג עבור צרכני החריף שמבקשים לרדת במשקל תוצאות משמעותיות או מוחשיות בפני עצמה. על כן, אל תסתכלו על סחוג או פלפל חלפיניו כתרופת קסם, מפני שעליכם לשלב לצד צריכתם תפריט דיאטטי מאוזן ופעילות גופנית עקבית.

השפעת מזון חריף על הבריאות: משקל וסרט מדידה

3. מרגיע את המעיים ושומר על בריאותם

בלוטות הטעם והמעיים שלכם הם חברים הרבה יותר קרובים ממה שאתם מדמיינים - בגוף שלנו ישנו קולטן שתפקידו להעביר מידע מאיבר לאיבר, ואחד כזה קיים גם במערכת העיכול. כאשר הקולטן הזה מזהה שהכנסתם לפה מאכל חריף המכיל קפסאיצין הוא מעביר את המידע באופן מיידי אל מערכת העיכול שמייצרת בתגובה חומר שנקרא אנאנדמיד (AEA) - שידוע ביכולותיו להפחית את הסיכוי ללקות בדלקת מעיים כתוצאה ממחלות כמו קוליטיס כיבית וקרוהן. תגובה זו של הגוף מצליחה להרגיע את פעילות המעיים וגם מעניקה להם חסינות מסוימת מהתפתחות של גידולים (שפירים וממאירים) - ומדובר בחדשות טובות מאוד עבור אנשים עם רקע משפחתי של גידולים סרטניים.

4. האם מזון חריף עלול לפגוע בבלוטות הטעם שלנו?

צריכה של מזון חריף יוצרת תחושה של צריבה בלשון וכתוצאה אנו חווים אובדן תחושה רגעי מסוים בחלל הפה - אך אין בכך שום יסוד להניח שאכילת חריף מחסלת את בלוטות הטעם שלנו או פוגמת בהן. מזון חריף למעשה מגרה את חלל הפה שלנו בדיוק כמו כוויה, שכאשר היא מתרחשת היא יוצרת תחושה של חום מקומי - ומכאן נובע המונח "Hot" באנגלית בהקשר של מזון חריף. ההרגשה של אובדן התחושה בפה כתוצאה מאכילת מזון חריף היא למעשה פעולה של מערכת ההגנה בגוף שלנו נגד הרכיב הזה, המתבטאת בתסמינים שצוינו לעיל והיא זמנית בלבד.

5. מסייע להפחית את רמות השומן בדם, אך גם מסוכן...

מזון חריף עשוי לתרום לבריאות הלב - כך הוכח במחקר שנערך באוניברסיטת קיימברידג'. קבוצת הניסוי במחקר שנערך ב-2017 הורכבה ממבוגרים סיניים שהתבקשו לצרוך כמויות גבוהות מהממוצע של מזון חריף. ממצאי הניסוי חשפו שהמשתתפים מקבוצה זו חוו ירידה ברמת הכולסטרול ה"רע" (LDL) בגופם בהשוואה לקבוצת מבוגרים אחרת שלא צרכה מזון חריף כלל. מדובר בממצאים מעודדים ומעניינים במיוחד כיוון שרמות נמוכות של כולסטרול רע מקושרות במידה רבה להפחתת הסיכוי ללקות במחלות לבביות.
 

עם זאת, זה שהמזון החריף נושא באמתחתו יתרונות בריאותיים רבים, אין זה אומר שהוא חף מחסרונות. באותו המחקר שצוין לעיל עלו ממצאים נוספים, מפתיעים במיוחד ואפילו סותרים במידה מסוימת - נמצא כי צריכה מוגברת של מזון חריף מקושרת גם לעלייה ברמת הטריגליצרידים בדם, שעלולה להגביר את הסיכון למחלות לב. הנימוק של החוקרים הוא שהעלייה ברמת הטריגליצרידים בגופם של הנסיינים ככל הנראה נבעה מהעובדה שהחריף שימש עבורם כתוספת למנת אורז, שנחשבת למרכיב עיקרי במטבח הסיני - אך מאחר שצריכה מופרזת של פחמימות לצד המזון החריף מתורגמת לשומן היא עלולה להעלות את רמת הטריגליצרידים בדם.

השפעת מזון חריף על הבריאות: פלפל חריף חתוך

 

לסיכום - מזון חריף עשוי לתרום להורדה ברמת השומן בגוף, אך ישנה חשיבות מכרעת לאופן שאנו בוחרים לאכול אותו ואת שאר הארוחה שסביבו. אם נצרוך אותו כתוספת למזון עתיר פחמימות ריקות השפעתו לא תהיה מורגשת ואף תלווה בעלייה ברמת הטריגליצרידים בדם, אך אם נשלבו כתוספת לצד  מזון בריא יותר, כמו ירקות או דגים, נוכל לצאת נשכרים מיתרונותיו הבריאותיים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.