אם היו אומרים לכם שקיימת דרך שתסייע לכם להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי, הייתם מוכנים לנסות ליישמה? סביר להניח שהתשובה היא כן, והסיבה לכך קשורה לעובדה ששבץ מוחי הינו הגורם השלישי בשכיחותו למוות ברחבי העולם, ואף על פי שלא ניתן להיות בטוחים במאת האחוזים שלעולם לא נסבול מפגיעה זו, מחקרים רבים מצביעים על העובדה ששילוב אורח חיים בריא יחד עם צריכת כמה מזונות בסיסיים באופן קבוע יכול לסייע להפחית את הסיכויים לסבול משבץ מוחי בכ-30% ואף יותר. לפיכך, חשוב שתכירו את 11 המזונות הבאים, שלא רק יעניקו לכם איכות חיים טובה יותר, אלא גם יגדילו את הסיכויים שלכם ליהנות מחיים בריאים לאורך זמן.
1. גזרים
על פי מחקר שנערך בשנת 2008 באוניברסיטת הרווארד, אכילת 5 גזרים במהלך השבוע עשויה להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בכ-50%. אף על פי שנתונים אלה מעוררים מעט ספק, מהיתרונות הבריאותיים של הגזר אי אפשר להתעלם. ירק זה עשיר בחומרים נוגדי חמצון המונעים היווצרות של קרישי דם ומקדמים זרימת דם טובה יותר, מה שמקטין את הסיכויים ללקות בשבץ מוחי ועוזר לחיות חיים בריאים וארוכים יותר.
2. כרוב ניצנים
כרוב הניצנים עשיר באשלגן ובחומצה פולית, אותם חומרים מזינים אשר חיוניים למניעת הצטברות כולסטרול בעורקים ולסילוק רעלים מהגוף דרך השתן. בנוסף, כרוב הניצנים רווי בסיבים תזונתיים אשר מסייעים להפחית את רמות הכולסטרול בדם, כמו גם את הסיכוי ללקות במחלות לב וכלי דם ובשבץ מוחי. כוס אחת של כרוב ניצנים כוללת 3.3 גרם של סיבים, המהווים כ-13% מכמות הצריכה היומיות המומלצת, כך שאין כל סיבה שלא תרצו להכניס אותו לתפריט היומי שלכם.
3. עגבניות
עגבניות הן מקור טבעי נהדר לחומרים נוגדי חמצון כמו ליקופן, אשר עשוי למנוע שבץ מוחי הודות ליכולתו להפחית את לחץ הדם ולשפר את זרימת הדם בגוף. כמו כן, נוגדי החמצון המצויים בעגבניות וכן בפירות וירקות אדומים נוספים מסייעים למנוע הצטברות פלאק בעורקים, כולל משקעים שומניים וכדוריות דם לבנות. לפיכך, מומלץ שתתחילו להוסיף פרוסות עגבנייה לכל כריך שאתם אוכלים. כראייה לכך, במחקר שנערך בפינלנד אשר בדק 1,031 גברים בגילאי 55-46, נמצא כי נבדקים עם רמות גבוהות יותר של ליקופן הפחיתו את סיכוייהם ללקות בשבץ איסכמי בכ-55%.
4. סרדינים בשמן
לא בכדי מומלץ לאכול דגים שמנים כדוגמת סרדינים פעמיים בשבוע, וזאת מאחר שהם מהווים מקור טבעי לשומנים בריאים, סידן וויטמין D. חומצות השומן אומגה 3 משפרות את זרימת הדם בגוף ומונעות ממנו להיקרש. בנוסף, שמני הדג יכולים לסייע בהורדת רמות הטריגליצרידים שלכם, שכן מאגרי השומן בגוף מכילים לרוב גליצרידים מסוג זה. למרות זאת יש דבר אחד שחשוב לציין: אם אתם לא מסיימים את פחית הסרדינים שפתחתם, אין לאחסן אותם חזרה במיכל המקורי, אלא יש להעבירם לכלי זכוכית או כל כלי אחר אשר אינו עשוי ממתכת.
5. מלונים ואבטיחים
מלונים ואבטיחים מכילים כמות מים גבוהה מאוד והינם עשירים במינרלים ונוגדי חמצון. יתרה מזאת, פירות אלה דלים בנתרן, מה שהופך אותם למאכלים המושלמים להפחתת רמות הכולסטרול ולמניעת טרשת עורקים. כמו כן, הקרוטנואידים המצויים בפירות הללו מונעים התקשות של דפנות העורקים והוורידים, ובכך מסייעים להפחית את לחץ הדם כמו גם את הסיכוי ללקות בהתקף לב, שבץ מוחי וקרישת דם.
6. תה ירוק
אחד ההרגלים הטובים ביותר שאתם יכולים לסגל לעצמכם הוא שתיית תה ירוק מדי יום. מדובר במקור טבעי עשיר של נוגדי חמצון ופוליפנולים, וכן של תרכובות חיוניות המסייעות להפחית את רמות הכולסטרול בגוף ולהילחם בירידה בתפקודים הקוגניטיביים. כמו כן, חוקרים גילו כי אנשים ששתו 4 כוסות תה ירוק ביום הפחיתו את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בכ-20%, אך יש להדגיש כי ממצאים אלה לא מעידים על העובדה ששתיית תה בלבד היא הגורם הבלעדי להורדת הסיכון, וכי יתכן שהמחקר, אשר נערך ביפן, התעלם מגורמים הכוללים הבדלים גנטיים, תרבותיים וסביבתיים. יש לציין כי לא מספיק לשתות תה ירוק בכל יום, אלא גם חשוב להקפיד לשתות אותו כ-20 דקות לאחר הארוחה.
7. שיבולת שועל
ברגע שתחליטו לפתוח כל בוקר עם ארוחה המכילה שיבולת שועל, התועלת לא תבושש להגיע ואתם תבחינו בכך ללא צל של ספק. דגן זה יכול לסייע בהפחתת רמות הסוכר בדם ובשליטה על רמות הכולסטרול הרע בגוף, וכמו כן מדובר בבחירה מצוינת להפחתת לחץ, אשר מספקת למוח חומרים מזינים וחיוניים כדוגמת אבץ וברזל. לחצו כאן כדי ללמוד עוד על היתרונות של שיבולת השועל ולהכיר מתכונים נהדרים עם הרכיב המומלץ הזה.
8. שמן זית כתית מעולה
מחקר שפורסם על ידי כתב העת לרפואה של ניו אינגלנד, מראה כי במקרה שאתם נמצאים בקבוצת הסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ מוחי, צריכת שמן זית כתית מעולה על בסיס קבוע יכולה להפחית את הסיכוי שלכם לסבול מהם בהמשך החיים בכ-30%. אם זה לא מספיק, בשנת 2011 פורסמו בכתב העת נוירולוגיה פרטים אודות מחקר שנערך בצרפת ביוזמתם של חוקרים שאספו מידע מרשומות רפואיות של 7,625 אנשים מעל גיל 65 משלוש ערים שונות, כשאף לא אחד מהם סבלו מהיסטוריה של שבץ מוחי. הנחקרים חולקו ל-3 קבוצות על בסיס צריכת שמן זית כתית מעולה, וכעבור 5 שנים מבדיקה ראשונית זו, 148 מבין הנחקרים לקו בשבץ מוחי. התוצאות הראו כי המשתמשים המתמידים בשמן זית כתית מעולה, אשר השתמשו בו הן לבישול והן כתיבול, נהנו מסיכוי נמוך יותר ללקות בשבץ מוחי בכ-41% לעומת אלה שלא השתמשו בשמן זית כלל בבישוליהם. יש לציין כי תוצאות אלה זכו לאישוש גם לאחר התחשבות בגורמים אחרים שעשויים להשפיע, כדוגמת משקל הגוף, דיאטה, פעילות גופנית וגורמי סיכון אחרים.
9. מוצרי חלב דלי שומן
מחקר שוודי שנערך בשנת 2012, הוכיח כי החלפת מוצרי החלב הרגילים במוצרים דלי שומן יכולה להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי. החוקרים בדקו את הרגלי התזונה של 75,000 גברים ונשים בגילאי 83-45 במשך למעלה מעשור, ומצאו כי הנחקרים אשר צרכו מזונות חלב דלי שומן הפחיתו את סיכוייהם ללקות בשבץ מוחי בכ-12% בהשוואה לאלה שאכלו את הכמות הקטנה ביותר של מוצרי חלב שאינם דלי שומן. החוקרת ד"ר סוזנה לארסון, עוזרת פרופסור לאפידמיולוגיה לתזונה בשטוקהולם, מסבירה כי מוצרי חלב דלי שומן מורידים את לחץ הדם, וידוע כי לחץ דם גבוה הינו גורם משמעותי לשבץ מוחי. "מוצרי החלב דלי השומן עשויים להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ גם באמצעות הוויטמין D המצוי בהם", אומרת לארסון ומוסיפה כי מחקרים נוספים הראו שצריכה מספקת של ויטמין D עשויה לסייע במניעת התפתחות של לחץ דם גבוה.
10. קטניות
קטניות טובות לא רק עבור בריאות הלב, אלא גם עבור המוח שלכם, זאת מאחר שהן עשירות בחומצה פולית, שתזונה עשירה בה מפחיתה את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי. כראייה לכך, מחקר שנערך במשך 20 שנה על 10,000 מבוגרים לערך הוכיח כי אלה שצרכו כמות ראויה של חומצה פולית הפחיתו את סיכוייהם ללקות בשבץ מוחי בכ-20%. לחצו כאן כדי להכיר את סוגי הקטניות השונים ואת יתרונותיהם.
11. פירות וירקות העשירים באשלגן
מחקרים שונים מצביעים על כך שתזונה דלה באשלגן (פחות מ-1.5 גרם ליום), מעלה את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בכ-28%. כמו כן, נמצא כי משתתפים אשר אכלו תשע מנות יומיות של פירות וירקות העשירים באשלגן, כמו תפוחי אדמה, שזיפים, צימוקים ובננות, הפחיתו את הסיכוי שלהם ללקות בשבץ מוחי ב-38% לעומת האנשים שהסתפקו ב-4 מנות יומיות.
כמה מילים לסיום...
בזמן שהמזונות שציינו קודם לכן עשויים לעזור לכם להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בכ-50-20 אחוז, חשוב שתקפידו גם לדאוג לנושאים הבאים:
-
שינה מספקת – חוקרים מאוניברסיטת אלבמה בארצות הברית, מצאו קשר חזק וישיר בין שינה שנמשכת פחות מ-6 שעות לשכיחות גדולה יותר לסבול מתסמיני שבץ מגיל 45 ומעלה. לכן מומלץ שתכירו גם 11 דרכים מוכחות שיסייעו לכם להירדם בקלות.
-
מעקב אחרי לחץ הדם – על פי מחקר שנערך בארה"ב, לחץ דם גבוה מעלה את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי בכ-80% בקרב צעירים, ובכל זאת אנשים רבים אשר סובלים מלחץ דם גבוה אינם מודעים לכך כלל. אי לכך, חשוב להקפיד לבצע בדיקות לחץ דם וכולסטרול באופן קבוע כבר אחרי גיל ההתבגרות.
-
חיסון כנגד מחלת השפעת – חיסון השפעת עשוי להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ מוחי ובהתקף לב בכ-50%, ללא קשר להיסטוריה הרפואית. עם זאת יש לציין כי לא נמצא קשר מובהק המסביר את יכולת ההגנה הגבוהה של חיסון זה, אולם חוקרים סבורים כי החיסון מפחית את הסיכוי לפתח דלקות שנקשרות לבעיות לב וכלי דם.
-
דיאטה מאוזנת ומגוונת – עליכם להקפיד על תזונה מגוונת ומאוזנת שלא תכיל את אותם המאכלים באופן קבוע, להעדיף לצרוך מזון בצבעים שונים ולהיות יצירתיים ככל הניתן.
-
שליטה על לחצים – עליכם ללמוד כיצד לשלוט במצבי לחץ ביומיום, ותוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות 19 דרכים זריזות ויעלות להרגעת הגוף והנפש.
-
שמירה על מוח צעיר – יישמו שיטות ועצות אשר יסייעו לכם לשמור על יכולות המוח לאורך שנים רבות, כדוגמת 12 הטיפים הבאים.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: