print header

9 כללי בריאות שכדאי לחשוב עליהם מחדש

מחקרים חדשים מגלים לנו כי הרבה מהתפיסות שלנו לגבי הבריאות זקוקות חשיבה מחודשת. אלו הם 10 כללי בריאות מוכרים שכדאי להכיר את הגרסה המעודכנת שלהם.

כלל מספר 1 - אכלו ירקות מצבעי הקשת
מומחי תזונה נהגו להסביר כי ההמלצה היא לאכול פירות וירקות במגוון צבעים ויש בכך הגיון. בירקות ופירות בצבעים אדום, כתום, סגול וירוק, יש נוגדי חמצון חזקים המגנים על הגוף מפני רדיקלים חופשיים.

9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - לבן זה גם צבע
זה נכון מאוד שירקות בצבעים עזים מכילים חומרים תזונתיים חיוניים אבל צריך לזכור שגם ירקות לבנים מכילים שפע של יתרונות בריאותיים. כרובית למשל, מכילה תרכובות נוגדות סרטן חזקות. שום ובצל הם אמנם חיוורים בצבעם, אך הם מגנים על מערכת העיכול מפני סרטן ומשמשים כנוגדי דלקות יעילים ביותר. אפילו בפטריות קיימים נוגדי חמצון ולכן חשוב לא להיתקע על הצבעים העזים ולתת מקום גם ללבנים בתזונה שלנו.

 

 

 

כלל מספר 2 - כדי לספק ברזל לגוף אכלו בשר
בבשר אדום אכן יש כמות יפה של ברזל ושנים מרצים לנו שזה המקור הכי טוב למינרל החשוב. אך מחקרים שנעשו בתקופה האחרונה מגלים שהחסרונות של בשר אדום עולים על היתרונות: צריכה מוגברת של בשר אדום נקשרה להגדלת הסיכון למחלות לב וסרטן. את הברזל שלכם כדאי לצרוך ממקום אחר.

9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - לכו על ירוק
עד גיל 50 צריכת הברזל היומית המומלצת היא 18 מ"ג ומעל גיל 50 הצריכה המומלצת היא 8 מ"ג. את הכמויות הללו אפשר להשיג ללא בעיה בירקות עלים ירוקים כהים, קטניות, פירות יבשים, בוטנים וזרעי פשתן. את אלה מומלץ לאכול לצד מאכלים העשירים בויטמין C (תותים, קיווי, פירות הדר), כיוון שהוא מסייע לגוף לספוג את הברזל.

 

 

 

כלל 3 - הימנעו ממזון תעשייתי
הכלל הזה מצוין כשחושבים על מזונות כמו עוגיות, לחמים ודגנים מתוקים. מאכלים אלה עשויים להכיל כמויות גבוהות של סוכר ולהיות נטולי הרכיבים התזונתיים הקיימים במזון שעבר עיבוד חלקי.

 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - לא כל המזונות התעשייתיים נוצרו שווים
מזון תעשייתי יכול לחסוך לנו זמן הכנה ובישול. יש מזונות תעשייתיים כמו טונה משומרת, ירקות קפואים, פסטה מקמח מלא, שימורי קטניות וכדומה, אשר יכולים לספק ארוחה מהירה, מלאה ובריאה. אל תהססו להצטייד באוכל תעשייתי אם אתם מקפידים לבדוק את תכולת הסוכר והנתרן שבו.

 

 

 
כלל 4 - אכלו סלמון מהטבע
קיימת אזהרה לגבי דגי סלמון המגודלים בחוות דגים, לגבי ריכוז גבוה של חומרים רעילים הנקראים ביפנילים עתירי כלור. לכן עלתה המלצה לאכול דגגי סלמון מהטבע, אלא שמחירם גבוה מאוד. מחקר חדש של אוניברסיטת הרווארד שם את הדברים בפרופורציה: אם 100 אלף בני אדם יאכלו סלמון פעמיים בשבוע למשך 70 שנה, יש סיכוי ש-24 מהם ימותו בעקבות הרעלה, לעומת סיכוי ש-7,000 מהם ינצלו ממוות כתוצאה ממחלות לב.


 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - יש הרבה דגים בים
אחרי שביססנו את העובדה שאפשר לאכול סלמון בחופשיות, הגיע הזמן להעשיר את התפריט שלנו בדגים נוספים. התחילו לאכול דגים כמו מקרל, הליבוט, הרינג, סרדינים ואנשובי. כל הדגים הללו חיים במעמקי מי הים הצפוני הרוויים באצות ופלנקטון, שהם מזונם של הדגים. באצות ובלפנקטון יש שפע של אומגה 3, חומצת שומן חיונית נגד מגוון מחלות אשר מגיעה אלינו דרך הדגים.

 

 

 
כלל 5 - מתיחות לפני פעילות גופנית
עוד משיעורי הספורט של בית הספר היסודי מלמדים אותנו לבצע מתיחות לפני אימון. העניין הוא שמטרת המתיחות היא ליצור גמישות בתהליך של קריעה מיקרוסקופית של סיבי שריר. את זה עלינו לבצע אחרי האימון ולא לפניו. אחרי פעילות גופנית השריר חם ונמצא בתהליך של פירוק, כאשר הבנייה שלו מתבצעת במנוחה. לכן, כדי שהשריר ייבנה בצורה גמישה ולא כגוש מוצק, עלינו לבצע את קריעת הסיבים (המתיחות) אחרי האימון ואז בזמן המנוחה, הגוף יבנה את את השריר ארוך יותר וגמיש יותר. מחקרים אף גילו שמתיחות טרם האימון הורידו את רמת הביצועים אצל מתאמנים.

 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש
חשיבה מחודשת - חממו מנועים לפני האימון
הגוף שלנו מורגל לרמת עומס נמוכה ביומיום וחימום תפקידו להכין את הגוף ולאותת לו שהולכת להתבצע עלייה משמעותית במידת העומס שיופעל עליו בקרוב. ריצה קלה, הליכה, אופניים או כל תרגיל שמפעיל כמות גדולה של שרירים ומפרקים, הם הדרך הטובה ביותר להתחיל אימון. כדאי להתחיל באיטיות ולהגביר מעט (לא למלוא העוצמה) לקראת הסוף. כך תגבירו את זרימת הדם בהדרגה, מבלי להפתיע את הגוף בדופק קיצוני. בנוסף, חימום משחרר נוזלי סיכה במפרקים ומסייע למנוע פציעות. את המתיחות כאמור, השאירו לסוף.

 

 

 

כלל 6 - קנו נעליים חדשות פעם בחצי שנה
ישנה דעה רווחת שנעליים צריך להחליף כל 6 חודשים, אולם מחקרים שנעשו בתחום לא גילו את "הזמן הנכון" להחליף נעליים ויש לכך סיבה טובה: רמת השחיקה אצל אנשים שונים משתנה לפי השימוש, התדירות, מבנה הרגל, השטח עליו הולכים וסגנון ההליכה/ריצה. כמובן שגם לאיכות הנעל יש השפעה קריטית כל חיי המדף שלה ולכן כל אדם צריך להכיר את הרגליים והנעליים שלו. דרך טובה לדעת בודאות שהגיע הזמן להחליף נעליים היא כאבי גב/ברכיים פתאומיים.

 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש
חשיבה מחודשת - אל תנעלו על זוג אחד
חוקרים מלוקסמבורג גילו כי אצנים שהשתמשו בכמה זוגות נעלי ריצה והחליפו ביניהם, הראו סיכון הנמוך ב-39% לפציעות. זאת אומרת שעדיף לקנות 2-3 זוגות נעליים במקביל ולשמור אותן ליותר זמן. כך תוכלו גם להשיג מחירים טובים יותר על הנעליים וגם לשמור על הבריאות. אגב, אם אתם מתאמנים על משטחים שונים, מומלץ להתאים את סוג הנעל למשטח. כך למשל ריצה על שבילי עפר תצריך נעל מאסיבית, עמידה ובעלת אחיזה טובה, לעומת ריצה על כביש שתצריך נעל קלה, רכה ומאווררת.

 

 

כלל 7 - סקווטים (כפיפות ברכיים) הורסים את המפרקים
מאמנים רבים ממליצים לאנשים בעלי בעיות ברכיים להימנע מתרגילי סקווטים כדי לא לשחוק את המפרק עוד יותר. אבל לכל פציעה יש את הפתולוגיה שלה ולא תמיד הכלל הזה תקף.

 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - בצעו יותר סקווטים
פיזיותרפיסטים ממליצים לאנשים שנפגעו בברכם לבצע תרגילי כפיפות ברכיים ולא ההיפך. תרגילים את מחזקים את כל השרירים ההיקפיים של הברך, את הרצועות והגידים, מה שמייצ את הברך במקומה. הכל תלוי בסוג הפציעה שלכם ובהנחיות הרופא/פיזיותרפיסט.

 

 

 

כלל 8 - כבסו במים קרים
כביסה במים קרים היא חסכונית יותר מתכניות הכביסה הרגילות בטמפרטורות גבוהות ומכאן מגיעה העצה לכבס במים קרים. אך יש לכך השלכות שצריך להכיר.


 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - העלו את המעלות
מיקרוביולוגים הוכיחו כי אחרי כביסה קרה קיימים חיידקים רבים בכביסה, ביניהם חיידקים צואתיים. זה אומר שאם ביצעתם כביסה קרה של תחתונים ומגבות מטבח לצורך העניין, יש סיכוי לא רע שחיידקים צואתיים ימצאו את דרכם למגבות 'הנקיות' שלכם. כבסו במים חמים והפרידו בים כבסים מלוכלכים כמו תחתונים, גרביים וסדינים, לבין מגבות ושאר בגדים.

 

 

 
כלל 9 - צחצחו שיניים מיד אחרי האוכל
אם אכלתם מזון חומצי כמו פירות הדר, עגבניות, משקות מוגזים, יין, תה, קפה, זה לא רעיון טוב לצחצח שיניים מיד. החומצה מחלישה את ציפוי האמייל של השיניים והצחצוח יכול לפגוע בו.


 
9 כללים בריאותיים שכדאי לחשוב עליהם מחדש

חשיבה מחודשת - גרגרו מים
מה שיוצר חיידקים, חורים ושאר בעיות שיניים, זה שאריות מזון שנתקעות ונרקבות בחניכיים ובשיניים. כדי להיפטר מהן מבלי לפגוע באמייל פשוט גרגרו מים ביסודיות על מנת לשטוף את כל אותן שאריות מזון. אם אתם רוצים להגביר אפקט נגד דלקות, גרגרו מי מלח. אם אתם בכל זאת רוצים לצחצח אחרי הארוחה, חכו חצי שעה-שעה כדי לתת לאמייל זמן להתאושש.


תמונות: Niels Bosboom, macrotim, tranchis, wiki, Eye fillet marbling - Little Creek Cattle Co Grass-Fed Beef, Culinary fruits front view.jpgSannset Walter Baxter

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.