print header

כדאי לדעת: מיתוסים ועובדות על עצירות

טוב לדעת

 

עצירות היא מצב לא נעים, שיכול להתרחש בכל גיל ולכל אחד. לעיתים עצירות היא תופעה חד פעמית ולפעמים היא בעייה מתמשכת. לאורך ההיסטוריה האנושית, נקשרו מיתוסים רבים בעצירות, בגורמים לה ובדרכים להקל עליה. אז מה אמיתי ומה "סיפורי סבתא"? אנחנו עושים סדר.

מיתוס: צריך ללכת לשירותים בכל יום
התדירות "הנורמלית" של ביקור בשירותים משתנה מאדם לאדם. יש אנשים שהולכים 3 פעמים ביום ויש שהולכים 3 פעמים בשבוע. אף על פי שמאוד נפוץ ללכת פעם ביום, אין בעייה לעבור כמה ימים ללא ביקור בשירותים. עצירות מוגדרת כפחות מ-3 ביקורים בשירותים בשבוע. עצירות חמורה מוגדרת כפחות מביקור אחד בשבוע בשירותים. במצבים כאלה מומלץ לפנות לטיפול רפואי מיידי.

מיתוס: עצירות מייצרת רעלים ובעיות בריאות
ישנה אמונה הגורסת כי אנשים הסובלים מעצירות סופגים לגופם חומרים רעילים מהצואה, הגורמים למחלות כמו אסתמה וסרטן המעי. אולם אין ראיות לכך שצואה מייצרת חומרים רעילים וכן אין ראיות שחוקן וניקוי מעי יכולים למנוע סרטן או מחלות אחרות.

מיתוס: עצירות אומרת שאנו צריכים יותר סיבים ותו לא
תזונה עתירת סיבים יכולה לעזור במצבי עצירות, אולם עצירות כרונית יכולה להצביע על בעייה שאינה קשורה למחסור בסיבים תזונתיים. עצירות קשה יכול להיות תוצאה של פעילות של בלוטת התריס, סכרת, פרקינסון, שבץ או אפילו תופעת לוואי של תרופות מסויימות. במקרים נדירים עצירות יכולה להיות כתוצאה מסרטן מעי או מחלה של מערכת החיסון. מומלץ לראות רופא במקרה של עצירות מעל שבועיים או מקרים של דם בצואה, כאבים קשים במתן צואה או אבדן משקל בלתי מוסבר.


 

עובדה: מוצרי חלב יכולים לגרום לעצירות
לרגישים ללקטוז, מוצרי חלב יכולים לגרום לעצירות, כפי שעלה במחקר אצל ילדים. מרבית הרגישים ללקטוז יכולים לאכול כמות קטנה של מוצרי חלב מדי יום. בכל מקרה אם הינכם רגישים ללקטוז, רצוי להיוועץ ברופא.

עובדה: מסטיק יכול לתקוע את המערכת
אמנם נכון, אבל רק במקרים נדירים, בעיקר אצל ילדים. בליעת כמות גדולה של גומי לעיסה, או כמויות קטנות בפרק זמן קצר, יכולה ליצור מאסה שחוסמת את דרכי העיכול ויוצרת עצירות. אולם אצל מרבית האנשים, החלקים של המסטיק שאינם מתעכלים, מתפנים בסופו של דבר מהגוף כדרכה של שאר הפסולת. אם כן, בליעת מסטיק מזדמנת אינה מזיקה.

עובדה: חופשות יכולות לגרום לעצירות
טיולים בעולם משנים את שגרת היום והתפריט שלנו, מה שיכול להוביל לעצירות זמנית. שתייה מרובה של נוזלים צריכה למנוע את אי הנעימות. בנוסף תנועה של הגוף בזמנים "המתים" של הטיול, כמו המתנה בצ'ק אין, או ישביה במטוס, תוכל גם לסייע. הגבלת צריכת אלכוהול ואכילה מרובה של פירות וירקות יעזרו גם הן לעצירות הטיולים.

עובדה: מצב הרוח יכול להשפיע
דיכאון יכול ליצור עצירות או להחמיר עצירות קיימת. הרגעה באמצעות מגוון שיטות, כמו יוגה, מדיטציה או כל דרך אחרת שטובה עבורכם, תעזור להחזיר את המצב לקדמותו. מסאג'ים מרגיע לשרירי הבטן יכול גם להניע מחדש את פעילות מערכת העיכול.

מיתוס: לא יזיק לשמור בפנים
פעמים רבות אנו מרגישים עסוקים מכדי לעשות הפסקת שירותים, או שאנו מעדיפים לחכות עד שנגיע לשירותים של הבית. אך חשוב לדעת שעם הזמן, דחיית הצרכים עשויה להביא לעצירות, שכן היא מעמעמת את האותות שהגוף מעביר לנו. לכן, אם הטבע קורא לכם, תענו לו.



 

עובדה: תרופות יכולות ליצור עצירות
כמה תרופות לכאבים, דיכאון, לחץ דם גבוה ופרקינסון, נמצאו קשורות לעצירות. יותר מדי סידן וברזל יכולים גם הם להביא לעצירות, בייחוד אם לוקים אותם עם תרופות אחרות. היוועצו ברופא אם קיימת אצלכם תופעת לוואי בעת נטילת תרופות.

 

עובדה: דיאטה נמוכה בסיבים יכול לגרום לעצירות
מניעה מצריכת סיבים תזונתיים יכולה לגרום לכם עצירות. כדי למנוע את המצב הזה, נסו לצרוך לפחות 20 גרם סיבים ביום, אך אם אתם יכולים להוסיף עוד, מה טוב. אכלו יותר פירות וירקות, החליפו את כל המוצרים "הלבנים", אורז, פסטה, לחם וכדומה, במוצרים מלאים, או "חומים". מים יעזרו לתזונה החדשה להיכנס לפעולה אפקטיבית יותר, אז הוסיפו 2 עד 4 כוסות מים לפחות בכל יום. התוצאות יורגשו תוך ימים ספורים.

עובדה: שזיפים מיובשים עוזרים ליציאות קלות
שזיפים מיובשים זכו במוניטין של התרופה הטבעית הטובה ביותר לעצירות ולא סתם. הם עתירים בסיבים וכן בחומרים לקסטיביים טבעיים. הסיבים בשזיפים המיובשים טובים לא רק לעצירות, אלא גם להורדת כולסטרול.

עובדה: שתיית מים יכולה לעזור
שתיית מים מונעת התייבשות, מה שיכול למנוע עצירות. בעוד התייבשות חמורה מובילה דווקא לשלשולים, מחסור קל בנוזלים יכול להפוף את היציאות לקשות ולא נעימות. צריכת מים נכונה תרכך את הצואה ותשפר את חווית השירותים. לאורך זמן.

עובדה: התעמלות יכולה להקל עצירות
מחסור בפעילות גופנית יכול לתרום לעצירות. אולם מן העבר השני, פעילות ספורטיבית יכולה להניע את מערכת העיכול לפעילות סדירה ולהוריד לחץ, ובכך לפעול בשני מישורים. המתינו שעה לפחות אחרי האוכל, בטרם תתחילו להתאמן, כדי לתת לגוף זמן לעכל.

מיתוס: קפה יכול לתקן עצירות
אמנם קפה יכול לגרות את שרירי מערכת העיכול לפעולה, אך אין זה מומלץ להשתמש בקפה כדי להקל עצירות. יש לזכור כי הקפאין הוא חומר משתן ועשוי לספוג נוזלים מהצואה ולהפוך אותה קשה ובכך להגביר עצירות. באותה מידה, מומלץ להימנע מאלכוהול ומקולה.

 

מיתוס: דם בצואה זה מצב נורמלי
דם בצואה אינו מצב רציני בכל המקרים, אך תמיד מומלץ להיוועץ ברופא אם מופיע דם בצואה. דם אדום ובהיר הוא לרוב תוצאה של טחורים או פצעים בחלק החיצוני של פי הטבעת. עצירות ומאמץ בזמן מתן צואה יכולים להיות הסיבה. לעומת זאת דם כהה ושחרחר או דם בגושים, יצביע על מקור עמוק יותר של דימום ועל בעייה חמורה יותר. יש לגשת לרופא באופן מיידי.



מקור תמונות: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.