print header

המחקר שמוכיח: פעילות גופנית משפיעה על המוח יותר משחשבנו

אם אתם שומרים על כושר גופני ואף עורכים פעילות גופנית מדי יום, אתם מכירים את התחושה הנפלאה שמציפה אתכם לאחר אימון טוב – הראש צלול יותר, המחשבות זורמות במהירות ואתם מרגישים ערניים וממוקדים יותר. עד היום המדע הניח שההשפעה החיובית הזו על המוח נמשכת רק מספר שעות, אבל מחקר חדש שנערך ביוניברסיטי קולג' לונדון מציג תמונה שונה ומפתיעה לטובה: ההשפעה החיובית של פעילות גופנית על היכולות הקוגניטיביות שלנו עשויה להימשך עד 24 שעות מסיום הפעילות!
 

איך נערך המחקר?

צוות החוקרים, בראשות ד"ר מיקאלה בלומברג מהמכון לאפידמיולוגיה ובריאות ביוניברסיטי קולג' לונדון, עקב אחר 76 משתתפים בני 50 עד 83. המשתתפים ענדו צמידים חכמים שעקבו אחר פעילותם במשך 8 ימים רצופים, ומדי יום הם עברו מבחנים קוגניטיביים מקיפים. המחקר היה ייחודי בכך שהוא התבצע בתנאי חיים אמיתיים, בניגוד למחקרים קודמים שנערכו בתנאי מעבדה מבוקרים, מה שאפשר לחוקרים לראות כיצד פעילות גופנית משפיעה על התפקוד המוחי בחיי היומיום הרגילים שלנו.
פעילות גופנית משפרת את הקוגניציה למשך 24 שעות: אנשים מבוגרים עושים פעילות גופנית

תוצאות מפתיעות: זיכרון משופר ביום שלמחרת

הממצאים היו מרשימים במיוחד. המשתתפים שביצעו יותר פעילות גופנית מתונה עד נמרצת מהרגיל ביום מסוים, הציגו ביצועים טובים יותר במבחני זיכרון לא רק באותו היום, אלא גם ביום שלאחר מכן. המחקר בדק שני סוגי זיכרון: זיכרון עבודה, שאחראי על עיבוד מידע בזמן אמת, וזיכרון אירועי (אפיזודי), שקשור ליכולת לזכור אירועים ומידע מהעבר. בשני המקרים, הביצועים של הנחקרים השתפרו באופן משמעותי.

לא חייבים להתאמן בחדר כושר

והנה החדשות הטובות שעוד יותר תשמחו לשמוע: אין צורך להיות ספורטאי מקצועי או להתאמן במשך שעות בחדר כושר כדי ליהנות מהיתרונות הללו. ד"ר בלומברג מדגישה שפעילות מתונה או נמרצת יכולה להיות כל פעילות שמעלה את קצב הלב. זה יכול להיות ריקוד בסלון, הליכה מהירה בשכונה או אפילו עלייה במדרגות במקום שימוש במעלית. המפתח הוא להגביר את קצב הלב ולהתמיד בפעילות לפרק זמן מסוים. 
פעילות גופנית משפרת את הקוגניציה למשך 24 שעות: נשים עולות במדרגות

החוקרים מזהירים מפני ישיבה ממושכת

ממצא מעניין נוסף במחקר מתייחס להשפעה השלילית של ישיבה ממושכת. המשתתפים שבילו זמן רב יותר מהרגיל בישיבה הראו ירידה ביכולות הזיכרון והעבודה שלהם ביום שלאחר מכן, וזהו ממצא מדאיג במיוחד בעידן המודרני, שבו רבים מאיתנו מעבירים שעות ארוכות בישיבה מול המחשב או תוך שימוש בטלפון הנייד. ד"ר בלומברג מדגישה שחשוב לשבור את מעגל הישיבה הממושכת על ידי הפסקות קצרות של תנועה לאורך היום. תוכלו ללחוץ כאן כדי להכיר אימון אינטרוולים מומלץ שייקח לכם 7 דקות בלבד מהיום ושתוכלו לבצע בהפסקה שכזו.

משמעות המחקר לטווח הארוך

פרופסור אנדרו סטפטו, אחד החוקרים הבכירים במחקר, מדגיש את החשיבות הרחבה של הממצאים: "עבור מבוגרים, שמירה על תפקוד קוגניטיבי היא הרבה יותר מסתם עניין של נוחות. זהו מפתח לאיכות חיים טובה, תחושת רווחה ועצמאות." אמנם עדיין מוקדם לקבוע אם ההשפעות קצרות הטווח האלה תורמות לבריאות הקוגניטיבית לטווח הארוך, אך יש כבר עדויות רבות שמצביעות על כך שפעילות גופנית עשויה להאט את ההידרדרות הקוגניטיבית ולהפחית את הסיכון לדמנציה.
פעילות גופנית משפרת את הקוגניציה למשך 24 שעות: אנשים מבוגרים עושים הליכה

המסקנה: יש מתכון פשוט לשיפור הזיכרון והחשיבה

אז מה המסקנה המעשית של המחקר המרתק הזה? התשובה פשוטה ומפתיעה: הפעלת הגוף שלנו באופן יומיומי משפיעה על המוח הרבה יותר משחשבנו. אין צורך בתוכנית אימונים מורכבת או במנוי יקר לחדר כושר, כל מה שצריך לעשות זה להכניס יותר תנועה לחיי היומיום שלנו – לקום מהכיסא כל שעה, ללכת לסופר ברגל במקום ברכב, או אפילו לרקוד קצת בזמן שמסדרים את הבית.
 
כשמשלבים את הפעילות הגופנית הזו עם הקפדה על שינה טובה (לפחות שש שעות בלילה), אנחנו מעניקים למוח שלנו את התנאים הטובים ביותר לפעול במיטבו. זכרו – לעולם לא מאוחר מדי להתחיל, כי המחקר הראה שגם אנשים בגילאי 50-83 נהנו מההשפעות החיוביות של הפעילות הגופנית על המוח. אז בפעם הבאה שאתם מתלבטים אם לעלות במעלית או במדרגות, או אם לצאת להליכה קצרה בערב – חשבו על המוח שלכם. הוא יודה לכם על כך היום, מחר, ואולי אף הרבה מעבר לכך.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.