print header

האם יתכן שהנודניק של השעון המעורר לא מזיק כמו שחשבנו?

ההיגיון אומר שלחיצה על כפתור הנודניק בשעון המעורר היא לא מנהג חיובי וטוב, ויתכן אפילו ששמעתם שזה מפריע למחזור השינה התקין שלכם ופוגע ברמות האנרגיה שלכם בבוקר ואף לאורך היום. העובדה הפשוטה היא שהנודניק מונע מאיתנו להתחיל את היום שלנו מוקדם, ובכך גוזל מאיתנו שעות של פעילות שיכולנו לנצל להתארגנות רגועה יותר בבוקר, אך האם יש לו השפעות שליליות מעבר לכך? הוא באמת פוגע ברמות האנרגיה? מחקר חדש שפורסם במגזין האירופאי לרפואת השינה הראה שאפילו לחיצה של מספר פעמים אינה מזיקה לכם כמו שחשבתם, אז כעת עולות כמה שאלות מעניינות – כמה פעמים אפשר ללחוץ על כפתור הנודניק לפני שהוא כן מתחיל להזיק, והאם יתכן שיש לו תועלת?

האם לחיצה על הנודניק עושה אתכם עייפים יותר?

אנשים מסוימים, כמו אלו שנוטים להתעורר מאוחר יותר מאחרים, עשויים להפיק תועלת משימוש בכפתור הנודניק בכך שהוא יכול להפיג מצב שנקרא Sleep Inertia – המצב שבו אתם עדיין מרגישים מטושטשים על הבוקר, שיכול להימשך גם מעבר לכוס הקפה הראשונה. ב-2 מחקרים – אחד שבו הנחקרים דיווחו על עצמם והרגליהם ואחר שנערך בתנאי מעבדה – נמצא כי לחיצה על כפתור הנודניק לא באמת פוגעת באופן רציני על איכות השינה, והיא לא גורמת לאובדן משמעותי של שעות שינה.
האם הנודניק מזיק: אישה לוחצת על שעון מעורר
״המחקרים האלה מאששים כי בעת שאדם לוחץ על כפתור הנודניק כחלק משגרת הבוקר שלו, הוא אינו גורם לעצמו שום נזק בהתייחס לארכיטקטורת השינה הכוללת או בהקשר לתפקודו בשעות מאוחרות יותר לאורך היום״, כך אומרת שרה בנג׳מין, מנהלת רפואית במרכז להפרעות שינה בג׳ון הופקינס אשר אינה מקושרת למחקר.
 
במחקר הראשון, החוקרים ראיינו יותר מ-1,700 נחקרים בנוגע להרגלי השינה והערות שלהם. יותר משני שליש מהנחקרים (68%) דיווחו שהם משתמשים בכפתור הנודניק או קובעים מספר שעונים מעוררים שיפעלו אחד אחרי השני. הסיבה העיקרית למנהג הזה היא תחושת עייפות או חוסר היכולת להתעורר מיד עם הצלצול הראשון. חלק משמעותי מהנחקרים (17.4) אמר שהוא עושה זאת כי ״זה מרגיש טוב״, ומספר דומה של נחקרים (16.6%) ציינו שהם פשוט רוצים ״להתעורר לאט יותר״.

האם לחיצה על הנודניק משפיעה על איכות השינה?

החלק השני של המחקר בדק 31 אנשים שנוהגים להשתמש בכפתור הנודניק אשר העבירו מספר לילות במעבדת שינה. גילם הממוצע של הנחקרים היה 27, ולגיל יש תפקיד חשוב במחקר מסוג זה, מכיוון שאנשים צעירים נוטים לישון ולהתעורר מאוחר יותר מאנשים מבוגרים. ״אנשים צעירים נוטים להיות ׳אנשי ערב׳. זה משפיע על כמה שהם עייפים בבוקר ועל הסיבה שבגללה הם מרגישים שעליהם ללחוץ על כפתור הנודניק״, כך אומרת טינה סונדלין, מנהלת המחקר ומרצה במחלקת הפסיכולוגיה באוניברסיטת סטוקהולם שבשוודיה. 
האם הנודניק מזיק: אישה ישנה
המחקר נעזר רק בנחקרים שדיווחו על שינה בריאה ופסל נחקרים שהייתה להם שינה לקויה, קשיים בהירדמות במיטה אחרת פרט למיטתם או אם היו נוחרים כבדים. המשתתפים עברו 2 סבבי מחקר, וכשהתעוררו נתבקשו לפתור בעיות מתמטיות ולבצע מבדקים קוגניטיביים פשוטים, כמו זכירת מילים. ביום אחד הנחקרים נתבקשו להשתמש בכפתור הנודניק 3 פעמים למשך 30 הדקות האחרונות של השינה, וביום אחר הם נתבקשו פשוט לישון למשך 30 הדקות האלה ולהתעורר כשהשעון המעורר יצלצל.
 
החוקרים מדדו את רמות הקורטיזול ברוק של הנחקרים לאחר שהתעוררו. קורטיזול הוא הורמון שבין היתר משחק תפקיד משמעותי בהתעוררות, כשרמות הקורטיזול מגיעות לשיאן 15-45 דקות לאחר הערות. רמות גבוהות של קורטיזול מקושרות לתחושת ערות וערנות, בעוד שרמות נמוכות של קורטיזול מעידות על תחושת עייפות.

לחיצה על כפתור הנודניק שיפרה את הקוגניציה

התגלה לחוקרים כי לאנשים שהתרגלו להתעורר עם נודניק היו רמות מעט יותר גבוהות של קורטיזול כשהתעוררו עם הנודניק, אך ההבדל הזה נעלם לאחר 40 דקות מרגע ההתעוררות. ביום שבו אפשרו לנחקרים להשתמש בנודניק, הם תפקדו טוב יותר במבחנים הקוגניטיביים, אולם ועל אף שישנו מעט פחות. ״אחרי השימוש בנודניק, הנחקרים הגיבו מעט יותר מהר למבדקי מתמטיקה וזיכרון״, מספרת סונדלין.
האם הנודניק מזיק: איש מתעורר עם שעון מעורר
״המשמעות של הממצאים האלה היא שהנודניק לא רע כמו שהאמנו עד עכשיו, והוא אף עשוי להדוף את ה-Sleep Inertia״. על אף שרמות הקורטיזול חזרו לממוצע 40 דקות אחרי ההתעוררות, הנחקרים לא הרגישו עייפים יותר, וזו הרי הסיבה העיקרית שבגללה אנחנו משתמשים בכפתור הנודניק – כדי להתעורר פחות עייפים. ״סביר להניח שהנחקרים האלה תמיד ירגישו קצת מנומנמים על הבוקר, לא משנה איך יקומו – עם או בלי נודניק״, מסכמת סונדלין את מחקרה. ״ובכל זאת, על אף שהמשתתפים לא דיווחו על כך שהרגישו פחות עייפים, ההתעוררות האיטית עדיין שיפרה את יכולותיהם הקוגניטיביות״. 

אז כמה פעמים מותר ללחוץ על כפתור הנודניק?

בסופו של דבר, אם אתם נוהגים ללחוץ על כפתור הנודניק, עדיף שתמשיכו לעשות זאת בלי רגשות אשמה – לא נראה שזה מזיק כמו שכולנו חשבנו. ״נסו למצוא איזון טוב בין הזמן שבו אתם משתמשים בכפתור הנודניק לבין הזמן הכולל של השינה שלכם. אם אתם מקבלים מספיק שעות שינה לפני שמתחיל השעון המעורר, זה בסדר ללחוץ על כפתור הנודניק עד 3 פעמים וליהנות מעוד 20-30 דקות של שינה״, כך אומרת סונדלין. 
בנג׳מין לעומתה מזהירה מפני הממצאים האלה, מכיוון שהמחקר נעשה רק בקרב אנשים צעירים בעלי שינה בריאה. אם אתם מתעוררים עייפים מדי בוקר, משתמשים בנודניק, אך עדיין חשים עייפים לאורך היום, עליכם לגשת לרופא ולברר האם יש לכם בעיה רפואית שקשורה לשינה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.