print header

10 טעויות נפוצות שהורים וסבים עושים ומונעות מתינוק שינה ערבה

הורות לתינוק יכולה להיות תקופה קסומה שמלווה בחוויות מדהימות, כמו הפעם הראשונה שבה הוא מתהפך, נעמד והולך. עם זאת, היא גם מלאה באתגרים רבים, כשאחד מהם הוא עניין השינה שלו, שמובילה ללילות לבנים בבית. הורים וסבים רבים, בעיקר אם הם טריים, לא תמיד יודעים מה צריך ומה אסור לעשות כדי לסייע לתינוק להירדם במהירות ולזכות בשינה ערבה. כדי לעשות לכם סדר בים הטיפים שוודאי שמעתם מכל יודע דבר, החלטנו להציג בפניכם 10 טעויות נפוצות שמונעות מתינוקות לישון טוב בלילה, וכמובן כיצד ניתן לתקן אותן.

1. לא משחקים מספיק עם התינוק בשעות היום

תינוקות הם בדיוק כמו מבוגרים – ככל שהם עסוקים יותר במהלך היום, כך הם מתעייפים ונרדמים מהר יותר בלילה. בשל כך, מומחים רבים ממליצים לכם כהורים וכסבים לשחק עם ילדכם ולערוך עימו פעילויות חינוכיות ומפתחות כמו אלו שנמצאות במדריך השימושי הבא. עם זאת, מפני שכל אחת מהן מעוררת ומגרה את מוחם של תינוקות שטרם מלאו להם שנה, לא כדאי לערוך אותן בסמוך לשעת השינה. על אחת כמה וכמה כדאי להימנע מקיום פעילויות חדשות ולא מוכרות בערב, זאת מכיוון שהן עלולות לגרום למוח לעבוד יותר מהרגיל, וכתוצאה מכך התינוק יתקשה להירדם במהירות למרות שהוא מותש. לכן, מומחים רבים ממליצים לכם לערוך פעילויות חינוכיות ומפתחות, אך לא להציג בפני תינוקכם יותר מדי דברים חדשים במהלך היום, ודאי שלא לפני שעת השינה.

2. לא מאפשרים לתינוק לנסות להירדם בעצמו

הורים רבים מנסים להרדים את ילדיהם בעזרת סיפור לפני השינה, ליטוף, נענוע או אפילו שירה, וזהו בהחלט הרגל מקסים ומרגיע, אך לא בהכרח מומלץ. לא מעט מומחים טוענים שאם תתנהגו כך בימים הראשונים של התינוק בבית, הוא עלול להגיע למצב בו הוא מתקשה להירדם לבד בגיל 3-4 חודשים, לכן כדאי לכם לתת לו לנסות לישון בלעדיכם עוד קודם. בנוסף, מתוצאות מחקר שפורסם בשנת 2002 עולה שלא כדאי לכם לקום מהמיטה בעקבות כל קול שתינוקכם משמיע באמצע הלילה, אלא לחכות כמה דקות ולתת לו להירדם לבד – זוהי דרך נוספת לנתק את התלות הזו שלו בכם. כמובן שאם אתם רואים שעבר זמן והוא עדיין מתקשה לישון – אתם צריכים לגשת ולבדוק מה הבעיה. 
טעויות שפוגעות בשינה של תינוק: אמא וילד קוראים ספר

3. ישנים עם התינוק שעבר את גיל חצי שנה

במשך שנים, הורים רבים ידעו שעליהם להכניס עריסה לחדרם ולישון עם תינוקם גם לאחר גיל חצי שנה, אך כעת מומחים בתחום מייעצים דווקא להימנע מכך. אחת הסיבות לכך היא שחדר ההורים גם ככה צפוף יחסית בגלל הרהיטים שיש בו, וכדי שילדם יישן שם – על הוריו להתפשר ולהכניס עריסה קטנה יותר מזו שהם יכולים למקם בחדרו. המיטה הזו מתאימה לתינוק כשהוא קטן, אך כשהוא גדל ומגיע לגיל חצי שנה, עליו לישון בעריסה גדולה יותר שבה יהיה לו יותר נוח וקל להתפתח. סיבה נוספת, שמהווה המשך לסעיף הקודם, היא ששינה באותו חדר יכולה לגרום לילד להתרגל לישון ליד הוריו ועם הריח שלהם. בנוסף גם חשבו על הרעש שיקום בחדרכם ויפריע לכם לישון, ברגע שבו ילדכם לא יצליח להירדם ולהרגיע את עצמו - זאת לעומת אם הילד יהיה בחדר משלו, ואז לפחות תהיה לכם מעט הפרדה מסוימת מן הרעשים....

4. מחליפים מוקדם מדי את העריסה במיטה

הורים רבים מעבירים את ילדם הקטן מעריסה למיטה בשלב מוקדם מדי, זאת מכיוון שהם חושבים שהוא מוכן לכך או רוצים לזרז את התפתחותו. אם גם אתם שוקלים לנהוג כך, כדאי שתחשבו שוב האם אכן מדובר ברגע הנכון לכך. רוב הפעוטות עוברים למיטה בין גיל 18 חודשים ל-3 שנים, ואם מזרזים אותם, הם עלולים לחוש לא בנוח ומבולבלים. לאחר המעבר למיטה, חלק מהתינוקות עלולים להסתובב בבית באמצע הלילה, זאת מפני שאין להם את מחסומי העריסה שאליהם הורגלו ושמנעו מהם לעשות זאת עד כה. אם אתם מחפשים סימן לרגע הנכון להעביר את ילדכם למיטה, בדקו מתי הוא מנסה לטפס על העריסה שלו - הרגל שעלול לסכן אותו ומעיד על כך שהוא מוכן להמשיך הלאה. לאחר שתעשו עבורו את המעבר הזה, תוכלו ליהנות מאפשרויות נוספות - כמו למשל ללמד אותו ללכת לשירותים לבד.
טעויות שפוגעות בשינה של תינוק: תינוק בעריסה

5. לא מקפידים על שגרת שינה

בנוסף לכל הטיפים שקראתם עד כה ושתגלו בהמשך הכתבה, עליכם להקפיד לקיים שגרת הכנה לשינה. דבקו בלוח זמנים קבוע שיתחיל, למשל, כשעה לפני הכניסה למיטה, שלרוב מתבצעת בסביבות 7 בערב. במסגרת הזמן שהקצבתם לעצמכם ולתינוקכם, עליכם לעמעם את האורות בחדר, לקלח את הילד, להקריא לו סיפור ולאחר מכן לעזוב אותו ולתת לו להירדם לבד. הורמוני השינה שבגוף האדם לא פועלים עד גיל 16 שבועות ולכן במהלך חודשיו הראשונים, עליכם ללמד את ילדכם מהו סדר יומו ולהרגיל אותו לשגרת שינה קבועה. חשוב לדעת שהשרשת לוח זמנים שכזה לוקחת זמן, לכן אל תצפו לתוצאות מידיות ואל תוותרו מהר; התאזרו בסבלנות למשך כ-2-3 שבועות עד שתראו שינוי בהרגלי השינה של תינוקכם.

6. מאזנים לא נכון הסחות דעת

ישנן הסחות דעת רבות שעלולות להפריע לילדכם המתוק להירדם מהר ולישון טוב. הורים וסבים רבים, ואולי גם אתם, מנסים לשמור על שקט כשתינוק נכנס למיטה, זאת על מנת שיירדם במהרה ויישן היטב עד הבוקר. הרגל שכזה בהחלט נובע מכוונות טובות אך הוא לא תמיד מועיל, ולכן כדאי להרגיל את הילד להירדם עם רעש לבן או כשהבית ממשיך להתנהל בעוצמת קול בינונית ברקע. בנוסף, מומחים ממליצים להשכיב את הילד לישון בחדר עם אור מעומעם ואף בחושך גם כשמדובר בנמנום בצהריים, זאת על מנת שיידע להבדיל בין יום ללילה. לחושך יש יתרון נוסף, והוא הרגעת הגוף ועידוד תהליך ביולוגי שבו מיוצר מלטונין – הורמון להסדרת שינה. כמו כן, יש לבדוק שאין בסביבת מיטתו של הילד בובות, צעצועים או מסכים שעלולים לפתות אותו להישאר ער.
טעויות שפוגעות בשינה של תינוק: תינוק ליד ארגז צעצועים, ולידו פזורים צעצועים על הרצפה

7. נותנים לתינוק לישון בכל מקום

ודאי היה ערב שבו רציתם לצאת לבלות עם חברים במסעדה או בביתם, והתעקשתם לקחת עמכם את ילדכם במקום להשאיר אותו עם בייביסיטר או הוריכם. אל דאגה, זוגות רבים עושים זאת בתקווה שתינוקם אכן יירדם היכן שיניחו אותו, וחלקם אף רואים בכך שיעור שבו הוא יכול ללמוד לישון בכל מקום בקלות. בנוסף לכך, ודאי שמעתם על הורים וסבים שמנסים להרדים את תינוקם במכונית, או שמחים כשהוא ישן במהלך נסיעה. אם גם אתם נוהגים כך, דעו שלמרות הרצון הטוב לשמור על ילדכם ועל שגרת שינה קבועה, עליכם להשאיר אותו בבית, מכיוון שהירדמות במקומות זרים ואפילו תוך כדי תנועה ברכב – תספק לו שינה שטחית ברוב המקרים. כדי למנוע מצב שכזה, הרדימו אותו במקום מוכר וקבוע, כמו חדרו כמובן.

8. מלבישים אותו לא נכון

הורים וסבים טריים רבים חוששים להלביש את ילדם עם בגדים צמודים או לעטוף אותו באופן הדוק מדי, זאת מפני שהם פוחדים לגרום לו לאי נוחות או מכיוון שהוא נאבק בהם כשהם עושים זאת. בשל כך, הם מלבישים אותו בבגדים רפויים יחסית, שעלולים ליפול ממנו בקלות ובסופו של דבר למנוע ממנו להירדם מהר. לכן, כדי שתוכלו לעזור לו לישון כראוי, נרגיע אתכם ונאמר שאין לכם סיבה לדאגה, כי רוב התינוקות שונאים כשמלבישים ומחתלים אותם בלי שום קשר לאופי הבגדים. בנוסף, מצאו את הבגדים המתאימים לילדכם, ואל תחששו לכפתר אותם עד הסוף ובאופן הדוק, כל עוד נוח לו. אם הוא נאבק בכם כשאתם עושים זאת, נסו להסיח את דעתו ולהרגיע אותו עם שיר או סיפור.
 
טעויות שפוגעות בשינה של תינוק: תינוק לבוש ושוכב על שטיח

9. מרדימים אותו על ידי אוכל

האם קרו פעמים בהן הבאתם לילדכם בקבוק אוכל בניסיון להרגיע ולהרדים אותו? למרות שיש היגיון רב במעשה שכזה - כי הרי רבים מאיתנו מתעייפים לאחר ארוחה כבדה - הוא למעשה עלול להזיק לילדכם מסיבות רבות. האכלתו לפני השינה יוצרת תלות בבקבוק ובכך יכולה למנוע ממנו לנסות להירדם לבד. בנוסף, הירדמות עם בקבוק בפה עלולה לגרום להיווצרות עששת ולחנק, בעיקר אם ילדכם יונק בעודו שוכב על הגב. כמו כן, מפתיע לגלות שמממצאי מחקר שפורסם בשנת 2009 עולה כי החלב שבבקבוק עלול להשפיע לרעה על האוזן התיכונה, ובכך לגרום לדלקת אוזניים. לכן כדי להרגיל את ילדכם לישון לבד ולשמור על בריאותו, הקפידו להימנע מלהרדים אותו עם אוכל.

10. מעירים אותו מנמנום

כמה פעמים הערתם את ילדכם משנת צהריים כדי שיוכל להירדם בקלות בלילה? אתם לא לבד, הורים רבים מתנהגים כמוכם מבלי לדעת שפעולה זו עלולה להזיק לתינוקם ולהשיג את הפעולה ההפוכה. כשאתם נוהגים כך, אתם מונעים מהתינוק את השינה שהוא זקוק לה, וגורמים לו לחוש עייף יותר ואף עצבני במיוחד. כתוצאה מכך הוא גם יתקשה להירדם בלילה, ויכנס למעין מעגל קסמים שבו הוא לא ישן טוב וזקוק לתנומות לאורך היום. לכן, התעלמו מהתפיסה הרווחת וההגיונית, והניחו לילדכם הקטן לישון כמה שהוא רוצה, מכיוון שהוא זקוק לכך. אם תיישמו את הטיפ הזה ואת אלו שקדמו לו, תוכלו לעזור ולתינוקכם להירדם במהירות ולישון טוב כל הלילה, ולהימנע בעצמכם מלילות לבנים.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.