הגבלת גיל בפלטפורמות חברתיות
בכל אחת מהפלטפורמות החברתיות הפופולריות כיום בקרב בני הדור הצעיר, ניתן לפתוח חשבון רק החל מגיל 13, לכן חלקן מציעות חלופות ראויות שמותאמות לילדים. ליוטיוב, למשל, יש פלטפורמה בשם YouTubeKids שתהיה זמינה בקרוב גם בישראל, ובטיקטוק יש מדור מיוחד לילדים. עם זאת, אתם כנראה יודעים שניתן למצוא בכל אחת מהפלטפורמות ילדים שטרם חגגו 13 – ואם גם ילדכם נמנה עמם, מומלץ שתשגיחו על "חייו הווירטואליים" ועל התכנים שהוא מציג אף יותר.
8 טיפים לניהול נכון של ערוצים וחשבונות בפלטפורמות חברתיות
אחרי שלמדנו על הגבלת הגיל בפלטפורמות חברתיות שפופולריות בקרב הדור הצעיר, כמו יוטיוב, אינסטגרם וטיקטוק, הגיע הזמן ללמוד 8 טיפים לניהול נבון של הערוצים והחשבונות שפותחים בהן.
1. סיבות לפתיחת הערוץ וקריירה
ילדים רבים בוחרים לפתוח ערוץ בפלטפורמה חברתית בשביל הכיף או העניין, והם מסתפקים במעט עוקבים. עם זאת, כפי שכתבנו בתחילת הכתבה, חלק לא מבוטל מבני הדור הצעיר חולם להיות יוטיובר או טיקטוקר כדי להתפרסם ולהרוויח הון, כמו שאר כוכבי הדור שהוא אוהב. יש בכך אמת – כמה מהם מצליחים להתעשר ולהפוך למשפיענים, אך מדובר בקומץ משתמשים, כאשר הרוב לא מגיעים למספר רב של עוקבים ולא מרוויחים מכך.
לכן, אם ילדכם אומר לכם שהסיבה שלו היא להתעשר או להתפרסם, חשוב שתבהירו לו שרק אלו שעובדים קשה, משקיעים זמן ולעיתים גם נתמכים על ידי צוות שלם – זוכים לתהילה. בנוסף, יוטיוברים או טיקטוקרים מפורסמים מאוד העידו על כך שאין להם הרבה הכנסות, זאת מכיוון שהם מרוויחים מעט מאוד מהערוצים שלהם, ומנגד לא יכולים לעבוד בעבודה "רגילה" מסיבות שונות.
2. הנושא שבו יעסוק הערוץ
אם ילדכם עדיין רוצה לפתוח חשבון או ערוץ בפלטפורמה כלשהי, גם אחרי שהסברתם לו את כל מה שפרטנו מעלה, שוחחו עימו ובדקו מה יהיה הנושא שלהם ובמה הם יתמקדו. בקשו ממנו לערוך שלד אפשרי שיכלול פרטים חשובים כמו התכנים שאותם ערוץ יציע לצופים, תדירות העלאתם וקהל היעד.
קבלו כל נושא ראוי ולא פוגעני שילדכם מציע, גם אם מדובר בתחום שנראה מוזר, אך הציבו גבולות והבהירו שאפשר להעלות את התכנים הסופיים רק לאחר שאתם מאשרים אותם – בעיקר אם ילדכם צעיר. כשאתם צופים בהם, נסו להבדיל בין תכנים שאתם לא אוהבים לבין כאלו שאינם ראויים לפרסום. בנוסף, דברו איתו על העלאת תכנים רגישים יותר וסרטוני מתיחות והבהירו לו את הנזק שהם עלולים לגרום לאחרים.
3. השפעת התכנים על העתיד
אחרי שני השלבים האלו, חשוב שתסבירו לילדכם מהי ההשפעה העתידית של התכנים שהוא מתכנן לפרסם. אמרו לו שהם מייצגים את מי שהוא בשלב מסוים בחיים, כמו זה שהוא נמצא בו עכשיו, וכל עוד הוא לא מוחק אותם – הם ימשיכו ללוות אותו לאן שילך. בקשו ממנו לחשוב מה יקרה כשיהיה בן 22 וירצה להתקבל למשרה מסוימת – האם הוא ירצה שהמעסיקים שלו יראו פוסטים מסוימים שהוא העלה כשהיה צעיר יותר ואולי עם דעות אחרות?
אמרו לו שמפורסמים רבים סבלו ואיבדו עבודה בגלל התבטאויות שנויות במחלוקת שפורסמו ברשתות החברתיות. ילדכם צריך להבין שלכל הפוסטים שהוא מעלה יש רגליים – אפשר לשתף אותם באתרים אחרים בקלות, ולכן יש להם השפעה חזקה במיוחד שקשה להתחקות אחריה בטווח הארוך. לכן, במקום לשבת ולמחוק תכנים בעתיד, שיחסוך לעצמו מאמץ ויחשוב פעמיים עכשיו.
4. בחינת היכולות שנדרשות לניהול חשבון בפלטפורמה
כשאתם מדברים עם ילדכם על פתיחת חשבון או ערוץ בפלטפורמה שהוא רוצה, חשוב שהוא ייקח בחשבון שעליו לרכוש כמה יכולות חשובות שישפרו את תכניו. עליו לדעת לכתוב תסריטים, לשלוט בתאורה ובתפאורה, להתלבש כראוי אם הוא מצלם את עצמו ולעיתים גם לעבוד עם אחרים. יש גם כאלו שנעזרים באנימציה, גרפיקה, אפקטים מיוחדים ועריכה, ואלו שרוצים להתקדם ולהשיג יותר עוקבים, משתמשים גם בכישורי שיווק שונים.
כשאתם מציגים את כל היכולות האלו, אל תנסו להפחיד אותו, אלא הבהירו לו עם חיוך כמה הוא יכול להתפתח בזכות ניהול חשבון או ערוץ שכזה. לאחר שהוא יוצא לדרך ומעלה כמה וכמה סרטונים, בדקו יחד עימו כמה הוא למד והתקדם בתחום, והחמיאו לו אם הוא אכן הגיע להישגים טובים כדי לעודד אותו להמשיך בתהליך ולהשתפר עוד יותר. השיחות האלו יתנו לו מוטיבציה אם הוא לא יצליח להשיג צפיות ועוקבים רבים.
5. פרטיות
כשילדכם רוצה לפתוח חשבון או ערוץ בפלטפורמה חברתית, הוא לא תמיד חושב על היבטים חשובים כמו פרטיות – ולכן חשוב שתיכנסו לתמונה. בתור התחלה, שאלו אותו האם הוא רוצה להציג את עצמו בשדות של העמוד ובתכנים עצמם בשמו המלא, או בכינוי שישמור על פרטיותו. בנוסף, הסבירו לו שהוא לא חייב לחשוף לציבור את כל התכנים שהוא מעלה, וחלקם יכולים להישאר במצב "פרטי" שבו רק הוא ומי שמקבל את התכנים יוכלו לראות אותם.
יתרה מכך, הציבו בפניו כמה כללים חשובים, כמו טשטוש פרצופים של אנשים שלא רוצים להופיע בסרטונים או בתמונות, או כתובות שמרמזות על מקום המגורים שלכם. חוק נוסף הוא בדיקת הצורך בבקשת רשות כאשר מצלמים במקומות ציבוריים מסוימים. הסבירו לו שאלו לא חוקים שאתם קבעתם באופן שרירותי, אלא כאלו שיוטיוברים וטיקטוקרים משתמשים בהם. יתרה מכך, חשוב שתשאלו את הילד מה הוא יעשה אם יתבקש למחוק סרטון, ותתכננו יחדיו כיצד נוהגים במצב שכזה.
6. שימוש ב"גלגלי עזר"
כפי שילדכם למד לרכוב על אופניים עם גלגלי עזר, כך עליו להשתמש בכמה אמצעים שיסייעו לו להיכנס לעולם הפלטפורמות החברתיות באופן חלק יותר. דרך אחת שכבר ציינו בסעיף הקודם היא פרסום סרטונים ותכנים במצב "פרטי", שבעזרתו הוא יוכל לשתף אותם רק עם מי שהוא רוצה, כמו משפחה וחברים. קהל זה יוכל לתת לו ביקורת בונה על התכנים שעלו, ובכך לעזור לו להשתפר להבא.
שיטה נוספת היא כיבוי האפשרות של תגובות, שתימנע מילדכם קריאת תגובות לא ראויות ומזיקות שעלולות לפגוע בו. הדרך הזו תעזור בעיקר למנהלי ערוצים שמחליטים לעסוק בתכנים יותר נפיצים כמו פוליטיקה – נושא שלרוב מרתק תלמידי תיכון.
7. בדיקת עוקבים ומעבר על תגובות
ילדכם כנראה ישמח לזכות בכמה שיותר עוקבים, לייקים ותגובות, ויתכן שזו אפילו אחת הסיבות שבגללן הוא רוצה להתחבר לפלטפורמה חברתית. בשל כך יש להסביר לו שלמרות שהמדדים האלו אולי נראים לו מהותיים, יותר חשוב לדעת מי עוקב אחריו – גם בטיקטוק, שבו מעקב אחרי אחרים מתנהל לפי אלגוריתם אוטומטי ולא לפי חיפוש ידני כמו בפלטפורמות האחרות.
אמרו לו שכדאי לו לבדוק מיהם עוקביו, גם אם באופן מרפרף ושטחי, והציעו לו עזרה בכך. נמקו את הבדיקה הזו בכך שחלק מהעוקבים עלולים להתגלות כעויינים או מסוכנים ולכן יותר כדאי לוותר עליהם, גם אם זה אומר לאבד צפיות. הסבירו לו שזה בסדר להתעלם מהודעות פרטיות, למחוק תגובות ואפילו לחסום משתמשים טורדניים. למדו אותו שבפלטפורמות מסוימות כמו טיקטוק, אפשר להגדיר מילות חיפוש שחוסמות אוטומטית תגובות שבהן הן מופיעות.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: