בני נוער מתמודדים מדי יום עם שורה של לחצים שונים, החל מהשינויים הגופניים שעוברים עליהם, דרך עניינים חברתיים ועד לניסיון להכיר לעומק את האדם הבוגר שהם עומדים להיות. כל אלה גורמים לתנודות במצבי הרוח שלהם, ומאלצים את הוריהם להתמודד עם כעסים ומריבות באופן כמעט יומיומי. במצב כזה קשה לעתים להבחין בין התמודדות עם יום קשה לבין בעיה חמורה יותר, והורים עלולים לפספס תסמינים המרמזים על מצבי דיכאון, חוסר אונים או חרדות מהם סובלים ילדיהם. לתמיכה הורית יש משקל חשוב בהתגברות על תקופות קשות בחיים, ולמרבה המזל קיימים דברים רבים שאתם כהורים תוכלו לעשות על מנת להבין האם ילדכם מתמודד עם בעיה שמצריכה את התערבותכם. אלה הדברים שחשוב שתדעו, ו-10 דרכים שיעזרו לילדיכם לחזור למסלול הנכון.
כיצד לזהות סימנים לבעיה אצל ילדיכם שמצריכה התערבות?
בניגוד למבוגרים, להם יש את היכולת לבקש סיוע בכוחות עצמם, בני נוער מתקשים להסביר את מה שעובר עליהם ואת חומרת מצבם, ולעתים מצפים מהורים, מורים, או דמויות בוגרות אחרות בחייהם שיבינו זאת בעצמם. מידה מסוימת של דכדוך לא חייבת בהכרח להעיד על בעיה, אבל שינויים מתמשכים במצבי הרוח או בהתנהגות הכללית, עלולים להיות דגלי אזהרה לכך שקיימת בעיה עמוקה יותר.
אם ילדיכם מגלים נטייה לבכי ועצבנות במשך תקופה ארוכה, מאבדים עניין בפעילויות שנהגו לבצע או שאינם נפגשים עם החברים האהובים, משנים את הרגלי האכילה או השינה שלהם, מתקשים להתרכז, מתלוננים על כאבים שאין להם הסבר או מחלקים לאחרים פריטים שאהבו בעבר, ייתכן מאוד שמדובר בבעיה שיש להתייחס אליה.

מה לעשות כדי לסייע לבן נוער שעובר תקופה קשה?
אם אתם חושדים שילדכם סובל מדכדוך, עצבות מתמשכת או דיכאון, קיימים מספר דברים שביכולתכם לעשות, החל מרמת השיח עמו ועד לשינויים שביכולתכם להכניס בסדר יומו. אלה הם 10 הדברים העיקריים שעליכם להתייחס אליהם:
1. הפסיקו להרצות
גם אם אתם מתקשים לתייג את מה שעובר על ילדכם, אל תניחו שהבעיה תיפטר מעצמה. מצב רוח רע עלול להפוך לדיכאון כאשר אינו מטופל כראוי, ולכן חשוב לנסות ולדבר עם הנער על מה שאתם מרגישים. מנגד, חשוב מאוד לא להפוך את השיחה להרצאה, ולדבר בצורה שאינה שיפוטית כדי ולהבין את מקור הבעיה. ספרו לו מהם הדברים ששמתם לב אליהם ומדוע הוא מדאיג אתכם, מבלי לנסות ולקטלג את הרגשות הללו כנכונים או לא נכונים. אל תשאלו שאלות רבות כדי שתגובתכם לא תתפרש כמתנשאת או שופטת, ודאגו להבהיר שאתם תמיד מוכנים לספק כל סוג תמיכה ואוזן קשבת. היו עדינים וקשובים, אך במקביל אל תוותרו לחלוטין אם השיחה אינה מתקדמת ונסו לפנות אל ילדכם שוב בהזדמנות אחרת.
2. הכירו ברגשותיהם
אל תגרמו לילדיכם להרגיש שהם מתנהגים בצורה לא תקינה ושעליהם לחדול מכך באופן מיידי, זאת על מנת שלא להפעיל עליהם לחץ נוסף או לתת להם תחושה שאתם מאוכזבים מהם. במקביל, אל תנסו להמעיט מערכו של מה שמתרחש בחייהם על ידי אמירה שהבעיות שלהם קטנוניות, לא חשובות או שהם יזכרו בהן בעתיד ויצחקו, כי כך תגרמו להם להרגיש שאינכם מתייחסים אליהם ברצינות. זכרו שלילדיכם אין את ניסיון החיים שלכם, ולכן כל בעיה שבעיניכם היא קטנה, עלולה להיראות בעיניהם גדולה בהרבה.

3. עזרו להם ליצור רשימת מטרות לעתיד
בני נוער שחשים עצמם עצובים או מדוכאים, עלולים להזניח את הדברים שחשובים להם ולא לחשוב על השאיפות שלהם בחיים ועל הדברים שהם רוצים להשיג. הכנה של רשימה שכזו יכולה להזכיר להם מה הם אוהבים, במה הם טובים ואילו יעדים הם יכולים לכבוש. ניתן לרשום בה דברים כמו "לטוס לחו"ל", "להתקבל לקבוצת כדורסל" או אפילו "לקנות שמלה אדומה למסיבה". כל דבר קטן שיעלה חיוך על פניהם, ישפר את הרגשתם בטווח הארוך ויעזור להם לחזור למוטב ולהמשיך להתאמץ כדי להשיג את מטרותיהם. במקביל, יהיה זה כלי עבורכם כדי לעורר שיחה, להבין מה חשוב להם ואולי גם אתם תוכלו להבין כיצד תוכלו לעזור להם להתקרב אל אותן מטרות.
4. העניקו להם כלים להתמודדות עם הצקות
אחת הסיבות הנפוצות ביותר למצבי רוח שליליים בקרב בני נוער, היא הצקות והקנטות מצד אחרים. אלה יכולים להיות ילדים מכיתות מקבילות, בני נוער שהם פוגשים ברחוב בדרכם הביתה מבית הספר ועוד. כיוון שבמקרים רבים הורים לא משוחחים מראש על הנושאים הללו ולא מכינים את ילדיהם לאופן בו הם צריכים להתמודד עם הצקות, הרגשות הרעים מציפים בני נוער רבים בזמן אמת והם לא תמיד יודעים כיצד להגיב או להתמודד.
שבו עם ילדיכם ובקשו מהם לתאר מצב בו חבר שהם הכירו התמודד עם בריונות בבית הספר, כדי להבין כיצד לדעתם יש לגשת לבעיה ואולי גם ללמוד בעקיפין כיצד הם עצמם עשויים להגיב. למדו אותם מתי יש לדרוש שיניחו להם ומתי עדיף לנסות ולהימנע מיצירת קשר, יעצו להם להסתובב בקבוצות בהפסקות ובמסדרון ולא להישאר לבד, ובעיקר ספקו להם את הידיעה שהם יכולים לפנות אליכם במקרים בהם נדרשת התערבות על מנת לשוחח עם מנהל בית הספר או אפילו לפנות למשטרה. תוכלו גם לרשום אותם לחוג ששם דגש על יכולות ספורטיביות והגנה עצמית, כדי לעזור לביטחון העצמי שלהם ולתחושת החוזק מול אחרים.

5. קדמו התנדבות משפחתית
עשיית דברים למען הזולת יכולה לסייע להערכה עצמית וכתוצאה מכך להילחם בתהליכי דיכאון, והמטרה שלכם היא לעזור לילדיכם למצוא דברים שהם טובים בהם על מנת שירגישו שהם יכולים לשפר את חייהם של אחרים ועל ידי כך יזכרו בכל התכונות החיוביות שיש להם. על מנת שלא ירגישו שמדובר במטלה לא נעימה, מומלץ שתהפכו את הפעילות להתנדבות משפחתית. צוותו אותם יחד עם בן משפחה שהם חשים נוח בחברתו, כך שיהיה אדם שיחזק אותם לאורך הדרך.
6. שוחחו על נושאים אליהם הם נחשפים באינטרנט
בעולם של ימינו בני נוער נעזרים באינטרנט כדי לברוח מהבעיות שלהם, ועל ידי כך עלולים לחוש בודדים יותר ופעילים פחות. כמו כן, האינטרנט משמש זירה בה הם נחשפים לבריונות, מגלים תמונות שעלולות לגרום להם להרגיש רע עם הגוף שלהם וקוראים כתבות שיכולות לגרום להם להניח שהם צריכים להיראות או להתנהג בצורה מסוימת. על אף שלהבדיל מילדים צעירים, לא תמיד יש לכם את האפשרות לפקח או להגביל את זמן השימוש של בני הנוער במחשב, בייחוד כאשר יש בידי רבים מהם סמארטפון זמין, תוכלו לעודד אצלם את החוש הביקורתי על ידי שיחה על כתבות מהאינטרנט הנוגעות לדימוי גוף, בעיות בבית הספר או דברים אחרים שתוכלו להסיק מהם כיצד הם חשים או מה עובר עליהם. אם תרגילו אותם לכך שאתם שולחים להם כתבות שונות באי-מייל או בווטסאפ, ייתכן שהם עצמם ישלחו לכם בהמשך כתבות שמשכו את תשומת לבם ותוכלו לפתח שיחות גם בנושאים נוספים.

7. השתדלו לספק להם ארוחות בריאות ומזינות
בשעה שאנו מקפידים לספק לילדינו הצעירים ארוחות שיעניקו להם את כל מה שגופם צריך לאורך היום, ייתכן שהילדים הבוגרים יותר מעדיפים להתעורר כאשר אנחנו כבר לא בבית, לרכוש חטיפים בחוץ או לחזור הביתה אחרי ארוחת הערב. אף על פי שסביר להניח שלא תוכלו לדעת בוודאות מה ילדיכם הבוגרים אוכלים לאורך כל היום, נסו להשאיר להם ארוחות שיוכלו לחמם בקלות או ודאו שקערת הפירות תמיד תהיה מלאה. האכילה הממותקת והמזונות המהירים שהם צורכים בגילאים הללו אמנם גורמת להם להיות ערניים יותר, אך לא הופכת את הגוף או המוח שלהם לחיובי יותר.
8. הקפידו על שעות שינה מספקות
בני נוער צריכים לישון כ-9 שעות בלילה, אך רבים נמנעים מכך והדבר עלול להשפיע על מצב רוחם ולהחמיר דכדוך או עצב. קבעו עמדת הטענת סמארטפונים בסלון או באזור אחר, כך שהטלפון לא יהיה צמוד אליהם ולא יפריע לאיכות השינה שלהם במהלך הלילה, הקפידו על כך שהם לא יחזרו בשעות מאוחרות הביתה באופן קבוע ועודדו אותם ללכת לישון כאשר הם צופים בטלוויזיה או מושכים את הזמן שלא לצורך.

כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: