print header

טיפים ליצירת מערכת פרסים ותגמולים שמעודדת התנהגות חיובית בקרב ילדים

לתת לילדים שלכם פרסים זה כנראה הדבר האחרון שעובר לכם בראש כאשר אתם מתמודדים עם בעיות התנהגות וחוסר שיתוף פעולה, אך דווקא במצבים האלו מערכות תגמול יכולות להיות החברות הכי טובות שלכם. התנאי לקיום ההצהרה הזאת הוא שתעשו בכלי הזה שימוש חכם, ולא תגיעו למצב שבו הילדים שלכם לא מוכנים לעשות שום דבר ללא תמורה או שהם מאבדים מוטיבציה לפעולה לחלוטין. החדשות הטובות הן שאם מבססים יחד עם הילדים מערכת תגמול טובה בהתאם לכללים שאנחנו עומדים להציג עבורכם, היא יכולה להביא לתוצאות מהר מאוד.
 
עוד דבר שחשוב להגיד הוא שמערכות תגמול יכולות לעזור להורים עם ילדים קטנים וגם גדולים. ניתן להשתמש בהן כדי לעזור לנער או נערה מתבגרים לשפר ציוני בגרויות או לעזור לילד בגן להפסיק להרביץ לאחרים. תגמול או פרס מסוימים בעלי אופי שעליו נרחיב בהמשך, יכולים להיות תמריץ ותזכורת מועילים עבורם לאמץ התנהגות אחראית וחיובית יותר בכל מקרה. 
 
טיפים ליצירת מערכת פרסים לילדים: ילדה קטנה מנקה את הבית עם אמא

מערכת פרסים ותגמולים לילדים בגן 

ילדים קטנים בגן או בשנים הראשונת של בית הספר היסודי לרוב מגיבים הכי טוב למערכת תגמול פשוטה של טבלת מדבקות. היא יכולה להיות טבלה חודשית או שבועית בהתאם לצורך שלכם ואחרי שתסיימו להכין את הבסיס שלה, תנו לילד או לילדה שלכם לקשט אותה ותלו אותה על מקום פתוח וגלוי כמו דלת הכניסה, המקרר או סמוך לפינת המשחקים. הסיבה לכך היא שילדים בגיל הזה מאוד אוהבים להתגאות בהישגים שלהם ויהיה להם חשוב להראות לכל בני הבית והאורחים את ההתקדמות שלהם.
 
ההתקדמות תבוא לידי ביטוי בשתי דרכים, האחת היא מדבקות קטנות שתיתנו לילדים אחרי התנהגות חיובית רצויה שאתם מנסים לעודד. למשל לבלות לילה שלם לבד במיטה, לצחצח שיניים לבד וכדומה. הדרך השנייה היא תגמול או פרס מעשיים יותר עבור כל מספר מדבקות מסוים שצברו הילדים על הטבלה. תוכלו להגדיר פרסים שניתן "לנצל" באופן יומי כמו למשל "לשלם" בשתי מדבקות עבור פרק נוסף של סיפור לפני השינה או לנצל ביום שבת 6 מדבקות (שקיבלו הילדים בעקבות שינה במיטה שלהם) לארוחת בוקר מיוחדת.
 
 שימו לב לדגשים הבאים:
  • רצוי, במיוחד בגיל צעיר, להתמקד במתן מדבקות ופרסים רק סביב נושא אחד.
  • אל תיצרו מערכת שבה מדבקות לא מנוצלות מאבדות את הערך שלהן. אם למשל הילדים לא צברו מספיק מדבקות עבור פרס שבועי, הרשו להם להשתמש בהן בשבוע הבא.
  • אל תשנו את אופן הענקת המדבקות מבלי לדבר על כך קודם עם הילדים שלכם והסבירו להם שאם אתם "מעלים את רמת הקושי" עבור קבלת מדבקות, זה רק כי אתם מאמינים ביכולת שלהם - זכרו לעשות זאת גם בגיל מאוחר יותר.
  • בתקופה הזאת של החיים כסף או תגמול פיזי דומה הוא לא פרס מומלץ, בחרו במקום בפינוקים כמו פעילות יוצאות דופן, זמן איכות מיוחד, הענקת אפשרות בחירה על נושאים מסוימים וכדומה.
טיפים ליצירת מערכת פרסים לילדים: ילדה קטנה בוחרת מדבקות

מערכת פרסים ותגמולים לילדים בית הספר היסודי

החל מהתקופה של כיתות ב' או ג' ועד למעבר לחטיבת הביניים מערכת התגמולים עדיין יכולה לעבוד בצורה יחסית דומה, אך יש צורך בשינויים קלים. בעיקר, הפרסים והתגמולים שהילדים מקבלים עבור המדבקות צריכים להשתדרג. את הטבלה כבר אין צורך לקשט וקבלת מדבקות כבר לא תעניק מוטיבציה לילדים שלכם כפרס בפני עצמו - עדיין רצוי להשתמש בהן, אבל השתדלו שהן יהיו פשוטות ולא ילדותיות. לדוגמה, הציעו לילדים בני 8 מדבקה עבור סידור המיטה שלהם וכל 3-5 מדבקות יכולת להיות שוות לבילוי בגינת המשחקים השכונתית. לילדים בני 11 תוכלו להעניק מדבקה עבור סיום שיעורי הבית לפני ארוחת הערב, וכל מדבק תהיה שווה עוד חצי שעה של זמן צפייה בטלוויזיה לניצול חד פעמי.
 
ילדים שונים זקוקים לפרסים בתדירות שונה, יש כאלו שצריכים אותם על בסיס יומי ואחרים יצליחו לשמור על מוטיבציה גם לאחר איפוק של כמה ימים. בכל מקרה חשוב שתהיה להם אפשרות לניצול והנאה קבועים של המדבקות שלהם. אם הילדים כבר בוגרים בגיל או באופי, אפשר להיפטר מהמדבקות ולהחליפן בסימוני וי על הטבלה, אותה עדיין כדאי להשאיר במקום גלוי, אבל הפעם לא כדי לאפשר לילדים להשוויץ אלא כדי לשמש עבורם תזכורת למשהו שעליהם לפעול לקראתו. אם אתם רק מתחילים ליישם שיטת תגמולים בגיל הזה, הסבירו לילדים שלכם שהשיטה היא לא עונש אלא הזדמנות למתן פרסים כחיזוק חיובי להתנהגויות שעוזרות לבית ויעזרו גם להם בעתיד. תנו לילדים שלכם גם אפשרות לשאול שאלות והסבירו בפשטות "יש לנו רעיון אך לשפר את החיים של כולנו, בכל פעם שאת/ה תעשו X תקבלו סימון של וי או מדבקה צהובה קטנה. כל 3 מדבקות שוות ערך לפינוק מסוים" - טיול בפארק, גלידה ביום שבת או פרסים דומים שהילדים שלכם חושקים בהם.
טיפים ליצירת מערכת פרסים לילדים: ילדה אוכלת גלידה

מערכת פרסים ותגמולים לילדים בגיל 11-15

שנות חטיבת הביניים ותקופת טרום גיל ההתבגרות גורמות בלבול רב לילדים, וכתוצאה מכך גם להורים שלהם, כי הם נתקלים בהרבה יותר חוקים ומגבלות שמונעים מהם לנצל את כל היכולות שהם פיתחו עד לגיל זה. למרות שבגיל הזה הילדים שלכם כבר מבינים מהו כסף, יודעים כיצד להשתמש בו וחושקים בו, אך למרות זאת הוא עדיין לא הפרס או התגמול הרצוי שיש להשתמש בו. במקום זאת, התאימו את הפרסים לחוקים ולמגבלות שאיתם הילדים שלכם הכי מתקשים. שעה שינה מאוחרת יותר, בילוי מאוחר יותר עם חברים וכדומה. כבר אין שום צורך להשתמש במדבקות וניתן להציע תגמולים על מגוון של עד ל-3 או 4 תחומים של התנהגויות ולא להתמקד רק באחד. למשל, ניקוי החדר על בסיס שבועי, הכנת שיעורי בית, שטיפת כלים או פינוי מדיח, טיפול באחים קטנים וכדומה. רצוי לערבב בין התנהגות אחת או משימה אחת שהילדים כבר שולטים בה ועושים בלי קושי, כדי שההצלחה בה תעודד אותם להתמודד עם השאר.
בנוסף להרחבת ההתקדמות, ניתן גם להרחיב את משך הזמן שנדרש כדי לקבל תגמולים גדולים כמו קניית משחק מחשב חדש, יציאה משפחתית למסעדה אהובה וכדומה. ניתן גם לבנות ביחד "מערכת סחר" לטווח ארוך: כך למשל, ניתן לנצל נקודת תגמול אחת בשביל 15 דקות של עוד זמן עם הטלפון לפני השינה, או שתיים בשביל חצי שעה. או פרסים מיוחדים שניתן ליהנות מהם רק אם נצברה כמות נקודות מסוימת עד יום מסוים. זכרו שמתן מידה מסוימת של סמכות ואפשרות לבצע התאמות לילדים שלכם היא חיונית לשמירה על המחויבות שלהם אליה. במידת הצורך לקראת סוף התקופה הזאת יכול להיות שהילדים שלכם יתחילו להתעניין בעיקר בכסף ואם זה המצב אז אפשר לעבור לתגמולים שכאלה.
טיפים ליצירת מערכת פרסים לילדים: ילד מתבגר על מיטה עם מחשב נייד

מערכת פרסים ותגמולים לגיל ההתבגרות

החל מגיל 15 לערך טבלת התגמולים כבר מאבדת משמעות עם מדבקות, סימוני וי או כל שיטת ניקוד פיזית דומה. מה כן אפשר לעשות כדי לשמור על רצף של מערכת פרסים ותגמולים לאורך שנות החיים המוקדמות, או לבסס משהו דומה אם מעולם לא עשיתם זאת בעבר? התשובה היא מערכת תגמולים ופרסים גמישה מאוד שניתן לכנותה "חוזה התנהגות וניהול עצמי". חוזה שכזה, בעל פה או בכתב בהתאם לאופי של הילדים, קושרת בין זכויות יתר שונות בבית להתנהגויות שאתם רוצים לעודד. הילדה קיבלה ציונים טובים בכל המבחנים שלה בזמן האחרון? מותר לה לקחת את הרכב של ההורים לבילוי עם חברים. הילד עזר לנקות את הבית ולטפל במטלות שונות? מותר לו לאכול ארוחת בוקר ליד המחשב או לבחור איזו תוכנית רואים בטלוויזיה בערב.
 
על ה"חוזה" שלכם להיות ברור וחד משמעי כדי למנוע ריבים ומצבים בתחום האפור. ציון גבוה הוא רק מעל מספר מסוים וביצוע מטלה בצורה חלקית אינו שקול לביצועה כהלכה. זכרו שאין בחוזה הזה מקום לעונשים, שזהו סיפור אחר לחלוטין כמובן, ושאם הילדים שלכם לא יבצעו מטלות או משימות בהתאם למצופה מהם, אין לרדוף אחריהם כדי שיעשו זאת כי יכול להיות שתקבלו רק את התוצאה ההפוכה. ניתן לנסות לעודד את הילדים שלכם בעזרת שדרוג הפרס או התגמול, אך היזהרו שלא לעשות זאת במידה חזקה מדי או באופן קבוע, כי יש סיכוי גדול שהילדים שלכם ינסו לעשות זאת. במקום זאת, נסו לשפר את היחסים שלכם איתם ולייצר בבית אווירה של שיתוף פעולה בעזרת הטיפים שבכתבה הבאה.
 
מקור התמונות: depositphotos.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.