print header

הזנחה מבוקרת: הסוד להורות בריאה יותר להורה ולילד

כשאתם קוראים את המונח "הזנחה מבוקרת", יתכן שאתם נרתעים כי המילה "הזנחה" היא רחוקה מלהיות חיובית. אך לפני שאתם שוללים לחלוטין, תנו לנו להבטיח לכם שלא מדובר באמת בהזנחה של הילדים שלכם. הרי לעולם לא תבחרו באופן מודע להזניח אותם, ואף מומחה להורות לא ייתן את האישור לכך שזה מעשה שיכול להיטיב עם הילד. ובכל זאת, גם סגנון הורות הליקופטר (הורה שנמצא כל הזמן "מעל" הילד, מפקח ומגונן עליו מהכל) היא לא הרגל מומלץ במיוחד, כשהוא פוגע לא רק בילד, אלא גם בהורה, והרעיון במונח "הזנחה מבוקרת" הוא לסייע לכם לאזן את סגנון ההורות שיתכן כי סיגלתם לעצמכם, וזאת במטרה להקל עליכם ולספק לילד את האפשרות ללמוד להיות עצמאי. אם זה נשמע לכם כמו משהו שמתאים לכם, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא ולגלות עד כמה "הזנחה מבוקרת" יכולה לשפר את החיים שלכם ושל ילדיכם היום וגם בעתיד.

מה זה הזנחה מבוקרת?

הזנחה מבוקרת היא לא צורת התנהגות שניתן אפילו לתאר באמת כהזנחה. אתם לא מתעלמים מהילדים שלכם ומצרכיהם הבסיסיים, אלא יוצרים גבולות ברורים ובריאים למה שאתם כן עושים ומה שאתם לא עושים עם הילדים בזמנים שונים של היום או בפעילויות שונות. כאן למעשה נכנסת המילה השנייה במושג – "מבוקרת". המטרה שלכם היא ליצור סביבה בטוחה וחופשייה לילדיכם, בה הם יכולים לגדול ולהתפתח באופן עצמאי, ושבה הם חופשיים לחקור את העולם באופן שבטוח עבורם ושיסייע להם להסתמך על עצמם ולא על הוריהם, בהווה וגם בעתיד.
מה זה הזנחה מבוקרת: ילדה משחקת ברופא וחולה עם בובת דובי

איך נראית הזנחה מבוקרת?

הזנחה מבוקרת היא למעשה ההפך הגמור של הורות הליקופטר. הכוונה שלה היא לאפשר לילד לחוות עצמאות, בזמן שהוא נמצא בסביבה בטוחה, שבה אתם עדיין משגיחים עליו, אך ללא התערבות. הילד שלכם יחווה יותר חופש ויכולת לעשות בחירות בעצמו, מה שיועיל לו מאוד בטווח הארוך.
 
מחקרים שנעשו על הורות הליקופטר הראו שיש לה השפעות שליליות ארוכות טווח, הכוללות יכולת לקויה בוויסות רגשי והתנהגותי, כמו גם סכנה גבוהה יותר לסבול מחרדה ודיכאון בגילים מבוגרים. הזנחה מבוקרת לעומת זאת מאפשרת לילדים יותר עצמאות, כשהם חווים את החופש לעשות את הבחירות שלהם, לגלות את התוצאות הטובות והרעות וללמוד מכך. לדוגמה, בחירה חכמה תוביל לכך שההורים יהיו גאים בילד, וזו תוצאה טובה. לעומת זאת בחירה פחות חכמה תגרום להשפעות שליליות על הילד, מה שבסופו של דבר יגרום לו להבין את ההשלכות ההגיוניות של מעשיו הרבה יותר מאשר אם תעשו את הבחירות שלו עבורו.
 
הנה כמה דוגמאות של מקרים שבהם אתם יכולים לאמץ הזנחה מבוקרת:
  • הרשו לילדים בגיל 4 ומעלה להתלבש בעצמם בבוקר, ולילדים גדולים יותר בגיל בית ספר אף לבחור את הבגדים שלהם בעצמם.
  • פנו זמן מדי יום למשחק חופשי, בין אם בבית ובין אם בחוץ, בין אם על ידי צעצועים ובין בצביעה וציור.
  • הביעו ציפייה בפני הילד שעליו לבצע את שיעורי הבית שלו בזמן, ואפשרו לו להשלים אותם בזמנו.
  • אם לימדתם ילדים גדולים יותר כיצד לבשל, אפשרו להם להכין ארוחה לעצמם או למשפחה כולה, או לכל הפחות להכין ולארוז לעצמם ארוחת עשר לבית הספר.
מה זה הזנחה מבוקרת: ילד מכין לעצמו כריכים

יתרונות של הזנחה מבוקרת

אם אתם שוקלים האם כדאי לכם ליישם יותר הזנחה מבוקרת בביתכם, חשבו על היתרונות שיש לשיטת ההורות הזו, הן עבורכם והן עבור ילדיכם:

זה בונה עצמאות

הזנחה מבוקרת עוזרת לילדיכם לפתח עצמאות. אתם מאפשרים לילדים שלכם להבין בעצמכם כיצד לפתור את הבעיות שלהם, וזה נותן להם ביטחון עצמי רב יותר לעשות זאת גם בהמשך. הם ילמדו יכולת פתירת בעיות באופן טבעי וכיצד לסמוך על שיקול הדעת שלהם בביטחון רב יותר.

זה בונה נחישות

במצב של הזנחה מבוקרת הילדים שלכם אחראיים להפעיל את עצמם. בהתחלה זה אולי יהיה להם קשה, אך לאורך הזמן הם ילמדו שביכולתם להמציא לעצמם מטרות ולהשיג אותם בכוחות עצמם. זוהי יכולת שתעזור להם מאוד שיתבגרו ויצטרכו לבחור מה ללמוד באוניברסיטה, מה תהיה עבודת החלומות שלהם או אפילו כיצד להיכנס לעמדות ניהול והנהגה באמונה עצמית גבוהה יותר.

זה מאפשר לכם להקדיש זמן לעצמכם

לא רק הילדים זוכים ביתרונות בזכות הזנחה מבוקרת, אלא גם ההורים. ככל שתאפשרו לילדים שלכם להיות יותר זמן עם עצמם ולהסתמך על עצמם, כך תיתנו גם לעצמכם חופש להתרכז בדברים אחרים שחשובים לכם, כמו פרויקטים חשובים שעליכם לסיים, מטלות הבית או אפילו קצת מנוחה. לא תצטרכו להרגיש שעליכם לנהל כל פרט קטן בחיי ילדיכם, ותוכלו להקדיש גם זמן חשוב לעצמכם.
מה זה הזנחה מבוקרת: אימא שותה קפה לצד בתה

חסרונות של הזנחה מבוקרת

אחרי שהבנתם את היתרונות, יתכן שאתם כבר ששים לנסות את שיטת ההורות הזו, אך חשוב שתדעו שמתלוות לה גם כמה חסרונות שתרגישו. למרבה המזל, אפשר להימנע מהם אם מבינים וזוכרים אותם:

זה עלול לגרום לכם לחשוש לביטחונם של ילדיכם

יותר מדי חופש עלול להכניס את ילדיכם למצבים שעלולים להיות מסוכנים במידת מה. לדוגמה, יתכן שתרצו לאפשר לילדיכם לטפס על מתקן מסוים במגרש המשחקים, אך כמובן שאינכם רוצים שייפול ממנו, או שתאפשרו לו לשחק עם ילדים אחרים אך תחששו שהם יתנהגו אליו לא יפה או שילך איתם ותדעו איפה הוא. לכן אפילו אם בחרתם בהזנחה מבוקרת, עליכם להגדיר לילדיכם גבולות ברורים כך שידעו איזו התנהגות מקובלת ובטוחה ואיזו לא. ללא גבולות, הילדים ימצאו את עצמם במצבים שלא יהיו מוכנים להתמודד איתם פיזית, חברתית או רגשית.

זה עלול למנוע הזדמנויות להדרכה

בעוד שלקיחת צעד אחורה יכולה להועיל, עליכם עדיין להיות מעורבים במידת מה כדי לתפוס רגעים שבהם הילדים שלכם אכן זקוקים להדרכתכם. עליכם להיות מודעים לכך שילדיכם יחוו רגשות עצומים כשלא תהיו צמודים אליהם, ועדיין תצטרכו להראות להם כיצד לנהל ולעבד את הרגשות האלה – איך להתמודד עם כעס, צער או תסכול. ברגעים שכאלה אתם כן צריכים להתערב. אם לא תעשו זאת, אתם תפספסו רגעי מפתח שבהם תוכלו להדריך את ילדיכם ולסייע להם ללמוד מכם.

זה עלול להוביל לתחושת ניתוק

הילדים עלולים לפרש את הגישה החדשה שלכם כחוסר עניין או דאגה, במיוחד אם לא תסבירו להם מה הסיבה לשינוי הגישה הזה. במקרים מסוימים זה עלול לגרום לילדים לחוש חרדה, במיוחד אם הם מרגישים שהם זקוקים לתמיכה רבה יותר ולא יודעים כיצד לבקש אותה. לכן ידעו אותם למה אתם מאפשרים להם להיות עצמאיים יותר, והבטיחו להם שתמיד תהיו נוכחים ובקרבת מקום אם יזדקקו לכם באמת.

זה עלול להתפרש מצדכם כהזנחה מזיקה

אסור לכם להשתמש בהזנחה מבוקרת כתירוץ להתעלמות מהצרכים הבסיסיים של ילדיכם או למנוע מהם לחוות תמיכה במצבים שמאתגרים אותם מבחינה רגשית. זו הליכה על חבל דק, בה הילדים עלולים לחוות חרדת נטישה אם לא עושים זאת נכון, מה שלמעשה יפגע בסופו של דבר בהתפתחותם הרגשית.
מה זה הזנחה מבוקרת: ילד עצוב ומאחוריו אביו משתמש במחשב ומדבר בטלפון

טיפים ליישום הזנחה מבוקרת באופן הנכון

אם אתם מוכנים לנסות הזנחה מבוקרת, הנה כמה טיפים מטעם פסיכולוגים שיסייעו לכם לעשות זאת כמו שצריך ובאופן בטוח.

התחילו עם מצבים בטוחים שבהם אין לחץ על ילדיכם

אל תזרקו את ילדיכם למים העמוקים סתם כך, אלא עשו זאת כשהם באמת מוכנים להתמודד עם הגישה החדשה שלכם. בחרו במקום שבו הילדים יכולים לשחק בחופשיות מבלי שיהיו לכך השלכות שליליות או סיכונים משמעותיים, למשל תנו להם להחליט מה הם רוצים לאכול לארוחת הערב או כיצד לבנות את המגדל שלהם מלגו. במקרים אחרים תוכלו לאפשר להם לשחק לבד בחדר מסוים בבית או בגינה, או להבין כיצד להתמודד לבד עם שיעורי הבית לפני שתתערבו ותעזרו להם. נדרש כאן איזון, שתשיגו אותו על ידי כך שתבדקו כיצד הילד שלכם מרגיש מפעם לפעם ותשאלו אותו האם הוא חש שהוא זקוק לעזרתכם.

אפשרו לילדיכם לשחק לבד ולהדריך את עצמם

הקדישו זמנים ביום בכך הילדים שלכם יעסקו בפעילויות משלהם ולבדם, כמו ציור, משחק וכדומה, ותנו להם לבחור מה הם רוצים לעשות. יתכן שתתפתו לעשות זאת עבורם, אך תהיו מופתעים ממה שהם יכולים לעשות בעצמם אם רק תיתנו להם את החופש לבחור את היצירה או המשחק שלהם לבדם. אם יש לכם רעיונות, ספקו אותם רק אם זה באמת נדרש או אם המטרה היא למנוע מהילדים מצבים שאינם בטוחים עבורם. הילדים זקוקים ל"דף חלק" כשהם בוחרים לעצמם פעילות כדי לשפר את היצירתיות שלהם וללמוד כיצד לפתור בעיות בעצמם.

צרו גבולות וציפיות ברורים מראש

החופש שתספקו לילדיכם לא מגיע ללא הוראות וגבולות. עליכם להגביל את זמן המסך, אך כך גם את הזמן שבו הילדים ישחקו לבדם למשל. על ידי שגרה יומיומית שבה תספקו לילדיכם חופש בזמנים מסוימים, הם ילמדו לצפות לכך, ועל אף שתספקו להם הזדמנויות להיות עצמאיים, עדיין תצטרכו להשקיע בגידול הילדים בזמנים אחרים. תנו לילדיכם לדעת מה הכללים, למשל איפה יהיה המחוג הקטן של השעון ברגע שבו תצטרפו אליהם למשחק או שתדליקו להם את הטלוויזיה, כך שהם יבינו שלא פשוט עזבתם אותם להיות עם עצמם לזמן בלתי מוגבל. 
מה זה הזנחה מבוקרת: אימא ובת מסתכלות על שעון

בדקו את ילדיכם מפעם לפעם

אפילו אם לקחתם צעד אחורה וגם אם אתם בסביבה הביתית, בדקו מפעם לפעם מה ילדיכם עושים. זה לא גישה של "הכול או כלום", עליכם לבחור את הרגעים הנכונים שבהם אתם משאירים את ילדיכם לבד ואת הרגעים הנכונים שבהם אתם ניגשים לבדוק אותם או משחקים ומשתתפים בפעילויות איתם. כשהילדים סיימו פעילות מסוימת, שאלו אותם איך הם הרגישו, ואם אתם שומעים שהם נאבקים בדבר מה זה בסדר לשאול אם הם צריכים עזרה או עצה. זה נותן להם להרגיש ש הם עדיין זוכים לתמיכה, בה בעת שהם זוכים בעצמאות.
 
לסיכום
הזנחה מבוקרת זה לא להשאיר את ילדיכם לדאוג לעצמם ולהתמודד לבדם עם מצבים מלחיצים או מאתגרים, אלא זה לסמוך על הילדים שלכם שביכולתם לחקור ולהתבגר בכוחות עצמם, בו זמנית שאתם מטפחים את העצמאות, היצירתיות והביטחון שלהם. הגישה הזו עובדת הכי טוב כשישנה תקשורת נכונה עם הילדים, כך שהם יודעים מה מצופה מהם ומה הגבולות שלהם. כל ילד הוא שונה, לכן עליכם להתאים את הגישה הזו גם לילדיכם ולהתקדם בקצב שלהם, אך בסופו של דבר אתם תראו שזה יועיל גם להם וגם לכם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.