יש הרבה מאוד תפקידים שמגיעים עם הנחיות מדויקות, מדריכים והסברים רבים שעוזרים לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר, אך כשזה מגיע למלאכת ההורות המצב קצת יותר מורכב... אין מיומנות אחת ברורה או רשימת כישורים מגובשת שיכולים להפוך אותנו להורים טובים יותר, אבל זה ממש לא אומר שאין דרכים לשפר את המצב. יש הרבה מאוד עצות של מומחים מתחומים רבים, אפילו מדענים שחקרו את נושא ההורות, שיכולת לעזור לכל אחת ואחת מאיתנו להיות הורים טובים יותר, ולגדל את הילדים שלנו בצורה טובה יותר. כמות העצות האלו היא כמעט אינסופית, אך בכתבה הבאה תוכלו למצוא 10 עצות חכמות ופשוטות שתוכלו להתחיל ליישם כבר היום!
1. היו גאים בילדים שלכם
מתי בפעם האחרונה השקעתם מחשבה מודעת ומכוונת בילדים שלכם ובכמה שאתם צריכים להיות ברי מזל שיש לכם אותם? נכון, הם לא מושלמים, אבל אף אחד מאיתנו לא מושלם וזה לא אומר שלא צריך להיות גאים בהם. כל ילד הוא שונה ומיוחד, יש לו חלומות, שאיפות ורצונות שצריך לכבד גם אם שני הצדדים מודעים לכך שיש מציאות מחייבת של חוקים ואילוצים. אז היו גאים בילדים שלכם, חשבו על מעלותיהם ועל כל הטוב שהם מכניסים לחייכם. עשו זאת גם כשאתם לבד בתור תרגיל מחשבתי, והדבר יעזור לעצב את הגישה וההתנהגות שלכם בצורה שתהפוך אתכם להורים טובים יותר.
2. אל תשוו את הילדים שלכם לאחרים
זה מאוד מפתה להשוות בין אחים ואחיות או בין ילדים אחרים של קרובי משפחה או חבריכם, אך יש לזכור שהפעולה הזו היא מאוד לא מומלצת. אם הילד שלכם ירגיש שאתם מאוכזבים ממנו ומעדיפים ילדים אחרים, הדבר עלול להוביל לתחושת ביטחון עצמי נמוך ולרגשות נחיתות, שני דברים שאף הורה לא צריך להעביר לילד שלו. יחד עם זאת יש לזכור שבהחלט ייתכן שיש תחומים בהם הילד או הילדה שלכם צריכים להשתפר וזה בסדר, אך יש לנסות להבהיר שהם לא בתחרות מול אף אחד. אתם רוצים שהם ישתפרו בתחומים האלו כי אתם דואגים להם ולעתיד שלהם, וכי אתם מאמינים שיש להם את הכוח ואת היכולת להשיג תוצאות טובות יותר או להפגין התנהגות טובה יותר.
3. הימנעו מאיום או מהטלת עונשים כבדים ללא הסבר
ילדים הם לא ילדים אם הם לא טועים או יוצרים בלגן ו"נזק" ברחבי הבית ושגרת היום שלנו – זה פשוט חלק מהטבע ומתהליך הגדילה הטבעי שלהם. למרות זאת, לפעמים יש מצבים שמצריכים פעולות שמטרתן ללמד את ילדינו שלמעשים מסוימים יש השלכות ושהם צריכים לדעת מתי הם עברו את הגבולות שהוצבו בפניהם. אם המעשה שהם עשו או עמדו לעשות היה חמור במיוחד, אתם כנראה תאיימו עליהם בעונשים כבדים מהרגיל, אך אם תעשו זאת מבלי להסביר את מה שעומד מאחוריהם יכול להיות שהם לא באמת יהיו יעילים. לדוגמה, לפעמים לילדים קשה לדעת מה ההבדל בין כוס שבורה לבין אגרטל משפחתי יקר ערך שנשבר, אז חשוב שתסבירו להם שהעונש הכבד שהם קיבלו הוא לא רק בשל העובדה שהם שברו משהו, אלא בגלל שמדובר בפרט מיוחד שצריך להגן עליו. מאותה הסיבה מותר לצייר על דפים ריקים אבל לא על מסמכים חשובים וכן הלאה והלאה. הסברת הגורם לעונש החמור, או לאיום בעונש שכזה, יכולה להפוך למעשה חינוכי הרבה יותר יעיל מאשר העונש עצמו.
4. תזכרו בני כמה הילדים שלכם באמת
הקלישאה הידועה טוענת שהם "מתבגרים כל כך מהר" ולמרות שבהחלט יש באמרה הזו אמת, היא לפעמים גם קצת מבלבלת. בעולם המודרני הטכנולוגיה מקיפה את הילדים שלנו מכל עבר ועוזרת להם לרכוש מיומנויות מורכבות, ללמוד על העולם ולפתח את האופן שבו הם מדברים, אך זה לא אומר שהם כבר לא ילדים. זה אמנם חשוב לשנות את סגנון ההורות שלכם ככל שהילדים שלכם מתבגרים, אבל עליכם להיזהר ולהשתדל שלא לשנות אותו במהירות גבוהה או נמוכה מדי. למרות שהילדים שלכם ירצו להרגיש עצמאיים בגיל צעיר מדי ולמרות שאתם כהורים תרצו להשגיח על כל דבר שהם עושים גם כשהם כבר יהיו בוגרים, תזכרו בני כמה הם ותתנהגו בהתאם.
5. תפסיקו לרדוף אחרי הכבוד שלכם
כבוד הוא לא משהו שדורשים, הוא משהו שמקבלים, ולמרבה הצער יש הורים ששוכחים זאת מפעם לפעם. נכון, אתם ההורים; המפרנסים, הדואגים והאחראיים, אבל אם תדרשו כבוד מילדיכם ולא תתנו לרגש הזה להגיע באופן טבעי אתם מחבלים בסיכויים שהדבר באמת יקרה. כשהילד או הילדה שלכם יתבגרו הם יתחילו להשוות אתכם למבוגרים אחרים ולהורים של חבריהם לכיתה. אם לא תתחילו לעבוד על הדוגמה האישית שאתם מספקים לילדים שלכם לפני כן, יש סיכוי גבוה מאוד שהכבוד שדרשתם מהם בעבר יתפוגג כלא היה. לכן זכרו: כבוד מקבלים, לא לוקחים, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא פשוט באמצעות התנהגות אוהבת ואחראית שתגרום לכך שילדיכם ימשכו אליכם ויעריכו אתכם.
6. תעזרו לילדים שלכם להיות מי שהם
לכם כהורים מבוגרים יש כמות עצומה של ניסיון וידע לגבי העולם, והילדים שלכם רק מגרדים את פני השטח בכל מה שקשור אליו. זה לא משנה אם הם קטנים או גדולים, ילדיכם צריכים לחקור ולצבור ניסיון כדי ללמוד להכיר את העולם בצורה הטובה ביותר ולפתח את מי שהם באמת. כאשר ילדים מתבגרים הם רוכשים כלים שעוזרים להם להתמודד לבד עם השלכות המעשים שלהם, אבל אם אתם רוצים לעזור להם כבר משלב מוקדם יותר ולמנוע מהם (ומכם) תסכולים מיותרים אפשר להתחיל גם בגיל מוקדם יותר. שני הדברים שיש לזכור במצבים כאלו הם להיות לצד הילדים הקטנים כדי לעזור להם להתמודד עם השלכות מעשיהם, ולדעת מתי ההתנסויות של הילדים הבוגרים שלכם עלולות להעמיד אותם או אחרים בסכנה של ממש ויש לעצור אותן.
7. עבדו יחד עם הילדים שלכם על הכישורים החברתיים שלהם
כאשר הורה לא מקדיש תשומת לב מספקת לכישורים החברתיים של בנו או ביתו, הם גדלים עם מחסור שעלול ללוות אותם במשך כל חייהם. חשוב לזכור שהתנהגות חברותית נכונה חשובה לא פחות מידע בחשבון או שליטה באנגלית, וייתכן שאף הרבה יותר. השליטה על התחום הרחב הזה מתחילה בדברים בסיסיים כמו נימוס, סובלנות וכבוד הדדי, דברים שאתם יכולים לדבר עליהם עם ילדיכם וכמובן שלא לשכוח גם להדגים באופן מעשי. ברמה המתקדמת יותר חשוב שתדעו כיצד לזהות ולטפל בקשיים חברתיים וגם איך לעזור להם להתגבר על משברי חברות.
8. שמרו על ערוץ תקשורת פתוח עם ילדיכם
זה חשוב להעניק לילדים שלכם מחמאות, להפגין את אהבתכם במחוות גופניות וגם פשוט לבלות זמן ביחד כשרואים טלוויזיה או יושבים יחד בסלון, אבל שום דבר לא יכול להיות תחליף לשיחה פתוחה וכנה. תקשורת מילולית היא הבסיס לפיתוח קשר בין הורים וילדים וחשוב מאוד שתתחילו לפתח אותה כבר בגיל צעיר. אפילו בשנים שבהן הילדים שלכם עוד לא שולטים לחלוטין בכישורי השפה, כשתדברו איתם תעזרו להם לפתח אוצר מילים גדול יותר, תרגילו אותם לניהול שיחות משמעותיות ותניחו את היסודות לתקשורת מילולית פתוחה וכנה ביניכם בהמשך חייהם. בגילאים מתקדמים יותר מומלץ להקדיש זמן לשיחות בארבע עיניים שבהן תהיה אווירת דיון שמטרתו לשפר את החיים של הילד או הילדה שלכם, ולא לנזוף בו או בה. אתם לא חייבים לשבת עם ילדיכם לשיחה ארוכה ומייגעת בסוף כל יום, אבל מספיק שתזכירו להם מפעם לפעם שאתם תשמחו לדבר איתם, ותזכרו שלא להיות שיפוטיים או נוקשים מדי כאשר הם ירצו לדבר אתכם.
9. נצלו את כוחו של המדע
זה אולי יפתיע אתכם לגלות שתחום ההורות זוכה לתשומת לב רבה מאוד מהקהילה המדעית. בדומה לחיפוש אחר תרופות למחלות או המצאת רובוטים חדישים יש גם הרבה מאוד משאבים שמוקדשים לשאלות כגון מה ההשפעה של משחקים על ילדים, למה כדאי לאכול ארוחת ערב משפחתית וכיצד ניתן לגדל ילדים מאושרים. השימוש בכלים מדעיים אמנם לא יכול להוביל לתוצאות שבהכרח יתאימו לכל ילד או ילדה, אך עדיין מומלץ לקרוא את המחקרים המובילים בתחום ולבצע התאמות כאלו ואחרות בסגנון ההורות שלכם כאשר הדבר נדרש. בתור התחלה תוכלו ללחוץ כאן ולהכיר 10 מחקרים מדעיים שיעזרו לכם לגדל ילדים מאושרים יותר.
10. תנצרו בלבכם את הרגעים הטובים
כל הורה מכיר את הרגעים הקשים והמתישים שהתפקיד הזה כולל: הרדמת הילדים ב-2 לפנות בוקר, קיפול הרי הכביסה הבלתי נגמרים, מאבק המקלחת היומי, מרד הנעורים ועוד ועוד... כן, אין ספק שזה לא קל להיות אבא או אימא, אבל כדי להתמודד עם האתגרים האלו בצורה הטובה ביותר בהווה ובעתיד אתם צריכים בסך הכל להתמקד ברגעים הטובים ולחרוט אותם על לבכם. זה לא משנה אם הילדים שלכם הם בני 6 או 16, הם יגדלו הרבה יותר מהר משאתם חושבים, והרגע הזה שבו הילדה שלכם צוחקת, או שהבן שלכם מראה לכם ציור שהוא הכין, אלו הם רגעים של אושר שהופכים את העבודה שלכם למשתלמת ביותר. הזיכרונות האלו יתנו לכם כוחות כשתרגישו מותשים, יזכירו לכם שהילדים שלכם אוהבים אתכם אחרי ריב קשה ובאופן כללי יעזרו לכם להיות הורים טובים יותר. אך אל תתנו לרגעים המיוחדים שאתם חולקים עם ילדיכם להיעלם ולהתפוגג, זכרו אותם והפיקו מהם את המרב, כי לא בטוח שהם יחזרו בשנית...
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: