print header

7 סיבות שבגללן תינוקות בוכים ואיך להרגיע אותם ביעילות

התינוק תלוי בהוריו באופן מוחלט לקבלת חום, מזון ונוחות, וכשהוא בוכה, הוא מנסה להעביר את המסר לכך שהוא צריך תשומת לב, דאגה וטיפול מתאים. עם זאת, לפעמים קשה מאוד להבין על מה הבכי של התינוק מעיד, במיוחד אם הילד מתחת לגיל 3 חודשים ועוד לא למד דרכים אחרות לתקשר כמו יצירת קשר עין, הפקת צלילים חדשים או חיוך. אז אם התינוק שלכם בוכה, ניסיתם כבר הכל ואתם לא מבינים למה זה כך ואיך להרגיע אותו, בדקו את הסיבות הבאות ונסו את הטכניקות והשיטות שתלמדו להרגעת התינוק.

1. תינוק בוכה בגלל רעב

רעב זו הסיבה הנפוצה ביותר לבכי של תינוקות, במיוחד כשהם עוד קטנים מאוד – ככל שהם צעירים יותר, כך יש סיכוי רב יותר שהבכי נובע מרעב; קיבתם של תינוקות קטנה מאוד ולא יכולה להחזיק הרבה חלב בתוכה, לכן לא עובר זמן רב בין האכלות. בשל כך אם התינוק מקבל מזון בהנקה, ההמלצה לאימהות היא לנסות להציע לתינוק את החזה – אפילו אם ההאכלה הקודמת הייתה לפני זמן לא רב. כשהתינוק אכל מספיק הוא יידע אתכן על ידי כך שיתנתק מהחזה בעצמו וייראה מסופק ומיושב. 
 
למה תינוק בוכה: תינוק אוכל מבקבוק
אם מנגד אתם מאכילים את התינוק שלכם בפורמולה, ספק שיצטרך האכלה בהפרש של פחות משעתיים בין האחת לשנייה. עם זאת, כל תינוק הוא שונה ולכן אין במקרה הזה חוקיות קבועה. אם התינוק שלכם לא מסיים את הפורמולה שלו בזמן ההאכלה, ייתכן שהוא מעדיף לאכול פחות ובהפרשי זמן קצרים יותר, ולכן יהיה רעב מהר יותר בין האכלות.
 
חשוב שתדעו שבכי הוא סימן מאוחר לכך שהתינוק רעב, וייתכן שיהיה לכם קשה להרגיע אותו על מנת לאכול. לכן מומלץ שתלמדו לזהות סימנים אחרים ומוקדמים יותר שימנעו זאת, כמו למשל מציצת האגרופים שלו או פתיחת וסגירת הפה לסירוגין.

2. תינוק בוכה בגלל קוליק

אם התינוק שלכם בריא ואוכל מספיק, אך בשעות הערב נוטה לבכות, סביר להניח שמדובר בקוליק. על פי האבחון הרפואי, בכי של קוליק נמשך למעלה מ-3 שעות ביום, למשך 3 ימים לפחות בשבוע ובמשך 3 שבועות, כשהבעיה הזו מסתיימת לרוב עד גיל 3 חודשים. מדובר בשלב התפתחותי שעוברים כמעט כל התינוקות, וזה יכול להיות מלחיץ מאוד עבור ההורים, פשוט מכיוון שקשה מאוד להרגיע תינוק שבוכה בעקבות קוליק.
 
הסיבות לקוליק לא ידועות במלואן, וחוקרים משערים שזה נובע מגזים, אלרגיה, רגישות ללקטוז, חוסר בשלות של מערכת העיכול או בליעת אוויר במהלך ההנקה. כך או כך, יש כמה דרכים שנמצאו כיעילות להרגעת תינוקות שסובלים מקוליק, אך כל תינוק מגיב אחרת לכל אחת מהן, לכן עליכם לנסות אותן עד שתמצאו את האחת שתתאים לתינוק שלכם:
 
  • עטיפת כל גופו של התינוק בשמיכה דקה
  • ערסול התינוק באופן שבו כפות הרגליים מתקרבות לראש, על ידי הקשתת הגב
  • נדנוד של התינוק בזמן שאתם מחזיקים אותו עם הבטן למטה על האמה (תנוחת נמר על עץ)
  • אמבטיה חמימה (בטמפרטורה של 37-38 מעלות)
  • נשיאת התינוק במנשא (בגיל כזה, עדיף מנשא שתומך ברגלי התינוק כך שהן מתוחות לצדדים)
  • החזקת התינוק על הצד ובצמוד לגוף עם שמיכה חמימה ביניכם שתחמם את אזור הבטן שלו
חשוב לציין שאם מופיעים סימנים אחרים ומדאיגים, כמו הקאות, שינויים במרקם הצואה, חוסר מנוחה בזמן ההאכלה ואי יכולת להאכיל את התינוק, חום גבוה, אדישות, עלייה דלה במשקל או ירידה במשקל, ככל הנראה לא מדובר בקוליק, אלא בבעיה בריאותית שמצריכה טיפול רפואי.
למה תינוק בוכה: תינוק ישן בתנוחת נמר על עץ

3. תינוק בוכה כי רוצה שיחזיקו אותו

התינוק שלכם צריך הרבה מגע פיזי שיעזור לנחם אותו, ולפעמים הוא בוכה פשוט כי הוא רוצה לדעת שהוא לא לבד ושיש מי שדואג לו. אך לפעמים גם כשמחזיקים את התינוק זה לא מספיק, והוא רוצה להרגיש בטוח עוד יותר. במקרה שהוא ממשיך לבכות, מומלץ לנסות ללכת איתו בידיים ולא לעמוד או לשבת, ואפילו להדגיש את תנועות הצעדים על ידי כיפוף הברכיים בכל צעד.
 
למה זה עובד? ממחקר משנת 2013 עולה סברה שמדובר בחלק ה"ברח" במערכת ה"הילחם וברח" שטבועה בנו וביונקים אחרים עוד משחר ההיסטוריה, כשהתינוק רוצה לדעת שתהיו מוכנים לרוץ במקרה של סכנה. "תגובת הרגיעה של התינוק קשורה לוויסות מערכות שיווי המשקל, התנועה והלב", כך מסבירים עורכי המחקר. "תינוקות מתחת לגיל 6 חודשי שנישאים על ידי אימא שמתהלכת מפסיקים מיד כל תנועה רצונית ובכי, וקצב פעימות הלב שלהם יורד".
למה תינוק בוכה: תינוק אוחז באגודל של מבוגר

4. תינוק בוכה מעייפות

לתינוקות קשה ללכת לישון לבד, וזה נכון במיוחד אם הם עייפים מאוד וכבר עברו את הזמן שבו היו צריכים להירדם. ככל שהתינוק צעיר יותר, כך קשה יותר להבחין בסימני העייפות שלו, ומכיוון שכל תינוק הוא שונה, סביר להניח שלתינוק שלכם יהיו סימנים שונים משל אחרים. כדי לוודא האם התינוק שלכם עייף עוד לפני שהוא נהיה עייף מדי, חפשו את הסימנים הבאים:
 
  • משיכת אוזניים
  • כיווץ אגרופים
  • פיהוק
  • חוסר יכולת להתרכז בראייה (בהייה בחלל או פזילה)
  • תנועות נמרצות עם הידיים והרגליים והקשתת הגב
  • מראה פנים זועף או מודאג
  • מציצת אצבעות
  • הפקת צלילים שאינם שגרתיים לתינוק שלכם, כמו למשל צווחות רועשות
דבר נוסף שכדאי שתדעו זה שלכל טווח גיל של תינוק יש זמן ערות שונה בין תנומות במהלך היום, וכן זמן שונה שבמהלכו צריך התינוק לישון בסך הכל במהלך היום ובלילה. מומלץ שלא לחרוג מהזמנים הבאים כדי למנוע מצב שבו התינוק עייף מדי.
למה תינוק בוכה: כמה זמן צריך תינוק לישון

5. תינוק בוכה כי קר / חם לו מדי

טעות גדולה שהורים רבים עושים בנושא זה היא לשפוט את טמפרטורת הגוף של התינוק שלהם על פי הטמפרטורה של כפות הידיים או הרגליים, אך הדרך הטובה ביותר לבדוק האם חם או קר מדי לתינוק שלכם היא להרגיש את הבטן או העורף שלו. בדרך כלל תינוקות בוכים יותר כשקר להם מאשר כשחם להם, ולמעשה חלקם לא בוכים כלל בגלל חום, אלא הופכים להיות אדישים מאוד.  
 
כדי לוודא שאתם מלבישים את התינוק שלכם כמו שצריך בחורף או בקיץ, כלל האצבע הפשוט אומר להלביש את התינוק כמוכם פלוס שכבה אחת נוספת. בנוסף, החדר שבו התינוק שלכם ישן צריך להיות בטמפרטורה של בין 16-20 מעלות כדי שיהיה לו נעים בו. כסו את התינוק בשמיכת כותנה, ואם הבטן שלו מרגישה לכם חמה מדי הסירו אותה או שכבת בגד. אם מנגד הבטן מרגישה לכם קרה, כסו אותו או הוסיפו שכבת בגד. אם העורף של התינוק שלכם מיוזע, זה סימן מובהק לכך שחם לו.
למה תינוק בוכה: תינוק לובש סוודר

6. תינוק בוכה בגלל חיתול רטוב או מלוכלך

דמיינו את עצמכם בתוך חיתול רטוב – האם אתם משערים שמדובר בתחושה נוחה? כמובן שלא, ולכן ברור שהתינוק שלכם יבכה אם יישאר בחיתול רטוב או מלוכלך למשך זמן רב מדי. למעשה תינוק מתחיל לבכות רק כאשר ההפרשות שלו מתחילות להשפיע לרעה על העור הרגיש שלו, מכיוון שיש בהן חומציות שגורמת לתפרחת חיתולים, ומומלץ שתחליפו לו חיתול עוד לפני שזה קורה.
 
ייתכן שהתינוק שלכם נסער גם בזמן שאתם מחליפים לו חיתול, וזאת מכיוון שהוא לא אוהב להרגיש את האוויר הקר על ישבנו, ובמקרה שכזה פשוט עדיף שתתמקצעו ותלמדו כיצד לעשות זאת מהר. יעזור לכם גם להסיח את דעתו של התינוק בעזרת רעשן בזמן שאתם מחליפים לו חיתול, ובשביל זה תצטרכו את עזרתו של אדם נוסף.
למה תינוק בוכה: תינוק על שידת החתלה

7. תינוק בוכה בגלל מחלה או כי הוא חש ברע

אם התינוק שלכם חולה, הוא ככל הנראה יבכה בצורה שונה מבדרך כלל ויפיק צלילים שונים בזמן הבכי. סביר להניח שהבכי יהיה חלש יותר אך בה בעת בעל צליל גבוה יותר, וכן יימשך זמן רב ללא יכולת להרגיע את התינוק. אם ילדכם בכה הרבה ולפתע השתתק מעצמו ואף נשאר שקט למשך זמן רב, גם זה יכול להיות סימן לחולי, אז אל תחשבו שהסערה חלפה. כמובן שסימנים כמו חום, חוסר תיאבון, אדישות, שיעול, עיטוש, שלשול, קושי בשינה ואף מצונן הם כולם סימנים מחשידים גם כן לחולי.
 
בנוסף על כך, גם בקיעת שיניים יכולה לגרום לבכי שיתחיל כשבוע לפני שתבקע השן הראשונה. כדי להבין שזה המצב ושלא מדובר בחולי, חפשו סימנים נוספים כמו הזלת ריר (יותר מאשר בדרך כלל), שפשוף אוזניים עם הידיים, ניסיון ללעוס כל דבר ואדמומיות באחת הלחיים. לעיתים מופיעים גם תסמיני שלשול וחום, אך במקרה שכזה כדאי ללכת על בטוח ולקחת את התינוק להיבדק אצל רופא.
 
כדי לעזור לתינוק לעבור את תקופת בקיעת השיניים, טבלו מטלית נקייה במים, סחטו אותה כמה שיותר, שימו אותה במקרר, וכשהיא קרה קפלו אותה ותנו לתינוק שילעס אותה. הישארו עם התינוק שלכם ושמרו עליו כשאתם נותנים לו ללעוס את המטלית על מנת לוודא שלא ייחנק ממנה בטעות. בנוסף כדאי לכם לנגב ריר שזולג על הלחי והסנטר של התינוק כדי למנוע פריחה על העור.
 
מקור התמונות: babysleepsite.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.