בשנים האחרונות אנו שומעים על יותר אנשים שסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD, או "בעיות קשב" בקיצור). בימינו, ילדים רבים מאובחנים ככאלו, ונאלצים להתמודד עם בעיות כמו אי-יכולת להתרכז בשיעורים או אנרגיה מתפרצת שגורמת להם להיות נמרצים מדי. למרות שישנם טיפולים רבים בתחום, כשהמוכר שבהם הוא נטילת ריטלין, הורים רבים מתקשים להעסיק ילדים בעלי הפרעות שכאלו, ולכן החלטנו להתגייס ולעזור בעניין. אם גם לכם יש ילד עם בעיות קשב, אתם מוזמנים להכיר 9 פעילויות מהנות ובעלות ערך מוסף שיעזרו לכם להעסיק אותו בבית או בחוץ, בתוספת עצת בונוס קטנה, שיכולה גם היא לסייע לכם...
1. מצא את המטמון
פעילות נפלאה שתגרום לילדכם להפעיל את הראש וגם את הגוף, היא "מצא את המטמון" של חפצים נגישים. כל שעליכם לעשות הוא להחביא פריטים שונים, ולבקש ממנו לחפש אותם ברחבי הבית. תוכלו לעזור לו במשימה על ידי כתיבת רשימת החפצים שעליו לחפש, ואם הוא מסתבך, אפשר גם לתת לו רמזים. מומלץ לערוך פעילות זו ברמות שונות, בהתאם לגילו וליכולותיו של ילדכם; לאלו שהולכים לגן, הראו תמונות של החפצים המוחבאים. לילדים בבית ספר, תנו רשימה של רמזים וחידות כמו "משהו שאפשר לצייר איתו" או "חפץ שמייבש דברים רטובים".
2. משחקים עם פלסטיק בועות
אתם כנראה תסכימו שכיף לפוצץ פלסטיק בועות ("פצפצים"), ושפעולה זו יכולה לשחרר אנרגיה ולהרגיע רבים, גם כאלו שלא מתמודדים עם בעיות קשב. לטובת משחק פשוט ומהנה שמצאנו עבורכם תצטרכו להצטייד ביריעה של פלסטיק זה, אותה אפשר להשיג בחנויות יצירה שונות. כשהיא תהיה ברשותכם, פרשו אותה על הרצפה ותנו לילדכם לרוץ ולקפוץ עליה כדי לפוצץ כמה שיותר בועות. כדי לשדרג את "שטיח הבועות" שיצרתם, תוכלו לצייר עליו ריבועים של "קלאס" או אותיות שעליהם ילדכם יוכל לנתר בהנאה. אפשרות נוספת היא לתת לילדכם לצבוע אותו עם צבעי גואש, וכשהם יתייבשו - לפוצץ את הבועות, כך הוא יקבל יצירת אמנות מרהיבה במיוחד.
3. תרגילי כושר בסימן אותיות
רוצים לעזור לילדכם לשחרר אנרגיות, להשתפר באיות ולפתח שרירים בו זמנית? זו הפעילות בשבילכם! היא מבוססת על צורות של אותיות ובאופן שבו הן נפרשות על פני שורה – לדוגמה אותיות שצורתן עולה, כמו האות ל', אותיות שצורתן יורדות כמו האות ק', וכאלו שנשארות בשורה כמו האות ח'. במסגרת משחק זה, בקשו מילדכם להמיר אותיות ומילים לתנוחות גוף, כך שבאותיות שמתרוממות – עליו לקפוץ, באלו שגולשות מטה צריך להתכופף, ובאחרות שנשארות בשורה – לעמוד במקום. לדוגמה, במילה "לקבל" צריך לקפוץ, להתכופף, לעמוד במקום ולקפוץ בשנית.
בפעילות זו ילדכם יכול לשחק לבד לפי רשימת מילים שאתם מכינים עבורו מראש, או להתחרות מולכם, כאשר כל אחד מנסה לאתגר את השני ולהחזיק מעמד למשך כמה שיותר מילים כדי לנצח. כדי לשדרג משחק זה, תוכלו להדגים מילה מסוימת לפי תנוחות, ולראות אם השני מצליח לגלות מהי.
4. באולינג מבקבוקים
ילדכם אוהב לשחק, לזרוק דברים ולהפיל חפצים? אם כן – באולינג ביתי הוא הפתרון המושלם עבורו! לשם כך, יש למקם 10 בקבוקי פלסטיק ריקים (אפשר גם פחות) אחד ליד השני בצורת משולש, ולנסות להפיל אותם עם כדור בגודל של כדור כדורגל. מומלץ לבצע פעילות זו במקומות שבהם יש מספיק מרחב כדי לגלגל כדור, כמו סלון גדול או מסדרון ארוך. כדי להפוך את המשחק ליותר מאתגר ואת הבקבוקים ליותר קשים להפלה, מלאו אותם במים, סוכר, מלח או חול. ילדכם יוכל לשחק בבאולינג לבדו או להתחרות מול מישהו אחר, וכדי לגרום לו להוציא אנרגיה - בקשו ממנו לסדר את הבקבוקים בכל פעם אחרי שהם נופלים.
5. משחקי מילים נרדפות והפכים
הפעילות שנציג בפניכם כעת אולי לא תזיז פיזית את ילדכם, אבל היא תשפר את אוצר המילים שלו ובעיקר את יכולתו להתרכז לאורך זמן. כל שעליכם לעשות הוא לבקש ממנו לומר מילה נרדפת או הפוכה לזו שאתם רוצים, למשל, "חמה" או "ירח" עבור "שמש". כדי לגוון, תנו לו להשלים משפטים והעלו את דרגת הקושי עם הזמן. משחקים שכאלו הם דרך מהנה ללמוד עברית, ובגילאים מאוחרים יותר, כשילדכם יידע אנגלית, תוכלו לערוך אותם בשפה זו כדי לשפר גם אותה אצלו. פעילות שכזו תסייע לילדכם להעביר את הזמן בדרך חינוכית שתיזכר לטובה למשך שנים.
6. פלונטר
רוצים לעזור לילדכם להוציא אנרגיה ולשמור על גמישות? תנו לו לשחק בפלונטר ("טוויסטר"), פעילות שבה עליו להניח יד או רגל על עיגול בצבע מסוים בלי ליפול. אם אין לכם את הציוד המוכן המתאים למשחק שכזה, תוכלו להכינו בעצמכם, יחד עם ילדכם, בקלות ובכיף. כדי ליצור את השטיח שעליו תשחקו, חברו 24 דפים בגודל A4 ביחס של 6X4, ובעזרת טושים או צבעי גואש ציירו עליהם עיגולים בצבעים: ירוק, צהוב, כחול ואדום (כך שהמשטח יראה כמו זה בתמונה למטה).
כדי ליצור לוח עם מחוג שייתן את הוראות התזוזה, קחו נייר נוסף וחלקו אותו לארבעה אזורים שמוקדשים כל אחד לכל אחת מהגפיים. במרכז העמוד ציירו עיגול גדול, ועל כל חלק של העיגול הנמצא ב-4 האזורים השונים שאליהם חילקתם את העמוד - ציירו 4 עיגולים קטנים וצבעו כל אחד מהם בצבע אחר מן הצבעים המופיעים על המשטח. הניחו במרכז העמוד המחולק בקבוק או עט וסובבו אותם כמו במשחק "אמת או חובה". לאחר שאביזרים אלו יהיו מוכנים, אתגרו את ילדכם עם משחק מהנה ומסובך שכזה - שמצריך ריכוז ומחשבה, ובעיקר גמישות.
7. מלחמת "שלג"
אמנם בארצנו הקטנה כמעט ולא יורד שלג אף פעם, אך אתם ללא ספק יכולים לנסות לייצר גרסה דומה של משקע זה בביתכם בעזרת גרביים מקופלים או נייר מקומט. לפני שאתם יוצאים ל"קרב" זה נגד זה, קבעו חוקים ברורים שמגדירים היכן אפשר להסתתר ולשחק ברחבי הבית ובאילו אזורים בגוף מותר לפגוע. אתם יכולים להפוך את ה"התמודדות" לתחרות שבה מנצח מי שמצליח לשרוד אחרון - כלומר זה שלא נפגע מ"כדורי השלג", אך אם אינכם מעוניינים להתחרות, זו יכולה להיות סתם פעילות מהנה בשביל להעביר את הזמן בבית בכל מזג אוויר, או בחצר קרובה בימים נעימים. פעילות שכזו תעזור לילדכם להוציא אנרגיה, ואם כל בני הבית יסכימו להשתתף בה – היא תהווה גיבוש משפחתי נהדר ומבדר. עם זאת, אם אתם רואים שהמשחק הופך לאלים ושילדכם נהיה תחרותי מדי – הכריזו על "הפסקת אש" והסבירו לו מדוע, מכיוון שחשוב שהוא ידע לנתב את האנרגיה שלו כמו שצריך.
8. ציור וצביעה
פעילויות שילדכם יוכל לבצע כמעט בכל מקום ולא יצריכו מכם מאמץ מיוחד, לקוחות מעולם האמנות וכוללות ציור וצביעה. למרות שהן נשמעות מאוד ברורות ופשוטות, כדאי שתכירו את היתרונות הגלומים בהן ושיכולים לסייע לילדכם - כמו שיפור תחושה וכישורים, העלאת ביטחון עצמי נמוך שנובע מההפרעה וביטוי קשיים. אם אתם מרגישים שילדכם נמצא בתקופה קשה או שסתם משעמם לו, תוכלו לתת לו לצייר ולבקש ממנו להביע על הדף כיצד הוא מרגיש או על מה הוא חושב.
פעילות נוספת ונהדרת שכוללת את כל היתרונות שציינו לעיל ומסייעת להרגעה בגילאים שונים היא צביעה, והיא כנראה תעסיק את ילדכם למשך הרבה זמן. אתם מוזמנים להדפיס דפי צביעה, ולתת לו לעבוד עליהם בכל פעם כשמשעמם לו או לחלופין כשהוא חש עצבני או נמרץ.
9. שרשרת מילים
המשחק הבא אולי לא יריץ את ילדכם ברחבי הבית, אבל הוא יכול לספק כמה רגעים של הנאה וצחוק מתגלגל. הוא מצריך שני משתתפים לפחות, שמטרתם להשלים משפט או אפילו סיפור יחדיו. כדי לפצוח במשחק, אמרו מילה שתתחיל רצף - למשל, "הכלב" - ותנו לילדכם או למי שאחריכם בתור לומר אותה ולהוסיף מילה נוספת שיוצרת שרשרת הגיונית, לדוגמה "הכלב שלי". כך עליכם להמשיך לשחק עם ילדכם ומשתתפים נוספים, כאשר המפסיד הוא הראשון שמתבלבל ברצף או לא מצליח להוסיף מילה. משחק זה יכול לעזור לילדכם להישאר מרוכז ולשפר את זיכרונו, ואם תצליחו ליצור רצפים משעשעים תזכו בכמה רגעי צחוק שלא ישכחו בזמן הקרוב.
בונוס: חוגים של פעילות גופנית
רוצים לרשום את ילדכם לחוג שמתאים לצרכיו ושיפתח אותו? מומחים רבים ממליצים לבחור עבורו באחד שכולל פעילות גופנית, מכיוון שהוא עוזר להוציא אנרגיה ולשמור על אורח חיים בריא, ובמקביל גם ליצור קשרים חברתיים עם אחרים. עם זאת, לא כל הפעילויות מתאימות לילדים עם בעיות קשב, ולכן צריך להכיר את אלו שיועילו לילדכם.
אם אתם רוצים להכניס אותו למסגרת קבוצתית שבה יוכל לרכוש כישורים חברתיים, ובו זמנית יקבל אימון אישי ככל האפשר, כדאי לרשום אותו לחוגי שחייה, כדורגל או טניס. פעילויות שמומלצות לילדים עם נטיות אלימות הן אמנויות לחימה ואגרוף, שבהן הם לומדים לנתב את האנרגיה שלהם למקום חיובי ולהגן על עצמם. חוג נוסף שמומלץ, אם ניתן למצוא אותו בקרבת ביתכם, הוא רכיבה על סוסים - שבמסגרתו ילדכם יוכל ליצור קשר עם בעל חיים אצילי שכזה, כמו גם לטפל בו ולרכוב עליו. שימו לב שלפני שאתם רושמים אותו לחוג כלשהו, חשוב להסביר למדריך קצת על ההפרעה של ילדכם וכיצד יש להתנהג איתו כאשר הוא סובל מבעיה כלשהי במהלך השיעורים.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: