print header

5 דרכים לשפר את בריאות המעיים של ילדיכם

כהורים כולנו רוצים לוודא שהילדים שלנו יגדלו בריאים ועם גוף שמוכן להתמודד עם כל בעיה ומחלה בהצלחה אנחנו עושים לא מעט פעולות שיאפשרו זאת, אך לפעמים ומבלי לדעת אנחנו דווקא פוגעים בתהליך. זה מתבטא אולי יותר מכל באופן שבו אנחנו מנסים להגן על ילדינו מפני חשיפה לחיידקים, כשלמעשה אנחנו גם מצמצמים את חשיפתם לחיידקים טובים ולא רק רעים. זה לא הדבר היחידי שרבים מאיתנו עושים שהוא טעות תמימה, והיום אתם תכירו 5 דרכים לשפר את בריאות המעיים של ילדיכם, שחלקן יסייעו לתקן טעויות שעשיתם עד עכשיו מבלי שידעתם.
 

1. האכילו את החיידקים הידידותיים של ילדיכם

החיידקים שבמעיים ניזונים מסיבים תזונתיים, שהם פחמימות מורכבות שמצויות במזון מן הצומח. מחקרים חשפו בפני חוקרים שהרעבת החיידקים הטובים מובילה לכך שהם פוגעים בציפוי הרירי שמגן על הקירות הפנימיים של המעיים, וכשהם מתקרבים לאותן קירות, זה עלול להפעיל את מערכת החיסון שתצא למתקפה, מה שמוביל לדלקות שגורמות להפרעות אוטואימוניות, כמו תסמונת המעי הרגיז, אלרגיות ואסתמה. לכן מומלץ שתתנו לילדיכם לאכול כמה שיותר פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות על מנת לוודא שהחיידקים הטובים שבגופם לא יזיקו להם.
 
אך ישנה בעיה כמובן – מזונות עשירים בסיבים תזונתיים הם לא תמיד אהובים על ילדים בלשון המעטה. לכן מומלץ לנסות להגיש אותם בשלל דרכים שונות ומהנות יותר לאכילה: מקלות גזר עם חומוס, אדממה מאודה או טורטייה עם אבוקדו ושעועית שחורה. בנוסף, תנו שם לאחד החיידקים שבבטן של ילדיכם וספרו לו עליו – מה הוא אוהב לאכול, למה זה מה שהוא צריך לאכול ומה יקרה אם הוא יגווע ברעב. 
 
איך לשפר את בריאות המעיים של הילדים: מאכלים שמומלצים להזנת החיידקים הידידותיים

2. תנו להם לצרוך חיידקים ידידותיים (פרוביוטיקה)

צריכת מאכלים פרוביוטיים שמכילים חיידקים טובים יכולה להפחית את תדירות המחלות שמהן סובלים ילדיכם, ובייחוד מחלות שקשורות למערכת העיכול. הדרך הכי פשוטה לעשות זאת היא לתת להם לצרוך יוגורט מדי יום, ואם הם מעוניינים, אפשר גם לתת להם לטעום משקה קפיר.
 
ודאו שאתם קונים יוגורט ללא סוכר, ואל תגישו אותו סתם כך לבד – הוסיפו לו פירות, הוסיפו אותו לסלט, או אפשרו להם לנגב אותו עם חטיף שילדיכם אוהבים. אם הם נוהגים לאכול יוגורט בלי בעיה אך רגילים לטעם המתוק של יוגורט עם תוספת סוכר, תוכלו להוסיף ליוגורט רגיל כפית סירופ מייפל, ולהפחית את הכמות אט אט עד שהם מתרגלים לטעם של היוגורט הפשוט. 

3. היזהרו מחיטוי יתר

אנחנו רוצים שהילדים שלנו יישמרו מפני חיידקים מזיקים, ולכן דואגים לחטא עבורם חפצים רבים וגם את הידיים בתדירות גבוהה יחסית. עם זאת, אנחנו מחסלים כך לא רק את החיידקים הרעים, אלא גם את הטובים שאמורים להיכנס לגופם. נהוג לחשוב לדוגמה שיש לחטא את המוצצים של התינוקות עם מים רותחים ולעולם לא לנקות אותם בפה שלנו, אך מחקר שנערך בשנת 2013 בשוודיה הוכיח דווקא שההפך הוא הנכון. ילדים להורים שנהגו למצוץ את המוצץ כדי לנקות אותו במקום לשטוף אותו במים רותחים סבלו פחות ממקרים של אקזמה ואסתמה, וזה למעשה מכיוון שההורים שלהם חשפו אותם לחיידקים ידידותיים שעזרו לפתח את המערכת החיסונית שלהם.
 
אך במקביל לפי רופאי שיניים מנהג שכזה עלול להגביר את הסיכון לעששת, ולכן, כמו בכל דבר בחיים, צריך לשמור על איזון. אין בעיה לחטא את המוצץ מדי יום, אך לא צריך בכל פעם שהוא נופל – אפשר לנקות אותו בפה שלכם וזה אף מומלץ על פי חלק מהמומחים. למעשה, יש הטוענים שאין כלל צורך לשטוף את הידיים של הילדים אם הן לא מלוכלכות לפני ארוחה או חטיף, אך כמובן שגם כאן צריך להשתמש בהיגיון. אם למשל אתם מסתובבים בגן חיות או בפארק ציבורי – מקום שבו יכולים להיות הרבה חיידקים ונגיפים – מומלץ לחטא את הידיים לפני שתביאו לילדיכם חטיף.
איך לשפר את בריאות המעיים של הילדים: אימא מחטאת ידיים של ילדה

4. הימנעו ממתן אנטיביוטיקה שלא לצורך

במקרים מסוימים אנטיביוטיקה יכולה להיות מצילת חיים, אך כמובן שיש לה גם כמה חסרונות. האנטיביוטיקה הורגת חיידקים ללא אבחנה, ונפטרת הן מחיידקים רעים במעיים והן מחיידקים טובים. בטווח הארוך, איבוד החיידקים הטובים עלול להיות בעל השפעה רבה יותר ממה שאתם אולי משערים.
 
במחקר שנערך באוניברסיטת שיקגו בשנת 2014 על חולדות נמצא כי קיים קשר בין נטילת אנטיביוטיקה לבין אלרגיה לאגוזים, ובמחקר אחר שנערך בשנת 2020 התגלה שהשימוש באנטיביוטיקה בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים מגביר את הסיכון לסבול מאסתמה, צליאק ועודף משקל. האנטיביוטיקה משנה את כל מה שקורה ומתרחש במיקרוביום (אוכלוסיות המיקרואורגניזמים בגוף וסביבו), ולכן ראשית – ובכלל – עליכם לתת לילדים אנטיביוטיקה רק על פי הוראת רופא, ואף לברר האם יש דרך אחרת לטפל במחלה שלא כוללת נטילת אנטיביוטיקה. 

5. תנו לילדיכם לשחק בגינה ולהתחבק עם בעלי חיים

האדמה מטונפת ובעלי החיים חולים – אלו הם דברים שילדים רבים שומעים מכיוון שההורים שלהם מנסים להרחיק אותם ממקורות שעלולים להעביר חיידקים. אך מה שאותם הורים לא יודעים זה שהם חוסכים מילדיהם גם חיידקים טובים, ולמעשה הימנעות מגורמים שכאלה עלולה דווקא לסכן את ילדיכם ביותר מחלות. כלבים וחתולים ביתיים הם מושלמים להעברת חיידקים טובים לילדים, מכיוון שהם מביאים איתם גם כאלה מבחוץ. במקום להרחיק את הילדים כשהם מתכרבלים עם הכלב שחזר זה הרגע מטיול, תנו להם לספוג ממנו את החיידקים שיחזקו אותם בהמשך.
 
אנחנו לא סתם מדברים באוויר. במחקר שפורסם עוד בשנת 2002 הציעו החוקרים כי תינוקות שגדלים עם כלבים הם בעלי סיכון מופחת לפתח אסתמה עד גיל 6 ביחס לילדים שגדלים ללא חיית מחמד. אם אין לכם חיית מחמד, תוכלו לעסוק בגינון עם ילדיכם בידיים חשופות, ואם אתם מגדלים ירקות בגינה שלכם ואינכם מרססים אותם, אתם יכולים אפילו לתת לילדיכם לאכול מהם בלי לשטוף אותם בסבון – מספיק רק להסיר מהם את האדמה תחת זרם מים חזק.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.