1. מחיקת ספרי לימוד משומשים למכירה ביד שנייה
מדי קיץ מכיתה א' עד שסיימתי תיכון, נהגנו במשפחתי לערוך פרויקט למכירת ספרי לימוד משומשים שאין בהם צורך יותר. במסגרתו, אמי אמרה לי כבר בתחילת הקיץ למחוק את כל מה שכתבתי וסימנתי בספרי וחוברות הלימוד במהלך השנה, כדי שנוכל למסור אותם הלאה. הפעילות הזו אמנם לא הייתה מהנה במיוחד, אפילו נטל, אבל הקפדתי לעשות אותה כי הבנתי את הערכים הכלכליים והחברתיים הרבים שיש בה; אמי הסבירה לי שברגע שכל הספרים יהיו "נקיים", נוכל למכור אותם בחנויות ייעודיות תמורת עלות שהיא פחותה משל ספר חדש, ואחרים יוכלו לקנות אותם במחיר מוזל. את הספרים שלא היו במצב טוב או שלא התקבלו מסיבות אחרות, מסרנו לבית הספר – בידיעה ששם הם יתרמו למי שזקוק להם. חשוב לציין שגם אנחנו קנינו ספרים יד שנייה, וכך למדתי לחסוך כסף גם אם נדרש לכך מאמץ, והבנתי את חשיבותה של תרומה.
2. ניקיונות לפי הוראות מוגדרות
פעילות נוספת שליוותה אותי בכל חופש גדול מגיל 7 עד לצבא, היא "פרויקט ניקיון" שבמסגרתו אמי נעזרה בי כדי לנקות ולסדר את הבית, ולימדה אותי כיצד בכלל לעשות זאת. בכל פעילות כזו התמקדתי באזור או בנושא מסוים בבית – בסלון, במטבח, בחדרים מסוימים בבית, או בארונות, מצעים וכדומה. כדי לייעל את עבודתי, אמי ישבה הסבירה לי מה עליי לעשות, לרבות באלו מכשירים ותכשירים עליי להשתמש ושמתאימים לגילי. בפעמים הראשונות היא עזרה לי, וכשראתה שאני מסתדרת לבד, היא פשוט השאירה לי הוראות מדויקות – כתובות או בעל פה – והמשיכה בעיסוקיה. בזכות הפרויקט הזה, שבסך הכל דרש ממני חצי יום פעם השבוע, למדתי על חשיבות הסדר והארגון בבית, כמו גם שיטות וטיפים לניקיון שאני מיישמת עד היום.
3. הכנת סרטונים באפליקציית "טיק טוק"
אי אפשר להתחמק מהאפליקציה שכבשה את הדור הצעיר – הטיק טוק. הילדים נמצאים בה כל היום, מכינים סרטונים ועוקבים אחרי אחרים, ולכן אם אתם לא יכולים להילחם בה – הצטרפו אליה! למרות שיש לה אולי תדמית שלילית בקרב המבוגרים, יש בה יתרונות מסוימים כמו שיפור כישרון ריקוד ולימוד עריכת סרטונים. לכן אם אתם רואים שילדכם אוהב לרקוד וכבר משתמש באפליקציה, עודדו אותו לנצל אותה לטובתו; בחרו יחדיו שירים וריקודים ראויים שמתאימים לרמתו ולגילו, ובקשו ממנו לצלם את עצמו מבצע אותם ולהראות לכם את הסרטון. הציעו לו אולי לערוך מופע בסוף הקיץ בפני כל המשפחה, שבו הוא ירקוד את כל אותן כוריאוגרפיות שלמד. פרויקט שכזה ישמש עבורו כפעילות גופנית נפלאה לימי הקיץ, ויעזור לו ללמוד לצלם ולערוך סרטוני וידאו.
4. עריכת עבודת שורשים
כשערכתי את עבודת השורשים שלי בגיל 18, הצטערתי על כך שלא עשיתי זאת קודם. לכן, אם ילדכם עבר את גיל 12, אולי כדאי לנצל את הזמן הפנוי שיש לו כדי לבקש ממנו להתחיל לחקור את תולדות המשפחה שלו. במסגרת החקירה בקשו ממנו לראיין את הסבים והסבתות ולהקשיב לסיפור שלהם – אפשר לעשות זאת גם דרך תוכנת הזום, שבה ניתן להקליט ובכך לתעד את השיחה כדי להאזין לה שוב. בנוסף, הציעו לו לבנות אילן יוחסין בעזרת השירות הישראלי "My Heritage", שיעשה לו מעט סדר בעץ המשפחתי. כמו כן, תוכלו לערוך פגישות שבועיות של שעה-שעתיים, שבהן תעיינו יחדיו באלבומי תמונות ותצפו בסרטונים משפחתיים מהעבר, כך חלק מהסיפורים שהוא שמע יהפכו למוחשיים יותר. בעזרת פעילות זו, ילדכם ילמד קצת יותר על השורשים שלו, ילמד להעריך את ההיסטוריה שלו וירגיש מחובר יותר למשפחתו.
5. פתיחת ערוץ יוטיוב
רבים מכוכבי הדור הצעיר הם יוטיוברים – בעלי ערוץ יוטיוב מצליח שבמקרים מסוימים מהווה עבורם מקור פרנסה, ולא נתפלא אם ילדכם מכיר כמה מהם. לכן, אולי כדאי לכם לעודד אותו לפתוח ערוץ יוטיוב שיעסוק בנושא שמעניין אותו, כמו מוזיקה וטיפים. אם ילדכם טוב במקצוע מסוים, כגון חשבון או אנגלית, הציעו לו לצלם ולהעלות לערוץ הסברים או שיעורים בתחום. לחלופין, אם הוא כל היום משחק ב"פורטנייט" ומתמקצע בכך, המליצו לו לפתוח ערוץ שיוקדש לסרטונים שמתעדים אותו בפעולה. בעזרת ערוץ היוטיוב, ילדכם לא רק ישפר את יכולותיו הטכניות, אלא גם ילמד לחפש תכנים מעניינים, לנהל את הסרטונים שהוא מעלה ולקחת אחריות, כמו גם לקרוא סטטיסטיקות צפייה ולנתח אותן. אין ספק שהיכולות האלו ילוו אותו גם בעתיד.
6. הרצאות על ספרים
ילדכם הוא תולעת ספרים, או שמא זקוק לתמרוץ כדי שיקרא קצת? הציעו לו פרויקט מיוחד שבו עליו להספיק לקרוא ספרים בקצב שמתאים לו; תחילה, בקשו ממנו לבחור ספרים שיעניינו אותו, בין אם בספריה השכונתית או מהאוסף שיש לכם בבית, או לחלופין המליצו לו על כאלו שיתאימו לו. הציבו לו כמטרה לקרוא ספר בן 200 עמודים בשבוע, 400 עמודים בשבועיים, או פשוט להספיק לקרוא כל יום כעשרים עמודים. בתום כל ספר, יצטרך ילדכם להציג בפניכם למשך כמה דקות את מה שקרא. הוא יכול לעשות זאת כשיחה או "הרצאה" שבמסגרתה הוא יספר בקצרה על התוכן, או להציג חלק מסוים מהספר בדרך יצירתית יותר, כמו ציור או שיר. כך, הוא גם ייהנה מהיתרונות הגלומים בקריאת ספרים, כמו שיפור הזיכרון והעשרת אוצר מילים, ילמד לסכם ולהבין רעיונות שמוצגים בתוכן, יפתח את היצירתיות ו... גם יהיה פחות זמן מול מסך.
7. לימוד צילום
ילדכם אוהב לצלם? בקשו ממנו להתכונן לתערוכה משפחתית בסוף הקיץ, שתכיל תמונות שהוא צילם בעצמו. לשם כך, עודדו אותו ללמוד צילום, משהו שקל לעשות בימינו בהתחשב בכך שלכולנו יש מצלמה מספיק איכותית בסמאראפון שלנו, שמייתרת את הצורך במצלמה מקצועית ויקרה. ילדכם יוכל לנצל את החופש כדי ללמוד טיפים לצילום דרך מדריכים שונים באינטרנט, כמו גם מהכתבה הבאה, שיעזרו לו לזהות רגעים מיוחדים ששווים תיעוד, וליצור תמונות מרשימות בזווית, מהפילטר ומהעדשה הנכונים. הוא יוכל גם להיעזר באפליקציות צילום ייעודיות, כמו אלו שמופיעות במדריך הבא ושיעזרו לו להפוך את היצירות שלו למשהו מיוחד. פרויקט צילום שכזה ישפר את כישוריו הטכניים של ילדכם, יהפוך אותו ליצירתי וישנה את ההסתכלות שלו על העולם. אם ילדכם לא רוצה לצאת החוצה בגלל החום או החשש להידבק בקורונה שהשתלטה על עולמנו, הוא יוכל לחפש מה לצלם בבית או מהנוף שנשקף מהחלון – מה שיאלץ אותו להיות אפילו יותר יצירתי.
8. הופעה עם ביצועים לשירים אהובים
ילדים רבים מאוד אוהבים להופיע ולהפגין את כישוריהם בפני כל המשפחה, אך לעיתים צריך למקד אותם ולתת להם רעיונות כדי שלא יחזרו על עצמם שוב ושוב. אם למשל הילד שלכם יודע לנגן ואפילו ולשיר, תוכלו "להזמין" ממנו כבר בתחילת הקיץ הופעה משפחתית, שאותה הוא יערוך בסוף החופש ושתדרוש ממנו אימונים וחזרות. במסגרתה, עליו לבצע גרסאות כיסוי משלו לשירים מוכרים, או אפילו להציג שיר חדש שהוא בעצמו חיבר. כמובן שאתם יכולים לעזור לו לבחור שירים או לייעץ לו, אם הוא יזדקק לעזרה. כך, תעזרו לו לפתח את היצירתיות והיכולת שלו לעמוד מול קהל, כמו גם להרחיב את הידע המוזיקלי שלו – בדרך שהיא מהנה.
9. אליפות משחקים משפחתית
מחפשים פעילות נהדרת שתקרב אליכם את ילדכם? קבעו שעה בשבוע, למשל מתישהו בשבת, שבה תוכלו לערוך טורניר במשחק כלשהו, כמו קלפים, מחשב, לוח או אפילו כדורגל שולחני – כל מה שיש לכם בבית ושמעניין אתכם ואת ילדכם. רשמו על לוח או על דף מי ניצח בכל שבוע, החל מתחילת החופש עד לסופו, ורגע לפני שתתחיל שנת הלימודים – הכריזו על מי שניצח הכי הרבה פעמים כ"זוכה הגדול של הקיץ". כמובן שהאלוף הזה לא יסיים את החופש עם ידיים ריקות, אלא יקבל כתר מיוחד, גביע או כל פרס אחר שאפשר לקנות בכמה שקלים. פעילות משפחתית שכזו תעסיק את ילדכם בדרך שהיא מהנה ומגבשת, וגם תלמד אותו לנצח ולהפסיד בכבוד.
10. הרכבת פאזל
פעילות נהדרת שהיא פשוטה למדי, מתאימה לכל הגילים וקלאסית לחופש הגדול, היא הרכבת פאזל. בתור התחלה, לכו עם ילדכם לחנות צעצועים ותנו לו לבחור פאזל גדול, למשל של 1,000 חלקים או יותר אם מדובר במתבגר. אמרו לילדכם שאם ישקיע מאמץ במלאכת ההרכבה ויספיק לסיים אותה עד תחילת שנת הלימודים, אתם תמסגרו את הפאזל הגמור ותתלו אותו על הקיר בחדרו. כך, תעסיקו את ילדכם בפעילות שניתן לעשות במזגן, ושמצוינת לשיפור יכולות מוטוריות, ריכוז, מודעות מרחבית ופתירת בעיות.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: