print header

13 הסודות שיהפכו את המשפחה שלכם למאושרת

לכולנו יש בראש את הדימוי למשפחה מאושרת ורובנו חושבים שלנו יש את המשפחה הטובה ביותר שיכולנו לבקש. עם זאת, מומלץ לבחון האם המשפחה שלנו באמת מגובשת, טובה ומאושרת, כך מבקש לבדוק הרבי שמואל בוטח - רב אמריקאי, סופר, מגיש רדיו וטלוויזיה. בוטח כתב למעלה מ-50 ספרים העוסקים ביחסים בין גבר לאישה, הורות, חינוך ועוד, וכאן הוא חושף את הסודות שלו לתא משפחתי מאושר. אנחנו מזמינים אתכם לגלות את 13 הסודות למשפחה מאושרת שיוכיחו לכם כי למרות שמשפחה לא בוחרים, ניתן, כדאי ואפשר להשיג תא משפחתי מגובש, אוהב, חם ומעל הכל מאושר.
 
סודות למשפחה מאושרת: שני הורים ושני ילדים ביחד במיטה גדולה מחייכים

1. שתפו חוויות וסיפורים

בתור הורים, כשאתם חוזרים הביתה שימו לנגד עיניכם את ילדיכם ולא את הסחות הדעת השונות כמו הטלוויזיה והטלפון הנייד. נכון, קשה אחרי יום עבודה לתת את תשומת הלב המלאה לילדים שלכם, אבל רק דרך השיחות, השאלות והשיתופים שתבצעו עם ילדיכם תוכלו להשיג חיי משפחה מאושרים. כשאתם או ילדיכם חוזרים הביתה תדאגו לשאול אותם אם יש להם סיפור לשתף אתכם, וגם אם לא, שתפו אותם אתם בחוויות היום יום, וכך תתנו להם משהו לצפות לו בסוף היום. 

2. תיהנו אחד מהשני

המהות של משפחה מאושרת היא שכל אחד מבני הבית דואג לעודד ולהרים בן משפחה אחר כשמצב הרוח שלו ירוד, וכל זה נובע מיחסי גומלין טובים בין בני הבית, כך טוען הרבי בוטח. לדידו של בוטח בתא המשפחתי צריכה להיות שמחה שמאפיינת את יחסי הגומלין שבבית, כזו שבאה לידי ביטוי לדוגמה בשמחתם של הילדים כשהם רואים את ההורים חוזרים מהעבודה ולהפך. שמחה זו יכולה לנבוע דרך יצירת חוויות משותפות החל משיחות עמוקות, בישולים משותפים, בילויים בשעות הפנאי יחדיו וכדומה. השקיעו את רוב הזמן הפנוי שלכם במשפחתכם, כך תתגבשו אחד עם השני ויחסי הגומלין ביניכם יהיו הדדיים יותר מיום ליום ויהפכו את המשפחה שלכם למאושרת.
סודות למשפחה מאושרת: אמא ובת יושבות בשדה ומדברות

3. זכרו לשמור על מערכת היחסים והנישואין

מי שהקים את התא המשפחתי שלכם הוא אתם, ההורים, לכן זכרו כי הזוגיות שלכם צריכה להיות קודמת לכל. בוטח מסביר כי ישנן משפחות רבות שבהן הילדים תמיד באים קודם, כך הם הופכים לספקי תחליף של אהבה וזהו נטל לא הוגן לשים עליהם. בנוסף, דבר זה משפיע לרעה על התא המשפחתי בכלל ועל זוגיות ההורים בפרט, מפני שהילדים עוזבים את הבית בסופו של דבר. לכן, שימו לנגד עיניכם את חשיבותם של מערכת היחסים והנישואין ותדאגו לטפח ולשמור עליהם, מפני שהם יצרו את המשפחה הקטנה שלכם מלכתחילה.

4. אכלו ארוחות משפחתיות

במהלך שבוע רגיל לרוב אנחנו נמצא את עצמנו אוכלים ארוחות צהריים וערב בנפרד מבני המשפחה שלנו. לפי בוטח דבר זה אינו תקין ויש לאכול לפחות ארבע ארוחות משפחתיות בשבוע אחד. טענתו של בוטח היא שמשפחה שאוכלת יחד, נשארת יחד – ארוחות משפחתיות חיוניות לקיום אורח חיים מאושר מפני שזה הזמן להתחבר ברמה האישית אחד לשני.
סודות למשפחה מאושרת: שולחן ערוך

5. זכרו כי המשפחה קודמת לחברים

במשפחות מאושרות, חשיבות בני המשפחה גוברת על חשיבותם של החברים, כאשר כדאי ורצוי בנקודה זו לשים לב ליחסי ההורים לילדים. יחסים אלו לעיתים מתבטאים בדאגה חד צדדית של ההורים לילדים, כזו שבאה לידי ביטוי בהגדרת חוקים, מסגרות וכדומה, ובאותה נשימה גם שמה לב שכיף להם לבלות בתא המשפחתי. שימו לב, כאשר הילדים משתעממים וחסרי מנוחה, הם מתחילים לחפש ריגושים מחוץ לבית, ואין עם זה בעיה כל עוד זה לא בא על חשבון המשפחה, אך ברגע שהידידות עם החברים נעשית חשובה יותר מהמשפחה, זהו קו אדום שאסור לחצות.

6. הגבילו את פעילויות הפנאי

חלק מהילדים בוחרים להשתתף בפעילויות אחרי שעות הלימודים, בין אם זה חוגים, התנדבויות או דברים אחרים, וכתוצאה מכך זמן השהות שלהם בבית קטן משמעותית משנה לשנה. אם הילדים שלכם אף פעם לא בבית, זהו מתכון למשפחה לא מאושרת, כך טוען בוטח וגורס כי צריך ליצור איזון בין השניים ולאפשר לילדים לצאת לפעילויות מחוץ לבית, אך בה בעת לדעת להגביל אותם במידה מסוימת למספר מוגדר של פעילויות כדי שזמן המשפחה לא ייפגע. בוטח מציע כי עלינו לשאוף לבצע את הפעילויות שמחוץ לבית במשותף כמשפחה, לדוגמה לקחת את הילדים לרכב על אופניים, לבלות במשותף בים או בבריכה וכדומה.
סודות למשפחה מאושרת: אימא ושני ילדים יושבים על חוף הים

7. קיימו טקסים משפחתיים משותפים

כדי לגרום לתא המשפחתי שלכם להיות מאושר, עליכם ליצור טקסים משותפים שאופיים יכול להיות דתי, לאומי או אפילו פרטי של המשפחה שלכם. ד"ר ברברה פיז, פרופסור וראש המחלקה הפסיכולוגית באוניברסיטת סירקיוז בניו יורק, טוענת כי למשפחות מאושרות יש טקסים ייחודיים ומשמעותיים שמגבשים אותן יחד. לטענתה, טקסים אלו יכולים להיות הזמנה של אוכל ממסעדה לבית אחת לשבוע, שיר משותף, יציאה לטיולים משותפים בשבתות וחגים ועוד. הטקסים הללו נוטים לקרב את בני המשפחה זה לזה, מפני שהם חוזרים על עצמם לאורך הזמן, כשהחשיבות היא לדעת לשמור עליהם ולהתגמש במידת הצורך. לדוגמה, אם קבעתם ערב אחד בשבוע בו אתם מזמינים פיצה, אז כולם מחויבים לערב הזה, והגמישות באה לידי ביטוי בתוכן הערב, כלומר אם הפיצה סגורה אז עליכם להתגמש ולהזמין אוכל אחר. כך אתם לא מוותרים על הטקס המשותף.

8. אל תרימו את הקול

ילדים מתפתחים ומתעצבים בהתאם לדברים היציבים שבחיים שלהם, במיוחד כשהם בגיל צעיר. לכן, בוטח מסביר כי הילדים צריכים להיות בסביבה רגועה בבית, כזו שתאפשר להם לשגשג כאינדיבידואלים. כהורים עליכם לשוחח עם ילדיכם, להגדיר להם חוקים נוקשים ולהענישם במידת הצורך, אבל אל לכם לאבד שליטה ולהתחיל לצעוק ולהשתולל ברחבי הבית בכלל ומחוצה לו בפרט. אם אתם מוצאים את עצמכם צועקים על ילדיכם, סימן שאתם יוצאים מכלל שליטה ויוצרים סביבה לא רגועה שבה הילדים שלכם גדלים. לכן, בפעם הבאה שאתם עומדים לצעוק, עצרו את עצמכם ונסו להעביר את המסר שלכם בטונים רגועים ונינוחים, כך גם תשמרו על הסביבה שבבית וגם תצליחו לגרום לילדיכם להסיר מגננות ולהקשיב לכם באמת.
סודות למשפחה מאושרת: אימא ובת יושבות על ספסל וצוחקות

9. אל תריבו בפני הילדים

אחד הדברים הלא מומלצים לעשות בפני הילדים הוא לריב ולצעוק אחד על השני. כהורים, עליכם לפתור את הבעיות שביניכם בחדר השינה ולא מול הילדים שלכם, כך גורס בוטח. עם זאת, חלק מהמריבות בלתי נמנעות ואם לא הצלחתם לשמור אותן הרחק מילדיכם, עליכם להצטער בפניהם ולהגיד כי אתם מתנצלים שהם נאלצו לראות את המריבה הזאת וכי זו הייתה מחלוקת ביניכם, אך הכל טוב עכשיו. אם תפעלו כך תוכלו ליצור סביבה נוחה שבה תתאפשר הבעת רגשות אחד מול השני, והילדים ילמדו לדעת להצטער ולהודות בטעויות שלהם במידת הצורך.

10. אל תעבדו יותר מידי

השגרה לעיתים יכולה לשאוב אותנו אליה ובדרך אנחנו עלולים לאבד את החיים הפרטיים ואת התא המשפחתי שלנו. בוטח מסביר כי אם אתם, ההורים, תיעדרו מהבית לשעות נוספות בגלל העבודה, אתם למעשה שמים אותה בעדיפות ראשונה לפני הילדים - דבר העלול לגרום להם לפתח רגשות של חוסר ביטחון. לכן, אם אתם לא רוצים שילדיכם יתחילו להאמין שהם לא יקרים לכם מספיק, עליכם להפחית בשעות העבודה וכמובן לא להביא אותה אתכם הביתה ולנסות שההשפעה שלה עליכם לא תורגש, במיוחד במפגשים עם ילדיכם.
סודות למשפחה מאושרת: זוג הורים מסתובבים בסופר ובעגלה שני ילדיהם

11. היו גמישים

קל להגיד, קשה לבצע, אבל זהו אחד הדברים שחשוב שתתמידו בו מפני שמשפחות מטבען משתנות לאורך זמן, לכן עליכם ללמוד וללמד את ילדיכם להיות פתוחים לשינויים בתא המשפחתי שלכם. פיז טוענת כי למרות השינויים שיקרו – מישהו מתחתן, מישהו מת, בני נוער מתבגרים ומבוגרים מזדקנים ועוד – כולם עדיין חלק מאותה המשפחה שעליה יש לשמור גם בטווח הרחוק. לכן, היו גמישים לשינויים שיקרו ודעו לקבל אותם ולהתמודד איתם יחד כמשפחה אחת מאוחדת.

12. סגננו לכם הומור משפחתי משותף

גיבוש בתא המשפחתי זה דבר חשוב ביותר, וכדי להגיע אליו יש ליצור חברויות וחיבורים בין האחים אחד לשני ואל ההורים. כדי להגיע לגיבוש שכזה ממליצה פיז לאמץ בדיחות אישיות, המצאות כינויים ואפילו מתיחות, מפני שלטענתה זוהי אחת הדרכים הפשוטות להשגת אושר בתא המשפחתי – בדיחות וכינויים מסמלים שמדובר בקבוצה שאליה אדם מרגיש שייך ושמשמשת כבמה ליצירת חוויות גדולות ומשמעותיות הרבה יותר.
סודות למשפחה מאושרת: אבא שוכב בשדה ושתי בנותיו מטפסות עליו

13. תקשרו

בשורה התחתונה תקשורת היא המפתח להצלחה ולהשגת משפחה מאושרת – לעיתים קרובות בהרבה משפחות הכל עובר דרך האימא, שלה כולם מספרים הכל, ואז היא מעבירה את ההודעות הלאה, אבל במשפחה מאושרת הגמישות רבה יותר וישנם ערוצים נוספים של תקשורת. לפיכך, משפחה מאושרת היא משפחה שבה כל חברי היחידה מסוגלים לתקשר בגלוי זה עם זה מבלי לפחד או להתבייש מכך. אם אתם רואים כי ילדיכם לא מתקשרים איתכם באופן שבו אתם רוצים, תיזמו שיחה איתם שבה אתם תשתפו משהו מכם, ונסו לדבר איתם בגובה העיניים, ברמה החברית, כך תורידו מגננות ותצליחו לייצר קשרים שיחזיקו לאורך זמן.
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.